Onze website op jouw voorkeuren in richten.
Zo kun je gemakkelijk navigeren en zijn relevante pagina’s sneller vindbaar.
De ene notaris is de andere niet. Onze klanten en onze medewerkers weten dat. Waak er dan ook voor om appels met peren te vergelijken.
Wij willen graag kostenbewust diensten met de hoogste kwaliteit verlenen. Wij erkennen de noodzaak om je budget voor notariële diensten te managen en dat hetgeen wij in rekening brengen waar voor je goede geld moet zijn. Wij denken dat de tariefstructuur die wij hanteren redelijk en concurrerend is en dat onze tarieven in verhouding staan tot de waarde die wij toevoegen. Ons streven is om op basis van de door ons geleverde kwaliteit en de daartegenover staande honorering een bestendige relatie met onze klanten te onderhouden.
Wij zijn transparant over onze tarieven en over onze declaratiesystematiek. Wij publiceren die gegevens open en bloot op onze corporate website. Dat geldt niet voor alle notarissen. Wij zijn integer. Wij laten onze tarieven niet afhangen van het moment en willen met onze transparantie verrassingen voor je op de declaratie of nota van afrekening voorkomen.
Wij hebben niet de ambitie om de allergoedkoopste notaris te zijn. Wij hebben ook niet de strategie om je met lage tarieven te lokken om vervolgens allerlei niet eerder benoemde posten voor aanzienlijke bedragen aan je door te belasten. Dat past ons niet.
Wij zouden het op prijs stellen om na afloop van een zaak van je te mogen vernemen of je tevreden bent met de kwaliteit en het niveau van de dienstverlening en om zeker te zijn dat al hetgeen waarom jij ons verzocht ook daadwerkelijk op een juiste wijze is uitgevoerd. Wij nodigen je na afloop van de behandeling van je dossier uit voor een tevredenheidsonderzoek en moedigen je dan ook aan om een online review te geven.
De formele opdrachtnemer voor opdrachten is MAES notaris B.V., een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, statutair gevestigd te Rotterdam en kantoorhoudend te 3134 BZ Vlaardingen, Verploegh Chasséplein 1, ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 24255497. Het doel van deze vennootschap is het uitoefenen van de notarispraktijk. MAES notarissen en Basisnotarissen Rijnmond zijn handelsnamen van MAES notaris B.V. De praktijk wordt gevoerd door MAES notaris B.V.
Degene die onze offerte accepteert of de opdrachtbevestiging ontvangt, wordt door ons beschouwd als de klant, de opdrachtgever. Als een opdracht wordt verleend door meerdere personen, is ieder van hen hoofdelijk aansprakelijk voor het betalen van de declaratie voor onze werkzaamheden. Als de opdracht wordt verstrekt door een natuurlijk persoon namens een rechtspersoon dan wordt de opdracht geacht mede door de natuurlijk persoon te zijn verleend.
De opdracht ziet op het opmaken en passeren van (een) notariële en/of onderhandse akte(n) en het geven van notarieel advies, of het verlenen van andere aanverwante diensten, zoals gespecificeerd in de overeenkomst van opdracht met offerte of zoals dat uit de opdrachtbevestiging voortvloeit.
Wij zullen je via onze geautomatiseerde dossiervoortgang, de workflow, met regelmaat online informeren over de voortgang van de opdracht en eventuele bijzonderheden. Indien tijdens de opdracht onverhoopt iets niet naar je wens verloopt, stellen wij er prijs op dat je met ons op dat moment zo spoedig mogelijk contact opneemt, zodat wij daar met elkaar overleg over kunnen hebben.
Voor onze algemene voorwaarden, het klantenonderzoek, de privacyverklaring, onze tarieven, complimenten en klachten, notaristaal, veelgestelde vragen, code gedrag en integriteit en andere informatie over MAES notarissen en onze dienstverlening, verwijzen wij je graag naar onze website.
Wij hebben voortdurend voor ogen dat risico en rendement correleren. Wij streven ernaar om risico’s voor de opdrachtgever te minimaliseren en het rendement te maximaliseren.
Wij werken bij de uitvoering van een opdracht met ten behoeve van de onderhavige dienstverlening ontwikkelde projectmanagement methodologieën, applicaties en datasystemen, zoals Microsoft 365, Notarisdossier, Twinfield, Xelion en Nextens. Wij hebben met een dashboard zicht op de workflow van de opdracht en kunnen daardoor zo nodig snel en accuraat anticiperen. Daarmee wordt de kans op fouten verkleind.
Onze online services zijn een bewijs van onze ambitie om steeds anderen een stap voor te blijven en veranderingen te omarmen. Wij bieden onze klanten - ook vanwege de vigerende privacywetgeving - een digitaal Mijn Notarisdossier via een klantportaal en werken met automatische document assemblage. Het Mijn Notarisdossier is een beveiligde dienst, overal en altijd beschikbaar, voor dossierbeheer, communicatie en samenwerking. Hierdoor kunnen klanten 24/7 en 365 dagen per jaar online vanaf huis, kantoor of zelfs hun vakantieadres hun dossier inzien en kunnen zij, net als wij, in die digitale omgeving documenten downloaden en uploaden. De automatische document assemblage levert de klant een kortere en dus voordeligere productietijd, alsmede consistente documentatie op.
Op basis van bestede tijd en toepasselijk tarief
Bij MAES notarissen zijn wij flexibel in onze benadering van declareren. In overleg met de klant bepalen we vooraf de honoreringssystematiek. Ons honorarium is in beginsel gebaseerd op de daadwerkelijk aan het dossier bestede en door ons geadministreerde tijd (per tijdseenheid van 6 minuten) vermenigvuldigd met de toepasselijke uurtarieven.
Alternatieve honoreringsstructuren
Wij zijn bereid om alternatieve honoreringsstructuren te hanteren zoals een blended rate, een fixed fee, een capped fee, een retainer, de value based honoreringsstructuur of - voor niet-ambtelijke werkzaamheden - de no cure no pay regeling.
Blended rate
Een blended rate is een gemiddeld overeen te komen uurtarief, berekend op basis van onze inschatting van de tijdsbesteding door onze medewerkers vermenigvuldigd met hun uurtarieven. Is er hoger gekwalificeerde inzet vereist dan zal de blended fee hoger uitvallen. Is er lager gekwalificeerde inzet vereist dan zal de blended fee lager uitvallen.
Fixed fee (vaste prijs)
De fixed fee is een vaste vergoeding voor een bepaald soort werk, waarbij wij in de regel onze tijdsbesteding redelijk goed kunnen inschatten. In de fixed fee verdisconteren wij een risico-opslag.
Capped fee (begrensde prijs)
Bij de capped fee is de vergoeding begrenst tot een overeengekomen plafond bedrag, bijvoorbeeld voor een bepaalde fase. Bereiken wij dat bedrag dan stoppen wij onze werkzaamheden, tenzij wij door Opdrachtgever worden geïnstrueerd de werkzaamheden tegen een nieuw capped bedrag voort te zetten.
Retainer
Een retainer (een vergoeding bij wijze van voorschot vooraf) is een voorschot dat, ter beperking van het debiteurenrisico, voorafgaand aan de uitvoering van de werkzaamheden door de Opdrachtgever aan de Opdrachtnemer dient te worden voldaan. Een retainer wordt in zijn algemeenheid vaak opgevat als een extra stimulans om een bepaalde dienst te leveren, maar geeft in geen geval een garantie voor een eindresultaat. Indien het totaal van de door Opdrachtnemer bestede tijd vermenigvuldigd met de toepasselijke tarieven het budget waarvoor een retainer is gegeven dreigt te overschrijden, dan pleegt Opdrachtnemer met Opdrachtgever overleg over de voortzetting van de werkzaamheden, het daarvoor te alloceren budget en de omvang van een nieuwe retainer.
Value based (toegevoegde waarde)
De value based honoringsstructuur is een beloningsstructuur waarbij de Opdrachtgever vooraf met Opdrachtnemer bepaalt wat de te verwachten, ook kwantitatief bepaalde, toegevoegde waarde van Opdrachtnemer voor Opdrachtgever zal zijn en welke vergoeding daarvoor geëigend is.
No-cure-no-pay
Bij de no-cure-no-pay regeling is Opdrachtnemer bereid bij bepaalde soorten werkzaamheden tegenover een premie het risico van Opdrachtgever over te nemen.
Abonnementen
Wij bieden jaarabonnementen aan voor bepaalde diensten.
Voor elke opdracht aan ons zullen wij eerst een overeenkomst van opdracht (met een offerte) of een opdrachtbevestiging aan je toesturen en/of verwijzen naar onze algemene voorwaarden en onze corporate website, waaruit volgt tegen welke voorwaarden en vergoeding, inclusief de door ons ten behoeve van jou bij derden te maken kosten, wij de opdracht aanvaarden. De overeenkomst van opdracht of opdrachtbevestiging is leidend. De offerte bij de overeenkomst van opdracht is drie maanden geldig. In geval er geen overeenkomst van opdracht is overeengekomen en er ook geen opdrachtbevestiging aan opdrachtgever is verzonden, worden onze werkzaamheden geacht te zijn verricht op basis van hetgeen in onze algemene voorwaarden en op deze website is vermeld.
In het notariaat wordt veel gewerkt met het begrip gebruikelijke werkzaamheden en het begrip niet-gebruikelijke werkzaamheden. Je mag van ons verwachten dat wij de gebruikelijke werkzaamheden verrichten voor de geoffreerde prijs.
Zijn er in het concrete geval niet-gebruikelijke werkzaamheden of meerwerk naar ons uitsluitend oordeel nodig of worden die verricht ten behoeve van of op verzoek van de klant, dan zullen deze werkzaamheden aanvullend in rekening worden gebracht. Wij zullen uitsluitend niet-gebruikelijke werkzaamheden in rekening brengen indien deze werkzaamheden door ons ten tijde van het uitbrengen van de offerte of opdrachtbevestiging in redelijkheid niet bij ons bekend waren en ook door ons in redelijkheid nog niet konden worden voorzien.
Het kan ook zijn dat er meer of andere verschotten verschuldigd zijn en of meer omzetbelasting verschuldigd is dan ten tijde van het opmaken van de overeenkomst van opdracht of ten tijde van het verzenden van de opdrachtbevestiging in redelijkheid bij ons bekend was ook door ons in redelijkheid kon worden voorzien.
Dat betekent dat de bedragen vermeld in de offerte bij de overeenkomst van opdracht of vermeld in de opdrachtbevestiging de bedragen zijn die bij de declaratie of nota van afrekening in rekening worden gebracht. Maar het kan ook heel goed mogelijk zijn dat de bedragen op de declaratie of nota van afrekening hoger uitvallen als er in het concrete geval niet-gebruikelijke werkzaamheden naar ons uitsluitend oordeel nodig bleken of worden verricht ten behoeve of op verzoek van de klant, als er meer verschotten verschuldigd zijn of meer omzetbelasting verschuldigd is.
Er kan dus een verschil ontstaan tussen de bedragen genoemd in de offerte (als onderdeel van de overeenkomst van opdracht) of opdrachtbevestiging en hetgeen u blijkens de declaratie of nota van afrekening daadwerkelijk aan ons bent verschuldigd.
Onze inzet is om je dossier gestructureerd en zo efficiënt mogelijk te behandelen. Wij willen voorkomen dat we eindeloos heen en weer gaan bellen of mailen. Wij streven er naar om in één keer alle benodigde informatie aan je te vragen en van je te ontvangen. Wij verwachten dan ook dat je op ons eerste verzoek ons zo spoedig mogelijk de gevraagde informatie verstrekt en bescheiden aanlevert en overigens behulpzaam meewerkt. Daardoor kunnen wij sneller en tegen lagere kosten werken en kunnen we onze klanten onze scherpe tarieven blijven aanbieden. Onze klanten vinden dat prettig. En wijzelf ook.
In veel gevallen is bij de behandeling van een dossier ons stappenplan, de procesvoortgang ofwel de workflow, als volgt in zes fasen onder te verdelen:
1. Cliënt- en zaakacceptatie-fase
Jij verzoekt ons rechtstreeks of via een tussenpersoon (bijvoorbeeld je makelaar, hypotheekadviseur, advocaat, belastingadviseur, accountant of bank) om een zaak voor jou in behandeling te nemen en/of je verzoekt ons alvorens wij de zaak in behandeling nemen of hebben genomen om een overeenkomst van opdracht met offerte voor de door jou van ons verlangde diensten.
Wij bevestigen de opdracht of sturen je per e-mail onze overeenkomst van opdracht met offerte. In voorkomende gevallen zullen wij eerst telefonisch contact met je zoeken voordat wij een (deels geautomatiseerde) overeenkomst van opdracht opstellen om er zeker van de zijn dat wij goede uitvoering kunnen geven aan de opdracht en niet meer of minder doen dan je van ons mag en kan verwachten. De offerte is met andere bijlagen een bijlage bij een per e-mail verzonden overeenkomst van opdracht die je van ons ontvangt met een inhoudelijke schriftelijke toelichting op de gevraagde dienst(en).
Indien je ons niet vooraf om een overeenkomst van opdracht met offerte verzoekt en wij kunnen volstaan met een opdrachtbevestiging, kun je op onze corporate website en in onze algemene voorwaarden kennisnemen van de gebruikelijke en niet-gebruikelijke werkzaamheden en de door ons gehanteerde tarieven en voorwaarden.
2. Dossieropstart-fase
Wij werken vanwege het door ons geëiste kwaliteitsniveau, vanwege efficiency redenen en met het oog op onze strenge privacywetgeving zoveel mogelijk met het online Mijn Notarisdossier. Via het Mijn Notarisdossier kunnen wij stukken met elkaar op een veilige wijze uitwisselen. Je ontvangt van ons, op het door jou aan ons verstrekte e-mailadres, een inlog, zodat je kan inloggen in je persoonlijke door ons voor jou in het klantportaal aangemaakte online Mijn Notarisdossier. Het klantportaal is via de homepage van onze website te benaderen. Mocht je toch liever niet met het online Mijn Notarisdossier willen werken, maar alles per post of per e-mail willen ontvangen, laat het ons dan weten, dan kunnen wij daar onder voorwaarden aan tegemoet komen.
3. Vragenlijst-fase
Bij het opstarten van dossier, ontvang je van ons veelal een vragenlijst. We plannen met elkaar een afspraak voor een bespreking in en/of plannen met elkaar de passeerafspraak in om de stukken bij ons op kantoor - of eventueel op verzoek buiten kantoor - ten overstaan van en door een notaris te ondertekenen. Na ontvangst van de volledig door partijen ingevulde vragenlijst en het uploaden van de door ons in die vragenlijst gevraagde documenten kunnen wij die informatie analyseren, partijen gericht adviseren en de verlangde en nodige documentatie vervaardigen. Is er een spoedeisend belang of moeten wij een fatale termijn in acht nemen, dan vernemen wij dat graag tijdig en zo spoedig mogelijk van je zodat wij kunnen agenderen en daarop kunnen acteren. De tijd gemoeid met het passeren van de akte bij ons op kantoor zit in het tarief inbegrepen. Alle andere (ook telefonische) inhoudelijke besprekingen, waaronder het bieden van begeleiding bij het invullen van de vragenlijst in het geval u daar zelf niet helemaal uit zou komen, worden in rekening gebracht tegen het geldende uurtarief.
4. Behandel-fase
Nadat je kennis hebt kunnen nemen van de schriftelijke toelichting op de gevraagde dienst(en) en nadat je de door jou volledig ingevulde vragenlijst hebt ge-upload, zullen wij de concept-akte(n) met bijbehorende documentatie gaan opstellen. Wij zullen de concept documentatie, waaronder het ontwerp van de akte(n), zoveel mogelijk ruim voor de overeengekomen passeerdatum in het online Mijn Notarisdossier voor jou en - in een afgescheiden online omgeving - voor andere partijen of belanghebbenden (waaronder tussenpersonen) uploaden. Mocht er tijdens de behandeling van het dossier onverhoopt en onvoorzien vertraging optreden, bijvoorbeeld omdat wij van derden afhankelijk zijn die op zich laten wachten, dan zullen wij je daarover informeren.
Nadat je de door ons opgestelde concept documentatie hebt beoordeeld, laat jij ons weten akkoord te zijn of nog aanpassingen te wensen. Vermeld bij alle correspondentie altijd het dossiernummer. Indien iets niet duidelijk is of als je behoefte hebt aan overleg, kun je telefonisch contact met ons opnemen. Wij helpen je graag.
5. Passeer-fase
De akten worden op de overeengekomen datum bij ons op kantoor - of in overleg buiten kantoor op een van onze ander faciliteiten in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag, of bijvoorbeeld bij u thuis, het ziekenhuis, het verzorgingshuis, het hospice, etc. -, gepasseerd. Partijen zijn daarbij fysiek aanwezig of worden krachtens volmacht vertegenwoordigd door een gevolmachtigde, vaak een medewerker van ons kantoor.
6. Nawerk-fase
Wij werken het dossier daarna af. Dat houdt in dat wij alle akte(n) in ons repertorium inschrijven, deze registreren, de registers (zoals het Centraal Testamenten Register, het Centraal Levenstestamenten Register, het door de Kamer van Koophandel gehouden handelsregister, registers gehouden door het kadaster, etc.) bijwerken, een afschrift van de akte(n) in het online Mijn Notarisdossier voor u plaatsen en in geval van onroerend goed dossiers, de aangifte voor en afdracht van de overdrachtsbelasting doen, het geldverkeer verzorgen en zorg dragen voor het doorhalen van vervallen hypothecaire inschrijvingen. Wij binden de originele akte in, verzegelen de akte en bergen het veilig op in de minutenkluis waar wij de akten voor u twintig jaar bewaren. Daarna brengen we de minuut-akten over naar een beveiligde opslagplaats elders in het land waar je akte voor eeuwig wordt bewaard. Het online Mijn Notarisdossier blijft na het passeren onverminderd voor je via je eigen inlog beschikbaar, zodat je alle documenten in die beveiligde digitale kluis kunt raadplegen waar en wanneer je maar wenst. Het staat je natuurlijk vrij om de documenten zelf uit te printen en te archiveren.
Wij nodigen je tenslotte uit voor deelname aan een kort tevredenheidsonderzoek.
1 januari 2024
***
Alle bedragen, tarieven en honoraria zijn, tenzij uitdrukkelijk anders aangegeven, exclusief verschotten en 21% omzetbelasting.
De verschotten en omzetbelasting specificeren wij voor je in de declaratie of nota van afrekening en indien vooraf bekend of te voorzien reeds in de offerte.
Onze tarieven kunnen jaarlijks op 1 januari worden herzien.
Als een fixed fee (vast honorarium) van toepassing is, ziet onze aanbieding op het uitvoeren van de gebruikelijke werkzaamheden. Onze aanbieding voorziet in dat geval in het eenmalig aanpassen van de concept documentatie tot de finale versie. Indien daarvan wordt afgeweken beschouwen wij de aanpassing als meerwerk.
Meerwerk en niet-gebruikelijke werkzaamheden brengen wij bij opdrachtgever in rekening tegen de hierna omschreven uurtarieven of tegen de op onze website en in de bijlagen bij de overeenkomst van opdracht (met offerte) of bij de opdrachtbevestiging genoemde bedragen.
Als onze werkzaamheden om wat voor reden dan ook in een akte gebonden dossier niet leiden tot het passeren van (een) akte(n), of de opdracht wordt geannuleerd door de opdrachtgever, zijn wij gerechtigd het vaste bedrag of, ter keuze van ons, de lagere daadwerkelijk bestede tijd tegen de hiervoor omschreven tarieven in rekening te brengen.
Onze uurtarieven in 2024 zijn als volgt.
Uurtarieven | Honorarium in euro (€) |
Notaris, partner | 355 |
Kandidaat-notaris (senior) | 335 |
Kandidaat-notaris (junior) | 235 |
Gecertificeerde notarisklerk | 235 |
Notarieel medewerker | 145 |
Honorarium voor het opmaken, passeren, inschrijven en registreren van de omschreven notariële akten en voor het verrichten van alle notariële werkzaamheden.
Alle bedragen, tarieven en honoraria zijn, tenzij uitdrukkelijk anders aangegeven, exclusief verschotten en 21% omzetbelasting.
De verschotten en omzetbelasting specificeren wij voor je in de afrekening en indien mogelijk reeds in de offerte.
Onze tarieven kunnen jaarlijks op 1 januari worden herzien.
Soort dienst | Ten laste van | Honorarium in euro (€) |
Identificatie en vaststelling bevoegdheid Denk aan handelingsbekwaamheid, wilsbekwaamheid, beschikkingsbevoegdheid |
| |
Identificatiekosten natuurlijk persoon (BRP/CIR/CCBR/HRG/VIS), per natuurlijk persoon. | Partij die het aangaat | 39,50 |
Identificatiekosten rechtspersoon (KvK/CIR), per rechtspersoon. | Partij die het aangaat | 39,50 |
Indien u bij kantoorbezoek geen of niet hetzelfde legitimatiebewijs bij u heeft waarvan u eerder al een kopie in uw Mijn Notarisdossier hebt geupload en zoals dat door ons in de aan u verstrekte concept-akte(n) is opgenomen, dan leidt dit tot vertraging en vraagt het om extra handelingen van ons kantoor die wij in dat geval aan u moeten doorbelasten. | Persoon die het aangaat | 50 |
Kosten extra onderzoek handelsregister (KvK) bij rechtspersoon. | Partij die het aangaat | 50 |
Extra werkzaamheden omdat een rechtspersoon in het buitenland is gevestigd en een legal opinion is vereist. | Partij die het aangaat | op basis van ("o.b.v.") bestede tijd |
UBO (ultimate beneficial owner, ofwel uiteindelijk belanghebbende, eigenaar of persoon met de zeggenschap over een organisatie) onderzoek (tracker), opgave en inschrijving bij de Kamer van Koophandel. | UBO of de organisatie | op tijdbasis, maar minimaal 190 |
Identiteit van een partij kan niet worden vastgesteld. | Partij die het aangaat | o.b.v. bestede tijd, minimaal 175 |
Een partij is failliet, verkeert in surseance van betaling, staat onder bewind of onder curatele, etc. | Partij die het aangaat | o.b.v. bestede tijd, minimaal 175 |
Extra onderzoek vanwege huwelijk / geregistreerd partnerschap/scheiding/erfopvolging. | Partij die het aangaat | o.b.v. bestede tijd, minimaal 175 |
Extra werkzaamheden omdat een partij is gescheiden en de echtscheiding nog niet volledig is afgewikkeld of omdat een partij in een echtscheidingsprocedure is verwikkeld. | Partij die het aangaat | o.b.v. bestede tijd, minimaal 175 |
De door ons gevraagde gegevens of bescheiden worden niet, niet volledig of niet tijdig aangeleverd. | Partij die het aangaat | o.b.v. bestede tijd |
Extra werkzaamheden vanwege gebruik levenstestament/volmacht. | Partij die het aangaat | o.b.v. bestede tijd, minimaal 100 |
Legalisatie Vaststellen van de echtheid van de handtekening |
| |
Losse legalisatie van een handtekening. | Partij die het aangaat | 85 |
Losse legalisatie (4 tot en met 10 legalisaties voor één en dezelfde persoon tegelijk). | Partij die het aangaat | 300 |
Losse legalisatie van een handtekening met apostille. | Partij die het aangaat | 190 |
Doorlegalisatie van een handtekening (zonder apostille). | Partij die het aangaat | 250 |
Legalisatie met bevoegdheidsverklaring. | Partij die het aangaat | 250 |
Legalisatie handtekening volmachtgever via videobellen. | Partij die het aangaat | 45 |
Volmachten |
| |
Opstellen onderhandse volmacht. | Partij die het aangaat | 85 |
Opstellen en passeren notariële volmacht. | Partij die het aangaat | 300 |
Gelden |
| |
Vaststellen herkomst eigen middelen opvragen, controleren, administreren met een risico-opslag. Dit is een verplichting die de overheid de notaris heeft opgelegd op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). De notaris verstrekt u digitaal een Verklaring Herkomst Eigen Middelen (VHEM) formulier. Het is belangrijk dat u dat formulier volledig en juist invult, ondertekent en uiterlijk 48 uur voorafgaand aan het passeren van de akte(n) met de bij die verklaring gevraagde bewijsstukken aan ons retourneert. De notaris mag namelijk een akte van levering niet ondertekenen, als de koper geen of onvoldoende inzicht heeft gegeven in de herkomst van het eigen geld. Indien de notaris meent dat er sprake is van een verdachte transactie heeft hij de verplichting daarvan melding te doen bij de FIU, zonder dat hij de partijen bij de akte mag informeren dat hij een melding gaat doen of heeft gedaan. | Partij die het aangaat | 45 |
Opstellen depot-overeenkomst. | Partij die het aangaat | 375 |
Aanhouden van een depot. | Partij die het aangaat | 100 (per kwartaal of korter) en 35 per betaling |
Betalingen uitvoeren en bankkosten Wij stellen nota's van afrekening op, maken een vierkanttelling, leggen dat vast, controleren de verklaring herkomst eigen middelen met bewijsstukken, controleren dagelijks de binnenkomende gelden, maken betaallijsten, zetten de bankbetalingen klaar in het online bankportaal, controleren die betalingen, geven betaalopdracht, controleren uitgevoerde betalingen, verwerken administratief en rapporteren periodiek, met tussenkomst van onze accountant, aan Bureau Financieel Toezicht (BFT). | Partij die het aangaat | 35 (per betaling) |
Tolk en vertaling |
| |
Een partij verstaat naar het uitsluitend oordeel van de notaris geen of onvoldoende Nederlands en er is een tolk/vertaler vereist Exclusief kosten van de tolk zelf. | Partij die het aangaat | 185 |
De stukken moeten vertaald worden en wij verzorgen de vertaling, al dan niet middels de inschakeling van een tolk/vertaler. | Partij die het aangaat | n.t.b. |
Het passeren van de akten met spoed binnen vijftien werkdagen na ontvangst van de opdracht en/of ontvangst van alle benodigde gegevens en bescheiden. | Partij die daar om verzoekt | 295 |
Afspraken maken en verzetten (no show) |
| |
Het op verzoek van een partij organiseren van de passeerafspraak indien er drie of meer betrokken partijen zijn. | Partij die het aangaat | o.b.v. bestede tijd |
Het niet of het minder dan 48 uur voorafgaand aan de ingeplande afspraak afzeggen van de passeerafspraak, de bespreking, video-call. | Partij die het aangaat | 185 |
Het verzetten van de afspraak op verzoek van of vanwege een partij, bijvoorbeeld omdat het dossier niet compleet is, omdat de gelden niet tijdig en zichtbaar voor de notaris op de kwaliteitsrekening zijn bijgeschreven of omdat een partij 15 minuten of meer te laat op de passeerafspraak verschijnt. Indien de hypotheekstukken van de bank niet uiterlijk vijf dagen vóór de ingeplande passeerdatum door de notaris zijn ontvangen, behoudt hij het recht voor de passeerafspraak naar een latere hem passende datum en tijd te verplaatsen en zal hij dit honorarium in rekening brengen bij hypotheekgever/geldnemer. | Partij die het aangaat | 185 |
Passeren buiten kantoor en/of buiten kantooruren |
| |
Passeren buiten kantoor (binnen 10 km van kantoor). | Partij die het aangaat | 350 |
Passeren buiten kantoor (meer dan 10 km van kantoor). | Partij die het aangaat | n.t.b. |
Passeren buiten kantooruren, tijdens avondopenstelling. | Partij die het aangaat | 125 |
Passeren buiten kantooruren, buiten avondopenstelling. | Partij die het aangaat | 150 |
Kantoorkosten, bewaarkosten, Toegang tot Mijn Notarisdossier en afgeven van een afschrift |
| |
Kantoorkosten (forfait) Vaste vergoeding voor kantoorkosten op het gebied van Finance | Kennis | ICT | HRM | Facilities | Communicatie | Partijen | 54 |
Wij bewaren alle notariële minuut akten verzegeld en ingebonden 20 jaar in een beveiligde brandwerende kluisruimte voor u. Voor testamenten geldt een afwijkende termijn. Na 20 jaar moeten de akten door ons op volledigheid gecontroleerd en omgepakt worden in nieuwe zuurvrije dozen. De dozen moeten van etiketten worden voorzien die aan bepaalde eisen moeten voldoen. Daarna moet er op onze kosten een biologische toets worden afgenomen (voor ongeveer € 1.000 per strekkende meter) en moeten de akten mogelijk ook nog bestraald worden, voordat overdracht naar Doc-Direkt, een beveiligde fysieke centrale bewaaropslagplaats kan plaatsvinden. U krijgt van ons onbeperkt toegang tot het online Mijn Notarisdossier, zodat u altijd bij uw stukken kunt. | Koper, hypotheekgever of Partij | 30 |
Afgeven van een digitaal afschrift van een akte in het digitale dossier. | Partij | 0 |
Elke partij bij de akte ontvangt na het passeren van een akte in het Mijn Notarisdossier een digitaal afschrift daarvan. Daar brengen wij niets voor in rekening. Uitsluitend voor meerdere of later op verzoek af te geven afschriften - zowel digitaal als in hard copy - brengen wij genoemde kosten in rekening. | Partij die het aangaat | 65 |
Afgeven van een vergeleken afschrift. | Partij die het aangaat | 85 |
Afgeven van een afschrift van een testament. Elke testateur/testatrice ontvangt na het passeren van een testament in het Mijn Notarisdossier een digitaal afschrift daarvan. Daar brengen wij niets voor in rekening. Uitsluitend voor meerdere of later af te geven afschriften - zowel digitaal als in hard copy - brengen wij genoemde kosten in rekening. | Partij die het aangaat | 75 |
Afgeven grosse van een akte. | Partij die het aangaat | 210 |
Consultatie en overleg |
| |
Communicatie met je accountant, fiscalist, advocaat of andere adviseur. | Partij die het aangaat | o.b.v. bestede tijd |
(Telefonisch) consult, hetzij op initiatief van de klant, bijvoorbeeld vanwege begeleiding bij het invullen van een door ons bij de klant aangeleverde vragenlijst, hetzij op ons initiatief vanwege onze wettelijke taak en zorgplicht. | Partij die het aangaat | o.b.v. bestede tijd, met een minimum van 25 |
Honorarium voor het opmaken, passeren, inschrijven en registreren van de omschreven notariële akten en voor het verrichten van alle notariële werkzaamheden.
Alle bedragen, tarieven en honoraria zijn, tenzij uitdrukkelijk anders aangegeven, exclusief verschotten en 21% omzetbelasting.
De verschotten en omzetbelasting specificeren wij voor je in de afrekening en indien mogelijk reeds in de offerte.
Soort akte | Ten laste van | Honorarium in euro (€) |
Testament | ||
Wettelijke verdeling testament. De wettelijke verdeling is een systeem van erven dat van toepassing is op gehuwden (of geregistreerd partners) met één of meer kinderen. De wettelijke verdeling is van toepassing als de overledene geen testament heeft opgemaakt. Het is ook van toepassing als in een testament voor een wettelijke verdeling is gekozen. Het basisprincipe van de wettelijke verdeling is simpel: de langstlevende echtgenoot (of partner) verkrijgt de volledige nalatenschap van de overledene. Dit gaat van rechtswege (automatisch) en hiervoor hoeven dus geen juridische handelingen meer verricht te worden. Dit betekent niet dat de kinderen onterfd zijn. Zij krijgen een vordering in geld op de langstlevende ouder. De langstlevende ouder hoeft de schuld aan de kinderen in principe pas af te lossen als hij of zij ook komt te overlijden. Hij of zij heeft tijdens de rest van zijn of haar leven dus geen last van erfrechtelijke aanspraken van de kinderen. De langstlevende echtgenoot of partner moet wel zorgen voor het voldoen van de schulden van de nalatenschap. Tot die schulden behoren dus ook de erfdelen van de kinderen of kleinkinderen. Zij verkrijgen als gevolg van het systeem van de wettelijke verdeling ieder hun erfdeel in de vorm van een geldvordering ten laste van hun langstlevende ouder. De kinderen zullen moeten afwachten wat de waarde van de vordering is tot de langstlevende ouder daadwerkelijk komt te overlijden. Deze ouder is namelijk niet verplicht om enige zekerheid te stellen ten behoeve van de kinderen. | Testateur | Nader te bepalen ("n.t.b."), maar vanaf 600 |
Quasi wettelijke verdeling testament. Bij de quasi wettelijke verdeling (QWV) wordt de wettelijke verdeling buiten toepassing verklaard. De langstlevende echtgenoot en de kinderen – die tot erfgenamen zijn benoemd – bevinden zich op het moment dat de nalatenschap openvalt in een onverdeeldheid. Vervolgens wordt in de uiterste wil aan de langstlevende echtgenoot – via een afwikkelingsbewind, executeursbenoeming en/of testamentaire last – de bevoegdheid of verplichting gegeven om een verdeling tot stand te brengen conform de wettelijke verdeling. In tegenstelling tot de wettelijke verdeling, geldt deze verdeling niet van rechtswege. Er moeten nog leveringshandelingen plaatsvinden. In de praktijk wordt de termijn om de wettelijke verdeling ongedaan te maken – te weten drie maanden vanaf de dag waarop de nalatenschap is opengevallen (art. 4:18 BW) – als erg kort ervaren. De langstlevende bevindt zich in deze drie maanden doorgaans nog in een rouw- en verwerkingsproces. Onder meer om die reden is de QWV in de testamentenpraktijk ingevoerd. | Testateur | n.t.b., maar vanaf 600 |
Vruchtgebruik testament. De kinderen worden eigenaar van een belangrijk deel van de nalatenschap en de langstlevende ouder het vruchtgebruik krijgt van die erfdelen. De langstlevende heeft dan bijvoorbeeld het recht om in (het deel van) de woning dat door vererving eigendom is geworden van de kinderen te mogen wonen, zonder het betalen van huur. Bij een spaarrekening komt de vruchtgebruiker de rente toe. | Testateur | n.t.b., maar vanaf 600 |
Combi testament. Dit testament dient om zoveel mogelijk erfbelasting te besparen. Het geeft erfgenamen de vrijheid om binnen drie maanden na het overlijden van de testateur te kiezen hoe zij erfbelasting kunnen besparen. | Testateur | n.t.b., maar vanaf 650 |
Testament voor alleenstaanden. | Testateur | n.t.b., maar vanaf |
Testament voor stellen zonder kinderen. | Testateur | n.t.b.,maar vanaf |
Ondernemerstestament. | Testateur | n.t.b., maar vanaf 600 |
Estate planning. | betrokkenen | n.t.b. |
Familiestatuut. | betrokkenen | n.t.b |
Beoordelen codicil. | Maker | 150 |
Herroeping testament. Het wijzigen van één of twee eenvoudige bepalingen. | Testateur | n.t.b., maar vanaf 500 |
Uw persoonlijke "Goed voor elkaar" Wensenboekje |
| |
Hebt u voor uw begrafenis of crematie specifieke wensen? Noteert u ze dan nu alvast. Juist tijdens het leven. Niet alleen voor uzelf, maar vooral voor uw nabijen en nabestaanden. Het neemt hen zorgen uit handen en maakt het afscheid nog persoonlijker. Kort na een overlijden moeten nabestaanden veel belangrijke keuzes maken om te zorgen voor een afscheid dat past bij de overleden dierbare. U kunt uw nabijen en nabestaanden helpen in deze emotionele periode door nu alvast op te schrijven hoe u uw begrafenis of crematie voor zich ziet. Met het persoonlijke "Goed-voor-elkaar" wensenboekje bij overlijden kunt u heel overzichtelijk uw wensen voor uw uitvaart op een rij zetten. Hier kunt u onder andere aangeven of u kiest voor een begrafenis of crematie, waar u het afscheid wilt houden, welk vervoer u wenst en welke muziek uw wilt laten horen en nog veel meer. Het wensenboekje is voor iedereen. Nadat u uw wensen hebt ingevuld, kunt u ze eenvoudig digitaal opslaan zodat wij het digitaal voor u en uw nabestaanden kunnen bewaren. Goed om te weten: Een ingevulde wensenlijst is een hulpmiddel voor uw uitvaart. Het is geen wettelijk document zoals een codicil of testament. Anders dan een testament hebben wij niet de plicht om het voor eeuwig te bewaren. Het kan denkbaar zijn dat uw nabestaanden een andere uitvaart regelen dan u hebt vastgelegd in uw persoonlijk "Goed voor elkaar" wensenboekje. Wij zijn daarvoor niet aansprakelijk. | Testateur | 76,50 |
Levenstestament |
| |
Levenstestament. Volmacht bij leven aan één (of meer) vertrouwensperso(o)en om alles te doen op het gebied van financiële zaken, persoonlijke aangelegenheden en geneeskundige zorg voor het geval van handelings- en wilsonbekwaamheid ten gevolge van een ongeluk of ziekte van de volmachtgever. Wacht niet te lang met het maken van levenstestament; voor je het weet ben je te laat en gaan jullie de bewindregeling in met alle ellende van dien. | Testateur | n.t.b., maar vanaf 450 |
Herroeping levenstestament. Het wijzigen van één of twee eenvoudige bepalingen. | Testateur | n.t.b., maar vanaf 450 |
Raadplegen Centraal Levenstestamenten register. | Partij die het aangaat | 150 |
Voogdij |
| |
Voogdijbenoeming. | Ouder(s) | 300 |
Herroeping voogdij. | Ouder(s) | 300 |
Nalatenschap |
| |
Verklaring van erfrecht of verklaring van executele | Erfgenaam | op basis van bestede tijd, maar kan vanaf 750 |
Aanschrijven verwachters. Als er een testament is en daarin is een tweetrapsmaking opgenomen, dan moeten de verwachters van de tweetrapsmaking worden aangeschreven door de notaris. | op basis van bestede tijd | |
Aanschrijven legatarissen. Als er een testament is en daarin zijn legaten opgenomen dan moeten deze legatarissen worden aangeschreven door de notaris. | op basis van bestede tijd | |
Boedelvolmacht. | Erfgenamen (nalatenschap) | op basis van bestede tijd |
Opstellen verklaring (beneficiair) aanvaarden of verwerpen. | Erfgenamen | op basis van bestede tijd |
Raadplegen Centraal Testamentenregister of opvragen testament. | Erfgenaam of partij die het aangaat | 100 |
Opvragen huwelijkse voorwaarden uit huwelijksgoederenregister bij de rechtbank. | Erfgenaam of partij die het aangaat | 100 |
Boedel afwikkelen |
| |
Afwikkeling nalatenschap en het voeren van executele. | Erfgenamen | o.b.v. bestede tijd |
Betaling uit de nalatenschap. | Erfgenamen | 35 |
Aangifte erfbelasting. | Erfgenamen | o.b.v. bestede tijd |
Samenleving, huwelijk en geregistreerd partnerschap |
| |
Samenlevingsovereenkomst. | Samenlevenden | 450 |
Samenlevingsovereenkomst | wijziging. | Samenlevenden | 450 |
Partnerschapsvoorwaarden. Vóór registratie van het partnerschap. | Partners | 650 |
Partnerschapsvoorwaarden. Tijdens het geregistreerd partnerschap. | Partners | n.t.b., maar vanaf 650 |
Partnerschapsvoorwaarden | wijziging. | Partners | n.t.b., maar vanaf 650 |
Huwelijkse voorwaarden. Vóór het aangaan van het huwelijk. | Aanstaande echtgenoten | n.t.b., maar vanaf 650 |
Huwelijkse voorwaarden. Tijdens het huwelijk. | Echtgenoten | n.t.b. maar vanaf 650 |
Huwelijkse voorwaarden | wijziging | Echtgenoten | n.t.b. maar vanaf 650 |
Opheffing huwelijkse voorwaarden. Omzetting van een beperkte gemeenschap of koude uitsluiting naar een algehele gemeenschap van goederen. | Echtgenoten | n.t.b., maar vanaf 650 |
Schenking |
| |
Schenkingsakte. | Schenker | 375 |
Aangifte eenvoudige schenkbelasting. | Schenker of begiftigde | op basis van bestede tijd |
Echtscheiding |
| |
Ouderschapsplan. | Ouders | n.t.b., maar vanaf |
Echtscheidingsconvenant. | n.t.b. | n.t.b. |
Online scheiden. | n.t.b. | n.t.b. |
Spoedscheiding (binnen één week). | n.t.b. | n.t.b. |
Mediation bij echtscheiding. | n.t.b. | n.t.b. |
Niet-gebruikelijke werkzaamheden Testament (per testament) |
| |
Maken van een rechtskeuze | Testateur | 95 |
Uitsluiting (onterving) erfgenamen, per erfgenaam. | Testateur | 95 |
Subsidiaire benoeming van erfgenamen, per erfgenaam. | Testateur | 95 |
Opnemen van een legaat. Een legaat is testamentaire beschikking waarbij iemand aan een bepaald persoon een bepaald goed of geldbedrag vermaakt en waarmee die persoon aan wie gelegateerd is een vorderingsrecht op één of meer van de erfgenamen ter grootte van het legaat krijgt. | Testateur | 95 |
Opnemen opvullegaat. Via een opvullegaat aan de langstlevende echtgenoot, kan ervoor worden gekozen om de kinderen alleen de vrijstelling te laten erven en de rest van de erfenis onder te brengen in de fiscale vrijstelling van de langstlevende echtgenoot. De vorderingen van de kinderen worden verminderd, en de vrijstelling van de langstlevende wordt ‘opgevuld’. De langstlevende is vrij om te bepalen of hij hier wel of geen gebruik van maakt en in welke mate. Per saldo hoeft dan na het eerste overlijden geen erfbelasting te worden betaald. Als beide echtgenoten zijn overleden, erven de kinderen wat over is. Daarover betalen zij dan erfbelasting. Zij kunnen dan nog een keer gebruik maken van de vrijstelling. Als de langstlevende veel van het vermogen heeft opgemaakt, is het dus zo dat per saldo door het opvullegaat, veel minder erfbelasting hoeft te worden betaald. Het resultaat is dan zowel uitstel als besparing van erfbelasting! | Testateur | 275 |
Benoeming voogd en opvolgend voogd in testament, p.p. | Testateur | 50 |
Benoeming bewindvoerder en opvolgend bewindvoerder in testament, p.p. | Testateur | 50 |
De uitsluitingsclausule of - het spiegelbeeld - de insluitingsclausule. Hetgeen uit de nalatenschap wordt verkregen valt niet in enige gemeenschap van goederen waarin de verkrijger is gehuwd of ooit gehuwd zal zijn. | Testateur | 50 |
Benoeming familielid of vriend(in) tot executeur. | Testateur | 50 |
Benoeming Stichting Executele MAES notaris tot executeur. | Testateur | 0 |
Benoeming afwikkelingsbewindvoerder | Testateur | 125 |
De inbrengclausule. Eerder door een erfgenaam ontvangen giften worden in mindering gebracht op de erfenis. | Testateur | 175 |
Tweetrapsmaking (fideï commis de residuo) Dit is een clausule in je testament waarmee je de zeggenschap over je nalatenschap behoudt als een van jouw erfgenamen na jou komt te overlijden. Stel: erfgenaam Dirk erft van jou een bedrag van € 25.000. Als Dirk vervolgens overlijdt gaat van wat er van die € 25.000 nog over is, niet naar zijn erfgenamen maar naar degene die jij in je testament hebt aangewezen. De tweetrapsmaking wordt vaak gebruikt bij stellen die uit elkaar zijn gegaan en die willen voorkomen dat de ex-partner via de kinderen alsnog verkrijgt; bijvoorbeeld als een kind eerder dan de ex komt te overlijden. Je kan bepalen dat dat gedeelte van je nalatenschap niet naar de ex-partner gaat maar - bijvoorbeeld - naar je andere kinderen. Je kan met de tweetrapsmaking ook voorkomen dat familiekapitaal bij aangetrouwde partners blijft hangen. De tweetrapsmaking kan ook dienen om erfbelasting te besparen. Wij leggen u dat graag uit. | Testateur | 295 |
Kleinkindlegaat. Een ‘kleinkindlegaat’ is een legaat in geld, vaak ter grootte van de vrijstelling voor erfbelasting (in 2021 € 21.282 per kleinkind). Dit geldt voor alle huidige en toekomstige kleinkinderen. Een legaat wordt uitgekeerd voordat de (andere) erfgenamen hun erfdeel krijgen. Het kleinkindlegaat gaat dus ten koste van de erfenis van de erfgenamen (uw kinderen). Erven uw kinderen meer dan hun vrijstelling (in 2021 € 21.282 per kind), dan betalen zij over het meerdere 10% of 20% erfbelasting. Laat u uw kleinkinderen een bedrag na? Dan komt dit ten koste van de erfenis van uw kinderen, waardoor zij per saldo minder erfbelasting verschuldigd zijn. Kleinkinderen kunnen van iedere grootouder een vrijgesteld bedrag ontvangen. Door in beide testamenten het legaat op te nemen, kan de vrijstelling dus tweemaal worden benut. | Testateur | 150 |
De rampenclausule of 30 dagen clausule. Of voorkomen dat alles naar de wettelijke erfgenamen gaat van de langstlevende als twee partners (bijna) gelijktijdig overlijden. | Testateur | 65 |
De opeisbaarheidsclausule. Geld of vermogen pas opeisbaar maken als de langstlevende is overleden. | Testateur | 65 |
De echtscheidingsclausule, ookwel "André Hazes clausule". Als je echtgenoot van jou zou gaan scheiden, kan hij of zij niet van je erven. | Testateur | 65 |
Faillissementsclausule | Testateur | 65 |
De zorginstellingsclausule, ookwel WLZ clausule; voorheen AWBZ clausule. In je testament kun je een zogenaamde “WLZ clausule” opnemen. WLZ staat voor Wet Langdurige Zorg. In deze wet is onder meer geregeld wat er betaald moet worden door een cliënt/patiënt in een verzorgingstehuis. Dit wordt de eigen bijdrage genoemd. De eigen bijdrage hangt onder meer af van het vermogen van de cliënt/patiënt. Veel oudere mensen gaan naar een tehuis op het moment dat hun partner overlijdt. Omdat heel veel mensen langstlevende testamenten hebben gemaakt, blijft het vermogen op dat moment bij de langstlevende echtgenoot. Die heeft dan al het vermogen en mag dit ook verteren. De kinderen (of andere erfgenamen) krijgen dan vaak al wel een vordering op de langstlevende echtgenoot. Deze vordering is pas opeisbaar bij het overlijden van de langstlevende echtgenoot. In een testament kan echter worden opgenomen dat de vordering ook opeisbaar is bij de opname van de langstlevende echtgenoot in een verzorgingstehuis. De langstlevende heeft bij opname vaak een lager bestedingspatroon. Vaak is de woning verkocht en is er dus geld beschikbaar. De kinderen willen het geld wel vast hebben, bijvoorbeeld voor vakanties of het aflossen van de eigen woning. De ouders betalen immers geen rente en aflossing meer, terwijl de kinderen vaak nog wel een hypothecaire geldlening hebben. Het voordeel van de WLZ clausule is verder dat de langstlevende dan geen vermogensbelasting meer hoeft te betalen en dat de bijdrage verlaagd kan worden. Of dit het geval is hangt af van het vermogen en inkomen. Laat je goed adviseren. | Testateur | 295 |
Niet-gebruikelijke werkzaamheden levenstestament |
| |
Benoemen van een toezichthouder, taakomschrijving en bevoegdheden | Testateur | 195 |
Subsidiaire benoeming levensexecuteur, p.p. | Testateur | 95 |
Opnemen behandelverbod of behandelgebod | Testateur | 95 |
Opnemen euthanasieverbod of euthanasieverzoek | Testateur | 95 |
Opnemen specifieke reling voor ondernemers | Testateur | 95 |
Niet-gebruikelijke werkzaamheden Nalatenschappen |
| |
Het aanbieden van een afschrift van de verklaring van erfrecht ter inschrijving bij het Kadaster. | Erfgenamen | 150 |
Verklaring afleggen bij Rechtbank vanwege beneficiaire aanvaarding of verwerping | Erfgenamen | 150 |
Niet-gebruikelijke werkzaamheden bij Samenleving, Huwelijk en Geregistreerd partnerschap |
| |
Schuldbekentenis tussen partners. | Samenlevers | 200 |
Jaarlijkse verdeling van inkomsten. | Samenlevers | 100 |
Gemeenschap van inboedel en/of woonhuis. | Echtgenoten/Partners | 150 |
Verrekening resterend inkomen. | Echtgenoten/Partners | 150 |
Finaal verrekenbeding in geval van overlijden. | Echtgenoten/Partners | 150 |
Finaal verrekenbeding in geval van echtscheiding. | Echtgenoten/Partners | 150 |
Vastleggen meer inbreng privé gelden in eigen woning. | Samenlevers/Echtgenoten/Partners | 200 |
Lijst van privé-vermogen. | Samenlevers/Echtgenoten/Partners | 175 |
Specifieke regeling voor ondernemers. | Samenlevers/Echtgenoten/Partners | n.t.b. |
Niet-gebruikelijke werkzaamheden schenkingen |
| |
Inbrengclausule | Schenker | 150 |
Uitsluitingsclausule | Schenker | 50 |
Opeisingsmoment vanwege WLZ clausule | Schenker | 250 |
Honorarium voor het opmaken, passeren, inschrijven en registreren van de omschreven notariële akten en voor het verrichten van alle notariële werkzaamheden.
Alle bedragen, tarieven en honoraria zijn, tenzij uitdrukkelijk anders aangegeven, exclusief verschotten en 21% omzetbelasting.
De verschotten en omzetbelasting specificeren wij voor je in de afrekening en indien mogelijk reeds in de offerte.
Soort akte | Honorarium in euro (€) |
Oprichting (Flex) BV. | 750 |
Statutenwijziging (Flex) BV. - integraal | 750 |
Statutenwijziging (Flex) BV. - partieel; bijvoorbeeld naamswijziging of doelomschrijving | 550 |
Doorlopende tekst opstellen na een partiële statutenwijziging van een rechtspersoon | o.b.v. bestede tijd maar vanaf |
Oprichting NV. | 1.500 |
Statutenwijziging NV. | 900 |
Oprichting structuurvennootschap. | n.t.b. |
Statutenwijziging structuurvennootschap. | n.t.b. |
Opzetten Holdingstructuur. | 1.450 |
Inbreng. | 575 |
Aandelenoverdracht. | 850 |
Certficatenoverdracht. | 850 |
Uitgifte aandelen. | 850 |
Inkoop aandelen. | 850 |
Verpanding aandelen. | 850 |
Oprichting Stichting. | 750 |
Statutenwijziging Stichting - integraal. | 850 |
Statutenwijziging Stichting - partieel; bijvoorbeeld naamswijziging of doelomschrijving | 600 |
Oprichting Vereniging. | 850 |
Statutenwijziging Vereniging - integraal | 850 |
Statutenwijziging Vereniging - partieel; bijvoorbeeld naamswijziging of doelomschrijving | 600 |
Oprichting Coöperatie. | 900 |
Statutenwijziging Coöperatie. | 900 |
Maatschapsovereenkomst. | 800 |
Vennootschap onder firma overeenkomst. | 800 |
Commanditaire vennootschap overeenkomst. | 800 |
Geheimhoudingsovereenkomst. | 150 |
Intentieovereenkomst. | 300 |
Non-disclosure agreement. | 200 |
Garantieverklaringen. | 400 |
Boeteclausules. | 400 |
Managementovereenkomst. | 350 |
Aandeelhoudersovereenkomst. | n.t.b. op basis van bestede tijd |
Escrow-overeenkomst. | 350 |
Liquidatie BV. | 499 |
Turbo-liquidatie BV. | 499 |
Aandelenfusie, bedrijfsfusie, juridische fusie. | v.a. 2.000 |
(Af)splitsing rechtspersoon. | v.a. 2.000 |
Notulen ava. | 175 |
Aandeelhoudersbesluit. | 175 |
Certificering aandelen. | 1.500 |
Akte van cessie. | 600 |
Bankgarantie. | 250 |
Niet-gebruikelijke werkzaamheden Oprichting BV |
|
Jij wenst met soort aandelen te werken (bijvoorbeeld aandelen met en zonder stemrecht, preferente aandelen, prioriteitsaandelen, etc.). | 250 per soort aandeel |
Opnemen lijst met goedkeuringsbesluiten voor het bestuur. | 250 |
Jij wenst een raad van commissarissen op te nemen in de statuten. | 300 |
Jij hebt specifieke wensen ten aanzien van de inrichting van de statuten (anders dan hiervoor vermeld) en hiervoor moeten afwijkingen worden gemaakt op onze modelstatuten. | o.b.v. bestede tijd |
Wij maken een akte van bekrachtiging voor je op na inschrijving van de BV in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. | 350 |
Wijziging tenaamstelling. | 175 |
Volstorting van de aandelen vindt plaats anders dan in geld (bijvoorbeeld door inbreng van een bestaande onderneming, door inbreng van aandelen in een andere vennootschap of door inbreng van onroerend goed). In dit geval is een extra notariële akte vereist (de akte van inbreng). | o.b.v. bestede tijd, minimaal 395 |
Communicatie met jou en/of je accountant, advocaat, fiscalist of overige adviseurs over de inbrengbeschrijving, hieronder mede begrepen (extra) communicatie omdat een inbrengbeschrijving niet aan de wettelijke vereisten voldoet. | o.b.v. bestede tijd |
Niet-gebruikelijke werkzaamheden Statutenwijziging |
|
Jij wenst met soortaandelen te werken (bijvoorbeeld aandelen met en zonder stemrecht, preferente aandelen, prioriteitsaandelen, etc.). | 300 |
Opnemen lijst met goedkeuringsbesluiten voor het bestuur. | 300 |
Jij wenst een raad van commissarissen op te nemen in de statuten. | 300 |
Jij hebt specifieke wensen ten aanzien van de inrichting van de statuten (anders dan hiervoor vermeld) en hiervoor moeten afwijkingen worden gemaakt op onze modelstatuten. | o.b.v. bestede tijd |
Bij een gedeeltelijke statutenwijziging worden andere wijzigingen aangebracht dan in de naam en/of de zetel en/of het doel. | o.b.v bestede tijd, minimaal 50 |
Er vindt een omzetting van aandelen plaats in een andere soort, de nominale waarde van aandelen wordt omgezet van guldens in euro's en/of de nominale waarde van aandelen wijzigt. | o.b.v. bestede tijd, minimaal 50 |
Er vindt een terugbetaling van aandelenkapitaal plaats. | o.b.v. bestede tijd, minimaal 100 |
Wij maken na een gedeeltelijke statutenwijziging een doorlopende tekst van de statuten en jij beschikt niet over een Word-versie van de statuten zoals deze luiden direct voorafgaand aan de statutenwijziging. Hierdoor kunnen wij de doorlopende tekst niet via tekstverwerking snel en voordelig in Word maken | o.b.v. bestede tijd, minimaal 250 |
Niet-gebruikelijke werkzaamheden Aandelenoverdracht |
|
De bepaling van de koopprijs van de aandelen laat zich niet goed verklaren op basis van de balans en naar het het uitsluitend oordeel van de notaris is er overleg met de accountant van de vennootschap om het duidelijk te krijgen. | 200 |
Betaling van de koopprijs vindt plaats anders dan door betaling via onze derdengeldenrekening of door rechtstreekse betaling aan verkoper. | 150 |
Wij stellen een separate koopovereenkomst op. | o.b.v. bestede tijd |
De koopovereenkomst wordt in de akte van levering opgenomen. | 275 |
De te leveren aandelen zijn niet vrij van beslagen, pandrechten en/of andere (beperkte) rechten. | o.b.v. bestede tijd, minimaal 125 |
Er dienen garantiebepalingen te worden opgenomen, anders dan de garantie dat de aandelen worden geleverd vrij van pandrechten, beslagen en/of andere (beperkte) rechten. | o.b.v. bestede tijd, minimaal 250 |
De vennootschap waarvan de aandelen worden overgedragen is een onroerende zaak lichaam. | o.b.v. bestede tijd |
Er is extra onderzoek vereist naar de beschikkingsbevoegdheid van verkoper in verband met (een) onduidelijke en/of meerdere aankomsttitel(s). | o.b.v. bestede tijd |
Er geldt een blokkeringsregeling binnen de vennootschap en de overige aandeelhouders dienen toestemming te verlenen (aanbiedingsregeling) of een orgaan dient goedkeuring te verlenen (goedkeuringsregeling). | o.b.v. bestede tijd, minimaal 75 |
Er moeten aandelen in verschillende vennootschappen worden geleverd en/of er worden naast aandelen ook andere vermogensbestanddelen middels de akte verkocht en/of geleverd (bijvoorbeeld een vordering). | o.b.v. bestede tijd, minimaal 150 |
Er zijn meerdere verkopers en/of kopers waardoor er meerdere nota's van afrekening dienen te worden gemaakt. | 100 |
In de akte van levering wordt een bestuurswissel opgenomen die wij ook moeten doorvoeren in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. | 95 |
Er wordt beslag gelegd op de koopprijs, de aandelen of geld van partijen op onze derdengeldenrekening. | o.b.v. bestede tijd, minimaal 250 |
Niet-gebruikelijke werkzaamheden Uitgifte aandelen |
|
Volstorting van de aandelen vindt plaats anders dan in geld (bijvoorbeeld door inbreng van een bestaande onderneming, door inbreng van aandelen in een andere vennootschap of door inbreng van onroerend goed). | o.b.v. bestede tijd, minimaal 250 |
De vennootschap waarvan de aandelen worden uitgegeven is een onroerende zaak lichaam (art 4 WBRV). | o.b.v. bestede tijd |
Er geldt een voorkeursrecht bij uitgifte en de overige aandeelhouders dienen afstand te doen van hun voorkeursrecht. | o.b.v. bestede tijd, minimaal 100 |
Er zijn meerdere verkrijgers (waardoor er meerdere nota's van afrekening dienen te worden gemaakt). | 100 per extra verkrijger |
De huidige statuten van de vennootschap bieden niet de mogelijkheid tot uitgifte van het gewenste aantal aandelen, hierdoor is een notariële akte van statutenwijziging noodzakelijk. | Zie statutenwijziging |
Niet-gebruikelijke werkzaamheden Inkoop aandelen |
|
Er geldt een blokkeringsregeling binnen de vennootschap en de overige aandeelhouders dienen toestemming te verlenen (aanbiedingsregeling) of een orgaan dient goedkeuring te verlenen (goedkeuringsregeling). | o.b.v. bestede tijd, minimaal 100 |
Er dienen garantiebepalingen te worden opgenomen, anders dan de garantie dat de aandelen worden geleverd vrij van pandrechten, beslagen en/of andere (beperkte) rechten. | o.b.v. bestede tijd, minimaal 250 |
De vennootschap waarvan de aandelen worden ingekocht is een onroerende zaak lichaam (art 4 WBRV). | o.b.v. bestede tijd |
Er is extra onderzoek vereist naar de beschikkingsbevoegdheid van verkoper in verband met (een) onduidelijke en/of meerdere aankomsttitel(s). | o.b.v. bestede tijd, minimaal 250 |
Betaling van de (in)koopprijs vindt plaats anders dan door betaling via onze derdengeldenrekening of door rechtstreekse betaling aan verkoper. | 175 |
De huidige statuten van de vennootschap bieden niet de mogelijkheid tot de gewenste inkoop van aandelen, hierdoor is een notariële akte van statutenwijziging noodzakelijk. | Zie statutenwijziging |
Niet-gebruikelijke werkzaamheden Oprichting vereniging of stichting |
|
Jij hebt specifieke wensen ten aanzien van de inrichting van de statuten en hiervoor moeten afwijkingen worden gemaakt op onze modelstatuten, hier zijn onder meer - en derhalve niet uitsluitend - begrepen: het werken met andere organen dan (enkel) het bestuur (bij een stichting) dan wel de algemene vergadering en het bestuur (bij een vereniging). | o.b.v. bestede tijd, minimaal 195 |
Niet-gebruikelijke werkzaamheden Statutenwijziging vereniging of stichting |
|
Jij hebt specifieke wensen ten aanzien van de inrichting van de statuten en hiervoor moeten afwijkingen worden gemaakt op onze modelstatuten, hieronder zijn onder meer - en derhalve niet uitsluitend - begrepen: het werken met andere organen dan (enkel) het bestuur (bij een stichting) dan wel de algemene vergadering en het bestuur (bij een vereniging). | o.b.v. bestede tijd, minimaal 175 |
Bij een gedeeltelijke statutenwijziging worden andere wijzigingen aangebracht dan in de naam en/of de zetel en/of het doel. | o.b.v. bestede tijd, minimaal 100 |
Wij maken na een gedeeltelijke statutenwijziging een doorlopende tekst van de statuten en jij beschikt niet over een Word-versie van de statuten zoals deze luiden direct voorafgaand aan de statutenwijziging. Hierdoor kunnen wij de doorlopende tekst niet via tekstverwerking in Word maken. | o.b.v. bestede tijd, minimaal 275 |
Niet-gebruikelijke overige aanvullende werkzaamheden |
|
Het verrichten van advieswerkzaamheden. | o.b.v. bestede tijd |
Het inschrijven van de Ultimate Beneficial Owner (UBO) in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. UBO's zijn de uiteindelijk belanghebbenden van een organisatie. Meer dan 1,5 miljoen organisaties moeten sinds 27 september 2020 hun UBO's inschrijven in het UBO-register. Startende organisaties en partijen voor wie wij een oprichting, statutenwijziging, uitgifte, levering of verpanding van aandelen verzorgen, schrijven de UBO's via ons in als dat nog niet voorafgaand aan het passeren van de akte door de tekenbevoegde van uw organisatie zelf reeds op de juiste wijze is gedaan. | 85 |
Het verstrekken van een digitaal uittreksel uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel. | 35 |
Het verstrekken van een digitaal uittreksel uit het UBO-register | 35 |
Wij verzorgen een bestuurswijziging en maken hiervoor de benodigde besluiten op en/of geven de bestuurswijziging(en) door aan het handelsregister van de Kamer van Koophandel. | 175 |
Er is sprake van een (mogelijk) tegenstrijdig belang en hiervoor dien(t)(en) nader onderzoek te worden verricht en/of aanvullende besluiten te worden gemaakt. | o.b.v. bestede tijd, minimaal 150 |
De doorlooptijd van het dossier bedraagt meer dan acht weken. Onze ervaring leert dat bij een langere doorlooptijd meer tijd aan het dossier moet worden besteed | o.b.v. bestede tijd, minimaal 150 |
Het aandeelhoudersregister is niet volledig bijgewerkt of het aandeelhoudersregister is zoek en het register moet worden bijgewerkt dan wel er moet een nieuw register worden gemaakt. | o.b.v. bestede tijd, minimaal 175 |
Op verzoek van jou en/of je accountant, fiscalist, advocaat of andere adviseur moet een akte of een nota van afrekening worden gewijzigd nadat deze al was verzonden (hieronder valt ook het aanpassen van de akte in verband met het feit dat - anders dan eerder gecommuniceerd - een partij niet bij het passeren van de akte verschijnt of vice versa). | o.b.v. bestede tijd |
Door overige in redelijkheid onvoorziene omstandigheden zijn wij genoodzaakt extra werkzaamheden te verrichten. | o.b.v. bestede tijd |
Honorarium voor het opmaken, passeren, inschrijven en registreren van de omschreven notariële akten en voor het verrichten van alle notariële werkzaamheden.
Alle bedragen, tarieven en honoraria zijn, tenzij uitdrukkelijk anders aangegeven, exclusief verschotten en 21% omzetbelasting.
De verschotten en omzetbelasting specificeren wij voor je in de afrekening en indien mogelijk reeds in de offerte.
Soort akte | Ten laste van | Honorarium in euro(€) |
Koopovereenkomst woning opstellen. | Koper | 450 |
Koopovereenkomst commercieel vastgoed. | Koper | n.t.b. |
Inschrijving koopovereenkomst openbare registers ("Vormerkung"). | Koper | 195 |
Leveringsakte woning (los). | Koper | 660 |
Leveringsakte commercieel vastgoed. | Koper | n.t.b. |
Hypotheekakte woning (los). | Hypotheekgever | 690 |
Hypotheekakte commercieel vastgoed. | Hypotheekgever | n.t.b. |
Oversluiten hypotheek. | Hypotheekgever | 690 |
Akte van bijverband. | Hypotheekgever | 690 |
Overbrugging (opslag op hypotheektarief). | Hypotheekgever | 245 |
Royement hypotheek (i.c.m. met levering of oversluiting) administratiekosten, opzeggen hypotheek/opvragen aflosnota (per bank) plus per door te halen hypothecaire inschrijving. | Verkoper | Hypotheekgever | 235 |
Royement hypotheek (los; zonder levering of oversluiting) administratiekosten opzeggen hypotheek/opvragen aflosnota (per bank) plus per door te halen hypothecaire inschrijving. | Hypotheekgever |
300
|
Akte van verdeling (van 1 woning). | n.t.b. | 1.100 |
Akte van splitsing in appartementsrechten (exclusief kosten splitsingstekeningen). | Eigenaar | n.t.b. |
Akte van hoofdsplitsing en ondersplitsing in appartementsrechten (exclusief kosten splitsingstekeningen). | Eigenaar | n.t.b. |
Akte vestiging erfdienstbaarheden. | Eigenaar heersend/dienend erf | n.t.b., |
Akte vestiging erfpacht. | Erfpachter | 695 |
Akte omzetting erfpacht in eigendom (overdracht bloot eigendom). | Erfpachter | 695 |
Akte overstap erfpacht Amsterdam Model 1 (Grondgebonden woning). | Erfpachter | 600 |
Akte overstap erfpacht Amsterdam Model 2 (Appartementsrecht). | Erfpachter | 600 |
Akte omzetting voortdurende erfrpacht in eeuwigdurende erfpacht Vlaardingen | Erfpachter | 600 |
Akte vestiging opstalrecht. | Opstalhouder | n.t.b. |
Akte vestiging pandrecht op roerende zaken. | Pandgever | 550 |
Akte vestiging vruchtgebruik. | Vruchtgebruiker | n.t.b. |
Creëren van een mandeligheid. | Gemeenschappelijke eigenaren | n.t.b., |
Kettingbeding, kwalitatief recht, kwalitatieve verplichting. | Opdrachtgever | n.t.b |
Executieveiling. Akte algemene en bijzondere veilingvoorwaarden, omschrijving veilingboekje, zitting, proces-verbaal akte, akte van gunning, akte van kwijting. | n.t.b. | n.t.b. |
Turn-key koopovereenkomst. | n.t.b. | n.t.b. |
Koop/aannemingsovereenkomst. | Verkoper | n.t.b. |
Time-share contractvorming. | n.t.b. | n.t.b. |
Openbare verkoop bij inschrijving. | n.t.b. | n.t.b. |
Besloten verkoop bij inschrijving. | n.t.b. | n.t.b. |
Huurovereenkomst Woonruimte. | Eigenaar | n.t.b. |
Huurovereenkomst Kantoorruimte. | Eigenaar | n.t.b. |
Huurovereenkomst Winkelruimte. | Eigenaar | n.t.b. |
Huurovereenkomst Parkeergarage. | Eigenaar | n.t.b. |
Niet-gebruikelijke werkzaamheden Kadasteronderzoek |
| |
Verhoging kosten vanwege kadastraal onderzoek bij meerdere kadastrale percelen, voor het 2e en elk volgend perceel. | Koper | 95 |
Overdracht van appartementsrecht, verhoging 'kosten onderzoek Kadaster' i.v.m. inzage grondperceel appartementencomplex, per kadastraal grondperceel. | Koper | 50 |
Extra kadastraal onderzoek vanwege een onduidelijke eigendomssituatie. | Koper | o.b.v. bestede tijd, minimaal 200 |
Erfdienstbaarhedenonderzoek uit te voeren door het Kadaster (excl. kosten Kadaster). | Koper | o.b.v. bestede tijd, minimaal 195 |
Overdracht van een beperkt recht (bijv. erfpacht, opstal, vruchtgebruik). | Koper | 195 |
Het aanvragen uitmeting: vooraf, definitieve grenzen/opp. (excl. kosten Kadaster). | Koper | 195 |
Aanvragen uitmeting: via Splits, voorlopige grenzen/opp. (excl. kosten Kadaster). | Koper | 195 |
Niet-gebruikelijke werkzaamheden Koopovereenkomst |
| |
Wijziging van de persoon van de koper (samen of juist alleen). | Koper | 100 |
Wijziging van de persoon van de koper (samen of juist alleen) of onvolkomenheden in de koopovereenkomst corrigeren en maken van een wijzigingsovereenkomst. | Koper | o.g.v. bestede tijd, minimaal 250 |
Waarborgsom/bankgarantie: versturen aanmaning. | Koper | 100 |
Bankgarantie: werkzaamheden i.v.m. in beheer nemen/retour zenden bank. | Koper | 45 |
Toestemming tot verkoop bij gemeente/derde regelen (bijvoorbeeld vanwege voorkeursrecht). | Verkoper | 165 |
Toestemming rechter vereist. | Partij die het aangaat | o.b.v. bestede tijd, minimaal 175 |
Akte wordt getekend binnen vijftien werkdagen na binnenkomst koopovereenkomst. | Verkoper | 275 |
Akte wordt getekend binnen tien werkdagen na binnenkomst hypotheekstukken. | Koper | 275 |
Opgevraagde stukken zijn niet binnen gestelde termijn aangeleverd. | Partij die het aangaat | 175 |
Niet-gebruikelijke werkzaamheden Leveringsakte |
| |
Overdracht van een appartementsrecht of recreatiewoning, extra werkzaamheden t.a.v. opgave VvE/reservefonds/servicekosten. | Koper | 150
|
Overdracht van een appartementsrecht, extra werkzaamheden i.v.m. niet-actieve VvE. | Koper | 95 |
Overdracht van een recht van erfpacht, extra werkzaamheden erfpachtvoorwaarden, toestemming, openstaande canon, gekapitaliseerde overdrachtsbelasting. | Koper | 175 |
Opnemen (overnemen) van bijzondere bepalingen en bedingen uit voorgaande akten. Zoals vestiging erfdienstbaarheden, kwalitatieve verplichtingen, kettingbedingen, etc. | Koper | o.b.v. bestede tijd, minimaal 185 |
Opvragen en verrekenen zakelijke lasten tussen koper en verkoper. De te verrekenen zakelijke lasten met peildatum 1 januari zijn: onroerende zaakbelasting (OZB eigenaar), rioolheffing, waterschapslasten (tarief gebouwd) en eventuele wegenheffing. Gebruikerslasten zoals waterschapsbelasting (tarief ongebouwd), zuiveringsheffing, afvalstoffenheffing, verontreinigingsheffing enzovoorts kunnen alleen verrekend worden via de gemeente en niet via de notaris. | Koper | 60 |
Opnemen van vererving zonder verklaring van erfrecht. | Verkoper | o.b.v. bestede tijd, minimaal 195
|
Opnemen van vererving met verklaring van erfrecht. | Verkoper | 250
|
Toestemmingsverklaring Van een echtgenoot/partner die niet aanwezig is bij ondertekening, ex 1:88 BW. | Verkoper | 165
|
Verkoper heeft eigendom op verschillende momenten verkregen, per eigendomsverkrijging. | Koper | 150
|
Inschrijving situatietekening bij Kadaster. | Koper | 90 |
Extra werkzaamheden bij einde huur/pacht/vruchtgebruik/rechten van gebruik en bewoning/andere gebruiksrechten. | Verkoper | o.g.v. bestede tijd, minimaal 150
|
Extra werkzaamheden (onderzoek/communicatie/verklaring) i.v.m. berekening grondslag overdrachtsbelasting, bijvoorbeeld startersvrijstelling (bijv. 0%, 2% e/o 10,4%) koper. | Koper | o.g.v. bestede tijd, minimaal |
Verkoper verlangt vergoeding van koper m.b.t. eerder betaalde overdrachtsbelasting (art.13 WBRV). | Verkoper | o.b.v. bestede tijd, minimaal 250 |
Opnemen van verblijvingsbeding tussen kopers in leveringsakte (incl. kosten i-CTR). | Koper | 275 |
Extra werkzaamheden i.v.m. 'Groninger akte' Dit is een levering onder ontbindende voorwaarde. | Koper | o.b.v. bestede tijd, minimaal 275 |
Baarns Beslag Wij doen de hypotheekakte, maar een andere notaris verzorgt de akte van levering. De gelden worden door de andere notaris bij ons opgevraagd en moeten door ons op de dag van levering worden overgemaakt aan die andere notaris. | Partij die het aangaat | 275 |
Baarns Beslag Wij doen de akte van levering, maar een andere notaris verzorgt de hypotheekakte. De gelden worden door ons opgevraagd en moeten door ons op de dag van levering worden ontvangen van die andere notaris. | Partij die het aangaat | 250 |
AB-BC toeslag (aan B). | Partij die het aangaat | 400 |
Niet-gebruikelijke werkzaamheden Hypotheekakte |
|
|
Tekenen van onderhandse stukken van hypotheeknemer. bijvoorbeeld: offerte, geldleningsovereenkomst, SEPA, depotakte van de geldverstrekker, ontslag hoofdelijkheid . | Hypotheekgever | 50 |
Rangwisseling extra volmacht bestaande hypotheeknemer en een tekstblok in de akte. | Koper/hypotheekgever | 200 |
Ontruimingsverklaring Extra volmacht gebruiker en een tekstblok in de akte. | Koper/hypotheekgever | o.b.v. bestede tijd, minimaal 150 |
Ook overbruggings(hypotheek) op ander onderpand. | Koper/hypotheekgever | 275 |
Toestemming vragen bestaande hypotheekhouder voor vestigen (overbruggings- of losse) hypotheek. | Koper/hypotheekgever | 150 |
Extra communicatie met bank over hypotheekstukken of wijziging van reeds ontvangen hypotheekstukken. | Koper/hypotheekgever | o.g.v. bestede tijd, minimaal 150 |
Kosten in rekening gebracht vanwege ECH bij vestiging hypotheek. | Koper/hypotheekgever | 35 |
Extra werkzaamheden bij dubbele hypothecaire inschrijving in 1 akte. | Koper/hypotheekgever | 50 |
Niet-gebruikelijke werkzaamheden Aflossingen / royementen |
| |
Afkoop verzekeringspolis i.c.m. aflossing hypotheek. | Verkoper (hypotheekgever) | 125 |
Royement beslag i.c.m. levering of oversluiting hypotheek. | Verkoper (hypotheekgever) | 225 |
Royement hypotheek of beslag, niet gecombineerd met levering of hypotheek. | Partij die het aangaat | 275 |
Extra werkzaamheden i.v.m. rest-schuld verkoper. | Verkoper (hypotheekgever) | 230 |
Extra communicatie met bank/beslaglegger ter verkrijging van royement. | Verkoper (hypotheekgever) | o.b.v. bestede tijd, minimaal 175 |
Aflossing krediet, per aflossing. | Partij die het aangaat | 165 |
Niet-gebruikelijke overige werkzaamheden |
| |
Extra werkzaamheden i.v.m. geschil tussen partijen. | Koper e/o Verkoper | o.g.v. bestede tijd |
Op verzoek van partij, diens makelaar/tussenpersoon of derden wijzigen van de nota van afrekening, terwijl die al opgemaakt was. | Partij die het aangaat | 85 |
Er wordt beslag gelegd op de koopsom of op het registergoed. | Partij die het aangaat | o.g.v. bestede tijd, minimaal 150 |
Wij denken dat de tariefstructuur die wij hanteren redelijk is en dat onze tarieven in verhouding staan tot de waarde die wij toevoegen.
Vanwege onze ambitie om ondernemend, sociaal en maatschappelijk betrokken te zijn bieden wij de "Goed voor elkaar" kortingsregeling aan voor de hierna genoemde combinaties tegen de daarachter vermelde honoraria.
Soort akte | Honorarium in euro (€) |
Koopcontract en leveringsakte. | 1.100 |
Leveringsakte en hypotheekakte. NB: € 690 van de € 1.300 is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. | 1.300 |
Akte van verdeling, oversluiten hypotheek en doorhaling oude hypotheek (1 woning). NB: € 690 van de € 2.050 is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. | 2.050 |
Koopcontract, leveringsakte en hypotheekakte. NB: € 690 van de € 1.775 is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. | 1.775 |
Leveringsakte, hypotheekakte en samenlevingsovereenkomst. NB: € 690 van de € 1.775 is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. | 1.775 |
Leveringsakte, hypotheekakte, samenlevingsovereenkomst en twee gelijkluidende wettelijke verdeling testamenten. NB: € 690 van de € 2.900 is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. | 2.900 |
Samenlevingsovereenkomst en twee gelijkluidende wettelijke verdeling testamenten. | 1.600 |
Huwelijksvoorwaarden vóór huwelijk en twee gelijkluidende wettelijke verdeling testamenten. | 1.800 |
Twee gelijkluidende wettelijke verdeling testamenten. | 1.000 |
Twee gelijkluidende levenstestamenten. | 895 |
Een wettelijke verdeling testament en een levenstestament. | 1.000 |
Twee wettelijke verdeling testamenten en twee levenstestamenten. | 2.000 |
Legalisaties (meer dan 4 met maximum van 10). | 300 |
Beoordeling en toetsing ("Quick Scan") van uw huidige testament, levenstestament, huwelijksvoorwaarden, partnerschapsvoorwaarden, samenlevingsovereenkomst aan de veranderde omstandigheden of gewijzigde wetgeving is kosteloos. Wij beschouwen dat als service. | Gratis |
De legalisatie van een handtekening op een door ons kantoor opgesteld document is voor vaste klanten kosteloos. Wij beschouwen dat als service. | Gratis |
Alle bedragen, tarieven en honoraria zijn, tenzij uitdrukkelijk anders aangegeven, exclusief verschotten en 21% omzetbelasting en zien uitsluitend op de gebruikelijke werkzaamheden. Niet-gebruikelijke werkzaamheden worden, indien en voor zover van toepassing, aanvullend in rekening gebracht. De verschotten en omzetbelasting specificeren wij voor je in de afrekening en indien mogelijk reeds in de offerte.
€ 499 per maand
Gebruik van aantal model contracten
Gebruik van beveiligde online dossieromgeving
Legal scan
4 uur juridische ondersteuning
Inhouse training ‘legal for non-legal’
Helpdesk
10% korting op standaard uurtarieven voor extra werk
€ 3.999 per maand
Gebruik van aantal model contracten
Gebruik van beveiligde online dossieromgeving
Legal scan
16 uur juridische ondersteuning
Inhouse training ‘legal for non-legal’
Helpdesk
15% korting op standaard uurtarieven voor extra werk
€ 7.999 per maand
Onbeperkt gebruik van model contracten
Gebruik van beveiligde online dossieromgeving
Legal scan
32 uur juridische ondersteuning
Inhouse training ‘legal for non-legal’
Helpdesk
20% korting op standaard uurtarieven voor extra werk
Ons honorarium ziet uitsluitend op de vergoeding die wij voor de verleende diensten ontvangen. Het honorarium is exclusief kosten (verschotten) en omzetbelasting die wij vanwege onze taakuitoefening worden geacht te maken en moeten vergoeden aan derden.
Wij belasten vanzelfsprekend al die kosten aan je door. Denk daarbij aan kosten vanwege bijvoorbeeld BRP (Basisregistratie Personen, voorheen GBA-V), VIS (Verificatie Identificatie Systeem), CTR (Centraal Testamenten Register), CLTR (Centraal Levenstestamentenregister), CIR (Centraal Insolventieregister), CCBR (Centraal Curatele- en Bewindregister), HGR (Huwelijksgoederenregister), KvK (registers Kamer van Koophandel) en het Kadaster.
De tarievenregeling van het kadaster zal door ons worden gevolgd en is te raadplegen op Overzicht van de tarieven van het Kadaster 2024 met dien verstande dat wij voor kadastrale inzage (eerste inzage, herrecherche en narecherche) voor elk kadastraal perceel € 35 in rekening brengen.
Sinds 2018 is er een verplichte bijdrage van € 8,22 (excl. BTW) per akte voor het kwaliteitsfonds van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie verschuldigd. Dit alles is voor elke notaris in Nederland hetzelfde.
Veel voorkomende verschotten zijn:
Kosten en verschotten | Ten laste van | Verschotten in euro (€) exclusief BTW |
Kwaliteitsfonds van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie | Opdrachtgever | 8,22 |
Doc-direkt | Opdrachtgever | 30,99 |
Centraal Testamentenregister | Testateur | 5,50 |
Centraal Levenstestamentenregister | Volmachtgever | 5,50 |
Inschrijving/wijziging (rechtskeuze)/opheffing huwelijkse voorwaarden of voorwaarden van een geregistreerd partnerschap in het openbaar huwelijksgoederenregister | Echtgenoten | 199 |
Inschrijving van een verklaring houdende afstand van huwelijksgemeenschap in het openbaar huwelijksgoederenregister | Echtgenoten | 134 |
Inschrijving van de overeenkomst tot beëindiging van het geregistreerd partnerschap in het openbaar huwelijksgoederenregister | Echtgenoten | 134 |
Kadastrale inschrijving akte geheel perceel (KIK) | levering KIK staat voor Keten Integratie Kadaster. Een KIK-akte is een akte die door de notaris geautomatiseerd bij het Kadaster wordt aangeleverd. Daardoor zijn de kadastrale tarieven voor levering voor jou aanzienlijk lager, te weten € 94,50 in plaats van € 165. Deze kosten zijn niet voor de notaris maar worden doorbetaald aan het Kadaster. | Koper | 94,50 |
Kadastrale inschrijving akte geheel perceel (KIK) | hypotheek Nog niet iedere (hypotheek)akte kan via KIK worden opgesteld. Voorbeelden van banken waarvoor dit op dit moment wel mogelijk is, zijn onder meer ABP, Aegon, ABN-AMRO (incl. Florius en MoneYou), Argenta Spaarbank N.V., ASR Levensverzekering, ING, Lloyds, MUNT, Nationale-Nederlanden Bank N.V., Obvion, Rabobank, Syntrus Achmea, Vista Hypotheken B.V., Volksbank (handelend onder de naam BLG, SNS en Regiobank). De akte moet verder nog aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals bijvoorbeeld gehele kadastrale percelen. | Hypotheekgever | 94,50 |
Kadastrale inschrijving (niet-KIK) In sommige gevallen blijkt het niet mogelijk om van de door het kadaster aangeboden KIK-applicatie gebruik te maken. In deze situatie vallen de kadasterkosten per inschrijving van een akte ca. € 70 hoger uit dan bij een KIK akte. De door het Kadaster aan ons meer in rekening gebrachte kosten worden één op één aan je doorbelast. | Koper | 165 |
Kosten in rekening gebracht vanwege ECH bij vestiging hypotheek. | Hypotheekgever | 40,00 |
Wijzigingen in belastingtarieven en in leges en verschotten van derden (zoals kosten van Kadaster, Rechtbank en Gemeente) worden aan u doorberekend. | Partij die het aangaat | Pro memorie |
Bij zaken in de familierechtpraktijk en bij zaken in de ondernemingsrechtpraktijk zullen wij onze werkzaamheden en kosten direct na het passeren van de akte of op maandbasis uit declareren. Je ontvangt dan bij het passeren van de akte of door tijdsverloop van ons de factuur. Is er vooraf een voorschot of retainer voldaan, dan wordt dat verrekend met de einddeclaratie. Wij hanteren een betaaltermijn van 14 dagen.
Bij zaken in de vastgoedpraktijk ontvangen partijen voorafgaand aan het passeren van de akte(n) een nota van afrekening. Op de nota van afrekening staan de verschuldigde, de te ontvangen en de te verrekenen bedragen vermeld, waaronder - in beginsel onder meer - de koopsom, de hypotheeksom, de overdrachtsbelasting, de omzetbelasting, de kadasterkosten, verschotten, afdracht kwaliteitsfonds KNB, de makelaarscourtage, de te verrekenen zakelijke lasten, de waarborgsom, verschuldigde dagrente en ons honorarium. Let op: de kosten voor de hypotheekakte (ons honorarium, de recherchekosten, de inschrijfkosten en de btw) zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
Op grond van de wet is een notaris verplicht één of meer kwaliteitsrekeningen, ook wel derdengeldenrekening of derdenrekening genoemd, aan te houden. Op zo'n rekening staat geld dat derden aan de notaris hebben toevertrouwd in verband met werkzaamheden van de notaris waaruit een betalingsverplichting volgt van de ene partij aan de andere partij. Bijvoorbeeld bij het transport van een woning, waarbij er geldstromen lopen tussen koper, bank en verkoper. Met een kwaliteitsrekening houdt de notaris de gelden van klanten en partijen gescheiden van zijn eigen kantoorvermogen. Daarmee zijn de gelden van klanten en partijen beschermd tegen oneigenlijk gebruik of faillissement. Zonder deze bijzondere wettelijke bepaling zouden cliënten die geld op de rekening van de notaris hebben gestort, bij faillissement van de notaris hun geld mogelijk (deels) kwijt zijn.
Omdat de wet deze bijzondere gevolgen aan de derdengeldenrekening verbindt, mag die rekening alleen worden gebruikt voor geldverkeer waarbij de notaris direct betrokken is. Dat houdt in dat de notaris werkzaamheden heeft verricht waaruit een betalingsverplichting voor een contractspartij aan zijn wederpartij voortvloeit. Dus bijvoorbeeld de verplichting van de koper om de koopprijs te betalen. In andere gevallen mag de notaris geen geld op zijn rekening ontvangen.
MAES notarissen en Basisnotarissen Rijnmond bankieren bij ABN AMRO Bank en bij de Rabobank. Onze kwaliteitsrekeningen zijn:
Kwaliteitsrekeningen MAES notarissen
Rabobank Rotterdam e.o.
IBAN NL91 RABO 0170 0703 60
BIC RABONL2U
ABN Amro
IBAN NL29 ABNA 0481 4729 24
BIC ABNANL2A
Betalingen ten name van MAES notarissen onder vermelding van het dossiernummer.
Op grond van wettelijke bepalingen staat het de notaris niet vrij om een akte van levering of hypotheekakte te passeren, als de gelden niet vóór het passeren van de akten op zijn kwaliteitsrekening zijn bijgeschreven. Het saldo van de nota van afrekening van koper en/of hypotheekgever (debiteur/schuldenaar) moet dan ook vóór het passeren van de akten op één van onze kwaliteitsrekeningen zijn bijgeschreven en die creditering moet met online bankieren bij onze bank voor ons ook zichtbaar zijn.
Via je Mijn Online Dossier kun je ons via iDEAL betalen.
Wij beschikken op kantoor over een pinapparaat waardoor je direct kunt afrekenen, niet met contant geld over straat hoeft en wij ook geen volle kas op kantoor houden. Wel zo veilig. Let wel: je kan niet meer pinnen dan de limiet die jij met je bank bent overeengekomen.
Notarissen mogen op basis van hun beroepsregels geen contante bedragen aannemen of uitbetalen van € 2.500 of meer.
Volgens onze beroepsregels mag in vastgoeddossiers uitbetaling van gelden aan derden, bijvoorbeeld aan verkoper, de hypotheekbank of een tussenpersoon, niet eerder plaatsvinden dan na de door ons uitgevoerde na-recherche in de openbare registers gehouden door het Kadaster. Wij kunnen de na-recherche pas uitvoeren de eerste werkdag na inschrijving van de akte in de openbare registers. Tussen het passeren van de akte en de uitbetaling zitten dus één of twee werkdagen.
Uitsluitend eigen rekening
Bij de aan- en verkoop van een onroerende zaak mag de notaris alleen geld uitbetalen aan degene die zelf bij de transactie is betrokken en aanspraak kan maken op uitbetaling van dat geld. Dit geldt ook bij een hypotheekverlening. Bij een verkoop stort de notaris het geld op de eigen rekening van de verkoper. Bij een hypotheekverlening stort de notaris het geld op de eigen rekening van de hypotheekgever (de schuldenaar). Het is dus niet mogelijk dat gelden op verzoek van een verkoper of hypotheekgever worden overgemaakt naar een bankrekening die niet op zijn naam staat. Overboeking naar een "en/of rekening" waarop ook een ander dan de verkoper/hypotheekgever is gerechtigd, is mogelijk.
Uitzonderingen
Er is een aantal uitzonderingen op de regel toegestaan. Er mag van de regel worden afgeweken onder meer bij de aflossing van hypotheken, de betaling van makelaarscourtage, betalingen aan de Vereniging van Eigenaren, taxatiekosten en, bij een nieuwbouwwoning vervallen aannemingstermijnen. Ook de aflossing van persoonlijke leningen (bijvoorbeeld Comfortcard of VISA) en overbruggingskredieten door de notaris mag, mits een hypothecaire kredietverstrekker dit als voorwaarde heeft gesteld, voor het verstrekken van een (nieuwe) financiering.
Verhouding
De notaris mag het geld aan verkopers niet in een andere verhouding overmaken dan zij eigenaar waren. Een voorbeeld: A en B zijn voor 40 respectievelijk 60 procent eigenaar van een woning. Zij vragen de notaris aan ieder van hen de helft van de verkoopopbrengst over te maken. De notaris mag dit op grond van de regel niet, tenzij A en B in het kader van een verrekening bij het einde van een huwelijk of samenleving deze wijze van uitbetaling schriftelijk zijn overeengekomen. Uit de verkoopopbrengst mag de notaris niet op verzoek van de verkoper gelden overmaken als schenking aan bijvoorbeeld de kinderen.
Op aan ons op de kwaliteitsrekening van ons kantoor toevertrouwde gelden hanteren wij een rentevergoeding op basis van de richtlijnen en de percentages die in het normale zakelijke economische verkeer voor het betreffende bedrag gebruikelijk zijn en door onze banken worden gehanteerd. Dit houdt in dat de hoogte van de toevertrouwde gelden en de tijdsduur bepalend zijn voor de rentevergoeding. Voor het beheer van gelden kunnen wij beheerkosten in rekening brengen.
Rentevergoedingen worden per dag berekend. Rentepercentages worden maandelijks geactualiseerd. Rente wordt zo snel mogelijk na uitkering van de gelden uitgekeerd, zulks met uitzondering van de rente over bedragen vanaf € 500.000, waarbij de rente wordt uitgekeerd eerst op het moment dat wij de rente ook daadwerkelijk van onze bank ontvangen (per kwartaal of per jaar).
Bij boedelgelden en nalatenschappen zal aan de hand van een rentestaffel afhankelijk van de looptijd en het saldo een basisrente (met opslag) worden vergoed. Bij veel mutaties zullen kosten voor de renteberekening in rekening worden gebracht.
Wij vergoeden geen rente over gelden die, ongeacht de hoogte ervan, vijf (5) dagen of korter aan ons zijn toevertrouwd. Bij wijze van uitzondering kunnen in bijzondere gevallen vooraf afwijkende afspraken worden gemaakt. Wij vergoeden geen rente over bedragen die lager zijn dan € 10.000 en zeven (7) dagen of korter aan ons zijn toevertrouwd. Wij vergoeden geen rente over bedragen die lager zijn dan € 2.500 en dertig (30) dagen of korter aan ons zijn toevertrouwd.
Voor depotbedragen zal, afhankelijk van de hoogte van het bedrag en de vermoedelijke looptijd, een depotovereenkomst worden opgesteld, waarin de afspraken over de rentevergoeding en de beheerkosten worden vastgelegd.
Wij zijn gebonden aan de regelgeving vastgelegd in de Wet op het notarisambt en de beroeps- en gedragsregels. Dat brengt met zich mee dat onze bankrekeningen moeten voldoen aan gestelde eisen en dat de gelden op elk moment opvraagbaar moeten kunnen zijn. Om die reden kunnen rentepercentages lager zijn dan de op spaarrekeningen voor particulieren gebruikelijk vergoede rente.
Wij brengen bij negatieve rente (ten minste) 0,5% negatieve rente in rekening over het bedrag aan gelden die op onze kwaliteitsrekening worden bijgeschreven, gedeeld door 365 dagen en vermenigvuldigd met het aantal dagen dat wij de gelden onder ons hebben, zodat wij de vergoeding aan de bank kunnen voldoen voor door ons bij de bank ten behoeve van derden aangehouden gelden. Wij kunnen klanten om een voorschot vragen om die vergoeding aan de bank vooraf en tijdig te kunnen voldoen. De in rekening gebrachte rente wordt door ons gespecificeerd in de nota van afrekening.
Over de (hoogte van) rentebetalingen wordt door ons niet gediscussieerd of gecorrespondeerd.
***