Niet goed leesbaar? Klik hier
  Metropoolregio Rotterdam | Den Haag  
  /files/Nieuwsbrief/ijsje.jpg  
   
   
  Wij delen graag onze kennis met je  
  Gratis ijsje tijdens de Tour de France  
 
 
 
 
 

Betere wereld

Op het scherm voor u ziet u onze digitale nieuwsbrief. De tweede van 2024. Jaargang 4. De nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar. MAES notarissen streeft naar continuïteit van haar dienstverlening door op een zorgvuldige wijze een wederkerig vruchtbare, harmonieuze en duurzame relatie te ontwikkelen met al haar stakeholders. Wij willen waarde toevoegen door een bijdrage te leveren aan het creëren van een betere wereld. Zijn goed voor elkaar. Dat klinkt misschien wat hoogdravend, maar dat nobele streven maakt dat wij ons werk gepassioneerd doen. Elke dag weer.

Kennis, kunde, ervaring en service 

Bij MAES notarissen verkopen wij kennis, kunde, ervaring en service. Om die kennis, kunde, ervaring en service op peil te houden en te blijven ontwikkelen volgen wij permanent opleidingen. Het hele jaar door. Daarnaast lezen wij onze vakliteratuur. Via digitale kennissystemen hebben wij toegang tot het gebruik van ontelbare bronnen en titels, uitgaven, wetten, uitspraken, attenderingen, thematische dossiers en meer. Wij hebben toegang tot open source databanken met meer dan 15.000 geactualiseerde modellen. Wij kunnen ook mede daardoor snel, uniform, efficiënt en kostenbewust kwalitatief hoogwaardig produceren. 

Alert, creatief en innovatief

Wij dragen onze klanten goede oplossingen aan voor de uitdagingen waarmee zij zich geconfronteerd zien. Hoewel een beproefde methode de beste kan zijn, streven wij er constant naar om betere oplossingen voor onze klanten te vinden. Door alert, beweeglijk, creatief, innovatief en anticiperend met veranderingen om te gaan. Wij zijn dynamisch, flexibel en vooruitstrevend.  

Gratis notariële tips & tricks en delen van actuele ontwikkelingen

Veel van onze klanten geven ons regelmatig te kennen het prettig te vinden als ze actief door ons worden geïnformeerd over notariële tips & tricks of actuele ontwikkelingen die voor hen van belang zouden kunnen zijn. Zowel zakelijk als privé. Op het terrein van het personen- en familierecht, het ondernemingsrecht en vastgoed. Zij willen weten hoe wij ze kunnen helpen. Met hun huis en hypotheek. Hun familie en relatie. Of met hun onderneming. Wij luisteren goed naar onze klanten. Naar alles wat zij ons te zeggen hebben. Wij willen dan ook graag bij wijze van service onze kennis, kunde en ervaring met onze (potentiële) klanten en andere geïnteresseerden delen. Doen dat via onze website, de socials, met meer dan 100 door ons opgenomen YouTube filmpjes, maar ook actief en gericht met deze nieuwsbrief. Voor wie daar prijs op stelt. 

Gratis ijsje tijdens de Tour de France

Het belooft een sportieve zomer te worden. Na de wanvertoning tegen Oostenrijk gaan we zien of dit Nederlands elftal nog tijdens dit EK zal opstaan. Mocht de nationale ploeg teleurstellen, dan kunnen we onze aandacht richten op andere topsporters die op de Olympische Spelen in Parijs gaan schitteren. Heb je altijd al een keer de Olympische Spelen willen bijwonen, nu zo dichtbij is je kans. Wij horen van klanten die de kans grijpen en afreizen naar Frankrijk om een aantal wedstrijden bij te wonen en van klanten die tijdens de spelen als vrijwilliger daar gaan werken. 

Vind je de kosten voor een ticket voor de Olympische spelen wat hoog, wij schrokken van de bedragen die gevraagd worden, houd je van wielrennen en wil je niet te lang reizen, dan hebben wij goed bericht. Want 's werelds belangrijkste meerdaagse wielerwedstrijd de Tour de France (Femmes) gaat van start in onze regio. De eerste etappe start op maandag 12 augustus 2024 in Rotterdam en finisht in Den Haag. Tijdens deze rit komen de rensters vanuit Schiedam onder metrostation Vijfsluizen door, Vlaardingen binnen. Het peloton komt maar liefst twee keer door Vlaardingen. Vanuit Schiedam fietsen de rensters via de L.A. Kesperweg, Vlaardingen in. De ploeg vervolgt de route via de Westlandseweg en slaat linksaf de Hoflaan op. Het peloton raast vervolgens over de Oude Havenbrug en het Liesveldviaduct. Met een S-bocht belanden zij in de Van Der Driftstraat en gaan aan het einde van die straat rechtsaf de Burgemeester Pruissingel op. Bij de eerste kruising gaat de route verder via de Westlandseweg en zal de ploeg de snelweg (A20) opgaan richting Maassluis. Daar zullen ze als allereerste de afslag nemen richting Rozenburg waar zij door de splinternieuwe MAESdeltatunnel zullen fietsen. Een uniek moment, aangezien de nieuwe verbinding in december pas echt open gaat voor verkeer. Na een flink stuk wielrennen door de gemeente Nissewaard en Voorne aan Zee, gaan de rensters nogmaals via de MAESdeltatunnel weer terug richting Vlaardingen. Door de A20 afslag Vlaardingen-West te nemen, komen zij terecht op de vernieuwde kruising. Daar wordt rechtsaf geslagen waarna de gehele Marathonweg, langs de lichtmast met het reclamebord van MAES notarissen, wordt afgefietst. Vervolgens verlaat het peloton Vlaardingen via de Maassluissedijk. Wij zullen die dag langs de route bij de IJswinckel bij de Oude Havenbrug feestelijk gratis ijsjes uitdelen. Omdat het een sportieve en warme zomer belooft te worden.   

Veel leesplezier

Ik wens u veel leesplezier, een sportieve zomer en hoop u bij de Oude Havenbrug met een ijsje te treffen!

 

mr. G.H.H.J. Janssen MRE MBA
notaris

 
 
  Plan je bezoek aan de Tour de France Femmes en scoor een gratis ijsje van MAES notarissen    
  /files/Team/nelma met bal (2).jpg  
   
   
  Maak kennis met ons dreamteam  
  Ik ben Nelma Vermeer. Ik ben er voor u.  
 
 
 
 
 

Dreamteam  

Wij hebben een vast, omvangrijk en loyaal dreamteam van zeer ervaren medewerkers, versterkt met een kundige flexpool. Kennen elkaar van haver tot gort. Hebben onderling aan één woord genoeg. Hebben met elkaar een paar eeuwen aan ervaring in het notariaat. Kennen een Raad van Advies en hebben onze eigen ambassadeurs. Samen zijn wij MAES notarissen. 

Nelma is kandidaat-notaris. Getogen in Schiedam. Ze studeerde Notarieel Recht aan de Universiteit van Leiden. Zij maakt deel uit van onze praktijkgroep Familierecht. 

"Na mijn studie notarieel recht aan de Universiteit van Leiden heb ik mij met toewijding als mantelzorger voor een familielid ingezet. Dat zorgzame komt mij niet alleen van pas met de handen aan het bed maar ook in mijn beroep als kandidaat-notaris met de handen op het toetsenbord. Ik ben er om u te helpen en zie uit naar onze kennismaking". 

Ik ben blij en dankbaar dat ik dit werk mag doen. Ik voel mij hier als een vis in de MAES, omringd door ervaren kantoorgenoten van wie ik elke dag ontzettend veel leer. En zij gelukkig ook van mij!

Bij MAES notarissen krijg ik volop de ruimte om mezelf te ontwikkelen. De variatie en dynamiek in mijn werk maken elke dag boeiend en vol nieuwe uitdagingen. Geen dag is hetzelfde – never a dull moment.

Mijn behulpzame en empathische karakter drijven mij om onze klanten van dienst te kunnen zijn. Op de mooie momenten in het leven van mensen. Maar ook op die verdrietige momenten waar we allemaal mee te maken krijgen. Met ons team zorgen wij ervoor dat de zaken in alle gevallen goed geregeld zijn. 

"Goed voor elkaar", elke dag weer!"  

 
 
  Ontmoet hier onze kantoorgenoten    
  /files/tombe.jpg  
   
   
  Waarom kan MAES notarissen wel snel een verklaring van erfrecht afgeven?  
  Wat is een verklaring van erfrecht?  
 
 
 
 
 

Wat is een verklaring van erfrecht

Wat is een verklaring van erfrecht. En wat is een verklaring van executele. Wat houdt zo’n verklaring in. Waarom heb ik deze nodig bij de afwikkeling van een erfenis?

Naar de notaris voor een verklaring van erfrecht

Als iemand overlijdt, vererven diens bezittingen en schulden aan zijn of haar erfgenamen. Wie iemands erfgenamen zijn, wordt door de wet geregeld, tenzij degene die overlijdt een testament heeft gemaakt. In dat laatste geval bepaalt het testament wie de erfgenamen zijn. De erfgenamen volgen samen de overledene op in alle rechten en plichten. Dit betekent dat de erfgenamen ook samen de erfenis moeten afwikkelen, tenzij bij testament een executeur is aangewezen of de zogenoemde ‘wettelijke verdeling’ van toepassing is. Om de erfenis te kunnen afwikkelen is meestal een bezoek aan de notaris nodig, omdat instanties zoals de bank om een zogenoemde ‘verklaring van erfrecht’ of een ‘verklaring van executele’ vragen. Hierna leggen we uit wat zo’n verklaring inhoudt en waarvoor je de verklaring nodig hebt.

Wat is een verklaring van erfrecht en waarom is zo’n verklaring nodig?

De verklaring van erfrecht is een document waarmee de erfgenamen tegenover anderen (bijvoorbeeld de bank) kunnen bewijzen dat zij recht hebben op (een deel van) de erfenis. Deze akte is daarom een essentieel stuk in de afwikkeling van iedere nalatenschap. De verklaring wordt opgesteld door een notaris. De notaris geeft in deze verklaring zijn bevindingen weer over een aantal feiten, zoals: wie is de overledene, was er een testament, wie zijn de erfgenamen en voor welke delen en hebben de erfgenamen de erfenis aanvaard of verworpen? Ook belangrijk is of er een executeur is benoemd, welke bevoegdheden aan hem of haar zijn toegekend, dan wel of er door de erfgenamen een gemachtigde is aangewezen die de erfenis afwikkelt. De bedoeling van zo’n verklaring is, dat het voor anderen duidelijk is wie bevoegd is om bepaalde handelingen te verrichten tijdens de afwikkeling van de erfenis.

Waarom kan MAES notarissen zo snel een verklaring van erfrecht afgeven? 

Als u vanwege het verdrietig overlijden van een nabije een verklaring van erfrecht of een verklaring van executele verlangt, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Wij zitten voor u klaar, kennen geen wachttijden en zullen het gelijk voor u ter hand nemen. Zodat u snel verder kunt. Wij zullen het met de grootst mogelijk mate van voortvarendheid behandelen, zijn voor de voortgang wel afhankelijk van instanties, maar zullen die aanmoedigen om ook flink tempo te maken. Wij kunnen daarentegen, u begrijpt dat wel, geen ijzer met handen breken. Dus als die instanties niet het hoge tempo aan de dag leggen dat wij wij onszelf opleggen, dan kan afgifte van een verklaring van erfrecht langer duren dan ons lief is.           

 
 
  Wil je weten wat de notaris aan onderzoek moet uitvoeren om een vve af te kunnen geven, informeer je dan door op het pijltje te klikken.    
  /files/Nieuwsbrief/logo-heemtuinen.png  
   
   
  Save the dates  
  Woonbeurzen en Vastgoedbeurzen  
 
 
 
 
 

Beurzen

Hoewel de perceptie bij het grote publiek wellicht anders is, zitten wij niet de hele dag op kantoor. Wij gaan erop uit. Naar klanten toe. Naar netwerkbijeenkomsten, gesponsorde events, opleidingsdagen en naar beurzen. Een aantal beurzen wordt georganiseerd voor de particuliere woningzoeker en een aantal beurzen wordt georganiseerd voor uitsluitende professionele partijen, zoals beleggers, ontwikkelaars, bouwers, adviseurs, etc.   

Particuliere woningzoeker

Ben je woningzoekende, weet dan dat er veel ontwikkelingen bij ons in de regio zijn. Ontwikkelaars presenteren hun nieuwbouwplannen onder meer op vastgoedbeurzen. Heb je belangstelling om je te oriënteren, bezoek dan zo'n woonbeurs.

Rotterdam | Woonbeurs

Op 16 maart jl. was in het WTC Rotterdam de Woonbeurs Rotterdam. Naast diverse stands met (nieuwbouw) aanbod, actuele ontwikkelingen en tips om energiezuinig(er) te wonen, kon je ook terecht voor financieel advies en worden er doorlopend inspirerende seminars gegeven. Zo presenteerde projectontwikkelaar Timpaan de groene wijk De Heemtuinen in Vlaardingen, waar in blok B Boterbloem 31 appartementen en 36 eengezinswoningen rond de zomer van 2024 in verkoop gaan. De woningen hebben energielabel A++++, hierdoor kunnen kopers tot wel € 40.000 meer lenen bij de hypotheekverstrekker. Wil je hier meer over weten, neem dan contact op met  Van Herk Nieuwbouwmakelaars, 010 414 7600E-mail: nieuwbouw@vanherk.nl of De Witte Garantiemakelaars, 010 434 3844, E-mail: dewitte@garantiemakelaar.nl.

Schiedam | Nieuwbouwdag

Heb je verhuisplannen? Overweeg je een nieuw te bouwen huis te kopen of te huren en wil je weten wat het actuele aanbod van nieuwbouwwoningen in Schiedam is? Ga dan zaterdag 12 oktober 2024 naar de Nieuwbouwdag in de Havenkerk!  Je kunt kennis maken met bouwprojecten, maar ook met plannen die volgend jaar of pas over 3 jaar worden gerealiseerd. 

Projectontwikkelaars, makelaars, financieel adviseurs, hypotheekverstrekkers en de gemeente staan klaar om al je vragen te beantwoorden. 

Vlaardingen | Woonbeurs

De Woonbeurs Vlaardingen zal plaatsvinden op 19 oktober 2024 in de Stadsgehoorzaal in Vlaardingen. Het deelnemersveld is al goed gevuld en het zal zeker en vastdan ook weer een mooie en onthullende dag te worden met allerlei informatie over wonen in Vlaardingen, waaronder ook de herontwikkeling van ons voormalig kantoorpand aan de Oosthavenkade wat tot een hoogwaardig woonzorg-complex wordt getransformeerd. Woningcorporaties, projectontwikkelaars, financieel adviseurs, makelaars, woondecorateurs. Ze staan allemaal klaar om alle bezoekers te ontvangen met informatie en leuke beursaanbiedingen. MAES notarissen zal er natuurlijk ook zijn om al je vragen (gratis) te beantwoorden. 

Professionele partijen

Je kunt ons ook op een aantal beurzen treffen die door professionele partijen worden bezocht.    

Expo Real

De Expo Real is de grootste vakbeurs voor vastgoed en beleggingen in Europa. Sinds 1998 wordt het elk jaar georganiseerd door Messe München GmbH op het terrein van Messe München. Expo Real is Europa's grootste B2B-beurs. In 2023 besloeg Expo Real een tentoonstellingsoppervlak van 72.250 vierkante meter. Uit Nederland afkomstige ESG bewuste bezoekers gaan steeds vaker met de trein en pakken nog het staartje van het Oktoberfest mee. Dit jaar is de beurs van 7 tot en met 9 oktober. 

Provada

PROVADA is de grootste vastgoedbeurs van Nederland. Met ongeveer 25.000 bezoekers en ruim 200 exposanten uit de vastgoedsector - van projectontwikkelaars, beleggers, bouwers, architecten tot aan financiers, adviseurs, makelaars en woningcorporaties – en meer dan 70 gemeenten (waaronder ook de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Schiedam en Vlaardingen), provincies en het Rijk is de publieke sector goed vertegenwoordigd op deze vastgoedbeurs waar de publiek-private verbinding centraal staat in de programmering. Elk jaar in juni is PROVADA terug te vinden in RAI Amsterdam voor een driedaagse beurs met een aantrekkelijk programma, fysieke stands en netwerkmogelijkheden. 

MIPIM

Van 12 tot 15 maart 2024 reisden ook dit jaar weer veel vastgoedprofessionals met lijnvluchten, charters of hun eigen jet af naar het mondaine Cannes in Zuid-Frankrijk voor de jaarlijkse vastgoedbeurs MIPIM. Sinds haar oprichting in 1990, is MIPIM - met haar Nederlandse tegenhanger de Provada en haar Duitse evenknie de Expo Real in München - het vastgoedevenement waar spelers uit de vastgoedindustrie elkaar in de voorjaarszon op La Croisette, het strand, op de boot of in mediterrane villa's aan de Cote d'Azur ontmoeten. De champagne vloeit daar en dan rijkelijk, heel rijkelijk, en bijna iedereen doet zich tegoed aan oesters en kaviaar. MAES notarissen sloeg dit jaar de MIPIM over en werkte ondertussen hard door aan dossiers die onze klanten ons hebben toevertrouwd. 

Gaan we je zien?

We hopen je op een beursvloer te treffen. Wil je met ons tijdens het beursbezoek afspreken, mail dan vooraf met service@maesnotarissen.nl. Dan plannen we graag met elkaar in.  

 
 
  Wil je meer weten over het project Heemtuinen, klik dan op het pijltje    
  /files/Nieuwsbrief/bootje-varen.jpg  
   
   
  Goed voor elkaar  
  Bootje varen  
 
 
 
 
 

Afgelopen vrijdagmiddag hebben we met het team, na een week bij hoge zomerse temperaturen heel hard te hebben gewerkt, in een bootje de verkoeling gezocht. En gevonden!   

 
 
  Wil je ook met een bootje door mooi Delfland varen? Klik dan hier. .    
  /files/oog geschillencie-2024-06-26-154837.jpg  
   
   
  Een klacht?  
  De Geschillencommissie Notariaat  
 
 
 
 
 

Klantevredenheid

Onberispelijk, toegewijd en integer 

Wij beogen onze klanten onberispelijk, toegewijd en integer diensten te verlenen. Wij hechten grote waarde aan professionaliteit en kwaliteit. Elke klant heeft onze persoonlijke aandacht. Wij luisteren naar alles wat hij te vertellen heeft. Wij streven ernaar om een hoog klanttevredenheidscijfer te scoren. Wij hechten daar sterk aan. Door de klanttevredenheid te meten, beschikken wij over data waarop wij kunnen sturen om onze dienstverlening constant te blijven verbeteren. Soms gaat er wel eens iets mis. Dat trekken wij ons altijd aan. Zonder uitzondering. Want dat zijn de (zeldzame) momenten waar wij in het belang van onze (toekomstige) opdrachtgevers lering uit kunnen trekken. We gaan dan met de klant in gesprek.

Klacht

Onlangs diende een klant een klacht tegen ons in bij de Geschillencommissie Notariaat. De klacht zag niet op de kwaliteit van de dienstverlening, want daar was de klant juist erg tevreden over. De klacht van de klant was dat hij blijkens de uiteindelijke nota van afrekening meer verschuldigd bleek, dan een bedrag dat hij vooraf op een "tegel" op de website van ons voormalige discountformule Basisnotarissen Rijnmond had zien staan. Hij had zich met zijn klacht eerst tot onze notaris gewend, maar dat had voor de klant geen bevredigde uitkomst opgeleverd. Vervolgens heeft de notaris de klant gewezen op onze klachtenprocedure, waarna de klant zicht tot de  Geschillencommissie Notariaat heeft gewend. 

Rust, betrouwbaarheid en zekerheid

Bij MAES notarissen verkopen wij rust, betrouwbaarheid en zekerheid. Wij willen graag kostenbewust diensten met de hoogste kwaliteit verlenen. Wij erkennen de noodzaak om het budget voor notariële diensten van onze klanten te managen en dat hetgeen wij in rekening brengen waar voor hun goede geld moet zijn. Wij denken dat de tariefstructuur die wij hanteren redelijk en concurrerend is en dat onze tarieven in verhouding staan tot de waarde die wij toevoegen. Ons streven is om op basis van de door ons geleverde kwaliteit en de daartegenover staande honorering een bestendige relatie met onze klanten te onderhouden. Als we kijken naar de ontwikkeling van ons kantoor en als we  de reviews die wij krijgen daarbij betrekken, dan lijken wij daar meer dan voortreffelijk in te slagen.

Reputatie

Bij alles wat wij doen om onze klanten toegevoegde waarde te leveren, willen wij elke dag weer opnieuw hun respect en vertrouwen verdienen. Vertrouwen waarvan wij maar al te goed weten dat het te voet komt en per review gaat. Vertrouwen dat valt of staat met integer en eerlijk handelen. Het koesteren van onze integriteit is voor ons van vitaal belang om te kunnen vasthouden aan ons eigen kostbaarste bezit: onze reputatie. 

Transparant

Wij zijn transparant over onze tarieven en over onze declaratiesystematiek. Wij publiceren die gegevens open en bloot op onze corporate website. Dat geldt niet voor alle notarissen. Wij horen over notariskantoren die juist wel met verborgen kosten werken en opdrachtgevers met een laag tarief proberen te lokken. Daar houden wij ons verre van. Wij zijn integer. Wij laten onze tarieven niet afhangen van het moment en willen met onze transparantie verrassingen voor de opdrachtgever op de declaratie of nota van afrekening voorkomen.

Overeenkomst van opdracht met onze voorwaarden van dienstverlening

Bij elke aan ons te verstrekken opdracht sturen wij eerst een uitvoerige overeenkomst van opdracht (met een offerte) of een opdrachtbevestiging aan de opdrachtgever toe en verwijzen wij naar onze algemene voorwaarden en onze corporate website, waaruit volgt tegen welke voorwaarden en vergoeding, inclusief de door ons ten behoeve van de opdrachtgever bij derden te maken kosten, wij de opdracht aanvaarden. De overeenkomst van opdracht of opdrachtbevestiging is leidend.

Gebruikelijke en niet-gebruikelijke werkzaamheden

In het notariaat wordt veel gewerkt met het begrip gebruikelijke werkzaamheden en het begrip niet-gebruikelijke werkzaamheden. De opdrachtgever mag van ons verwachten dat wij de gebruikelijke werkzaamheden verrichten voor de geoffreerde  prijs. Zijn er in het concrete geval niet-gebruikelijke werkzaamheden of meerwerk naar ons uitsluitend oordeel nodig of worden die verricht ten behoeve van of op verzoek van de opdrachtgever, dan zullen deze werkzaamheden aanvullend in rekening worden gebracht. Wij zullen uitsluitend niet-gebruikelijke werkzaamheden in rekening brengen indien deze werkzaamheden door ons ten tijde van het uitbrengen van de offerte of opdrachtbevestiging in redelijkheid niet bij ons bekend waren en ook door ons in redelijkheid nog niet konden worden voorzien. 

Verschotten en omzetbelasting

Het kan ook zijn dat er meer of andere verschotten verschuldigd zijn en/of meer omzetbelasting verschuldigd is dan ten tijde van het opmaken van de overeenkomst van opdracht of ten tijde van het verzenden van de opdrachtbevestiging in redelijkheid bij ons bekend was of door ons in redelijkheid kon worden voorzien.

Verschil offerte en nota van afrekening

Het voorgaande betekent dat de bedragen vermeld in de offerte bij de overeenkomst van opdracht of vermeld in de opdrachtbevestiging, de bedragen zijn die bij de declaratie of nota van afrekening in rekening worden gebracht. Maar het kan ook heel goed mogelijk zijn dat de bedragen op de declaratie of nota van afrekening hoger uitvallen als er in het concrete geval niet-gebruikelijke werkzaamheden  nodig bleken of worden verricht ten behoeve of op verzoek van de klant, als er meer verschotten verschuldigd zijn of meer omzetbelasting verschuldigd is. Er kan dus een verschil ontstaan tussen de bedragen genoemd in de offerte (als onderdeel van de overeenkomst van opdracht) of opdrachtbevestiging en hetgeen er blijkens de declaratie of nota van afrekening daadwerkelijk aan ons verschuldigd is. Dit volgt ook allemaal expliciet uit de bijlage(n) bij de opdrachtbevestiging.

Geschillencommissie Notariaat 

Geschillenbeslechtingsmethode

Het notariaat is sinds maart 2013 aangesloten bij de Geschillencommissie. Cliënten kunnen hier op een laagdrempelige wijze geschillen voorleggen over de kwaliteit van dienstverlening van de notaris, hoogte van declaraties en een schadevergoeding vragen tot 10.000 euro. Ook de notaris kan bij openstaande declaraties een beroep doen op de Geschillencommissie. Is in dat geval de cliënt een consument, dan dient deze wel in te stemmen met behandeling van het geschil door de Geschillencommissie. 

60 klachten bij miljoenen akten van 1.200 notarissen in 2023 

De ongeveer 1.200 notarissen verzorgen met elkaar op jaarbasis een paar miljoen akten. Dat leidt niet zo vaak tot klachten. De Geschillencommissie Notariaat behandelde in 2023 slechts 60 zaken. De meeste van deze 60 geschillen gingen onder meer over de kwaliteit van de dienstverlening, het handelen van de notaris en de (hoogte van de) declaratie van de notaris. De klagers zijn slechts in 12 gevallen (deels) in het gelijk gesteld. In veruit de meeste zaken kreeg de klant ongelijk. 

Uitspraak

Tijdens de zitting erkende de klagende klant dat hij uitsluitend naar de "tegel" met een bedrag op de website had gekeken, daar niet op had geklikt waardoor hij niet kennis had genomen - maar wel gemakkelijk had kunnen nemen - van de btw en verschotten. Ook had hij niet gekeken naar de op de website gepubliceerde voorwaarden. Hij erkende ook dat hij de hem per email toegezonden opdrachtbevestiging met bijlagen niet (goed) had gelezen. De Geschillencommissie hoorde het allemaal geduldig aan en doet binnen 8 weken uitspraak. 

 
 
  Notaris, kan het niet (nog) goedkoper?    
  /files/Nieuwsbrief/fundament-12-003.jpg  
   
   
  De vijf vragen  
  De vijf vragen aan Fundament Advies  
 
 
 
 
 

Opdrachtgevers en aangevers

Wij krijgen veel zaken rechtstreeks van opdrachtgevers maar ook via aangevers. Aangevers zijn adviseurs, veelal makelaars, hypotheekadviseurs, accountants en belastingadviseurs die hun klanten graag naar ons doorverwijzen vanwege de ervaringen die zij met ons hebben. Het is de notaris niet geoorloofd provisie te betalen of te ontvangen voor het aanbrengen van opdrachten. Dit artikel "het provisieverbod" heeft als strekking te voorkomen dat de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de notaris in gevaar wordt gebracht door afspraken waarbij aan niet rechtstreeks betrokkenen of tussenpersonen een voordeel wordt toegezegd. Het enige wat wij voor die opdrachtgevers en aangevers kunnen doen, is ons stinkende best in de hoop en met de verwachting dat zij bij ons blijven terugkomen. Wij willen graag weten wat belangrijk is voor onze opdrachtgevers en aangevers. Is dat uitsluitend de prijs, of is betrouwbaarheid, zekerheid, snelheid, kwaliteit en service belangrijk voor ze?

Omdat wij graag goed naar anderen luisteren, stellen we per elke nieuwsbrief vijf vragen aan steeds een andere aangever of opdrachtgever. Daar worden wij als notaris en u als (potentiële) opdrachtgever alleen maar wijzer en beter van. 

Voor deze nieuwsbrief legden wij aan Jeroen Onderdelinden van Fundament Advies vijf vragen voor. Lees hierna wat hij met ons te delen heeft.

Wat doet Fundament Advies precies? 

Wij zijn een onafhankelijke hypotheekadviseur en begeleiden kopers van een woning met het gehele financiële traject. Ons sterke punt is dat wij lastige materie in heldere en duidelijke taal kunnen uitleggen. Daarnaast zoeken wij samen met onze klanten naar de beste deal in de hypotheekmarkt. Omdat wij zichtbaarheid en bereikbaarheid heel belangrijk vinden, hebben wij kantoren in Vlaardingen en Schiedam. Duizenden tevreden klanten hebben sinds 2005 al de weg weten te vinden naar ons team.  

Wat voor tip heeft Fundament Advies voor starters? 

Alles begint met een goed gesprek met één van onze adviseurs. Wij laten je precies zien wat er nodig is om de juiste koopwoning aan te schaffen. Hoeveel kan ik lenen? Wat heb ik aan spaargeld nodig? Wat gaan mijn maandlasten worden? Waar moet ik allemaal rekening mee houden? Wij geven antwoord op al deze vragen zodat jij goed voorbereid de woningmarkt instapt. Daarnaast kijken wij ook naar de mogelijkheid of je in aanmerking komt voor een renteloze starterslening.

Onderneemt Fundament Advies maatschappelijk verantwoord? 

Als lokaal bedrijf zijn wij al sinds 2005 heel erg betrokken. Wij zijn sponsor van diverse (jeugd)teams en verenigingen. Daarnaast organiseren wij al sinds 2009 de Woonbeurs Vlaardingen, het grootste woonevenement van de regio. Dit jaar zal deze plaatsvinden op 19 oktober in de Stadsgehoorzaal. Wij vinden sport en beweging heel belangrijk omdat dit voor iedereen een sociaal verbindende factor is. Een goed voorbeeld is de Haring- en Bier wandeltocht. De collega's van Fundament dragen hun steentje bij door zelf ook sportief te zijn. We hebben deelgenomen aan Alpe d'HuZes, de Roparun en diverse collega's zijn vrijwilliger bij een sportvereniging.

Wat kost een hypotheekadvies mij ongeveer? 

Voor een starter kost een heel hypotheekadvies- en begeleidingstraject €2.990. Afhankelijk van de persoonlijke situatie (doorstromer, ondernemer) kan dat hoger uitvallen. Wij maken altijd voorafgaand heel helder wat de kosten zijn. Dit is transparant en zorgt ervoor dat er geen financiële verrassingen zijn. Overigens zijn deze kosten aftrekbaar op je belastingaangifte en krijg je weer een aanzienlijk deel terug. De grootste winst zit vooral in het feit dat wij de beste deal uit de markt halen. Van dit financiële voordeel profiteer je 30 jaar lang.

Hebben jullie op basis van ervaringen suggesties voor een notariskeuze? 

Wij zien in de praktijk dat kopers soms kiezen voor een goedkope notaris buiten de regio waarbij de prijs belangrijker is dan de kwaliteit. Het hele proces van het kopen van een huis is iets wat je niet vaak doet en wat gewoon goed moet gebeuren. Het is tenslotte de grootste aankoop van je leven op dat moment. Gelukkig zijn we in Vlaardingen en Schiedam gezegend met hele goede notarissen die een uitstekende prijs-kwaliteit bieden.

 
 
  Meer weten over wat Fundament Advies voor jou kan betekenen? Lees dan bij het pijltje verder.    
  /files/Nieuwsbrief/barbapapa.jpg  
   
   
  De Stichting, een onbegrensde rechtsvorm?  
  De stichting is een ware juridische Barbapapa  
 
 
 
 
 

Essentialia van een Stichting

Een stichting is een rechtspersoon die geen leden kent ("ledenverbod") en moet worden opgericht bij notariële akte. Het doel van de stichting geeft aan op welke manier de stichting aan het rechtsverkeer kan deelnemen. Het doel mag niet worden overschreden. Een stichting kan een onderneming in stand houden. De stichting heeft een doelvermogen, een "zak geld waarop de voorgeschreven bestemming is geborduurd". De stichting mag geen uitkeringen doen aan haar oprichters of aan hen die deel uitmaken van haar organen noch ook aan anderen tenzij het betreft uitkeringen voor een ideëel of sociaal doel ("uitkeringsverbod"). De stichting moet door één of meer meerderjarige natuurlijke personen of rechtspersonen worden opgericht. Het bestuur van de stichting moet uit ten minste een meerderjarig natuurlijke persoon of rechtspersoon bestaan. Een oprichter hoeft niet ook bestuurder te worden. Wanneer een rechtspersoon oprichter of bestuurder wordt, moet haar doel dat toestaan. De stichting heeft veelal één orgaan, het bestuur, maar kan ook een raad van toezicht of een raad van commissarissen kennen. De stichting heeft dus geen directe stakeholders, zoals aandeelhouders of leden. De akte van oprichting bevat de statuten. De statuten bevatten de kern van de inrichting en structuur van de stichting. In reglementen kunnen onderwerpen nader worden uitgewerkt. Een reglement mag niet in strijd zijn met de statuten. Afhankelijk van de activiteiten van de stichting kan zij belastingplichtig zijn voor de vennootschapsbelasting. Een stichting kan ook onderworpen zijn aan de indirecte belastingen (o.a. btw).

Hoeveel stichtingen zijn er in Nederland? 

Op dit moment staan er 258.000 stichtingen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.  Dat maakt de stichting naast de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BV) de meest voorkomende rechtspersoon in Nederland. Dit aantal is aanmerkelijk hoger dan in onze buurlanden of landen die in veel opzichten met Nederland vergelijkbaar zijn, zoals Denemarken, Zweden en Finland.

De stichting als een Barbapapa

De stichting kan in veel gedaanten voorkomen en verschillend ingericht zijn. Het is een soort van Barbapapa. Stichtingen werden tot aan het begin van de vorige eeuw vooral gebruikt voor piae causae: doelen van ideële aard. Denk aan armenzorg, liefdadigheid, wetenschap en kunsten. Voor stichtingen doen zich steeds nieuwe mogelijkheden en toepassingsvormen voor. Voorbeelden zijn familiestichtingen die het familievermogen voor toekomstige generaties moeten veilig stellen, claimstichtingen, voor het instellen van een collectieve actie, beschermingsstichtingen, stichting administratiekantoor en concernstichtingen. We zien ook steeds meer "mission foundations", dat zijn stichtingen die de maatschappelijke missie van de onderneming bewaakt. En stichtingen komen natuurlijk veel voor in de culturele sector en in de semipublieke sector, omdat semipublieke instellingen (woningstichtingen, zorgstichtingen of onderwijsstichtingen) vanwege het feit dat zij overheidsgeld ontvangen, geen winst mogen uitkeren. 

Conclusie Preadvies KNB 2024

In de juridische literatuur, bijvoorbeeld het KNB Preadvies 2024, "De Stichting, een onbegrensde rechtsvorm" stelt men zich de vraag of het gebruik van de stichting zich nog wel verhoudt met de materiële kenmerken van de stichting zoals beschreven in 2:285 lid 1 en 3 BW; het ledenverbod, doelvermogen en uitkeringsverbod. Ook leeft de vraag of de wettelijke stichtingsregeling niet te summier is. De conclusie is dat de beperking van het gebruik van de stichting niet voor de hand ligt, maar dat zorgvuldige modernisering van het stichtingenrecht, waardoor de wettelijke regeling uitgebreid en verbeterd wordt, wel aan te bevelen is.     

 

 
 
  Geïnteresseerd in het lezen van het Preadvies? Klik hier.    
  /files/bastard002.jpg  
   
   
  Wij komen naar je toe  
  Gratis in-house workshops  
 
 
 
 
 

Wij hechten aan kennisontwikkeling en kennisdeling. En we vinden het belangrijk dat we snel en gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren. We komen graag naar je toe om onze kennis te delen. Geven op locatie, bijvoorbeeld in verzorgingshuizen, op scholen, bij serviceclubs en verenigingen, (semi-)overheidsinstellingen en bedrijven alleen of in samenwerking met partners in-house workshops over actuele onderwerpen. 

Maar het kan met groepen ook bij ons op kantoor. Wij doen dat op een onderhoudende, enthousiaste en aanstekelijke manier. Serieus, maar ook met een grap en een grol, houden het luchtig en daarmee iedereen bij de les. Combineren het zo gewenst met een BBQ op onze kamado bij ons in de tuin. Dat is nog eens "Goed voor elkaar"!  

 
  /files/Nieuwsbrief/lsvm-lustrum.jpg  
   
   
  Sponsoring LSV Minerva  
  Van een leien dakje  
 
 
 
 
 

Wij wensen alle leden en reünisten van de Leidse Studenten Vereniging Minerva - waaronder veel van onze klanten, maar ook heel veel toekomstige (kandidaat-)notarissen die graag bij een randstedelijk kantoor willen werken waar het allemaal van een leien dakje gaat, van 29 juni tot en met 12 juli een heel mooi 42e lustrum toe.  

 
  /files/Nieuwsbrief/blowen.jpeg  
   
   
  Kan ik een kind onterven?  
  Veelgestelde vragen  
 
 
 
 
 

Onterven

Ja. Het is mogelijk om een persoon te onterven. Ook een kind. 

Legitieme portie

Kinderen hebben echter altijd recht op een specifiek deel van de waarde van de nalatenschap, dat bekend staat als de legitieme portie, ook wel het kindsdeel genoemd. Dit minimale deel van de nalatenschap is altijd de helft van wat zij zouden erven als erfgenaam bij versterf - in de situatie waarin er geen testament was. Stel dat de overledene een echtgenoot en drie kinderen achterlaat, dan bedraagt de waarde van de legitieme portie 1/8e deel van de nalatenschap (de helft van 1/4e).

Onterfd kind dient legitieme portie binnen vijf jaar op te eisen

Wanneer een onterfd kind een beroep doet op zijn legitieme portie, wordt hij hierdoor niet automatisch mede-erfgenaam. Hij verkrijgt geen aandeel in alle goederen en schulden van de nalatenschap. Het onterfde kind krijgt enkel een geldvordering tegen de erfgenamen. Hierdoor kan het onterfde kind de afwikkeling van de nalatenschap niet tegenwerken door dwars te liggen als erfgenaam. Dit was vroeger anders: door een beroep te doen op zijn legitieme portie werd het onterfde kind mede-erfgenaam en was de medewerking van de andere erfgenamen vereist bij de afwikkeling en verdeling van de nalatenschap, wat vaak problemen veroorzaakte.

Het recht om een beroep te doen op de legitieme portie vervalt vijf jaar na het openvallen van de nalatenschap. Het kind, de legitimaris, kan de legitieme portie vanaf zes maanden na het overlijden van de ouder opeisen. Het kind moet zelf een beroep doen op de legitieme portie. Het is mogelijk om in een testament - met een niet-opeisbaarheidsclausule - te bepalen dat de legitieme portie, voor zover deze ten laste komt van de echtgenoot, pas opeisbaar is wanneer de langstlevende echtgenoot overlijdt.

Onterfde echtgenoot en wettelijke rechten

Ook een echtgenoot kan worden onterfd, maar heeft geen recht op een legitieme portie. Door te trouwen in gemeenschap van goederen, heeft de onterfde echtgenoot echter nog enkele andere wettelijke rechten tot zijn beschikking. Als er geen gemeenschap van goederen is, kan de onterfde echtgenoot beroep doen op enkele andere wettelijke rechten.

Voortgezet gebruik van de woning en inboedel

De onterfde partner heeft recht op voortgezet gebruik van de woning en inboedel gedurende zes maanden na het overlijden, op voorwaarde dat de woning tot de nalatenschap behoort. Hierdoor hoeft de langstlevende partner de woning niet direct te verlaten. Voor de periode daarna kan een recht van vruchtgebruik op de woning en inboedel worden vastgesteld. De andere erfgenamen zijn dan verplicht hun medewerking te verlenen en mogen de woning niet verkopen. De erfgenamen kunnen de kantonrechter verzoeken om het vruchtgebruik op te heffen of om hen te ontheffen van de verplichting tot vestiging van het vruchtgebruik. De kantonrechter beoordeelt dan of de langstlevende echtgenoot werkelijk behoefte heeft aan het vruchtgebruik van de woning en de inboedel.

Legitimaire massa

Gedurende het leven van de erfgenaam gedane giften maken deel uit van de zogenaamde legitimaire massa, het fictieve vermogen waarop de legitieme portie wordt berekend. Dit geldt ook voor giften die zijn gedaan met vrijstelling van inbreng. Om de hoogte van de legitieme portie te kunnen berekenen, moet er inzage worden verkregen in de samenstelling van de nalatenschap. 

Naar de rechter

Als de erfgenamen geen inzage geven of als er twijfel bestaat over de juistheid van de gegevens, kan het nodig zijn om een gerechtelijke procedure aanhangig te maken.

 
  /files/Nieuwsbrief/geld.jpeg  
   
   
  Nationale Hypotheek Garantie (NHG)  
  Notaristaal  
 
 
 
 
 

Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bied je jouw geldverstrekker de zekerheid dat je hypotheekschuld in bepaalde situaties wordt terugbetaald. Als je de hypotheek niet meer kunt dragen vanwege redenen zoals echtscheiding, werkloosheid, inkomensverlies, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van je partner, komt NHG tussenbeide. NHG streeft ernaar om jou in je woning te houden. Als dit niet mogelijk is, kan NHG onder bepaalde voorwaarden de restschuld overnemen. In ruil voor deze garantie betaal je een lagere hypotheekrente, maar wel eenmalige kosten.

Je kunt een hypotheek met NHG aanvragen via je geldverstrekker of tussenpersoon. Zij beoordelen of je voldoet aan alle voorwaarden van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (de stichting achter NHG).

In het kort

  • Krijg korting op je hypotheekrente.
  • Mocht je de woning buiten jouw schuld moeten verkopen, en brengt deze minder op dan de hypotheek? Dan wordt deze restschuld jou in de meeste gevallen kwijtgescholden.
  • Financier verduurzamingsmaatregelen mee tot 106% van de woningwaarde.
  • Verhoog je bestaande hypotheek voor bijvoorbeeld een verbouwing.
  • Veel mogelijkheden bij veranderingen in je situatie.

De voordelen van NHG 

  • Met een hypotheek met NHG weet je zeker dat deze past bij je inkomen. Omdat je nooit te veel leent, houd je genoeg over voor andere uitgaven.
  • Gaat je relatie uit, overlijdt je partner of gebeurt er iets anders in je leven waardoor je de hypotheek niet meer kunt betalen? Met NHG kun je vertrouwen op een vangnet.
  • De extra zekerheid van NHG belonen geldverstrekkers door een lagere hypotheekrente te berekenen.
  • Een hypotheek met NHG is ook een verantwoorde optie voor senioren, starters en ondernemers.
  • Ook zonder vast contract is het mogelijk om een hypotheek met NHG af te sluiten.
  • Neem de kosten voor verduurzamingsmaatregelen direct mee in je hypotheek. 
  • Ook voor een verbouwing is een hypotheek met NHG mogelijk.
  • Verkoop je je woning met verlies? Dan kan onder bepaalde voorwaarden de restschuld worden kwijt gescholden. Je hoeft de schuld die overblijft dan niet meer te betalen.

Let op

  1. Om voor een lening met NHG in aanmerking te komen mag de koopsom of marktwaarde van de woning niet meer zijn dan €435.000. Als je energiebesparende voorzieningen neemt dan is dit bedrag €461.100.
  2. Je inkomen bepaalt wat je maximaal kunt lenen. Maar ook de manier waarop je dit verdient is belangrijk. Ben je uitzendkracht, ondernemer of heb je juist een vast contract? Met de Keuzehulp Inkomen kom je er snel achter hoe je inkomen voor een hypotheek in jouw situatie berekend wordt. 
  3. Check of je in aanmerking komt voor een Starterslening. Veel gemeenten willen starters daarmee extra kansen bieden. Met een Starterslening kun je bovenop je maximale hypotheek met NHG een extra bedrag lenen. Hier hoef je dan tijdelijk geen rente en aflossing over te betalen. Startersleningen worden verstrekt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).
  4. Als je al weet of je je huis wilt gaan verduurzamen, neem de financiering daarvan dan direct mee in je hypotheek. Hiervoor mag je wat extra lenen. Weet je nog niet precies hoe je de verduurzaming precies wil aanpakken? Geen probleem, met het Energiebespaarbudget heb je geld dan vast klaar staan om het later te benutten. 
  5. Laat je goed adviseren door een hypotheekadviseur. Die weet naast hypotheken ook alles van NHG. En begint hij daar toevallig niet over, vraag er dan zelf naar! 
 
 
  Kijk hier of je voor een starterslening in aanmerking komt.    
   
  Disclaimer  
 
 
 
 
 

Hoewel de uiterste zorg is besteed aan de inhoud van deze nieuwsbrief, is de inhoud niet als een juridisch of notarieel advies te beschouwen en aanvaardt MAES notarissen geen enkele aansprakelijkheid voor onvolledigheid of onjuistheid, noch voor de gevolgen daarvan.

 
 
 
 
Contact
Kunnen wij je ergens mee helpen?
 
 
       
       
 
 
Kantoor

Bezoek- en postadres


MaesHuys
Verploegh Chasséplein 1
3134 BZ Vlaardingen

+31 (0)10 44 53 777
service@maesnotarissen.nl
maesnotarissen.nl
Business Hubs

Bezoek op afspraak. Geen postadres.


NoMA House
Gustav Mahlerlaan 1212
1081 LA Amsterdam

WTC Rotterdam
Beursplein 37
3011 AA Rotterdam

WTC Den Haag
Prinses Beatrixlaan 582
2595 BM Den Haag
 
 
   
 







Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier