Niet goed leesbaar? Klik hier
  Metropoolregio Rotterdam | Den Haag  
  /files/Nieuwsbrief/spring%20pexels-photo-4198572.jpeg  
   
   
  Wij delen graag onze kennis met je  
  Whats up  
 
 
 
 
 

In een oud stadje, langs de watergracht 
Als je deze nieuwsbrief leest, is de lente begonnen. Gelukkig ook maar. Wij zijn daar wel aan toe. Wij moesten hier op kantoor denken aan het gedicht van Gorter. 

Een nieuwe lente en een nieuw geluid:
Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit,
Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht
In een oud stadje, langs de watergracht

De nieuwe lente met het lied dat klinkt als het gefluit wordt door ons ook gevoeld omdat wij per 1 maart jl. in dit oude stadje van langs de watergracht zijn verhuisd naar het Verploegh Chasséplein 1. In deze nieuwsbrief kun je het hoe en waarom van onze verhuizing lezen.

Bar en boos
De winter was bar en boos. Dat gold misschien niet zozeer voor de aanvankelijk zo gevreesde lage winterse temperaturen. Maar dat gold wel voor de oorlog in de Oekraïne die nog steeds voortduurt. En dat gold ook voor de hoge energieprijzen, de gestegen rente en de inflatie waardoor het leven voor ons allemaal een stuk duurder is geworden. Ook voor onze onderneming.

Lenteactie
Die hogere kosten kunnen en willen wij echter niet zomaar in onze tarieven aan onze klanten doorbelasten. Wij willen een sociaal notariaat zijn. Zouden wij onze tarieven met de inflatie mee verhogen dan ontnemen wij grote groepen klanten wellicht de mogelijkheid om zich door ons te laten ondersteunen. En dat willen we niet. Onze inzet is om met onze discount formule Basisnotarissen Rijnmond notariële diensten voor iedereen beschikbaar te maken. We houden het dan ook graag goed betaalbaar.

Vanwege de lentekriebels én om te vieren dat wij net zijn verhuisd, hebben we een lenteactie waarmee wij volgens de website "De Goedkoopste notaris", de goedkoopste notaris van de regio zijn. Voor wat het waard is. En dan ook nog eens met één van de allerhoogste klanttevredenheidscores. Wij verzorgen bij Basisnotarissen Rijnmond voor particulieren de akte van levering mét een hypotheekakte nu voor een honorarium van slechts € 390 per akte. En als jij jezelf, je partner, je familie en je bedrijf wilt beschermen, dan regelen we in één keer ook gelijk je familierecht zaken, zoals huwelijksvoorwaarden, partnerschapsvoorwaarden, een samenlevingscontract, een testament en een levenstestament (volmacht). Zonder poespas. Doen niet groot, duur of ingewikkeld. Basisnotarissen Rijnmond is dan ook de Aldi, of - misschien beter - de bol.com onder de notarissen. Goed, makkelijk, snel en goedkoop. Omdat we onze processen strak georganiseerd hebben, heel veel digitaal doen en daarmee de kosten laag houden. Onze aanpak bespaart je dan ook honderden euro's aan notariskosten. En het levert ons zeer tevreden klanten op. Niet alleen vanwege de lage prijs, maar ook vanwege de efficiëntie en snelheid. En omdat wij met onze advisering vaak zelfs vele duizenden euro's voor onze klanten weten te verdienen. Daar doen wij het voor.

Veel van onze klanten komen uit één van de gemeenten hier in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Maar ook van buiten de regiogrenzen. En dat blijkt lonend voor ze. Wij behandelen je dossier zoveel mogelijk digitaal en online. Afstand speelt geen rol. Alleen voor het ondertekenen van de akte kom je nog even langs. En dan maken wij er ook gelijk een bijzonder moment van. Op ons mooie, nieuwe en verstandig verduurzaamde kantoor. Kun je of wil je niet langskomen, dan kunnen we dat met een volmacht en een legalisatie vaak ook nog oplossen. Of met videoconferencing.      

Kijk. Vergelijk. Kies.
Wil je weten hoe goedkoop wij met Basisnotarissen Rijnmond zijn? Geheel vrijblijvend? Vraag via www.basisnotarissenrijnmond.nl  een offerte aan en ontvang direct een complete offerte in je inbox. Daarmee voorkom je verrassingen en weet je vooraf precies waar je aan toe bent. Wel zo prettig. Wil je toch liever maatwerk, iets meer of iets anders dan uitsluitend de zeer voordelige notariële basisdiensten of ben je een professionele partij, dan zitten de specialisten van ons full service notariskantoor MAES notarissen voor je klaar. Wil je eerst vergelijken? Heel verstandig. Waak er wel voor dat je geen appels met peren vergelijkt.

Kennis, kunde en service
Bij MAES notarissen verkopen wij kennis, kunde, ervaring en service. Veel van onze klanten geven ons regelmatig te kennen het prettig te vinden als ze actief door ons worden geïnformeerd over notariële tips & tricks of actuele ontwikkelingen die voor hen van belang zouden kunnen zijn. Zowel zakelijk als privé. Op het terrein van het personen- en familierecht, het ondernemingsrecht en vastgoed. Zij willen weten hoe wij ze kunnen helpen. Met hun huis en hypotheek. Hun familie en relatie. Of met hun onderneming. Wij luisteren goed naar onze klanten. Naar alles wat zij ons te zeggen hebben. Wij willen dan ook graag bij wijze van service onze kennis, kunde en ervaring met onze (potentiële) klanten en andere geïnteresseerden delen. Doen dat via onze website, de socials, met meer dan 100 door ons opgenomen YouTube filmpjes, maar ook actief en gericht met deze nieuwsbrief. Voor wie daar prijs op stelt. En voor wie niet uitsluitend geïnteresseerd is in de allerlaagste prijs, maar die begrijpt dat het belangrijk is en rendeert om goed voor elkaar  te zijn. 

We wensen je veel leesplezier met deze nieuwste nieuwsbrief. Wil je toch liever een filmpje kijken? Pak dan de popcorn er maar bij en klik daarna op het pijltje.

mr. G.H.H.J. (Geert) Janssen MRE MBA 
notaris

 
 
  Dé YouTube notaris van Nederland! Wat een influencer is die man!    
  /files/Verhuizing/Glazenwasser.jpg  
   
   
  Verhuisbericht  
  MAES notarissen is verhuisd  
 
 
 
 
 

Verhuisd
Wij zijn per 1 maart verhuisd naar het MaesHuys, Verploegh Chasséplein 1 in Vlaardingen. 

Kom langs!
Samen een illy espresso of cappuccino doen? Laat het ons weten. Wij ontvangen je graag in het MaesHuys, ons nieuwe en verduurzaamde kantoorgebouw aan het Verploegh Chasséplein 1 in Vlaardingen. Op de mooiste en meest centraal gelegen plek van de regio. We kunnen je daar voortreffelijk accommoderen. Bijvoorbeeld met gratis parkeren op eigen terrein en met laadpunten voor elektrische auto's en e-bikes. We zitten op loopafstand van het metrostation Vlaardingen Oost. Stads- en streekbussen stoppen bij de halte op het plein. Je bent van harte welkom. 

Onze business hubs
Wij kunnen je zo gewenst op afspraak ook ontvangen in één van onze business hubs in het NoMA House aan de Amsterdamse Zuidas, het World Trade Center Rotterdam of het World Trade Center Den Haag. We kunnen daar over hoogwaardige accommodatie beschikken en bieden je het gebruik van de faciliteiten van onze business hubs graag aan.

Wij komen zo gewenst naar je toe 
Maar wij zijn niet aan ons kantoor gekluisterd. Wij zijn mobiel. En flexibel. Als heuse business nomaden. We go where the business is. Wij komen zo gewenst op uitnodiging en in overleg dan ook graag naar jou toe. Dat geldt zowel voor de zakelijke klant als voor de particuliere klant. En voor wat betreft de particuliere klant, zeker in die gevallen dat je niet mobiel bent. Bijvoorbeeld vanwege een respectabele leeftijd, of vanwege opname in een ziekenhuis, penitentiaire inrichting, verzorgingstehuis of hospice.  

 
 
  Waarom zijn jullie verhuisd?    
  /files/Sponsoring/Team%20Dutch%20Sail%20Janssen%20de%20Jong/Maes_Adv%2BCar_06.jpg  
   
   
  Gratis juridisch advies  
  Waar teken ik voor bij een hypotheek?  
 
 
 
 
 

De meeste mensen hebben een hypotheek nodig om een woning te kunnen kopen. In alle drukte van het vinden van een huis, het tekenen van een koopcontract, het krijgen van een lening van de bank en het regelen van de verhuizing, schiet het lezen van die moeilijk leesbare hypotheekakte er snel bij in. Terwijl de inhoud van de hypotheekakte er niet om liegt: de bank krijgt vergaande bevoegdheden als je niet meer kunt betalen. Wil je begrijpen wat er in je hypotheekakte staat? Wat het huurbeding, het beding van niet-verandering of het beding van niet-wegneming behelzen?  Laat het ons weten. Wij hebben voor jou een zeer uitvoerige schriftelijke toelichting voorbereid, waarin wij het haarfijn toelichten. Wil je die toelichting van ons ontvangen? Mail ons dan je verzoek daartoe via service@maesnotarissen.nl en wij sturen het je vervolgens graag kosteloos per e-mail toe.    

 
  /files/Team/Linda%20van%20Brakel%20met%20bal%20transparant.png  
   
   
  Maak kennis met ons dreamteam  
  Ik ben Linda van Brakel. Ik ben er voor u.  
 
 
 
 
 

Dreamteam  
Wij hebben een vast, omvangrijk en loyaal dreamteam van zeer ervaren medewerkers, versterkt met een kundige flexpool. Kennen elkaar van haver tot gort. Hebben onderling aan één woord genoeg. Hebben met elkaar een paar eeuwen aan ervaring in het notariaat. Kennen een Raad van Advies en hebben onze eigen ambassadeurs. Samen zijn wij MAES notarissen. 

Linda, Linda en Linda 
Hoewel wij diversiteit en inclusiviteit van harte onderschrijven en daar ook naar handelen hebben we desalniettemin drie Linda's in ons dreamteam. Linda Lechle, heer en meester in het vastgoed, Linda de Blaauw, erfpachtspecialist met een focus op vastgoed én ondernemingsrecht en Linda van Brakel. Linda van Brakel is, met de andere Linda's, één van de gezichten van MAES notarissen. Een gezicht met een gulle lach. En wij zien wat die gulle lach bij onze gasten - en ook bij onszelf - teweegbrengt. Samen met de  eveneens goedlachse Mehtap bestiert Linda onze Hospitality Desk. Zij staan er met hun persoonlijke benadering steeds voor in dat onze gasten al bij binnenkomst zich direct op hun gemak voelen en dat het ze aan niets ontbreekt.  

Daarnaast zet Linda zich als notarieel medewerker voor onze klanten in, gedurende de belangrijkste fases van het dossier; van de cliënt- en zaak-accepatiefase, de dossier-opstartfase, de vragenlijstfase, de passeerfase, tot en met de nawerkfase. De meer dan 10 jaar ervaring die zij in de makelaardij én het notariaat heeft opgedaan, maakt dat zij een gepokt en gemazeld dienstverlener is en de regionale vastgoedmarkt heel goed kent.

Tenslotte houdt Linda zich - ook weer samen met Mehtap - bezig met het officemanagement op ons kantoor. Zij zorgt ervoor dat onze papiervoorraad nooit op is, dat een mooi boeket bloemen de lounge opfleurt en dat je erop kunt vertrouwen dat de illy koffiebonen altijd vers voor je worden gemalen. Om maar wat te noemen. En tussendoor is er gelukkig altijd ruimte voor een grap en grol.   

Linda zegt...

Onze notaris Geert Janssen laat zich er graag op voorstaan dat hij lang geleden op het circuit van Paul Ricard in Frankrijk de één-daagse Formule 1 rijcursus met goed gevolg heeft afgerond. Sindsdien waant hij zich Max Verstappen. Hij heeft in zijn niet te temperen enthousiasme dan ook bij de Gamma een radiografisch bestuurbare mini Aston Martin in Red Bull kleuren besteld om ons op de werkvloer met zijn rijkunsten lastig te vallen. Wij blijken zijn crew in de paddock, want hij kreeg zelf de radiografische afstandsbediening niet aan de praat. Dan zijn wij er om alles hier op kantoor up and running te krijgen. Mocht op vrijdag in de late namiddag onverhoopt de telefoon niet direct door notaris Janssen worden beantwoord, weet dan dat hij op dat moment wellicht (tevergeefs) probeert om mijn snelle rondetijden te evenaren...;-)      

 
  /files/Nieuwsbrief/familie%20eend%20pexels-photo-733478.jpeg  
   
   
  Regel je zaken op tijd  
  Wie erft er wat bij een samengesteld gezin?  
 
 
 
 
 

Er zijn steeds meer samengestelde gezinnen. Door tweede huwelijken is in gezinnen sprake van kinderen die beide ouders gemeenschappelijk hebben en kinderen die dat niet hebben. Ook zijn er gezinnen met pleegkinderen. Hoe zit het met de rechten van die kinderen op het gebied van erfrecht en de erfbelasting ten opzichte van hun (stief)ouders of grootouders en ten opzichte van elkaar?

Wil je weten hoe het bij de familie Gans of wellicht bij je eigen familie zit? Lees dan via de link verder.

 
 
  Over de familie Gans    
  /files/Werving%20en%20selectie/zuidas.jpg  
   
   
  Werken bij  
  MAES notarissen en werkgeluk  
 
 
 
 
 

Interview in de Leidsche Noot
Onlangs werd notaris mr. G.H.H.J. (Geert) Janssen MRE MBA geïnterviewd door redactieleden van De Leidsche Noot, het ledenblad van de Broederschap van Notariële Studenten te Leiden ("BNSL"). In het interview komt aan bod wie deze notaris is, waar hij voor staat en welke mooiste herinnering hij koestert als reünist van de BNSL. In het artikel wordt ook ingegaan op welke wijze MAES notarissen maatschappelijk verantwoord onderneemt. Aan de orde komt de invloed van digitalisering op de praktijkvoering en dat ons kantoor daarin geen volger is, maar een vernieuwer. Zodat wij met ons dreamteam gepassioneerd ons werk voor onze klanten kunnen blijven doen. Onberispelijk, toegewijd en integer.

Werkgeluk
Er is een war for talent gaande, waarbij grote advocatenkantoren volgzame notariële studenten met spiegeltjes en kraaltjes proberen te paaien om de komende jaren op de Zuidas zich een slag in de rondte te werken in een ondergeschikte administratieve uitvoerende rol. Wij willen daarentegen onze medewerkers een uitdagende en stimulerende werkomgeving bieden. Waar zij zich prettig en veilig voelen. Zijn loyaal en solidair. Staan voor elkaar. Zijn goed voor elkaar. Wij beperken ons niet tot de zeven vinkjes. Wij zijn ervan overtuigd dat onze organisatie er beter van wordt als er notariële juristen en notarieel medewerkers met uiteenlopende achtergronden werkzaam zijn. Wij werven, behouden en promoten actief een diverse groep van medewerkers binnen ons kantoor omdat wij geloven in kwaliteit, ongeacht ras, geslacht, nationaliteit, godsdienst of seksuele geaardheid. Wij streven daarmee een stimulerende werkomgeving na. Een werkomgeving die zich kenmerkt door diversiteit, inclusiviteit en gelijke kansen. Wij hechten aan kennisontwikkeling en kennisdeling. Dagen elkaar onderling graag uit. Blijven voortdurend met elkaar in gesprek en hebben periodiek teamoverleg en een intern opleidingsprogramma.

Kroegcollege BNSL 
De BNSL heeft ons uitgenodigd om op 24 oktober 2023 een kroegcollege in Leiden te verzorgen. Dat doen we natuurlijk met liefde. Samen met Support Casper. Tijdens dit college wordt er gesproken over nut en noodzaak van het maken van een testament en een levenstestament. Aan de hand van een quiz, waarmee ludieke prijzen kunnen worden gewonnen, geeft MAES notarissen een aantal tips en tricks waarmee voor iedereen veel geld te verdienen is. De studenten leren Paul en Anja van Oppen met hun besognes kennen, maar ook komen Ronald Koeman en René van der Gijp nog even voorbij. Dat is nou nog eens "Goed voor elkaar"!       

 
  /files/Sponsoring/Team%20Dutch%20Sail%20Janssen%20de%20Jong/Jelmer.jpg  
   
   
  MVO en Sponsoring  
  MAES notarissen met Team JAJO naar de Ocean Race  
 
 
 
 
 

Ocean Race
De 14e editie van The Ocean Race, een race rond de wereld van 32.000 zeemijl (60.000 km), is op zondag 15 januari 2023 gestart in Alicante, Spanje. In juni 2023 doen de deelnemers Den Haag aan, alwaar ze op 15 juni herstarten voor de laatste etappe naar de finish in Genua. Bij de stop in Den Haag zijn alle ogen van de Nederlandse en internationale sailing community gericht op de Hofstad. Onze nationale thuishaven. De haven van Scheveningen transformeert in dé plek waar zeilen, de watersport en duurzaamheid samenkomen en waar watersportliefhebbers, zeezeilers én MAES notarissen met een aantal van haar relaties het feest compleet gaat maken.

Hoofdbestanddeel van The Ocean Race is de strijd in de IMOCA klasse, die met vijf teams rond de wereld racen in zeven etappes. Het hart van de race is de langste en zwaarste etappe van Kaapstad, Zuid-Afrika naar Itajaí, Brazilië. Deze etappe vormt de langste in de 50-jarige geschiedenis van het evenement en is een marathon van 12.750 zeemijl door de Zuidelijke IJszee langs Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin, Kaap Bluff en Kaap Hoorn.  Deze laatste Kaap Hoorn is ook wel te beschrijven als de Mount Everest van de zeilsport en vormt een legendarisch keerpunt van de race, waarna de teams weer noordwaarts richting Europa mogen varen.

Team JAJO
Team JAJO, gesponsord door JAJO (een groep bouwgerelateerde bedrijven), geco-sponsord door partner MAES notarissen en geschipperd door de 28-jarige Jelmer van Beek, is de Nederlandse deelnemer aan The Ocean Race VO65 Sprint Cup. Met naast Jelmer onder andere Max Deckers, Bouwe Bekking, Laura van Veen, Jorden Van Rooijen, Rutger Vos, Maja Micinska, Simbad Quiroga, Joy Fitzegarld en Gregg Parker aan boord.

Co-sponsoren
Team JAJO wordt mede mogelijk gemaakt door: JAJO, Batenburg Techniek N.V., Royal Huisman, Helly Hansen, Sailing Holland, Panasonic, Boatcaptain, ICOM, AETHIC, Dubarry of Ireland, Van Uden, Erasmus MC, Equiplite®, CF Five, Mast Jachtschilders, Uijthoven Vastgoedadvies, Lingotto, Urban Interest, Cocon Vastgoed Management B.V., GEVA Vastgoed, Schouten Zekerheid, Sunrock, BAKKERS | HOMMEN, Steengoed, MAES notarissen, MARK, Over Engh Vastgoed B.V. en M2 RealEstate.

 

 
 
  Volg hier de race    
  /files/Nieuwsbrief/legalisatie.jpg  
   
   
  Wat is een legalisatie?  
  Veelgestelde vragen  
 
 
 
 
 

Wat is een legalisatie
Voor particulieren, bedrijven en andere organisaties verzorgen wij legalisaties. Zowel in de ondernemingsrecht-, de vastgoed- en de familierechtpraktijk. Een legalisatie is een verklaring van de notaris dat de handtekening onder een document door jou in het bijzijn van die notaris of een medewerker van zijn kantoor is gezet is en dat jij je daarbij hebt gelegitimeerd met een geldig legitimatiebewijs. Wij raadplegen voorafgaand aan de legalisatie diverse registers, zoals de Basis Registatie Personen, het Bewind- en Curateleregister en het Faillissementsregister en wij gaan na in het Verificatie Identificatie Systeem of het getoonde legitimatiebewijs niet als gestolen of vermist is geregistreerd. Met de legalisatie staat de echtheid van de handtekening vast. De verklaring is vaak een sticker of stempel op het document of - bij ons - een heldere aangehechte verklaring. In het Nederlands, het Engels, Frans of Duits.   

Wat moet je doen om een legalisatie te krijgen? 
Onze hostesses, Linda van Brakel en Mehtap Sati, zitten tijdens kantooruren aan de Hospitality Desk voor je klaar en helpen je graag gelijk bij binnenkomst. Bel vooraf even om je komst af te stemmen, zodat we er zeker van zijn dat we je dan ook gelijk bij binnenkomst snel kunnen helpen.

Neem de door jou ontvangen volmacht of verklaring mee naar ons kantoor. Vergeet je geldig legitimatiebewijs niet en zet je handtekening pas bij ons op kantoor in het bijzijn van een medewerker van ons kantoor.  Als je handtekening eenmaal bij ons op kantoor is gezet, hoeft je niet in alle gevallen te wachten tot de legalisatie door de notaris is uitgevoerd. Wij kunnen er zelf voor zorgen dat het gelegaliseerde document in origineel nog dezelfde of de volgende dag wordt verzonden naar de instantie die om je gelegaliseerde handtekening heeft verzocht. Jij ontvangt van ons voor je dossier een kopie, of - als dat je voorkeur heeft - het origineel en brengt het dan zelf verder.

Apostille en doorlegaliseren
Vaak kun je volstaan met slechts een legalisatie. Maar als je een document in het buitenland wilt gebruiken, moet je ervoor zorgen dat het document (bijvoorbeeld een uittreksel uit het bevolkingsregister) in het buitenland herkend wordt als officieel document. Dan is het van belang om na te gaan of een land waarin je het document wenst te gaan gebruiken is aangesloten bij het Apostilleverdrag. Wij kunnen je vertellen welke landen partij zijn bij dat verdrag. Is een land waarvoor de legalisatie dient, aangesloten bij het Apostilleverdrag dan moet het document worden voorzien van een apostille. Is het land niet aangesloten bij het Apostilleverdrag, dan moet je het document laten doorlegaliseren. 

Extra legalisatie
Soms vraagt een land om een extra legalisatie. Informeer daarom altijd bij het consulaat of de ambassade van het betreffende land. 

Samenwerking
Wij kunnen de apostille of doorlegalisatie ook voor jou verzorgen. Wij bieden het door ons gelegaliseerde document dan aan bij de rechtbank. De rechtbank kan het document alleen voorzien van een apostille of legalisatie als er een originele handtekening op het document staat.  Voor het aanvragen van een apostille of legalisatie bij de rechtbank betaal je griffierecht. De betaalmogelijkheden verschillen per rechtbank. Je ontvangt de apostille of legalisatie nadat je het griffierecht hebt betaald. Wij werken ook samen met partijen die het legalisatieproces bij de rechtbank, buitenlandse zaken, ambassades, consulaten en meer voor ons uit handen nemen. Zo hebben wij goede ervaringen met Kes legalisaties in Den Haag.

 
  /files/Nieuwsbrief/Appartement.jpg  
   
   
  Appartementsrecht  
  Notaristaal  
 
 
 
 
 

Een bestaand gebouw maar ook een nog te realiseren gebouwen kan worden gesplitst in appartementsrechten. Alle appartementseigenaren samen worden dan eigenaar van het gebouw. Daaronder vallen ook de ruimtes voor gemeenschappelijk gebruik.  Een appartementseigenaar heeft het exclusieve recht tot gebruik van zijn woning, parkeerplaats of berging. Dat betekent dus dat je als koper juridisch eigenlijk twee dingen aanschaft: 

  • een stukje mede-eigendom van het hele gebouw; en 
  • het recht om je woning te mogen gebruiken.

Je bent dan ook samen met alle andere appartementsbewoners eigenaar van het hele gebouw. Er gelden dan ook regels waar alle eigenaren zich aan moeten houden.

Een appartementseigenaar is verplicht lid van de vereniging van eigenaars (VvE). De VvE behartigt de belangen van de gemeenschappelijke eigenaren.

Een appartementsrecht ontstaat doordat een gebouw wordt gesplitst in appartementsrechten. Die akte van splitsing wordt opgesteld door een notaris. Een splitsingstekenaar maakt de splitsingstekeningen. In de akte van splitsing is de locatie van het gebouw omschreven, hoe het gebouw is opgesplitst, wat privé is en wat gemeenschappelijk, welke appartementsrechten er zijn, wie de appartement eigenaars zijn en welk modelsplitsingsreglement van toepassing is. Dat bepaalt de rechten en plichten van de VvE en de verschillende appartementseigenaren. In het splitsingsreglement moeten onder meer bepalingen staan over:

  • De kosten en schulden die voor rekening van de gezamenlijke appartementseigenaren komen;
  • Het gebruik, het beheer en het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes en zaken
  • Hoe het gebouw verzekerd is
  • De oprichting en statuten van de VvE
  • Welk aantal stemmen iedere appartementseigenaar heeft

Er bestaan op dit moment vijf versies van modelsplitsingreglementen. De meeste recente is van 2017. Oudere reglementen vervallen niet zodra een nieuwere vanwege de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie is gepubliceerd. We kennen de modelsplitsingsreglementen van: 1973, 1983, 1992, 2006 en 2017.

Een appartementsrecht kan ook weer (onder)gesplitst worden in appartementsrechten. Zo kan een gebouw bijvoorbeeld worden gesplitst in drie appartementrechten; een appartementsrecht wonen, een appartementsrecht winkels en een appartementsrecht parkeren. Vervolgens kunnen die appartementsrechten ondergesplitst worden; bijvoorbeeld het appartementsrecht wonen in diverse afzonderlijke woningen, het appartementsrecht winkels in diverse winkelunits en het appartementsrecht parkeren in diverse parkeerplaatsen. 

Het kan zijn dat het gebouw staat op grond die eigendom is van een gemeente en dat die gemeente de grond in erfpacht heeft uitgegeven, waarna het gebouw is gesplitst in appartementsrechten en een appartementseigenaar op dat appartementsrecht een recht van hypotheek heeft gevestigd ten behoeve van zijn financier. Deze stapeling van beperkte rechten is de lakmoesproef van het zakenrecht. Een waar juridisch doolhof waarin wij u de weg kunnen wijzen. 

Mocht je een appartementsrecht willen kopen, bestaande bouw of nieuwbouw in een splitsing willen betrekken, wil je een splitsing wijzigen of heb je vragen over splitsingen of stapeling van beperkte rechten, weet dan dat wij veel expertise en ervaring op dit gebied hebben en die graag met je willen delen.

 
   
  Disclaimer  
 
 
 
 
 

Hoewel de uiterste zorg is besteed aan de inhoud van deze nieuwsbrief, is de inhoud niet als een juridisch of notarieel advies te beschouwen en aanvaardt MAES notarissen geen enkele aansprakelijkheid voor onvolledigheid of onjuistheid, noch voor de gevolgen daarvan.

 
 
 
 
Contact
Kunnen wij je ergens mee helpen?
 
 
       
       
 
 
Kantoor

Bezoek- en postadres


MaesHuys
Verploegh Chasséplein 1
3134 BZ Vlaardingen

+31 (0)10 44 53 777
service@maesnotarissen.nl
maesnotarissen.nl
Business Hubs

Bezoek op afspraak. Geen postadres.


NoMA House
Gustav Mahlerlaan 1212
1081 LA Amsterdam

WTC Rotterdam
Beursplein 37
3011 AA Rotterdam

WTC Den Haag
Prinses Beatrixlaan 582
2595 BM Den Haag
 
 
   
 Nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier