×

09-10-2020

KNB-jaarcongres: futerproof futerprofs blijven zich ontwikkelen

KNB-jaarcongres: futerproof futerprofs blijven zich ontwikkelen


‘Hoe meer je over veerkracht beschikt, hoe makkelijker je klappen opvangt’, zei Aukje Nauta vrijdag 9 oktober op het jaarcongres van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Vanwege de coronamaatregelen konden de leden dit keer alleen online deelnemen aan het congres. Vanuit de studio in de Fokker Terminal in Den Haag werd het live programma gestreamd. Thema was ‘Futerproof voor de futureprofs’.

Wat vinden mensen belangrijk in hun werk? Volgens Aukje Nauta, psycholoog en bijzonder hoogleraar bij de Universiteit Leiden, draait het allemaal om liefde. ‘Autonomie in je werk is goed voor bevlogenheid en productiviteit. Elk mens wil zich competent voelen, vrijheid hebben en zich verbinden met anderen. Eigenlijk draait het allemaal om liefde. En heb je hart voor je mensen, krijg je er harde werkers voor terug. Blijf aandacht besteden aan je mensen!’, vertelde Nauta in het plenaire ochtendprogramma. De psycholoog spoort mens en organisatie aan om te leren herkennen, uiten en bespreken wat in de weg staat van duurzame ontwikkeling. Want alleen op die manier kunnen notarissen futureproof worden. 

Workshops
Ruim vierhonderd leden hadden zich voor online deelname opgegeven. Zij werden met behulp van een digitale tool en door dagvoorzitter Kim Coppes en co-host Nick van Buitenen uitgedaagd mee te denken en praten over het thema. Tijdens het blok ‘Futureproof in de praktijk’ ging een zoom-panel van (kandidaat-)notarissen in op de competenties die een futureproof notaris nodig heeft. Daarnaast konden de deelnemers in twee rondes kiezen uit tien verschillende workshops. Ten slotte werd ook de eerste Notaris van het Jaar bekendgemaakt: Karen Verkerk.

Reflectie
Aan het eind van de dag nam bestuurslid Annerie Ploumen de deelnemers mee de toekomst in. Ze vertelde hoe de KNB de komende jaren het thema ‘Futurepro(o)f gaat invullen. ‘Er gaat veel goed in het notariaat en het is dynamisch. Maar de omgeving binnen en buiten het notariaat verandert. Wij moeten ons blijven ontwikkelen.’ Daarom is de KNB bezig met het ontwikkelen van een zelfreflectie-instrument waarmee een (kandidaat-)notaris kan kijken hoe hij/zij er qua ontwikkeling voor staat. De invulling van het thema wil Ploumen in samenspraak met de leden bepalen. ‘Leden die willen meedenken, roep ik van harte op zich te melden bij de KNB.’

Bron: Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie