×

01-04-2020

Aantal hypotheekaanvragen in maart sterk gestegen

Aantal hypotheekaanvragen in maart sterk gestegen


Het aantal hypotheekaanvragen is onverwachts sterk gestegen sinds het uitbreken van de coronacrisis. Dat meldt De Hypotheker. Het aantal aanvragen nam in maart met bijna een derde toe in vergelijking met februari. Ook de NVM ziet dat de woningmarkt opvallend goed doorloopt.

De toename komt volgens De Hypotheker door het oversluiten van hypotheken door huizenbezitters. Zij kiezen daar nu voor omdat zij nu nog van de lage rentes kunnen profiteren. Inmiddels hebben al vijftien hypotheekverstrekkers een rentestijging ingevoerd. Een andere reden voor de stijging is dat veel woningeigenaren hun woning verbouwen of verduurzamen.

Nieuwe woning
Daarnaast steeg ook het aantal hypotheekaanvragen voor een nieuwe woning sterk in maart: 27,3 procent ten opzichte van februari. Met name in de leeftijdscategorie 25 tot 35 jaar steeg het aantal hypotheekaanvragen flink: 31,4 procent.

Daling verkoop
Volgens de NVM is het aantal verkochte woningen vanaf 16 maart met 12 procent gedaald, maar zorgt het coronavirus er niet voor dat mensen die van plan waren een huis te kopen hiervan afzien. Het aantal woningen dat te koop is gezet, nam met 9 procent af. Deze daling is echter al eind 2019 ingezet. Het coronavirus lijkt volgens de NVM zelfs een omgekeerd effect te hebben. Van een prijsdaling is vooralsnog geen sprake. Wel neemt het aantal kijkers af, omdat alleen mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in het kopen van de woning, langskomen.

Bron: Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie