Onze website op jouw voorkeuren in richten.
Zo kun je gemakkelijk navigeren en zijn relevante pagina’s sneller vindbaar.
Wij treden op als bewindvoerder en executeur. Voeren het bewind over vermogen dat de klant heeft verkregen krachtens erfrecht, door schenking of omdat hij minderjarig is of anderszins (tijdelijk) niet volledig bij machte. Wij beheren voor klanten die dat wensen individueel vermogen.
Het vermogensbeheer kan in drie vormen plaatsvinden en wel op basis van:
Als jij overlijdt moet iemand je nalatenschap afwikkelen. Er moet uiteindelijk verdeeld worden. Wie laat je dat doen en hoe leg je dat vast? Een nalatenschap afwikkelen is niet iets wat je elke dag doet. Het is complex, vergt juridische en fiscale kennis, is zonder die kennis en goede software niet te doen, is erg arbeidsintensief, duurt soms jaren, kan emotioneel belastend zijn en kan onderlinge familierelaties onder druk zetten of onnodig onherstelbaar beschadigen. Dat moet je niet willen. Als je goed voor elkaar wilt zijn zorg je dat je nalatenschap na je overlijden voortvarend en deskundig wordt afgewikkeld zodat je dierbare erfgenamen niet onnodig worden belast. Het is dan ook verstandig om in je testament een professionele executeur testamentair te benoemen.
De erflater kan in zijn testament één of meer personen aanwijzen als executeur testamentair. Vroeger kon je ook in een codicil een executeur aanwijzen, maar sinds 2003 kan dat uitsluitend nog in je testament. De executeur kan een natuurlijk persoon zijn, bijvoorbeeld de partner, een meerderjarig kind of een vriend, maar het kan ook een rechtspersoon zijn. Bijvoorbeeld een stichting. Van belang is dat je een executeur kiest die capabel is. Die het juridische en fiscale systeem kent en begrijpt hoe de afwikkeling van een nalatenschap werkt. De notaris kan ook tot executeur worden benoemd.
We kennen drie soorten executeurs. De uitvaartexecuteur, beheersexecuteur en de executeur-afwikkelingsbewindvoerder. De uitvaartexecuteur is uitsluitend bevoegd om de uitvaart te doen verzorgen. De beheersexecuteur is bevoegd de nalatenschap te beheren. De derde executeur is de executeur-afwikkelingsbewindvoerder. Deze executeur heeft de meest vergaande bevoegdheden, zoals de bevoegdheid tot het verdelen van de nalatenschap. Een executeur die is aangewezen in een testament of codicil van vóór 2003, aan wie blijkens dit testament of codicil ‘het recht van bezit’ is toegekend, wordt gelijkgesteld met de beheersexecuteur. Ontbreekt ‘het recht van bezit’, dan is er sprake van een uitvaartexecuteur. Wij hebben het hierna uitsluitend over de beheersexecuteur.
De werkzaamheden van de executeur zien op het:
De taak van een executeur kan op verschillende manieren eindigen. De meest voor de hand liggende manier is wanneer een executeur zijn taak heeft voltooid. Zijn taak kan echter ook van rechtswege eindigen door zijn eigen dood of bijvoorbeeld doordat hij ontslagen wordt door de kantonrechter. De executeur moet zijn taak volbrengen tot het moment waarop zijn taak beëindigd is. Je kan niet zomaar stoppen als jij de benoeming hebt aanvaard. Het is derhalve van belang dat je als executeur weet waar je aan begint voordat je de taak accepteert.
Een executeur moet aan het einde van zijn taken rekening en verantwoording af leggen over het door hem gevoerde beheer aan degene die na hem tot beheer bevoegd is. Dit kan een opvolgend executeur of vereffenaar zijn, maar het kunnen ook de erfgenamen van de erflater zijn. Gaan zij akkoord met de rekening en verantwoording, dan verlenen zij kwijting aan de executeur en eindigt daarmee diens verplichting als executeur-testamentair.
Wij bieden via Stichting Executele MAES Notaris aan om als executeur testamentair werkzaamheden te verrichten indien de stichting daartoe door een testateur benoemd wordt.
Een notaris wordt immers geacht ter zake kundig te zijn, is onpartijdig, onafhankelijk, emotioneel minder betrokken dan de familieleden, en heeft een geheimhoudingsplicht. Je voorkomt bovendien door de notaris als executeur aan te wijzen dat familierelaties door eigenzinnig en onjuist handelen onnodig belast worden. Wij verzorgen niet uitsluitend de juridische en fiscale aspecten van de afwikkeling, hebben daar state of the art software voor, maar wikkelen zo gewenst met derden ook alle praktische aspecten voor de erflater af. Is alles in één keer goed geregeld. Kies je ervoor om Stichting Executele MAES Notaris tot executeur te benoemen dan geven wij je na het passeren van het testament een instructie en een georganiseerde dossiermap mee zodat je relevante documentatie geordend kunt bewaren en de afwikkeling tezijnertijd voorspoediger kan verlopen.
Stichting Executele MAES Notaris kan na het overlijden tot executeur benoemd worden als de erfgenamen ongelukkig blijken te zijn met de wijze waarop de afwikkeling verloopt, als de aanvankelijk benoemde executeur de afwikkeling niet (meer) kan of wil verzorgen bijvoorbeeld vanwege zijn aansprakelijkheidsrisico. Stichting Executele MAES Notaris kan na een overlijden in de plaats worden gesteld of worden toegevoegd aan de oorspronkelijke executeur of een volmacht van hem krijgen om de afwikkeling te verzorgen.
Wij voeren niet alleen als executeur de afwikkeling van nalatenschappen af op verzoek van erflaters of familieleden die erfgenaam zijn, maar doen dat ook voor charitatieve instellingen - goede doelen - die wij daarin kunnen bijstaan.