×

10-03-2021

KNB vraagt aandacht voor het levenstestament

KNB vraagt aandacht voor het levenstestament


Campagne

Sinds 1 maart loopt er vanuit de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) een online campagne om aandacht te vragen voor het levenstestament. Met de slogan 'Teken vandaag voor morgen' kunnen consumenten via de campagnesite gemakkelijk een bel-mij-terugverzoek aan ons doen. Zij worden dan door iemand van ons notariskantoor kosteloos en vrijblijvend gebeld voor een informatief gesprek. 

Consumenten kunnen op www.notaris.nl/tekenvandaag zien welke notariskantoren naast ons nog meer meedoen. Via een korte online vragenlijst – de zogenoemde keuzehulp – kan de cliënt zich alvast voorbereiden op het gesprek met de notaris over zijn of haar levenstestament. De campagne loopt tot eind april.

Wat is een levenstestament (volmacht)

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Heeft soms grote gevolgen. Ziekte overkomt ons allemaal. 1 of de 5 Nederlanders krijgt dementie. Op basis van demografische ontwikkelingen zal het absoluut aantal mensen met dementie tot 2040 stijgen met 115%. 

Wat nu als je tijdens leven niet meer goed kunt handelen doordat je wilsonbekwaam wordt. Bijvoorbeeld door ziekte of een ernstig ongeval. Hoe dan verder? Het is dan van belang om te weten wat je wensen zijn. Zowel op het financiële, als op het medische en persoonlijke vlak. En wie is je vertrouwenspersoon dan die jou tijdens leven kan vertegenwoordigen. Dat kun je vooraf en voor het te laat is goed vastleggen. Dat bespaart je een hoop ellende en narigheid. En je dierbaren ook.

Bij aangelegenheden op het financiële vlak moet je denken aan bankzaken, vermogensbeheer en belastingzaken. Maar ook aan de verkoop van de woning mocht dat aan de orde komen. Bij medische aangelegenheden kan het gaan om het maken van een keuze voor wel of geen medische behandeling of reanimatie. Wensen op het persoonlijk vlak kunnen zien op persoonlijke verzorging, je uitvaart, sociale contacten en beëindiging van je profielen op sociale media.

Door het levenstestament door ons te laten opstellen, bereik je dat de banken het erkennen en de vertrouwenspersoon de zaken voor jou dan ook kan waarnemen. Ook ligt de datum vast, kan de akte niet kwijtraken en kunnen we zo gewenst het levenstestament aanbieden bij het Centraal Levenstestamentenregister. De inhoud van het levenstestament is niet zichtbaar, blijft geheim, maar wel kan dan nagegaan worden of er een levenstestament is gemaakt.   

Heb je niets geregeld, dan verlies je bij wilsonbekwaamheid de regie en kan het zijn dat een jou onbekende bewindvoerder door de rechter wordt aangewezen die voor jou gaat beslissen en handelen. Dat kun je met een levenstestament voorkomen.