×

Alles op een rijtje

Nieuws

Blijf op de hoogte!

22 May

Artikelen

Notaris redt gratis Zomerspektakel


Het Zomerspektakel aan het Meer in Alphen aan den Rijn blijft ook dit jaar grotendeels gratis. Met dank aan notaris John Kroes. Hij staat persoonlijk garant voor een flink bedrag. 'Als je wat uit de maatschappij haalt, moet je ook wat teruggeven.'

Lees verder

30 May

Artikelen

'Het menselijke contact is heel belangrijk voor me'

De KNB verwelkomt doorlopend nieuwe leden. Wie zijn die mensen die kiezen voor een loopbaan in het notariaat? Waarom hebben ze voor dit vak gekozen en wat zijn hun verwachtingen? Iedere maand zetten wij een kersverse kandidaat-notaris in de schijnwerpers. Deze keer: Lex Heijmans, lid sinds 25 april.

Lees verder

03 Jun

Artikelen

Jan Janssens’ eerste 100 dagen als bestuurslid

De Groningse notaris Jan Janssens zit sinds 1 maart in het KNB-bestuur, waar hij voor sommigen een oude bekende is. Janssens was aan het begin van deze eeuw bestuurssecretaris bij de KNB. Zijn eerste 100 dagen als bestuurslid zitten erop. Hoe kijkt hij terug en wat wil hij bereiken? Tijd voor een nadere kennismaking.

Lees verder

06 Jun

Artikelen

Wederom minder zaken voor de Geschillencommissie

De Geschillencommissie heeft in 2023 opnieuw minder geschillen behandeld dan het voorgaande jaar. In totaal behandelde de Commissie Notariaat 60 zaken, in 2022 waren dat er nog 74. De Commissie Notariaat Zakelijk behandelde 4 zaken: 4 minder dan een jaar daarvoor. In 2022 lag het aantal zaken voor beide commissies al lager dan in 2021. De commissie noemt geen reden voor deze daling.

Lees verder

06 Jun

Artikelen

Aantal akten stijgt ook in mei


Het aantal door notarissen gepasseerde akten is in mei met 8 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Daarmee zet de stijgende lijn die in april werd ingezet door. De grootste toename is te zien in het aantal hypotheekakten en overdrachtsakten: een stijging van respectievelijk 24 en 23 procent.

Lees verder

01 Jun

Artikelen

MAES notarissen en UEFA Champions League

De Vlaardinger Ian Ethan Maatsen, begonnen in de jeugd bij de door MAES notarissen trouw en meerjarig gesponsorde CWO (Sportvereniging Combinatie Wil Overwinnen) en nu de beste linksback in de Bundesliga, staat op 1 juni 2024 met Borussia Dortmund op Wembley tegen Real Madrid in de UEFA Champions League Finale.

 Wij glimmen hier van trots.

Lees verder

23 May

Artikelen

Kamers voor het notariaat: minder zaken, geen ontzettingen

De kamers voor het notariaat kregen in 2023 minder zaken op hun bordje dan een jaar eerder. Daarnaast daalde het aantal klagers dat in verzet komt tegen de voorzittersbeslissing aanzienlijk: in 2022 kwam 35 procent van de zaken tot een einde na een beslissing van de voorzitter, in 2023 was dat 62 procent. Bovendien is geen enkele keer een ontzetting opgelegd. Dat blijkt het uit het jaarverslag over 2023.

Lees verder

27 May

Artikelen

Daling omzet onroerend goedpraktijk raakt notariskantoren

Het Bureau Financieel Toezicht (BFT) heeft in 2023 bijna 5.000 keer door notarissen verstrekte financiële gegevens onderzocht. Daaruit blijkt dat een aantal kantoren hard geraakt is door dalende omzetcijfers in de onroerend goedpraktijk.

Lees verder

25 Apr

Artikelen

'Het werk is minder zwart-wit dan mensen soms denken'


De KNB verwelkomt doorlopend nieuwe leden. Wie zijn die mensen die kiezen voor een loopbaan in het notariaat? Waarom hebben ze voor dit vak gekozen en wat zijn hun verwachtingen? Iedere maand zetten wij een kersverse kandidaat-notaris in de schijnwerpers. Deze keer: Koen Onstenk.

Lees verder

17 Apr

Artikelen

'Geef de civiele rechter meer ruimte om onwaardigheid vast te stellen'

Pas de wet aan, zodat de civiele rechter in bepaalde situaties onwaardigheid kan vaststellen. Dat adviseert Marije de Vries, die aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveerde op onwaardigheid.

Lees verder

11 Apr

Artikelen

Nieuwe podcast: De vastgoednotaris als poortwachter

Witwasconstructies, ABC-transacties en katvangers: ze komen allemaal aan bod in de nieuwe podcast 'De vastgoednotaris als poortwachter'. Onder meer Robert Helder (Universiteit Utrecht), Dirk Kolkman (BFT), John Meijerink (politie), Hans van den Boom (Belastingdienst) en Ton Konings (FIOD) komen in de podcast aan het woord.

Lees verder

10 Apr

Artikelen

'Notarissen kritischer laten voorlichten bij grondhandel'

Bij sommige grondtransacties moeten alle alarmbellen afgaan. Een deel van de oplossing kan zijn dat notarissen kritischer voorlichten, adviseren en controleren. Tweede Kamerleden Inge van Dijk en Eline Vedder (beiden CDA) willen van de ministers van Financiën en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties weten of zij dat ook zo zien.

Lees verder

15 May

Artikelen

'Maartdipje' aantal akten tijdelijk: flinke stijging in april


April maakt het dipje in het aantal akten in maart ruimschoots goed: ten opzichte van een jaar geleden is het aantal akten in april met 26 procent gestegen. Met name het aantal hypotheekakten en overdrachtsakten schoot omhoog, met respectievelijk 37 en 34 procent.

Lees verder

10 Apr

Events

Gratis erfrecht-informatiebijeenkomst op 23 april 2024

Kom naar de erfrecht-informatiebijeenkomst van MAES notarissen op 23 april. Je krijgt dan gratis Tips & Tricks waarmee je vermogen (denk aan overwaarde op je woning) binnen de familie blijft en niet geheel onnodig in 's Rijks schatkist verdwijnt.

Schrijf je snel in. Deelname vindt plaats op volgorde van aanmelding. Vol is vol. 

Lees verder

09 Apr

Artikelen

Eid al-Fitr

Happy Eid Mubarak

Lees verder

04 Apr

Artikelen

Grootste risico's witwassen en terrorismefinanciering in kaart gebracht

Vastgoed, buitenlandse (offshore) structuren en stichtingen behoren tot de grootste risico’s op witwassen en terrorismefinanciering in Nederland. Dit komt naar voren uit de derde National Risk Assessments (NRA’s) Witwassen en Terrorismefinanciering die woensdag naar de Tweede Kamer zijn gestuurd.

Lees verder

04 Apr

Artikelen

Daling van aantal akten in maart


Het aantal door notarissen gepasseerde akten is in maart gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In totaal zijn er 151.351 akten gepasseerd: een daling van 5 procent. Vooral het aantal testamenten (daling van 9 procent) en oprichtingen van een bv (daling van 4 procent) bleef achter bij vorig jaar.

Lees verder

09 Apr

Artikelen

Kabinet wil vrijstellingen overdrachtsbelasting aanscherpen

Het kabinet wil de voorwaarden voor de kavelruilvrijstelling en de splitsingsvrijstelling in de overdrachtsbelasting aanscherpen. Dit blijkt uit 2 internetconsultaties die het ministerie van Financiën heeft uitgezet.

Lees verder

01 Apr

Artikelen

Indiensttreding Nelma Vermeer

Per 1 april is mr. N. (Nelma) Vermeer bij ons in dienst getreden.

Lees verder

01 Apr

Artikelen

Indiensttreding Melanie Herben

Per 1 april is M. (Melanie) Herben bij ons in dienst getreden.

Lees verder

31 Mar

Artikelen

Uitdiensttreding Mascha van Etten


Per 31 maart 2024 zal Mascha bij ons uit dienst treden. Zij heeft zich steeds met overgave voor onze klanten ingezet. 

Lees verder

27 Mar

Artikelen

MAES notarissen | Nieuwsbrief | Q1 2024

De lenterige paasdagen lachen ons al weer toe. De lente symboliseert een nieuw begin. De lentefeesten vanuit diverse geloven markeren dit nieuwe begin, na een periode van onthouding of opoffering, van vasten. 

Wellicht wilt u deze tijd van het jaar ook aangrijpen voor introspectie, bijvoorbeeld over hoe u verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid in uw leven kunt integreren. Wat voor u herrijzenis, het overwinnen van tegenslagen, betekent. 

Velen zijn u in deze overwegingen voorgegaan, ook vanuit een juridische context, bijvoorbeeld door het opstellen van een testament of het doen van een schenking. Overweeg dit te bespreken met uw familie tijdens de feestdagen, want u kunt ervoor kiezen uw naasten een nieuw begin te bieden, ook na de lentefeesten. Onze laatste nieuwsbrief biedt inspiratie. U leest hem op: maesnotarissen.nl/nieuwsbrief-maes-notarissen-2024-q1.

MAES notarissen wenst u veel leesplezier, een Vrolijk Pasen, of zo u wilt een Zalig Pasen, Chag Pesach Sameach en bij voorbaat alvast een Eid Mubarak!

 

Lees verder

21 Mar

Events

Padeltoernooi

Vanwege het aanstekelijk enthousiasme van Olaf Hanno, directeur van Sportcentrum Vlaardingen, en op initiatief van één van onze kantoorgenoten stonden wij vorige week met een aantal kantoorgenoten op de padelbaan bij Sportcentrum Vlaardingen voor een clinic en een toernooi. 

 

Lees verder

19 Mar

Artikelen

Dag van het Erfrecht | Gratis testament check

Op dinsdag 19 maart 2024 is het Dag van het Erfrecht. Wil jij nagaan of je testament nog altijd klopt en of het nog helemaal goed en volledig up-to-date is? Laat het dan door ons op de Dag het Erfrecht kosteloos beoordelen. Dat kan je niet alleen een hoop ellende, maar ook heel veel geld besparen, wat anders naar de belastingdienst, de zorg of naar een ex-partner gaat. Want waarom zou je wel bij de garage je auto periodiek door de APK laten gaan en niet bij de notaris je gehele vermogen aan een - nota bene gratis - periodieke keuring onderwerpen.  

Lees verder

15 Mar

Artikelen

Huwelijkse voorwaarden vlak voor overlijden wordt niet aangemerkt als schenking


Op 16 februari 2024 wijst de Hoge Raad een belangrijk arrest voor de notariële familierechtpraktijk. Mogen in huwelijkse voorwaarden ongelijke verhoudingen in de huwelijksgoederengemeenschap worden overeengekomen om zo belasting te besparen?

Lees verder

13 Mar

Artikelen

Geuzenpenning voor Laila Haidari

Prinses Margriet heeft vandaag in de Grote Kerk van Vlaardingen de Geuzenpenning uitgereikt aan de Afghaanse activiste Laila Haidari. Stichting Geuzenpenning spreekt met de toekenning van de onderscheiding waardering uit voor het moedige en maatschappelijk relevante werk van Haidari.

Lees verder

11 Mar

Events

MIPIM 2024

Van 12 tot 15 maart 2024 reizen veel vastgoedprofessionals met lijnvluchten, charters of hun eigen jet weer af naar het mondaine Cannes in Zuid-Frankrijk voor de jaarlijkse vastgoedbeurs MIPIM. 

Lees verder

08 Mar

Events

Woonbeurs Rotterdam

Save the date! 

Kom op zaterdag 16 maart 2024 van 10.00 tot 16.00 uur naar de Woonbeurs Rotterdam. De beurs wordt gehouden in het WTC Rotterdam, Beursplein 37 in Rotterdam. 

Lees verder

08 Feb

Artikelen

Aantal gepasseerde akten stijgt licht


Notarissen passeerden in januari gezamenlijk 132.639 akten. Dat is 3 procent meer dan in januari 2023. Testamenten, hypotheekakten en overdrachtsakten werden het meest ondertekend. Ook sloten weer flink wat mensen een levenstestament af.

Lees verder

16 Feb

Artikelen

Rechter: geen boete na afzien van koop speculatiegrond

Een koper van speculatieve landbouwgrond die zich misleid voelt door de verkoper hoeft geen boete te betalen voor het niet nakomen van de koop. Dit heeft de kantonrechter van de Rechtbank Midden-Nederland bepaald. Het is de tweede keer in korte tijd dat een rechter in zo'n zaak in het voordeel van de koper oordeelt.

Lees verder

21 Feb

Artikelen

Actieve samenwerking met studieverenigingen

Padellen, dineren en gastcolleges: de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft de afgelopen maanden actief samengewerkt met de 5 notariële studieverenigingen en samen met hen diverse activiteiten georganiseerd. Ook komende maanden staan er weer allerlei evenementen op de planning.

Lees verder

21 Feb

Artikelen

'Ik zit graag met mensen aan tafel'

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) verwelkomt doorlopend nieuwe leden. Wie zijn die mensen die kiezen voor een loopbaan in het notariaat? Waarom hebben ze voor dit vak gekozen en wat zijn hun verwachtingen? Iedere maand zetten wij een kersverse kandidaat-notaris in de schijnwerpers. Deze keer: Selin Ölçer.

Lees verder

29 Feb

Artikelen

Promotie: Verschuiven van vermogen binnen het huwelijk


Vergoedingen in het Nederlandse huwelijksvermogensrecht, over dat onderwerp deed Jan Hein Lieber zijn promotieonderzoek. Hij zocht en vond een algemene regel die voor alle vergoedingen, ook die niet in de wet staan, kan worden toegepast. 'Als er vermogen verschuift van de ene naar de andere echtgenoot bestaat er een vergoedingsrecht, tenzij er een goede reden is voor de vermogensverschuiving.'

Lees verder

07 Mar

Artikelen

Ledenraad benoemt 4 nieuwe bestuursleden KNB

De Ledenraad van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft op 6 maart 4 nieuwe bestuursleden benoemd. Notaris Jan Janssen uit Groningen is de eerste die toetreedt tot het bestuur van de KNB. Hij vervangt per direct Annette van der Klooster, die begin maart afscheid heeft genomen na het aflopen van haar termijn.

Lees verder

07 Mar

Artikelen

Notarissen passeren 10 procent meer akten in februari

In februari zijn 10 procent meer akten geregistreerd in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. De stijging van het aantal akten, die in januari al begon, zet daarmee door. Alle aktesoorten werden vaker opgesteld. Vooral het aantal overdrachtsakten (18 procent) en de levenstestamenten (20 procent) stijgen erg hard.

Lees verder

07 Jan

Blogs

Indiensttreding mr. P.J.A. (Hans) den Braven, kandidaat-notaris

Per 1 januari 2024 is mr. P.J.A. (Hans) den Braven in dienst getreden bij MAES notarissen. Hans (1975) is kandidaat-notaris en brengt twee decennia met ervaring aan notariële dienstverlening met zich mee. 

Lees verder

11 Jan

Artikelen

Negen procent minder akten in 2023


In 2023 hebben alle notarissen in Nederland samen 1.734.812 akten gepasseerd. Dit is een daling van 9 procent in vergelijking met 2022 en het laagste aantal in de afgelopen vijf jaar.

Lees verder

11 Jan

Artikelen

Nieuwe voorzitter CNUE

Marius Strackaitis is dit jaar de nieuwe voorzitter van de Raad van notarissen in Europa, de CNUE. De officiële overdracht vond plaats in Vilnius, Litouwen. Dat was geen toeval: Strackaitis is momenteel voorzitter van het Litouwse notariaat. Martine Schaeffer uit Luxemburg is benoemd tot vice-voorzitter.

Lees verder

28 Dec

Artikelen

'Als notaris bekijk je altijd twee kanten van hetzelfde verhaal, je helpt beide partijen'

De KNB verwelkomt doorlopend nieuwe leden. Wie zijn die mensen die kiezen voor een loopbaan in het notariaat? Waarom hebben ze voor dit vak gekozen en wat zijn hun verwachtingen? Iedere maand zetten wij een kersverse kandidaat-notaris in de schijnwerpers. Deze keer: Liselot Baron.

Lees verder

04 Jan

Artikelen

Eerste digitale akten gepasseerd

De eerste digitale akten zijn gepasseerd. Twee kantoren hadden de primeur: eKo Notaris in Zwijndrecht en Aqte Notarissen in Bergen op Zoom. 'De volledige digitale oprichting van een bv is meer dan alleen een symbolische stap,' stelt KNB-voorzitter Annerie Ploumen. 'Hiermee is de digitale akte eindelijk een feit.'

Lees verder

22 Dec

Blogs

Wat een Dreamteam!


Onze klanttevredenheid bleef ook in 2023 onverminderd hoog. Die meten we immers voortdurend. Bij een schaal van 1 tot 10 scoren we over 2023 een dikke 9. Daar zijn wij hier met elkaar best wel heel erg trots op. Die hoge score is een verdienste van onze medewerkers. Van iedereen die deel uit maakt van ons team. 

Lees verder

20 Dec

Artikelen

Wijziging fiscaal verschoningsrecht per 1 januari

Richtinggevende jurisprudentie van de Hoge Raad over het verschoningsrecht wordt gecodificeerd. Ook wordt verduidelijkt wanneer een belastingplichtige zich niet kan beroepen op zijn recht om te weigeren bepaalde informatie aan de Belastingdienst te verstrekken. Dit zijn de 2 hoofdlijnen van de wijziging van het fiscaal verschoningsrecht die op 1 januari in werking treedt.

Lees verder

20 Dec

Artikelen

Eerste Kamer neemt pakket Belastingplan 2024 grotendeels aan

De Eerste Kamer heeft dinsdag op 1 wetsvoorstel na ingestemd met het pakket Belastingplan 2024. Dit betekent onder meer dat de bedrijfsopvolgingsregeling in de Successiewet wordt aangepast. Eerder heeft de Tweede Kamer hiermee ingestemd.

Lees verder

19 Dec

Blogs

'Koop- of huurcontract vaak veel te ingewikkeld’

SNS ziet dat veel Nederlanders hun huur- of koopcontract tekenen zonder precies te snappen wat er in staat. Vaak is er blind vertrouwen in de expert die het contract heeft opgesteld. Zorgwekkend, vindt SNS-directeur Angela Eijlander: „Hierdoor kunnen mensen later in financiële problemen komen.”, zo staat onder de kop in chocolada-letters in de Telegraaf van vandaag te lezen. 

Wij onderkennen dat probleem en hebben daar praktische oplossingen voor. 

Lees verder

17 Dec

Blogs

Basisnotarissen Rijnmond gaat op in MAES notarissen


Per 1 januari 2024 bedienen wij al onze klanten, zowel particulieren, ondernemingen en overheden voor ál hun zaken, ook voor leveringen en hypotheken, nog uitsluitend vanuit het voordelige kwaliteitslabel MAES notarissen. Het label Basisnotarissen Rijnmond wordt door ons niet meer gevoerd. 

Lees verder

13 Dec

Blogs

MAES NOTARISSEN | Nieuwsbrief | Q4 2023

Moment van reflectie met kerst

De donkere dagen rond kerst zijn voor veel mensen een moment van reflectie. Een moment om na te denken. Om je te bekommeren om elkaar. Om je naasten. Maar ook om jezelf. Om "Goed voor elkaar" te zijn. Om na te denken over vandaag, maar ook over morgen. Wat gebeurt er als jij en je geliefde uit elkaar gaan. Door scheiding. Of als jij of een dierbare komt te overlijden. Of je door een ongeluk of ziekte je wil niet meer kunt bepalen. Praat daarover. Met elkaar. En met ons. Wij luisteren naar je. Zonder oordeel. En kunnen je helpen. En lees er over. Bijvoorbeeld in onze laatste nieuwsbrief door te klikken op Goed voor elkaar .

Fijne feestdagen en een voorspoedig 2024

Graag zeggen wij hier heel hartelijk dank aan al onze klanten, aangevers, relaties en alle stakeholders. Het vertrouwen dat u ons hebt gegeven en de relatie die wij met elkaar hebben ontwikkeld betekenen de wereld voor ons. 

Wij wensen u en de uwen fijne feestdagen en een voorspoedig 2024. Wij hopen u in het nieuwe jaar weer te mogen begroeten.

Lees verder

06 Dec

Artikelen

Slepende erfenissen oplossen

In het SBS6-programma 'Waar is mijn erfenis?' proberen presentator Dennis van der Geest en een team van deskundigen slepende ruzies over erfenissen op te lossen. Een van die deskundigen is notaris Eric Feijen uit Heerde. Niet alleen achter de schermen werkte hij mee, op donderdag 7 december is hij ook te zien in het programma.

Lees verder

06 Dec

Artikelen

'Mooi dat je mensen zo goed mogelijk mag adviseren'

De KNB verwelkomt doorlopend nieuwe leden. Wie zijn die mensen die kiezen voor een loopbaan in het notariaat? Waarom hebben ze voor dit vak gekozen en wat zijn hun verwachtingen? Iedere maand zetten wij een kersverse kandidaat-notaris in de schijnwerpers. Deze keer: Anne Marie Menger.

Lees verder

05 Dec

Blogs

Ik ben toch zeker Sinterklaas niet


Staat er een geldboom in je tuin, groeien er bankbiljetten op je rug of heb je om andere redenen geen negatief, maar een positief, fortuin weten te vergaren (bijvoorbeeld doordat je vanwege de gestegen woningprijzen overwaarde hebt gerealiseerd), trek dan voor eind dit jaar nog gauw de tabbert aan en schenk aan je kind.

Lees verder

10 Nov

Artikelen

Invoering eHerkenning bij het Kadaster uitgesteld

Voor de invoering van eHerkenning om in te loggen bij het Kadaster is meer tijd nodig. Dat hebben banken, verzekeraars, de KNB en de notariële softwareleveranciers aangegeven. Daarom laat de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Hugo de Jonge, de invoeringsdatum van 1 januari 2024 los. Het streven is nu om eHerkenning voor toegang tot het Kadaster in de eerste helft van 2024 in te voeren.

Lees verder

17 Nov

Artikelen

Notarissen krijgen na wetswijziging weer toegang tot UBO-register

Instanties met een wettelijke taak bij het voorkomen en tegengaan van fraude, witwassen en terrorismefinanciering krijgen na een wetswijziging weer toegang tot het UBO-register. Daaronder vallen ook notarissen. Daarnaast krijgen personen en instanties toegang als zij een legitiem belang hebben, zoals pers en goede doelen. Dat schrijft het ministerie van Justitie en Veiligheid vandaag in een nieuwsbericht.

Lees verder

16 Nov

Artikelen

Hoge Raad: testament kan vervallen door wijziging feiten en omstandigheden

Dat een erflater niet is vooruitgelopen op een latere wijziging in zijn huwelijks- en gezinssituatie, betekent niet dat dit geen rol speelt bij de uitleg van het testament. Het kan dus zo zijn dat de uiterste wil zo wordt uitgelegd, dat deze alleen gold voordat de situatie van de erflater veranderde. Met dit oordeel vernietigt de Hoge Raad een eerdere uitspraak van het gerechtshof.

Lees verder

28 Nov

Artikelen

Belgische en Nederlandse notarissen tekenen overeenkomst


De KNB en de Fednot, onze Belgische evenknie, hebben op 27 november een samenwerkingsovereenkomst getekend. Deze heeft als doel om de samenwerking tussen de notariaten van België en Nederland makkelijker te maken en te versterken.

Lees verder

01 Dec

Artikelen

Er is veel in het notariaat om positief over te zijn

Het FD heeft vandaag een artikel gepubliceerd over de demografische ontwikkelingen in het notariaat. Daarin ligt de focus op het dalend aantal notarissen en de problemen met bedrijfsopvolging, terwijl er juist ook veel lichtpuntjes zijn. Zo zijn er dit jaar meer notarissen benoemd dan vorig jaar en werkt de KNB hard aan een betere toegang tot het notariële recht.

Lees verder

01 Dec

Artikelen

Nieuwe leden Commissie toegang notariaat benoemd

De Minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind heeft 8 leden (her)benoemd tot lid van de Commissie toegang notariaat (CTN). Hiermee is een einde gekomen aan de tijdelijke situatie die eind vorig jaar was ontstaan als gevolg van het collectieve ontslag van de commissieleden.

Lees verder

06 Nov

Artikelen

Regel voor het einde van het jaar nog je 'schenking op papier'

Het einde van het jaar nadert. Tijd om na te gaan of u iemand anders dan de fiscus wil verrijken met uw vrijgevigheid. Door een schenking. Bijvoorbeeld een schenking op papier, waardoor u de beschikking houdt over het te schenken bedrag, maar de verkrijger kan profiteren van een vrijstelling voor de schenkbelasting en later van een lagere grondslag voor de erfbelasting. Wat is een schenking op papier en aan welke voorwaarden moet die schenking voldoen om het beoogde effect te hebben? En waarom moet het nog voor het jaareinde bij notariële akte zijn geregeld? 

Lees verder

02 Nov

Artikelen

Doorberekenen kosten toezicht en tuchtrecht onderzocht


Onderzoeksbureau Centrum Beleidsadviserend Onderzoek (Cebeon) onderzocht het doorberekenen van kosten van toezicht en tuchtrecht bij juridische beroepen. Daaruit zijn 4 aanbevelingen voortgekomen, waarvan er 3 het notariaat raken.

Lees verder

28 Oct

Blogs

Support Casper Gala in Huis ter Duin

Op zaterdagavond vond in Grand Hotel Huis ter Duin het Support Casper Gala plaats.

Het gala had als doel geld inzamelen voor innovatief onderzoek naar nieuwe behandelmethoden van Alvleesklierkanker. Dat onderzoek wordt geleid door Prof. Casper van Eijck, oud-clubarts van Feyenoord en van Sparta en tot afgelopen vrijdag hoogleraar aan het Erasmus Medisch Centrum.

Lees verder

27 Oct

Blogs

Kroegcollege BNSL én oratie Prof. dr. mr. P.C. (Peter) van Es

Deze week gingen we van het Leidse café de Keyser via de oratie van een hooggeleerde hoogleraar naar Café In 't Aepjen op de Amsterdams Zeedijk. 

Lees verder

05 Oct

Artikelen

Verkenning van fiscale regelingen binnen overdrachtsbelasting

Is nader onderzoek nodig naar de vrijstellingen en andere fiscale regelingen binnen de overdrachtsbelasting? Ja, luidt het antwoord in een door de staatssecretaris van Financiën opgestelde verkenning. De komende jaren worden daarom 20 vrijstellingen, het verlaagde tarief voor woningen en de tariefdifferentiatie in de overdrachtsbelasting geëvalueerd.

Lees verder

04 Oct

Artikelen

Bezoek van de notariële studieverenigingen aan Den Haag


De KNB onderhoudt nauw contact met de 5 notariële studieverenigingen die Nederland telt. Op 3 oktober hebben de bestuursleden van de verenigingen een bezoek gebracht aan de KNB in Den Haag.

Lees verder

10 Oct

Artikelen

KNB introduceert dienst voor digitale cliëntidentificatie

Vandaag lanceert de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) een nieuwe dienst: Digitale Cliënt Identificatie (DCI). Daarmee kunnen cliënten van notarissen zich op verzoek van de notaris vooraf veilig en snel digitaal identificeren.

Lees verder

11 Oct

Artikelen

(Levens)testamenten nog steeds in trek

Notarissen passeerden in het derde kwartaal van dit jaar 10 procent minder akten dan vorig jaar. In totaal gaat het om 404.000 akten, ruim 43.000 minder dan in het derde kwartaal van 2022. Vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar nam het aantal akten af met ruim 18.000 (4,3 procent).

Lees verder

11 Oct

Artikelen

Invoering DOBV definitief op 1 januari

De kogel is door de kerk: het wetsvoorstel digitaal oprichten bv (DOBV) wordt definitief op 1 januari 2024 ingevoerd. Dat bevestigde de minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind, tijdens het KNB-congres in Den Bosch.

Lees verder

12 Oct

Artikelen

KNB-jaarcongres: 'Koester de degelijkheid, omarm de inspiratie'


Het Nederlandse notariaat staat volgens Franc Weerwind, de minister voor Rechtsbescherming, al eeuwenlang bekend als betrouwbaar en onkreukbaar. Maar ondertussen bruist het notariaat ook van de initiatieven om de notaris toegankelijker te maken. Zijn boodschap tijdens het KNB-congres: 'koester de degelijkheid, omarm de inspiratie'.

Lees verder

23 Oct

Artikelen

Poortwachters slaan handen ineen om witwassen beter te bestrijden

Een nationaal coördinator vanuit de overheid, informatiedeling tussen poortwachters in de keten en een onderling waarschuwingssysteem om criminelen te weren. Deze en andere voorstellen doen banken, verzekeraars, makelaars, trustkantoren, notarissen (poortwachters) en ondernemers in het rapport 'Krachten gebundeld, naar een effectievere en efficiëntere invulling van de poortwachtersrol in Nederland' om de aanpak van witwassen, terrorismefinanciering en naleving van sancties in ons land fors te verbeteren.

Lees verder

26 Oct

Artikelen

Onderzoek naar wettelijke regeling meerouderschap voortgezet

Het demissionaire kabinet zet de onderzoeken naar de mogelijke invoering van meerouderschap en -gezag voort. Naar verwachting worden de resultaten begin 2024 met de Tweede Kamer gedeeld.

Lees verder

07 Oct

Events

Kom naar de Nieuwbouwdag Schiedam op 7 oktober

Zien wij je op de Nieuwbouwdag Schiedam 2023 op zaterdag 7 oktober tussen 10.00 tot 16.00 in de Havenkerk aan de Lange Haven 72 in Schiedam?

Lees verder

29 Sep

Blogs

Koning viert 750 jaar stadsrechten Vlaardingen


Zijne Majesteit de Koning brengt op vrijdag 29 september een bezoek aan Vlaardingen. Vlaardingen heeft dit jaar 750 jaar stadsrechten en viert dat een jaar lang. 

Lees verder

26 Sep

Artikelen

Tweede ronde van campagne 'Het Moment': maak kans op een polaroidcamera

De KNB heeft de tweede ronde van de imagocampagne 'Het Moment' gelanceerd. Gedurende 2 weken, tussen 25 september en 6 oktober, zijn 3 korte video's te zien op 2.500 digitale reclameborden verspreid over winkelcentra, supermarkten, tankstations en treinstations in Nederland.

Lees verder

26 Sep

Blogs

MAES notarissen | Nieuwsbrief | Q3 2023

Bij MAES notarissen verkopen wij kennis, kunde, ervaring en service. Onze klanten willen weten hoe wij ze kunnen helpen. Met hun huis en hypotheek. Hun familie en relatie. Of met hun onderneming. Met deze nieuwsbrief geven we wat notariële tips & tricks die voor hen en wellicht ook voor jou van belang zouden kunnen zijn.

Lees verder

20 Sep

Artikelen

Prinsjesdag: bedrijfsopvolgingsregeling behouden, maar aangepast

Koning Willem-Alexander las gisteren, de derde dinsdag van september, de Troonrede voor.  

Het demissionaire kabinet heeft op Prinsjesdag de belangrijkste plannen voor familie, woning en bedrijf bekend gemaakt. Plannen die grote financiële gevolgen kunnen hebben. Ook voor jou. 

Lees verder

01 Sep

Artikelen

Notariaat treft geen blaam bij verkoop sociale huurwoningen


Het notariaat heeft geen regels opgerekt bij de verkoop van 600 woningen van woningcorporatie Vivare en 500 woningen van een belegger. Dat schrijft de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, in antwoord op Kamervragen. Hij wijst er bovendien op dat De Groene Amsterdammer het artikel waarop de Kamervragen zijn gebaseerd, waarin een oud-notaris verdacht werd gemaakt, moest rectificeren.

Lees verder

07 Sep

Artikelen

Minder scherpe daling aantal akten

De dalende trend van het aantal gepasseerde akten in het notariaat lijkt iets af te vlakken. In de eerste 7 maanden van dit jaar was telkens een daling te zien van ruim 10 procent ten opzichte van vorig jaar, in augustus bleef die daling beperkt tot 7 procent. Notarissen passeerden de afgelopen maand in totaal 130.000 akten, 9.000 minder dan in augustus 2022. Opnieuw zijn de hypotheekakten daarvan de belangrijkste oorzaak.

Lees verder

20 Sep

Artikelen

Kick-off beroepsopleiding notariaat: 2 nieuwe groepen van start

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie verwelkomde de afgelopen weken 2 nieuwe groepen kandidaat-notarissen. Zij beleven dankzij de beroepsopleiding notariaat een vliegende start  van hun notariële carrière. KNB-bestuurslid Thijs Flokstra was aanwezig om de nieuwe lichting te verwelkomen.

Lees verder

25 Aug

Artikelen

Waar loopt de erfgrens? Voorkom discussie.

Na de overdracht van een perceel grond kan de vraag opkomen wat de exacte oppervlakte van dat perceel is of hoe de grenzen precies lopen. Normaal gesproken is deze informatie te vinden in de akte van levering die bij de notaris is ondertekend. Maar het kan gebeuren dat de omschrijving in de leveringsakte niet gelijk is aan de omschrijving in de koopovereenkomst, of dat de leveringsakte niet in overeenstemming is met de situatietekening die aan de betreffende akte is gehecht. Hoe wordt dan bepaald hoe groot uw perceel is of waar de erfgrens loopt? Hierna volgen drie voorbeelden.

Lees verder

10 Aug

Artikelen

Onderzoek naar toegankelijkheid van notariële dienstverlening


De Radboud Universiteit in Nijmegen onderzoekt de toegankelijkheid van de notariële dienstverlening. Dit doet zij in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. De universiteit interviewt voor het onderzoek (kandidaat-)notarissen, stakeholders en belangenorganisaties.

Lees verder

10 Aug

Artikelen

Samenwerking met studieverenigingen voortgezet

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft het afgelopen collegejaar actief samengewerkt met de 5 notariële studieverenigingen die Nederland telt en samen met hen diverse activiteiten georganiseerd. Komend jaar zet de KNB deze samenwerkingen voort. Daarvoor vinden deze zomer diverse gesprekken plaats met de bestuursleden van deze verenigingen.

Lees verder

17 Aug

Artikelen

Adviezen KNB voor versterking van de rechtsstaat

Toegang tot het notariële recht voor iedereen, het registreren van cliënten die zijn geweigerd vanwege risico’s op witwassen of terrorismefinanciering in een grijze lijst en consumenten beter beschermen bij de aankoop van vastgoed: dit zijn enkele adviezen van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) aan de Staatscommissie rechtsstaat om de rechtsstaat te versterken.

Lees verder

22 Aug

Artikelen

Rechter: koper hoeft koop speculatiegrond niet na te komen

Een koper van speculatieve landbouwgrond die zich misleid en onder druk gezet voelt door de verkoper hoeft de koop niet na te komen. Dit heeft de voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Holland in een kort geding geoordeeld. De rechter wijst op het belang van notariële tussenkomst bij speculatieve grondhandel.

Lees verder

31 Jul

Artikelen

Heeft de VvE de bevoegdheid een woning binnen te treden voor een reparatie of renovatie?


In appartementsgebouwen komt het regelmatig voor dat bewoners klachten over schade indienen bij de VvE. In sommige gevallen is de VvE verantwoordelijk om de schade te verhelpen. Om de oorzaak van de schade te achterhalen en om reparaties uit te kunnen voeren, moet de VvE soms toegang verkrijgen tot de woning(en). Sommige eigenaars of huurders van appartementen willen echter geen toegang verlenen. Heeft de VvE in dat geval de bevoegdheid om toegang tot de woning te krijgen?

Lees verder

23 Jul

Blogs

Aanbieding voor starters op de woningmarkt

Naast de 0% overdrachtsbelasting en de verruimde starterslening die door de gemeente Vlaardingen aan starters op de Vlaardingse woningmarkt wordt geboden, willen wij de starters die een bestaande woning kopen met een starterslening ook nog een extra duwtje in de rug geven door een duit in het zakje te doen. Niet gehuwde starters die dit jaar samen een woning aankopen met de startersregeling en ons de levering en de hypotheek laten verzorgen, krijgen van ons een samenlevingsovereenkomst kado.

Lees verder

29 Jun

Artikelen

Weerwind kondigt aanpak versterking toegang tot het recht aan

De minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind, heeft gisteren in een brief aan de Tweede Kamer zijn aanpak aangekondigd en eerste maatregelen om de toegang tot het recht te verbeteren. Dit is slechts het begin: samen met partijen uit het veld bekijkt hij of en hoe de toegang tot het recht verder kan worden versterkt.

Lees verder

03 Jul

Artikelen

Minder zaken voor kamers voor het notariaat

De kamers voor het notariaat kregen vorig jaar 295 zaken binnen. Dat zijn er een stuk minder dan in 2021, toen er 375 zaken binnenkwamen. In totaal behandelden de 4 kamers vorig jaar 312 zaken, tegenover 352 in 2021. 5 notarissen kregen een schorsing, geen enkele notaris is uit het ambt gezet.

Lees verder

03 Jul

Artikelen

Notariaat meldt weer meer ongebruikelijke transacties


Het notariaat heeft vorig jaar weer meer ongebruikelijke transacties gemeld dan het jaar ervoor. Het aantal meldingen door notarissen steeg met 10 procent van 1.100 in 2021 naar 1.213 in 2022. Dit blijkt uit het jaaroverzicht 2022 van de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU). In 2020 was het aantal meldingen 1.060.

Lees verder

10 Jul

Artikelen

Weerwind: 'Concepttestament niet rechtsgeldig'

Een uiterste wil moet voor de rechtsgeldigheid worden ondertekend door de erflater. Zonder handtekening is een concepttestament niet rechtsgeldig. Dat antwoordt de minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind, op Kamervragen van Lisa van Ginneken (D66).

Lees verder

10 Jul

Artikelen

Notaris als begeleider bij opstellen draagmoederschaps­overeenkomst

Een nieuwe wet moet draagmoederschap in goede (juridische) banen leiden. In het door de minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind, ingediende wetsvoorstel is het opstellen van een draagmoederschapsovereenkomst onder begeleiding van een juridisch deskundige verplicht. Dit kan bijvoorbeeld een notaris zijn.

Lees verder

12 Jul

Artikelen

Wet grensoverschrijdende omzetting, fusie en splitsing 1 september in werking

De Wet implementatie richtlijn grensoverschrijdende omzettingen, fusies en splitsingen treedt op 1 september in werking. Dit staat in het inwerkingtredingsbesluit dat samen met de wet vandaag in het Staatsblad is gepubliceerd.

Lees verder

19 Jul

Artikelen

'Extra onderzoek nodig naar problematiek speculatieve grondhandel'


De aard en omvang van de problematiek rond speculatieve handel in (landbouw)grond is onduidelijk. Daarom is een uitgebreider onderzoek nodig. Daarvoor zoeken ministers Sigrid Kaag (Financiën) en Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) de samenwerking met de minister voor Rechtsbescherming, het Bureau Financieel Toezicht (BFT), het Kadaster, de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Lees verder

19 Jul

Artikelen

Notarissen passeren weer fors minder vastgoedakten

Notarissen passeerden in het tweede kwartaal van 2023 fors minder akten dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. In totaal gaat het om ruim 425.000 akten, ruim 62.500 minder dan in 2023. Dat is een daling van 12,8 procent. Wel zijn dat er 17.000 (4,2 procent) meer dan in het eerste kwartaal van dit jaar.

Lees verder

29 Jun

Blogs

MAES notarissen | Nieuwsbrief | Q2 2023

Bij MAES notarissen verkopen wij kennis, kunde, ervaring en service. Veel van onze klanten geven ons regelmatig te kennen het prettig te vinden als ze actief door ons worden geïnformeerd over notariële tips & tricks of actuele ontwikkelingen die voor hen van belang zouden kunnen zijn. Doen dat via onze website, de socials, met meer dan 100 door ons opgenomen Youtube filmpjes, maar ook actief en gericht met nieuwsbrieven. 

Onze tweede nieuwsbrief van dit jaar tref je hier.

We wensen je veel leesplezier met deze nieuwste nieuwsbrief en wensen je een stralende zomer toe. 

Lees verder

28 Jun

Artikelen

Toegankelijkheid notariaat staat centraal op KNB-congres

Hoe (on)toegankelijk is het notariaat? Die vraag staat centraal tijdens het KNB-congres (On)toegankelijk notariaat? op vrijdag 6 oktober in Den Bosch. Samen met uiteenlopende sprekers, onder wie minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming, gaan we op zoek naar het antwoord.

Lees verder

27 Jun

Artikelen

Wetsvoorstel grensoverschrijdende omzetting, fusie en splitsing aangenomen door Eerste Kamer


De Eerste Kamer heeft vandaag het wetsvoorstel Wet implementatie richtlijn grensoverschrijdende omzettingen, fusies en splitsingen aangenomen. Wanneer de wet in werking treedt wordt naar verwachting volgende week bekendgemaakt.

Lees verder

27 Jun

Artikelen

Digitaal oprichten bv vanaf 2024 mogelijk

Na de Tweede Kamer heeft vandaag ook de Eerste Kamer het wetsvoorstel digitaal oprichten bv (DOBV) aangenomen. Nu kan DOBV naar verwachting op 1 januari 2024 worden ingevoerd.

Lees verder

27 Jun

Artikelen

Wetsvoorstel vastgoedaandelen­transacties aangepast

Het kabinet past het wetsvoorstel dat een einde moet maken aan een ongewenste belastingbesparende constructie bij vastgoedtransacties aan. Dit naar aanleiding van de reacties op de internetconsultatie en een bijeenkomst met de vastgoedsector.

Lees verder

11 Jun

Geen categorie

Team JAJO stop over The Ocean Race The Hague

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander bezocht zondag 11 juni de finish van de 6e etappe van The Ocean Race in Den Haag.

Voorafgaand aan de finish bracht Koning Willem-Alexander een bezoek aan het Nederlandse Team JAJO onder leiding van schipper Jelmer van Beek.

Lees verder

29 Jun

Artikelen

KNB: 'Geef notarissen snel weer toegang tot UBO-register'


Notarissen moeten zo snel mogelijk weer toegang krijgen tot het UBO-register en inzage krijgen in meer UBO-gegevens. Dit schrijft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) in reactie op de consultatie over de Wijzigingswet beperking toegang UBO-registers.

Lees verder

06 Jun

Artikelen

Startersvrijstelling in 2022 minder gebruikt

Minder woningkopers hebben in 2022 gebruik gemaakt van de startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting. In 2021 is 105.000 keer een beroep gedaan op deze vrijstelling, in 2022 daalde dit aantal naar 65.000. Daar zijn volgens Marnix van Rij, staatssecretaris van Financiën, verschillende oorzaken voor.

Lees verder

26 Jun

Artikelen

Erfpachters in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Schiedam en Vlaardingen kom op tijd in actie

Vanwege onze expertise en ervaring zijn er veel gemeenten en ook veel erfpachters die ons inschakelen om hen te begeleiden bij expiratie, heruitgifte, omzetting of wijziging van de erfpachtcontracten, nadat ze een voorstel of aanbieding van de gemeente - de grondeigenaar -  hebben ontvangen. Begrijpelijk, want het is voorwaar een weerbarstige materie.

Het gaat met name om erfpachtcontracten in de erfpachtgemeenten Amsterdam, Den Haag (Bezuidenhout, Bohemen en de Vogelwijk), Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen (Holy). 

Wij willen er voor jou zijn en helpen je graag. Wil je weten hoe het allemaal zit, lees dan hier verder.  

Lees verder

08 Jun

Artikelen

Aantal gepasseerde akten blijft dalen

In mei passeerden notarissen minder akten dan in dezelfde maand vorig jaar: 142.000 tegenover ruim 160.000 in mei 2022. Daarmee blijft de daling van het aantal gepasseerde akten voortduren. Met name het aantal hypotheekakten en leveringsakten daalde sterk.

Lees verder

23 Jun

Blogs

MAES notarissen en werkgeluk


Wij willen onze medewerkers een uitdagende en stimulerende werkomgeving bieden. Waar zij zich prettig en veilig voelen. Zijn loyaal en solidair. Staan voor elkaar. Zijn goed voor elkaar.  

Dat is binnen onze beroepsgroep bij veel andere (kandidaat-)notarissen bekend. Er wordt naar ons gekeken. Reden waarom Notariaat Magazine haar oor bij ons te luisteren legde, nadat zij ons de vraag had gesteld waarom wij er tegen de stroom in wel in slagen om goede medewerkers te werven en te behouden. We hebben een tip van de sluier opgelicht.   

Lees verder

22 Jun

Artikelen

De onderneming en het huwelijk. Valt uw onderneming in de huwelijksgemeenschap?

Als ondernemer bent u vooral bezig met de bloei van uw onderneming. De juridische zaken moeten goed geregeld zijn, maar hebben vaak niet de meeste aandacht. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met uw onderneming als u gaat samenwonen of trouwen? Dat is best handig om te weten, niet alleen voor uzelf als ondernemer, maar ook voor de partner van de ondernemer! Stel bijvoorbeeld dat u met een ondernemer getrouwd bent, maar dat het niet zo goed gaat met de onderneming, en uw partner met zijn of haar bedrijf schulden maakt. Hoe zit het dan met u als echtgenoot, kunt u daar ook aansprakelijk voor worden gesteld?

Lees verder

08 Jun

Artikelen

Voorstel voor grensoverschrijdende bescherming kwetsbare volwassenen

De Europese Commissie heeft onlangs een voorstel voor nieuwe regelgeving gepubliceerd ter  bescherming van kwetsbare volwassenen in grensoverschrijdende situaties. Bijvoorbeeld in geval van een verhuizing naar een ander EU-land. Het gaat specifiek om volwassenen die op grond van wilsonbekwaamheid niet in staat zijn voor hun eigen belang op te komen.

Lees verder

13 Jun

Events

MAES notarissen op de PROVADA

Van dinsdag 13 tot en met donderdag 15 juni wordt in de RAI Amsterdam de PROVADA gehouden. MAES notarissen is op de beurs aanwezig en hoopt haar relaties daar te mogen begroeten.

Lees verder

09 Jun

Artikelen

Momenten die vragen om de notaris


De notaris speelt een essentiële rol speelt tijdens cruciale momenten in ons leven. Of het nu gaat om een huwelijk, bedrijfsovername of overlijden, de notaris staat klaar om ons te begeleiden en te adviseren bij belangrijke beslissingen. Benieuwd naar de waarde van een notaris in jouw leven? Maak kennis met de inspirerende communicatiecampagne 'Het moment', gelanceerd door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Lees verder

11 Jun

Events

MAES notarissen met Team JAJO bij The Ocean Race The Hague

Zondag 11 juni gaat sponsor MAES notarissen Team JAJO tijdens de The Ocean Race The Hague feestelijk binnenhalen!

Lees verder

05 Jun

Artikelen

Kom naar de erfpacht informatiebijeenkomst op woensdag 7 juni 2023

Op woensdag 7 juni 2023 organiseert de gemeente Vlaardingen in de Kerk van de Nazarener aan de Zwanensingel 1 te 3136 GZ Vlaardingen, daarbij ondersteund door het Vlaardingse notariaat, vanaf 19.00 uur een informatiebijeenkomst voor erfpachters van wie hun recht van erfpacht afloopt tussen 2025 en 2029. 

Mr. G.H.H.J. (Geert) Janssen MRE MBA van MAES notarissen zal daar aanwezig zijn om vragen uit de zaal te beantwoorden.

Lees verder

14 Jun

Artikelen

KNB: ‘Drietrapsraket’ moet misleiding bij grondhandel voorkomen

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) stelt voor om een zogenoemde ‘drietrapsraket’ in te voeren die consumenten moet beschermen tegen speculatieve grondhandel. Het voorstel voorziet in toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op dit soort transacties, het verplicht stellen van een notariële koopovereenkomst en het hierdoor tijdig en actief tegengaan van misleiding van consumenten.

Lees verder

17 May

Artikelen

Verkenning mogelijkheden versterken veiligheid poortwachters


Minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid verkent de komende tijd verschillende oplossingen om de veiligheid en het gevoel van veiligheid onder poortwachters (verder) te versterken. Dat doet zij samen met onder meer de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Dat antwoordt zij op Kamervragen van Michiel van Nispen (SP) over intimidatie door criminelen van poortwachters bij het melden van ongebruikelijke transacties.

Lees verder

15 Jun

Artikelen

Speculatieve grondhandel vraagt om ketenaanpak

Een ketenaanpak waarbij betrokken partijen gezamenlijk actie ondernemen is wenselijk om misleiding bij speculatieve grondhandel tegen te gaan. Dit kwam naar voren tijdens het rondetafelgesprek dat de Tweede Kamer 14 juni organiseerde over dit onderwerp. Ook de KNB is voorstander van een gezamenlijke aanpak. 

Lees verder

01 Jun

Artikelen

Wetsvoorstel implementatie mobiliteitsrichtlijn aangenomen door Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft vandaag het wetsvoorstel Wet implementatie richtlijn grensoverschrijdende omzettingen, fusies en splitsingen aangenomen. Het wetsvoorstel wordt nu in behandeling genomen door de Eerste Kamer. De inwerkingtredingsdatum is nog niet bekend.

Lees verder

01 Jun

Artikelen

Tweede Kamer neemt wetsvoorstel digitaal oprichten bv aan

De Tweede Kamer heeft vanochtend het wetsvoorstel digitaal oprichten bv (DOBV) aangenomen. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Eerste Kamer. Als die ook akkoord gaat, kan DOBV naar verwachting 1 januari 2024 worden ingevoerd.

Lees verder

15 May

Blogs

Feyenoord Kampioen


Als trots sponsor van Sparta feliciteren wij die andere mooie club uit de Maesstad met het Kampioenschap Eredivisie 2022 - 2023. 

Lees verder

14 May

Blogs

Jubileumviering Vlaardingen 750 jaar

Op zondag 14 mei was onze notaris mr. G.H.H.J. (Geert) Janssen MRE MBA op uitnodiging van de Burgemeester van Vlaardingen, Bert Wijbenga-van Nieuwenhuizen, te gast bij de jubileumviering van Vlaardingen 750 in de Grote Kerk van Vlaardingen. 

Lees verder

11 May

Artikelen

Weer minder akten gepasseerd in april

Notarissen hebben in april, voor de vierde maand op rij, minder akten gepasseerd dan in dezelfde periode vorige jaar. Zetten notarissen in april 2022 hun handtekening onder ruim 155.000 akten, in april 2023 zijn dat er nog 123.000: een verschil van meer dan 20 procent.

Lees verder

28 Apr

Artikelen

Mijn vader is weduwnaar en gaat opnieuw trouwen. Wat nu?

Bent u erfgenaam van uw overleden ouder en gaat uw langstlevende ouder hertrouwen? Pas op voor het stieffamiliegevaar! Familiestukken uit de erfenis kunnen op den duur terechtkomen bij de nieuwe echtgenoot. Een wilsrecht kan in dat geval bescherming bieden! Lees hier meer over de mogelijkheden om familiestukken ‘veilig’ te stellen.

Door het hertrouwen van de langstlevende ouder ontstaat het gevaar dat bezittingen uit de erfenis van de eerstoverleden ouder op den duur terecht komen bij een stiefouder of zelfs bij de erfgenamen van die stiefouder. Deze spullen verdwijnen dan dus uit de familie.

Om dat gevolg te voorkomen heeft de wet de zogenaamde ‘wilsrechten’ in het leven geroepen. Hiermee kunnen kinderen de familiestukken of andere bezittingen uit de erfenis van hun eerstoverleden ouder ‘veiligstellen’. Door een wilsrecht in te roepen, krijgt een kind namelijk, in beginsel, een recht op overdracht van bezittingen uit de erfenis van de overleden ouder. In dit artikel worden deze wilsrechten nader uitgelegd.

Lees verder

28 Apr

Artikelen

Notarissen en speculatieve grondhandel


De KNB pleit voor een vergunningsplicht voor speculatieve grondtransacties, om particuliere kopers te beschermen. Zal dat helpen? 

Lees verder

26 Apr

Blogs

Fijne Koningsdag - aan de MAES

Wij zijn met Koningsdag gesloten. Vrijdag 28 april zetten wij ons weer vanaf ‘s ochtends vroeg de hele dag met toewijding in om onze klanten zo goed mogelijk te bedienen.

Lees verder

20 Apr

Artikelen

KNB pleit voor vergunningsplicht voor grondbeleggingen

Om kopers beter te beschermen bij speculatieve grondhandel, pleit de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) voor een vergunningsplicht voor dit soort transacties. Daardoor vallen ze onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dit stelt de KNB voor in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees verder

20 Apr

Artikelen

Beperkte wetswijziging alimentatie

Naar aanleiding van het WODC-rapport over alimentatie heeft de minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind, zich over een mogelijke wetswijziging gebogen. In zijn brief aan de Tweede Kamer kondigt hij een beperkte wijziging aan.

Lees verder

20 Apr

Artikelen

Wetsvoorstel: verlenging vervaltermijn bij beroep op legitieme door minderjarigen


De vervaltermijn voor een beroep op de legitieme portie moet pas ingaan als een kind meerderjarig wordt. Dat stelt Franc Weerwind, de minister voor Rechtsbescherming, voor in een brief aan de Tweede Kamer. Het voorstel maakt deel uit van een pakket wetswijzigingen die het vermogen van minderjarigen beter moeten beschermen.

Lees verder

06 Apr

Artikelen

Ruim 12 procent minder akten in eerste kwartaal 2023

Notarissen hebben in het eerste kwartaal van dit jaar fors minder akten gepasseerd dan in het eerste kwartaal van 2022. In totaal zetten zij tot nu toe hun handtekening onder bijna 408.000 akten. Dat zijn er bijna 60.000 minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, een verschil van 12,5 procent.

Lees verder

03 Apr

Artikelen

Europese digitale identiteit weer stap dichterbij

Het Europees Parlement (EP) is voorstander van het gebruik van biometrische gegevens bij elektronische identificatie in de Europese Unie. Ook erkent hij de belangrijke rol van de notaris bij het vaststellen van de identiteit. Dit heeft het EP bekendgemaakt in zijn standpunt over de Europese digitale identiteit.

Lees verder

11 Apr

Artikelen

Initiatiefnemers Zorgeloos Vastgoed richten stichting op

De initiatiefnemers van het afsprakenstelsel Zorgeloos Vastgoed maken vandaag de oprichting van de Stichting Zorgeloos Vastgoed bekend. De oprichting van de stichting legt volgens de initiatiefnemers een solide basis voor optimale samenwerking tussen alle partijen die zijn betrokken bij de aan- en verkoop van particulier vastgoed.

Lees verder

29 Mar

Artikelen

Lenteactie bij Basisnotarissen Rijnmond


Vanwege de lentekriebels én om te vieren dat MAES notarissen deze maand is verhuisd naar het Verploegh Chasséplein 1 in Vlaardingen, hebben we met onze discountformule Basisnotarissen Rijnmond een mooie lenteactie waarmee wij volgens de website "De Goedkoopste notaris", de goedkoopste notaris van de regio zijn. En dan ook nog eens met één van de allerhoogste klanttevredenheidscores.  

Lees verder

27 Mar

Artikelen

Hoe wordt de notaris bereikbaar voor iedereen?

Mensen met een kleinere beurs of met schulden komen nauwelijks bij de notaris over de vloer. Terwijl het ook voor hen van belang is om zaken goed vast te leggen of juridisch advies te krijgen. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is dan ook voorstander van een beter toegankelijk notariaat en zet daarin ook al stappen.

Lees verder

22 Mar

Artikelen

Wie erft er wat bij een samengesteld gezin?

Er zijn steeds meer samengestelde gezinnen. Door tweede huwelijken is in gezinnen sprake van kinderen die beide ouders gemeenschappelijk hebben en kinderen die dat niet hebben. Ook zijn er gezinnen met pleegkinderen. Hoe zit het met de rechten van die kinderen op het gebied van erfrecht en de erfbelasting ten opzichte van hun (stief)ouders of grootouders en ten opzichte van elkaar? We leggen het je graag uit.

Lees verder

18 Mar

Artikelen

TEFAF en fiscaal vriendelijke kunstregelingen

Dit weekend was MAES notarissen aanwezig op de TEFAF (The European Fine Art Fair), een jaarlijks terugkerende tien dagen durende zeer prestigieuze kunst- en antiekbeurs in Maastricht. 

We bespraken 's avonds aan tafel bij Mes Amis welke fiscaal vriendelijke kunstregelingen mogelijk zijn met kunstvoorwerpen. Bijvoorbeeld op het gebied van erfbelasting.

Ook geïnteresseerd? In wat voor moois wij hebben gezien en hoe daar fiscaal voordeel mee te behalen? Lees dan verder.

Lees verder

16 Mar

Artikelen

Omgevingswet per 1 januari 2024 van kracht


De kogel is door de kerk: per 1 januari 2024 wordt de Omgevingswet ingevoerd. De Eerste Kamer stemde deze week in met de inwerkingtreding van de wet. De problemen met het digitale stelsel dat de wet ondersteunt, die al vijf keer tot uitstel leidden, zijn nu grotendeels opgelost.

Lees verder

14 Mar

Artikelen

Interview met MAES notarissen in de Leidsche Noot

Onlangs werd notaris mr. G.H.H.J. (Geert) Janssen MRE MBA geïnterviewd door redactieleden van De Leidsche Noot, het ledenblad van de Broederschap van Notariële Studenten te Leiden ("BNSL"). 

Lees verder

08 Mar

Blogs

MAES notarissen is trots sponsor van Hockeyclub Rotterdam

Wij zijn trots sponsor van Hockeyclub Rotterdam.

Lees verder

06 Mar

Artikelen

Meepraten over fiscale regelingen

Het kabinet wil het belastingstelsel eenvoudiger maken. Daarom worden diverse fiscale regelingen tegen het licht gehouden. Het kabinet wil met voorstellen komen om deze regelingen te verbeteren of af te schaffen. En iedereen mag daar suggesties voor aanleveren, zo ook het notariaat.

Lees verder

31 Jan

Artikelen

Drie notarissen benoemd tegen advies CTN in


Minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming heeft het afgelopen jaar 3 notarissen benoemd tegen het advies van de Commissie toegang notariaat (CTN) in. Dat laat hij weten in antwoord op vragen van Kamerleden Raymond Knops (CDA), Ulysse Ellian (VVD), Michiel van Nispen (SP) en Songül Mutluer (PvdA). Zij riepen de minister ter verantwoording na het opstappen van de voltallige adviescommissie afgelopen november.

Lees verder

27 Jan

Artikelen

Invoering Omgevingswet uitgesteld tot 2024

De invoering van de Omgevingswet is opnieuw uitgesteld. Volgens minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is het de bedoeling dat de wet nu per 1 januari 2024 ingaat.

Lees verder

02 Mar

Artikelen

Rol notaris bij grondhandel niet aangepast

De regering ziet geen noodzaak om de rol van notarissen bij grondhandel aan te passen naar aanleiding van het bericht van RTL Nieuws dat tienduizenden Nederlanders slachtoffer zijn van dubieuze grondhandel. Dat laat minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening weten in antwoord op vragen hierover van Tweede Kamerlid Faissal Boulakjar (D66).

Lees verder

01 Mar

Blogs

MAES notarissen is verhuisd

Wij zijn per 1 maart verhuisd naar het MaesHuys, Verploegh Chasséplein 1 in Vlaardingen. 

Lees verder

13 Feb

Artikelen

GCV steunt voorstel personenvennootschappen met rechtspersoonlijkheid


De Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht (GCV) juicht een systeem waarbij personenvennootschappen rechtspersoonlijkheid kunnen hebben van harte toe. Dit schrijft de commissie in haar advies over 3 ontwerpwetsvoorstellen voor modernisering van de personenvennootschappen.

Lees verder

24 Feb

Artikelen

Minder geregistreerd partnerschappen in 2022

Het aantal geregistreerd partnerschappen is vorig jaar voor het eerst in lange tijd gedaald. In 2022 werden ruim 24.000 partnerschappen gesloten, zo’n 2.000 minder dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Lees verder

07 Feb

Artikelen

GCV: vaste plaats in wet voor digitale algemene vergadering

De digitale algemene vergadering (AV) moet een vaste plaats in de wet krijgen. Dat vindt de Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht (GCV). Zij kan zich daarom goed vinden in de voorgestelde regeling hiervoor. Op een aantal punten van deze regeling geeft de commissie nader commentaar.

Lees verder

23 Feb

Artikelen

Bank betaalt voor nieuwe hypotheekakte bij wijziging erfpacht

Als een erfpachter overstapt van voortdurende naar eeuwigdurende erfpacht, mag de bank hem om een nieuwe hypotheekakte vragen. De kosten voor het opstellen van deze nieuwe akte komen echter voor rekening van de bank. Dat blijkt opnieuw uit een uitspraak van klachteninstituut Kifid, ditmaal in hoger beroep.

Lees verder

22 Feb

Blogs

Gesloten op 22, 23 en 24 februari


Wij zijn op woensdag 22, donderdag 23 en vrijdag 24 februari vanwege verhuizing de gehele dag gesloten.  

Lees verder

03 Feb

Artikelen

Samenvatting Modelreglement Kleine VvE’s beschikbaar

De Werkgroep Modernisering Appartementsrecht Nederland (WMANL) heeft een samenvatting van het Modelreglement bij splitsing in appartementsrechten Kleine Vereniging van Eigenaars 2021 (MR Kleine VvE’s) ontwikkeld. Deze publieksversie legt in eenvoudige taal de regels binnen een kleine VvE uit en hoe deze toe te passen.

Lees verder

14 Jan

Blogs

Rotterdam de mooiste rotstad

Met ingang van dit seizoen sponsort MAES notarissen de oudste club in het betaald voetbal in Nederland door op de meer dan 100 meter lange LED-boarding tijdens thuiswedstrijden van Sparta op Het Kasteel de zichtbaarheid van MAES notarissen te vergroten onder het voetbalminnend publiek. 

Vandaag de stadsderby tussen Sparta en Excelsior. Spangen tegen Kralingen. Voor het eerst in 5 jaar. MAES notarissen is erbij.

Lees verder

24 Jan

Blogs

Klaar om te wenden

Vandaag nemen we afscheid van Göksel. Göksel meldde zich bijna drie jaar geleden bij ons met de vraag of ze als student-stagiaire of werkstudent een paar maanden kon meelopen bij ons op kantoor om het notariaat te leren kennen. Inmiddels zijn we zomaar een paar jaar verder en is het tijd voor Göksel om te wenden, zoals we dat in de zeilsport plegen te zeggen.    

Lees verder

16 Feb

Events

MIPIM 2023


Looking forward to seeing you at MIPIM 2023

Lees verder

14 Feb

Blogs

Verhuisbericht

MAES notarissen gaat per 1 maart 2023 verhuizen naar het MaesHuys, Verploegh Chasséplein 1 in Vlaardingen.

Lees verder

24 Jan

Artikelen

Kamervragen over rol notaris bij grondhandel

Volgens Tweede Kamerlid Faissal Boulakjar (D66) wordt bij de levering van grond vaak gebruik gemaakt van een volmacht. Hij wil daarom van de betrokken ministers weten of een verplichte voorlichting van de kopers door de notaris in dit soort zaken wenselijk is.

Lees verder

19 Jan

Artikelen

Aantal toegevoegd notarissen dit jaar voor het eerst gelijk gebleven

Nadat het aantal toegevoegd notarissen sinds het bestaan van deze functie jaarlijks toenam, blijft het aantal dit jaar met 224 toegevoegd notarissen voor het eerst gelijk aan vorig jaar. Het aantal notarissen nam met 4 af naar een totaal van 1234, waar het aantal kandidaat-notarissen met 20 toenam naar 1972. In totaal komt het aantal leden van de KNB hiermee op 3430.

Lees verder

15 Jan

Blogs

MAES notarissen met team JAJO naar de Ocean Race


Dit weekend is het zover. De 14e editie van The Ocean Race start op zondag 15 januari 2023 in Alicante, Spanje voor een race rond de wereld van 32.000 zeemijl (60.000 km). In juni 2023 doen de deelnemers Den Haag aan, alwaar ze op 15 juni herstarten voor de laatste etappe naar de finish in Genua. 

Bij de stop in Den Haag zijn alle ogen van de Nederlandse en internationale sailing community gericht op de Hofstad. Onze thuishaven. De haven van Scheveningen transformeert in dé plek waar zeilen, de watersport en duurzaamheid samenkomen en waar watersportliefhebbers, zeezeilers én MAES notarissen met een aantal van haar relaties het feest compleet gaan maken. 

Lees verder

12 Jan

Artikelen

Notarissen passeren in 2022 bijna 2 miljoen akten

Notarissen hebben afgelopen jaar gezamenlijk 1.912.299 akten gepasseerd. Dat zijn er bijna 90.000 minder dan in 2021, toen notarissen een recordaantal van 2 miljoen akten passeerden. Ondanks de daling is 1,9 miljoen akten nog steeds erg veel: vergeleken met 2017 is het aantal gestegen met 235.000 akten, een stijging van 14 procent.

Lees verder

12 Jan

Blogs

MAES VIP's naar Vrienden van Amstel

Ons dreamteam werkt zich gedurende het hele jaar een slag in de rondte om onze klanten onberispelijk, toegewijd en integer te bedienen. Met liefde. Zij behandelen elke klant als een heuse VIP. En elke klant is voor ons ook erg belangrijk. Maar gisterenavond was elk teamlid zelf even de onvolprezen VIP.

Lees verder

11 Jan

Blogs

Metamorfose van de golfbaan Broekpolder

Als je hard werkt en veel zit, is het ook belangrijk te ontspannen en te bewegen. Dat doen we dus ook. En zouden we beter nog vaker en meer moeten doen. Bijvoorbeeld door meer rondjes op Golfclub Broekpolder te lopen. 

Lees verder

31 Dec

Artikelen

Alle geluk in 2023


Wij wensen je namens het hele team van MAES notarissen fijne dagen en alle geluk voor 2023.

Lees verder

29 Dec

Artikelen

Join us!

In verband met onze groeiende praktijk zijn wij op zoek naar energieke en accurate:

Kandidaat-notarissen
junior, medior of senior

Meer weten? Kijk dan op:

Lees verder

21 Dec

Artikelen

Eerste Kamer stemt in met Belastingplan 2023

De Eerste Kamer heeft gisteren ingestemd met het pakket Belastingplan 2023. Dat betekent bijvoorbeeld dat per 1 januari 2023 de overdrachtsbelasting voor kopers die niet zelf in de woning gaan wonen, omhoog gaat van 8 naar 10,4 procent. Eerder heeft de Tweede Kamer hiermee al ingestemd.

Lees verder

18 Dec

Blogs

In memoriam

Ons bereikte het bericht dat op 8 december 2022 oud-notaris mr. J.P.F. Kooijman, één van de grondleggers van de voormalige maatschap Kooijman Lambert, een rechtsvoorganger van MAES notarissen, is overleden. Onze gedachten gaan uit naar degenen die hem dierbaar waren. 

Lees verder

08 Dec

Artikelen

Notariaat passeert minder akten in november


Notarissen passeerden in november 152.000 akten. Dat zijn er 14.500 minder dan in dezelfde maand vorig jaar. Vooral het aantal overdrachtsakten en hypotheekakten daalde fors, respectievelijk 29 en 13 procent. Ook het aantal akten voor de oprichting van een bv daalde sterk,  11 procent. Het aantal testamenten en levenstestamenten daarentegen steeg opnieuw.

Lees verder

07 Dec

Blogs

MAES notarissen in LEVEN! Magazine Den Haag | Winter #52

De WINTER-editie LEVEN! Magazine is gelanceerd in Amare Den Haag.

Lees verder

07 Dec

Artikelen

Wetsvoorstel grensoverschrijdende omzetting, fusie en splitsing naar Tweede Kamer

Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming heeft maandag het wetsvoorstel Wet implementatie richtlijn grensoverschrijdende omzettingen, fusies en splitsingen ingediend bij de Tweede Kamer. Bij het pre-attest wordt een fraudetoets ingevoerd.

Lees verder

06 Dec

Artikelen

Tijdelijke coronawet stopt grotendeels per 1 februari 2023

De meeste bepalingen van de Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid (spoedwet) worden niet opnieuw verlengd per 1 februari 2023. Dat maakte de minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind, gisteren bekend. Onder meer het verlijden van notariële akten op afstand is niet meer mogelijk vanaf 1 februari 2023.

Lees verder

01 Dec

Artikelen

Europese samenwerking: elektronisch ondertekenen en identificeren


Tijdens het 10e CNUE Futuroloy Forum in Rome presenteerden Europese notariaten hun zienswijze op de elektronische handtekening en het elektronisch identificeren van cliënten. In veel landen is het bijvoorbeeld al mogelijk om akten digitaal te ondertekenen.

Lees verder

30 Nov

Artikelen

Financiën: meld opmerkelijke belastingconstructies

Het ministerie van Financiën gaat het hele belastingstelsel tegen het licht houden om opmerkelijke belastingconstructies in kaart te brengen. Daarbij roept het ministerie de bevolking op dergelijke constructies te melden. Komend voorjaar moet dat leiden tot het aanpakken van de eerste constructies.

Lees verder

30 Nov

Blogs

Safety first!

Wij hechten aan uw en onze veiligheid en gezondheid. Anticiperen daar ook op en handelen daarnaar.  

Lees verder

23 Nov

Artikelen

Tijdelijk geen informatieverstrekkingen uit UBO-register na uitspraak Europese rechter

De Europese bepaling dat iedereen in alle gevallen toegang moet hebben tot het UBO-register is ongeldig. Dit heeft het Europese Hof van Justitie gisteren geoordeeld in een arrest over het Luxemburgse UBO-register. De verstrekking van informatie uit het Nederlandse register van uiteindelijk belanghebbenden (UBO’s) is na deze uitspraak tijdelijk gestopt. Ook het notariaat krijgt voorlopig geen informatie uit het UBO-register.

Lees verder

24 Nov

Artikelen

Onderzoek naar maatschappelijke rol notaris: hoe bereik je kwetsbare doelgroepen?


De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft in oktober onderzoek gedaan onder de leden naar de toegankelijkheid van het notariaat voor kwetsbare groepen mensen. Dat leverde ruim 640 reacties op. Driekwart van de respondenten vindt dat het notariaat zich actief moet inzetten om het notariële recht toegankelijker te maken voor laaggeletterden en andere kwetsbare doelgroepen.

Lees verder

24 Nov

Artikelen

Kamervragen over uitspraak UBO-register

Het Europese Hof van Justitie oordeelde deze week dat niet iedereen toegang mag krijgen tot informatie over de uiteindelijke belanghebbenden (UBO’s). Tweede Kamerleden Chris Stoffer (SGP) en Eelco Heinen (VVD) willen van de minister van Financiën, Sigrid Kaag, weten hoe zij omgaat met deze uitspraak.

Lees verder

19 Nov

Events

PAN Amsterdam | Meet & Greet

PAN Amsterdam heeft van 20 tot en met 27 november een ruim aanbod van galeristen, antiquairs en kunsthandelaren met een assortiment van schilderijen, antiek, moderne en hedendaagse kunst tot sieraden, fotografie, designmeubelen en objecten uit oude en verre culturen. Wij verheugen ons nu al weer op zoveel schoonheid en bijzondere ontmoetingen.

Lees verder

07 Nov

Artikelen

1 op de 3 juridische entiteiten heeft UBO’s nog niet geregistreerd

Het aantal juridische entiteiten dat per 1 oktober haar ultimate beneficial owners (UBO’s) heeft geregistreerd nadert de 67,5 procent. Dat betekent dat bijna 1 op de 3 entiteiten dat nog niet heeft gedaan, ondanks de deadline van 27 maart dit jaar. Dat blijkt uit een brief van de minister van Financiën, Sigrid Kaag, aan de Tweede Kamer.

Lees verder

16 Nov

Artikelen

Michiel van Nispen (SP) komt met initiatiefnota voor sociaal notariaat


Mensen willen soms wel naar de notaris, maar hebben daar niet het geld voor. Daarom is het volgens Tweede Kamerlid Michiel van Nispen (SP) logisch dat er naast de sociale advocatuur een sociaal notariaat komt. Daarvoor heeft hij maandag een initiatiefnota ingediend.

Lees verder

15 Nov

Artikelen

Invoering digitaal oprichten bv later

De invoering van het digitaal oprichten van een bv loopt opnieuw vertraging op. De Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid heeft besloten dat het wetsvoorstel eerst plenair behandeld moet worden, waardoor de verwachte invoering op 1 januari 2023 niet haalbaar is. De plenaire behandeling staat voorlopig in februari op de agenda. Hiermee schuift de invoeringsdatum naar verwachting door naar zomer 2023.

Lees verder

17 Nov

Artikelen

‘Notariaat moet kwetsbare doelgroepen bereiken’

Bij ‘Toegang tot het Recht’ draait het niet alleen om geld. Het is ook belangrijk dat kwetsbare doelgroepen het notariaat gaan vinden én dat zij de notariële dienstverlening begrijpen. Dat concludeerden aanwezigen tijdens de Juridische Poort van 10 november.

Lees verder

10 Nov

Events

Erfrecht informatiebijeenkomst

MAES notarissen verzorgt samen met Support Casper (Stichting Overleven met Alvleesklierkanker) op donderdag 10 november 2022 om 19.30 uur een gratis informatiebijeenkomst over erfrecht in het Delta Hotel in Vlaardingen.   

De belangstelling hiervoor is overweldigend. En wij begrijpen dat. Want wij zien veel te vaak wat voor ellende er onbedoeld ontstaat als mensen hun zaken niet of niet op tijd op orde hebben gebracht. Het is verstandig om dat te voorkomen en je tijdig goed te laten informeren. 

Wilt u er ook graag kosteloos bij zijn, dan kunt u zich via informatiebijeenkomst@maesnotarissen.nl voor die bijeenkomt inschrijven. Chatten via www.maesnotarissen.nl of bellen op  010 44 53 777 kan natuurlijk ook. Het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijving geschiedt op volgorde van aanmelding.  

Bent u verhinderd, aan huis gekluisterd of was u te laat met aanmelding? Geeft u zich dan bij ons op voor onze online informatiebijeenkomsten. Kunt u zelf bepalen wanneer en waar u via de desktop, tablet of smartphone zich door ons goed en kosteloos laat informeren.  Dat is nog eens: Goed voor elkaar! 

Lees verder

27 Oct

Artikelen

Juridische Poort over toegang tot het recht


Het kabinet heeft de ambitie uitgesproken om de toegang tot het recht te vergroten. Onder meer door de griffierechten te verlagen. Maar de toegang tot het recht is meer dan dat. Daarover gaan beleidsmakers, politici en mensen uit de praktijk met elkaar in discussie tijdens de Juridische Poort van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) op 10 november.

Lees verder

26 Oct

Artikelen

Statutenwijziging in het Engels toegestaan bij digitaal opgerichte bv

Naar aanleiding van Kamervragen van de VVD en het CDA is het wetsvoorstel voor de digitale oprichting van een bv gewijzigd. Daardoor is het straks wél mogelijk om de statuten van een digitaal opgerichte bv te wijzigen met een Engelstalige akte. In het oorspronkelijke voorstel was hierin niet voorzien.

Lees verder

03 Nov

Artikelen

Kopers nieuwbouw ongerust na uitspraak Raad van State

De Vereniging Eigen Huis (VEH) kreeg naar aanleiding van de stikstofuitspraak van de Raad van State veel vragen binnen van ongeruste kopers van een nieuwbouwwoning. Wat de uitspraak betekent voor nieuwbouwprojecten hangt af van de fase waarin de koper zit.

Lees verder

19 Oct

Artikelen

Omgevingswet uitgesteld tot 1 juli 2023

De invoering van de Omgevingswet is wederom uitgesteld. Vanwege problemen met de ICT is het niet verantwoord om de wet per 1 januari in te voeren. Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, wil de ICT verder testen en mikt nu op invoering op 1 juli 2023.

Lees verder

11 Oct

Artikelen

KNB-congres: 'De urgentie is er om ondermijning samen aan te pakken'


Ondermijning en de poortwachtersrol van de notaris. Dit onderwerp stond centraal tijdens de plenaire opening van het KNB-congres ‘De kracht van veerkracht’ op vrijdag 7 oktober in het MECC in Maastricht. Annerie Ploumen, voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), en Maaike van Tuyll, directeur ondermijning bij het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V), gingen hierover met elkaar in gesprek. Voor een zaal van 900 deelnemers deed Ploumen een oproep voor meer instrumenten om de poortwachtersrol goed te kunnen uitvoeren.

Lees verder

13 Oct

Artikelen

Voorstel 'Opstalrecht duurzaam' naar ministerie

Wie is de eigenaar van de zonnepanelen of de warmtepomp? Dat is niet altijd de eigenaar van het gebouw. Om dit type eigendom te onderscheiden van andere opstalrechten, wordt voorgesteld een 'Opstalrecht duurzaam' te introduceren in de Basisregistratie Kadaster (BRK). Dit voorstel gaat binnenkort naar het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Lees verder

06 Oct

Artikelen

Nieuw biedingsplatform voor commercieel vastgoed

Met een nieuw online biedingsplatform voor commercieel vastgoed wil de NVM meer transparantie en flexibiliteit brengen in het biedingsproces. Eerder voerden de NVM, VBO, Vastgoedpro en de Vereniging Eigen Huis al een biedlogboek in voor de particuliere vastgoedmarkt.

Lees verder

06 Oct

Artikelen

Daling aantal gepasseerde akten

In het derde kwartaal van dit jaar passeerden notarissen ruim 468.000 akten. Dat zijn er ruim 21.000 minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar: een daling van 4,6 procent. Vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar daalde het aantal akten met ruim 42.000, een afname van 8,6 procent.

Lees verder

03 Oct

Blogs

Dankjewel


Wij zijn nu even een kwartiertje uit de lucht en zitten te smikkelen en te smullen van al die lekkere taartjes.

Lees verder

04 Oct

Blogs

Greet us at EXPO REAL in Munich

MAES notarissen will be visiting EXPO REAL 2022 in Munich from 4-6 October 2022. We are looking forward to meeting you.

Lees verder

01 Oct

Blogs

NVM Open Huizen Dag

Zaterdag 1 oktober is het wederom de NVM Open Huizen Dag. De eigenaren van meer dan dan 1.000 woningen in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag stellen hun woning die dag voor u ter bezichtiging open. U kunt naar binnen zonder afspraak. Hoe fijn is dat!

Vind je zaterdag je droomhuis en wil je weten wat de notariskosten zullen zijn, e-mail dan je vraag dit weekend of maandag naar offerte@maesnotarissen.nl en dan informeren wij je graag. Wij kunnen je zo gewenst ook makelaars en hypotheekadviseurs met wie wij goede ervaringen hebben aanbevelen.

Wij wensen de deelnemers en bezoekers heel veel geluk! 

Lees verder

27 Sep

Artikelen

Kabinet zet in op verdere verbetering aanpak witwassen

De toepassing van de anti-witwasregelgeving door niet-financiële Wwft-instellingen zoals notarissen en het toezicht daarop moeten volgens het kabinet beter. Ook moet er beter zicht komen op UBO’s en moet worden gewerkt aan kenbaarheid en uitvoerbaarheid van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) voor kleine Wwft-instellingen. Dit staat in de beleidsagenda aanpak witwassen die minister Kaag van Financiën en minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid vrijdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Lees verder

27 Sep

Artikelen

Nieuwsbrief MAES notarissen 2022-Q3


Deze week ontvingen duizenden relaties wederom onze digitale nieuwsbrief. De derde alweer van 2022. MAES notarissen streeft naar continuïteit van haar dienstverlening door op een zorgvuldige wijze een wederkerig vruchtbare, harmonieuze en duurzame relatie te ontwikkelen met al haar stakeholders.  

Nieuwsgierig geworden? Lees de nieuwsbrief hier.

Lees verder

21 Sep

Artikelen

Verduurzaming koopwoningen makkelijker

Woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) krijgen in 2023 meer mogelijkheden bij het verduurzamen van hun woning. Dit betreft onder andere het bieden van toegankelijke informatie, verregaande ontzorging, praktische ondersteuning, subsidie en financieringsmogelijkheden.

Lees verder

21 Sep

Artikelen

Energielabel C-verplichting voor kantoren

Kantoorgebouwen moeten per 1 januari 2023 minimaal energielabel C of hoger hebben. Voldoet het gebouw niet aan de eisen, dan mag het gebouw vanaf die datum niet meer als kantoor worden gebruikt.

Lees verder

22 Sep

Artikelen

Prinsjesdag: toegang tot het recht verder uitgewerkt

Toegang tot het recht krijgt in 2023 wederom de aandacht van het kabinet. Ook in het notariaat staat dit thema de komende jaren op de agenda. Het is een belangrijk onderwerp in het onderzoek naar de staat van het notariaat, waarover de minister van Rechtsbescherming vorig jaar met de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft gesproken.

Lees verder

20 Sep

Blogs

Prinsjesdag


Ons kabinet moet verschillende crises zien te managen. Bijvoorbeeld de stikstofcrisis, de woningmarktcrisis en de energiecrisis. Dat is voorwaar een hele opgave. Daarvoor is geld nodig. Heel veel geld. Geld dat de overheid wellicht bij u komt halen. Geld dat via belastingheffing de schatkist in vloeit en waarmee de crises in het meest gunstige geval kunnen worden bezworen. En waarmee de overheid de staatsbegroting op orde brengt. 

Maar hebt u uw eigen begroting al op orde? Zit u er straks - na inwerkingtreding van de plannen - zelf ook nog wel warmpjes bij. En hoe voorkomt u dat uw nabijen - uw betere helft, uw kinderen, uw ouders en andere dierbaren - straks niet in de kou komen te staan.   

Lees verder

19 Sep

Blogs

Dankjewel

Dankjewel voor het attente hart onder de riem.

Lees verder

21 Sep

Blogs

Hallo Herfst!

Met trots presenteren wij aan het begin van de herfst de nieuwe editie van LEVEN! Magazine Den Haag. Wij wensen je heel veel leesplezier! Het magazine wordt de komende dagen verspreid binnen de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

Lees verder

14 Sep

Blogs

Ga door naar de gevangenis

Er zijn niet veel notarissen die de gevangenis in moeten. Toch komt het wel eens voor. Onlangs moest onze notaris naar de gevangenis. 

Lees verder

02 Oct

Events

MAES notarissen ondersteunt de Haagsche viering van het Leidens Ontzet


MAES notarissen ondersteunt de jaarlijkse Haagsche viering van het Leidens Ontzet bij Beachclub Culpepper, dit jaar op zondag 2 (!) oktober 2022.

Lees verder

14 Sep

Events

Overweldigende belangstelling voor onze Erfrecht informatiebijeenkomst

MAES notarissen verzorgde samen met Support Casper (Stichting Overleven met Alvleesklierkanker) op dinsdag 6 september jl. een gratis informatiebijeenkomst over erfrecht in het fraaie Van der Valk Hotel Schiedam.

De belangstelling hiervoor bleek overweldigend. En wij begrijpen dat. Want wij zien veel te vaak wat voor ellende er onbedoeld ontstaat als mensen hun zaken niet of niet op tijd op orde hebben gebracht. Het is verstandig om dat te voorkomen en je tijdig goed te laten informeren. 

Degenen die wij vanwege het grote aantal aanmeldingen niet konden accommoderen op 6 september hebben inmiddels een uitnodiging van ons ontvangen voor de informatiebijeenkomst die wij houden op 10 november in het Delta Hotel in Vlaardingen. Wilt u daar ook graag kosteloos bij zijn, dan kunt u zich via informatiebijeenkomst@maesnotarissen.nl voor die bijeenkomt inschrijven. Chatten via www.maesnotarissen.nl of bellen op  010 44 53 777 kan natuurlijk ook.  

Bent u verhinderd of aan huis gekluisterd? Geeft u zich dan bij ons op voor onze online informatiebijeenkomsten. Kunt u zelf bepalen wanneer en waar u via de desktop, tablet of smartphone zich door ons goed en kosteloos laat informeren.  Dat is nog eens: Goed voor elkaar! 

Lees verder

08 Sep

Events

Gouden Zandlopers

"Notariële Diensten", een vaste samenwerkingspartner van MAES notarissen op het gebied van verklaringen van erfrecht, won op 8 september jl. de Gouden Zandloper Legal Innovation 2022. Bij MAES notarissen zijn wij er trots op dat wij in goede samenwerking met het innovatieve Notariële Diensten een bijdrage kunnen leveren aan de hoge klanttevredenheid van de gewaardeerde clientèle.

Lees verder

25 Aug

Artikelen

Aanpak witwassen goed, met ruimte voor verbetering

De Nederlandse aanpak van witwassen en financiering van terrorisme heeft de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt en is robuust, maar kan nog beter. Voornaamste verbeterpunt is het voorkomen dat rechtspersonen worden misbruikt voor criminele doeleinden. Dat concludeert een rapport van de Financial Action Task Force (FATF).

Lees verder

01 Sep

Artikelen

Minister bekijkt aanbevelingen over bescherming vermogen minderjarigen


De minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind, gaat nog eens goed kijken naar de aanbevelingen in het rapport ‘Toezicht op het bewind van ouders en voogden over het vermogen van minderjarigen’. Dat antwoordt hij op Kamervragen van Michiel van Nispen (SP).

Lees verder

07 Sep

Artikelen

Scherpe daling aantal hypotheekakten

Het aantal hypotheekakten dat notarissen in augustus hebben gepasseerd is met ruim 11 procent gedaald vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Ten opzichte van juli dit jaar nam dat aantal af met ruim 12 procent. In totaal passeerden notarissen in augustus bijna 140.000 akten, 2 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar.

Lees verder

25 Aug

Artikelen

De echtscheiding en het belang van een testament

Het aantal scheidingen neemt toe. Bij een huwelijk zonder huwelijkse voorwaarden is automatisch sprake van een zogenoemde huwelijksgemeenschap, ook wel ‘gemeenschap van goederen’. In dit artikel gaan wij in op de invloed van een scheiding op de huwelijksgemeenschap en het belang van een testament. 

Lees verder

25 Aug

Artikelen

Zorgen over onderhandse financiering vakantiewoningen

Tweede Kamerleden Sandra Beckerman en Michiel van Nispen (beiden SP) zijn bezorgd over de toename van onderhandse financiering van vakantiewoningen. Criminele investeerders kunnen op die manier geld witwassen. Zij vragen daarom 3 ministers om opheldering. Beide politici willen onder meer weten of er strenger toezicht op bijvoorbeeld notarissen nodig is.

Lees verder

21 Aug

Blogs

MAES notarissen trots sponsor van Sparta


Met ingang van dit seizoen sponsort MAES notarissen de oudste club in het betaald voetbal in Nederland door op de meer dan 100 meter lange LED-boarding tijdens thuiswedstrijden van Sparta op Het Kasteel de zichtbaarheid van MAES notarissen te vergroten onder het voetbalminnend publiek. 

Dat is bij de wedstrijd Sparta - Ajax vandaag, ook gezien de samenvatting vanaf de 21e seconde en na 1.10 seconden, goed gelukt.

Lees verder

21 Aug

Blogs

De Birkin bag

Er zijn tassen en er zijn tassen. Van het goedkope en milieuonvriendelijke plastic tasje van de supermarkt tot kostbare designtassen die als collectors item gelden. De ene tas is de andere niet. Net als bij notarissen. De ene notaris is de andere niet. Aan wie vertrouw jij jouw belangrijkste zaken toe? 

Lees verder

06 Sep

Events

Testament levert geld op en voorkomt grote ellende

MAES notarissen verzorgt samen met Support Casper (Stichting Overleven met Alvleesklierkanker) op dinsdag 6 september een gratis informatiebijeenkomst over erfrecht in het Van der Valk Hotel Schiedam.

U kunt daar kosteloos bij zijn als u zich via informatiebijeenkomst@maesnotarissen.nl inschrijft. Registratie per chat via de homepage van www.maesnotarissen.nl of met ons bellen op 010 44 53 777 om je op te geven kan natuurlijk ook.    

Blijft u liever thuis? Geeft u zich dan op voor onze online informatiebijeenkomsten. Kunt u zelf bepalen wanneer en waar u via de desktop, tablet of smartphone zich door ons goed en kosteloos laat informeren.  

Lees verder

10 Aug

Artikelen

UINL stelt informatie beschikbaar over Oekraïens recht

Hoe vind ik een testament in Oekraïne? Hoe vind ik uit of al is begonnen met de afwikkeling van een nalatenschap? Kunnen internationale stellen een rechtskeuze uitbrengen over hun huwelijksgemeenschap? Moet ik naar een notaris als ik mijn huis in Oekraïne wil verkopen?

Lees verder

14 Jul

Artikelen

NVB ontwikkelt standaardakte opstalrecht zonnestroomsysteem veldproject


De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft een standaardakte ontwikkeld voor een opstalrecht ten behoeve van een zonnestroomsysteem veldproject. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is, op verzoek van de NVB, samen met enkele leden nauw betrokken geweest bij het opstellen van deze standaardakte.

Lees verder

03 Aug

Blogs

My Gender, My Pride

Van 30 juli tot en met 7 augustus 2022 is het Pride Amsterdam. Iedereen moet zich vrij voelen om zichzelf te kunnen zijn, zonder opgelegde norm van buitenaf. Het thema is dan ook 'My Gender, My Pride'. 

Bij MAES notarissen streven wij naar een omgeving die zich kenmerkt door diversiteit, inclusiviteit en gelijke kansen.

Lees verder

31 Jul

Blogs

Summertime

Het hele jaar door wordt er door ons dreamteam knoepert hard gewerkt om onze klanten onberispelijk, toegewijd en integer te bedienen. Dat vergt veel van de teamleden. Wij doen er (bijna) alles aan om die werkdruk te verlagen. Maar sommigen dingen doen we niet om die werkdruk te verlagen. 

Nu eerst vakantie. Wij zijn gedurende de summertime gewoon geopend en werken met een iets kleiner team onverdroten door met onze klanten aan de zaken die zij ons hebben toevertrouwd. 

Lees verder

16 Jul

Events

André Rieu | Waltzing around the world

Wij zijn op 16 juli aanwezig op het Vrijthof in Maastricht bij het openluchtconcert van André Rieu met het Johan Strauss Orkest. Een mooier decor voor, ongetwijfeld, een spectaculaire show van Neerlands best verkopende en groots ondernemende artiest is eigenlijk niet voor te stellen. Wij verheugen ons er enorm op.

Lees verder

13 Jul

Artikelen

Brussel II-ter maakt erkenning van echtscheidingen over de grens makkelijker


Een in een andere EU-lidstaat door een andere autoriteit dan een rechtbank uitgesproken echtscheiding kan vanaf 1 augustus makkelijker worden erkend. Dan treedt namelijk de Verordening Brussel II-ter in werking, die Brussel II-bis vervangt. Ook procedures in internationale nalatenschappen met minderjarige erfgenamen worden daardoor makkelijker.

Lees verder

14 Jul

Artikelen

Programma KNB-congres ‘De kracht van veerkracht’ rond

7 oktober is het weer zover: het KNB-jaarcongres! Dit jaar getiteld ‘De kracht van veerkracht’. Het beroep vraagt soms veel van iedereen die erin werkzaam is. Hoe kun je daar weerbaar tegen zijn en veerkrachtig mee omgaan? In een afwisselend programma vanuit het MECC in Maastricht krijgen de deelnemers hiervoor inzichten en handvatten. De inschrijving is vanaf nu geopend.

Lees verder

21 Jul

Artikelen

Extra aandacht voor gesprek met dokter na opstellen levenstestament

Na het opstellen van een levenstestament is het belangrijk dat iemand ook met de dokter spreekt over de daarin opgenomen wensen. Daarom heeft de Patiëntenfederatie samen met de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) 2 documenten ontwikkeld: het ene bevat informatie voor de cliënt, het andere voor de huisarts.

Lees verder

14 Jul

Artikelen

Vraagtekens bij wenselijkheid baby-bv en rollatorinvestering

Een 'baby-bv' en de 'rollatorinvestering': deze en 8 andere opmerkelijke belastingconstructies staan beschreven in een bijlage bij het interdepartementale beleidsonderzoek (IBO) Vermogensverdeling. Dit onderzoek is aan de Tweede Kamer aangeboden. Op basis van dit rapport wordt gekeken naar de belasting op arbeid en op (inkomen uit) vermogen.

Lees verder

07 Jul

Artikelen

Aantal investerings- en spaarbv’s blijft stijgen


Het aantal investerings- en spaarbv’s stijgt sinds 2010 continu. Dat blijkt uit een studie van het Centraal Planbureau (CPB). Een mogelijke verklaring is dat vermogende huishoudens op deze manier minder belasting proberen te betalen.

Lees verder

06 Jul

Artikelen

Notariaat meldt meer ongebruikelijke transacties

Het notariaat heeft vorig jaar iets meer ongebruikelijke transacties gemeld dan in 2020. Het aantal meldingen door notarissen steeg van 1.060 in 2020 naar 1.100 in 2021. Dit blijkt uit het jaaroverzicht 2021 van de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU).

Lees verder

07 Jul

Artikelen

Meer (levens)testamenten gepasseerd in tweede kwartaal

In het tweede kwartaal van dit jaar passeerden notarissen ruim 488.500 akten. Dat zijn er 9.200 meer (bijna 2 procent) dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar steeg het aantal akten met bijna 21.000 akten, een toename van 4,5 procent. Belangrijkste stijgers zijn hypotheekakten en (levens)testamenten. Het aantal overdrachtsakten en oprichtingsakten van besloten vennootschappen nam af. Het totaal aantal akten ligt halverwege dit kalenderjaar ruim 1,5 procent lager dan een jaar eerder.

Lees verder

08 Jul

Artikelen

Ploumen en Weerwind praten over notariële poortwachtersrol

KNB-voorzitter Annerie Ploumen heeft woensdag gesproken met Franc Weerwind, minister voor Rechtsbescherming. Tijdens het gesprek kwam de door het notariaat gewenste ‘grijze lijst’ en andere instrumenten voor de notariële poortwachtersrol aan de orde. Weerwind gaf aan scherp te letten op de positie van het notariaat in ambtelijke en politieke besluitvorming.

Lees verder

30 Jun

Artikelen

Vaste Kamercommissie reageert op wetsvoorstel DOBV


Het wetsvoorstel digitale oprichting bv (DOBV) is bestudeerd door de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid van de Tweede Kamer. Verschillende fracties hebben nog enkele vragen. Maar als de regering deze voldoende beantwoordt, dan kan de openbare behandeling van het wetsvoorstel door de Tweede Kamer beginnen.

Lees verder

30 Jun

Artikelen

Biedlogboek moet zorgen voor extra transparantie

De NVM, VBO, Vastgoedpro en de Vereniging Eigen Huis voeren op 1 juli een digitaal biedlogboek in. Kandidaat-kopers die een bod hebben uitgebracht kunnen daarin, na het verstrijken van de bedenktermijn en eventuele ontbindende voorwaarden, zien hoe het biedingsproces is verlopen.

Lees verder

29 Jun

Artikelen

Inwerkingtreding Wet pensioenverdeling bij scheiding wederom uitgesteld

De streefdatum 1 juli 2022 voor inwerkingtreding van de gewijzigde Wet pensioenverdeling bij scheiding is niet gehaald. Na de val van het vorige kabinet is het wetsvoorstel controversieel verklaard. Daardoor heeft de behandeling van het wetsvoorstel vertraging opgelopen. Het wetsvoorstel staat nu begin september op de agenda van de Tweede Kamer.

Lees verder

28 Jun

Artikelen

Expertgroep onderzoekt modernisering nv-recht

Opnieuw komt er een consultatie van een nieuwe regeling voor personenvennootschappen. Dit schrijft minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer. Ook wil hij een expertgroep vragen de modernisering van het nv-recht te onderzoeken en concrete voorstellen voor verbetering te doen.

Lees verder

23 Jun

Artikelen

Nieuwsbrief MAES notarissen 2022-Q2


Deze week ontvingen duizenden relaties wederom onze digitale nieuwsbrief. De tweede alweer van 2022. MAES notarissen streeft naar continuïteit van haar dienstverlening door op een zorgvuldige wijze een wederkerig vruchtbare, harmonieuze en duurzame relatie te ontwikkelen met al haar stakeholders.  

Lees verder

23 Jun

Artikelen

'Geen dringende noodzaak' voor afschaffing legitieme portie

De minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind, ziet geen noodzaak om op korte termijn een principiële discussie aan te gaan over de afschaffing van de legitieme portie. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. De brief is een reactie op een oproep eerder dit jaar in een commissiedebat om de afschaffing van de legitieme portie voor te bereiden.

Lees verder

20 Jun

Blogs

It's Not Easy Being Green

Wij bouwen aan een duurzame onderneming die waarde hecht, niet alleen aan zorg voor de klant, maar ook aan zorg voor de leefomgeving. En dat staat ons goed. Want er zijn notariskantoren en er is MAES notarissen. Wij zijn in onze benadering onderscheidend. Niet als doel. Maar als resultaat. Tegenover alle tinten grijs zetten wij kleur.

Lees verder

19 Jun

Blogs

Voor alle vaders

Vandaag is het vaderdag. Een dag om stil te staan bij de betekenis die je vader voor jou heeft, of heeft gehad of de betekenis die jij als vader voor jouw kind hebt. Lijk jij steeds meer op je vader? Lijkt je kind steeds meer op jou?

Lees verder

15 Jun

Artikelen

Invoering Omgevingswet mogelijk verder uitgesteld


De invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2023 staat op losse schroeven. De reden: de Eerste Kamer heeft de stemming over deze ingangsdatum uitgesteld. De senatoren vrezen namelijk voor software-problemen bij de invoering van de wet.

Lees verder

16 Jun

Artikelen

KNB/WPNR-congres zoomt dieper in op poortwachtersrol (video)

‘Accepteer die Wwft en doe er niet zo moeilijk over’, dit zei hoogleraar Marcel Pheijffer tijdens het jaarlijkse KNB/WPNR-congres. Dat ging 9 juni over de poortwachtersrol van de notaris. In de Utrechtse Media Plaza kwamen zo’n 200 notarissen en kandidaat-notarissen bijeen om meer te horen over de belangrijke rol van de notaris in het rechtsverkeer. Voor veel notarissen hoort de poortwachtersrol erbij. Hoe? Bekijk de video (2:53 min)

Lees verder

16 Jun

Artikelen

Het jaar 2021 samengevat in een jaaroverzicht

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is in 2021 op allerlei manieren bezig geweest het notariaat futureproof te maken – en te houden. Zo is er een Reflectie Instrument voor (kandidaat-)notarissen ontwikkeld en kunnen KNB-leden werken aan een persoonlijk ontwikkelplan. Ook is de Het moment-campagne live gegaan. Bedoeld om de (kandidaat-)notaris weer trots op het vak te laten zijn én dat ook uit te stralen. Bekijk het hele Jaaroverzicht van 2021 (pdf, 4 MB).

Lees verder

13 Jun

Blogs

De Dag van het Erfrecht

Op 17 juni vindt voor de tweede keer de Dag van het Erfrecht plaats die gezamenlijk wordt georganiseerd door verenigingen van erfrechtspecialisten (notarissen en advocaten) van Nederland. Het verdriet om het verlies van een naaste wordt soms overschaduwd door problemen bij de afwikkeling van de erfenis, wat er zelfs toe kan leiden dat familieverhoudingen worden verstoord en ernstige conflicten ontstaan.

Laat het zover niet komen en schakel een deskundig erfrechtspecialist in die u kan helpen om de nalatenschap naar ieders tevredenheid af te wikkelen. Wij zitten tijdens de Dag van het Erfrecht op afspraak van 12.30 tot 17.00 uur bij ons op kantoor voor u klaar voor een kosteloos advies op het gebied van erfrecht. Bel voor het inplannen van die afspraak met 010 44 53 777 en kies vervolgens doorkiesnummer 2. Inschrijving geschiedt op volgorde van binnenkomst. Dus: wie het eerst komt, die het eerst maalt.

Lees verder

01 Jun

Blogs

Miljonair worden door bezoek aan de notaris?


Bij elke 500e akte die bij ons op kantoor wordt gepasseerd (door partijen en door de notaris wordt ondertekend), tonen wij onze dankbaarheid en staan we uitvoerig stil bij het door onze klanten in ons kantoor gestelde vertrouwen. Dan vieren we met elkaar een klein feestje. De champagne gaat dan open. Wij drinken met die klant op het leven en op iedereen die ons dierbaar is. Staan stil bij degenen die ons (te vroeg) zijn ontvallen. En kijken vooruit. Naar wat nog komen gaat. Naar het geluk dat op ons wacht. En om dat geluk een handje te helpen, hebben we nog een verrassing in petto waarmee je zomaar kans maakt om met een bezoek aan de notaris in één keer miljonair te worden.

Lees verder

23 May

Artikelen

Ploumen in NRC: 'Wij lopen tegen de grenzen van onze geheimhoudingsplicht aan'

Een eigen, vertrouwelijke grijze lijst om elkaar te waarschuwen voor verdachte personen. Daarvoor pleit Annerie Ploumen, voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) vanmorgen in NRC. 'Wij lopen tegen de grenzen van onze geheimhoudingsplicht aan, want wij mogen die foute persoon nu bijvoorbeeld niet op een lijst zetten om collega-notarissen te waarschuwen: "let op, bij Pietje Puk klopt iets niet".'

Lees verder

19 May

Blogs

LEVEN! Magazine met MAES notarissen

We staan er met MAES notarissen mooi op in LEVEN! Magazine, al begrijpen wij heel goed dat onze notaris, de vijftiger mr. G.H.H.J. (Geert) Janssen MRE MBA, de cover net niet heeft gehaald. 

Lees verder

17 May

Artikelen

Bijgewerkt (digitaal) aandeelhoudersregister ter voorkoming van ellende

Het leven van een kandidaat-notaris gaat niet over rozen. Zo bepaalde de Kamer voor het Notariaat Den Bosch (ECLI:NL:TNORSHE:2022:9) onlangs dat een notaris niet had mogen meewerken aan een aandelenoverdracht. Kort en goed kwam het erop neer dat vanwege het ontbreken van een aandeelhoudersregister niet duidelijk was of er destijds rechtsgeldig aandelen waren uitgegeven. De notaris en de uitvoerende kandidaat-notaris worden door de rechter bestraft met een waarschuwing en betaling van een schadevergoeding.

Lees verder

15 May

Blogs

DAMES 1 HOCKEYCLUB ROTTERDAM KAMPIOEN IN DE PROMOTIEKLASSE!


Hoofdklasse, here we come! 

Wij zijn ontzettend trots op wat Dames 1 niet alleen vandaag maar gedurende het hele seizoen op de mat heeft weten te leggen. Gefeliciteerd. Dat is een prestatie van formaat!

Lees verder

13 May

Artikelen

Symposium Tucht en Toezicht: ‘Tuchtrecht is emotie’

‘Neemt het tuchtrecht een te grote plaats in in de notariële praktijk?’ Met deze vraag trapte Annerie Ploumen, voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en tevens dagvoorzitter, het Symposium Tucht en Toezicht af dat 12 mei plaatsvond in het Leerhotel in Amersfoort. Een groot deel van de 200 deelnemers beantwoorden deze vraag ontkennend. Volgens Ploumen een mooie start van de middag.

Lees verder

10 May

Video's

Waarom heeft de notaris een kwaliteitsrekening?

Met een kwaliteitsrekening houdt de notaris de gelden van klanten en partijen gescheiden van zijn eigen kantoorvermogen. Daarmee zijn de gelden van klanten en partijen beschermd tegen oneigenlijk gebruik of faillissement. Zonder deze bijzondere wettelijke bepaling zouden cliënten die geld op de rekening van de notaris hebben gestort, bij faillissement van de notaris hun geld mogelijk deels kwijt zijn. 

Lees verder

28 Apr

Artikelen

Minister maakt anoniem melden van ongebruikelijke transactie niet mogelijk

Ook minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid maakt het niet mogelijk voor (kandidaat-)notarissen om ongebruikelijke transacties anoniem te melden. Zij vindt transparantie, herleidbaarheid en controle van informatie voor opsporingsdiensten en Openbaar Ministerie een essentieel uitgangspunt voor ons rechtsstelsel. Dit schrijft zij in een bijlage van een Kamerbrief.

Lees verder

28 Apr

Artikelen

Minister wil stevigere aanpak van criminele facilitators in het witwasproces


Voorkomen dat illegaal verdiend geld in het legale circuit komt. Dat is een van de punten waar minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid zich meer op gaat richten bij het bestrijden van criminele geldstromen. Dit schrijft zij in een bijlage van een brief aan de Tweede Kamer.

Lees verder

27 Apr

Blogs

Koningsdag 2022

Wij feliciteren u met uw 11e lustrum en wensen u en uw familie een sjiek en schöne Koningsdag toe in Mestreech.

Lees verder

22 Apr

Artikelen

Wetsvoorstel digitale oprichting bv naar Tweede Kamer

Het wetsvoorstel dat het mogelijk maakt digitaal een bv op te richten is donderdag ingediend bij de Tweede Kamer. In het voorstel staat nog steeds dat het digitaal oprichten van een bv gebeurt met een digitale notariële akte. En dat de oprichters hiervoor niet fysiek bij de notaris hoeven te komen, maar dit ook door middel van een digitale audio-videoverbinding kunnen doen. De digitale akte kan tevens op kantoor digitaal gepasseerd worden met dit wetsvoorstel.

Lees verder

19 Apr

Artikelen

Belastingdienst waarschuwt risicovolle entiteiten zonder UBO-registratie eerst

Bureau Economische Handhaving (BEH) van de Belastingdienst geeft juridische entiteiten die hun UBO’s (ultimate beneficial owners) nog niet hebben geregistreerd eerst een laatste waarschuwing voordat een sanctie wordt opgelegd. Omdat dat aantal groter is dan beraamd, geeft het bureau voorrang aan handhaving op die juridische entiteiten waar de risico’s op witwassen en financieren van terrorisme het hoogst zijn. Dit laten de ministers van Financiën, Justitie en Veiligheid en Economische Zaken en Klimaat weten in een Kamerbrief.

Lees verder

12 Apr

Artikelen

Notarissen passeren 5 procent minder akten in eerste kwartaal 2022


Het aantal akten dat notarissen in het eerste kwartaal hebben gepasseerd is behoorlijk afgenomen, zowel vergeleken met vorig kwartaal als met het eerste kwartaal van 2021. In totaal zijn afgelopen kwartaal 467.149 akten gepasseerd, tegenover ruim 492.322 in het eerste kwartaal vorig jaar (-5 procent) en 560.139 in het laatste kwartaal van 2021 (-16,6 procent).

Lees verder

12 Apr

Artikelen

Voortreffelijke peer-review voor MAES notarissen

Volgens een artikel dat gisteren in NRC Handelsblad is verschenen, zou een kwart tot een derde van de notariskantoren niet voldoen aan wettelijke verplichtingen. Met name de naleving van antiwitwaswetgeving ("Wwft'') schiet tekort, blijkt volgens NRC uit vertrouwelijke kwaliteitstoetsen.

De conclusie van de krant doet, volgens mededeling van de voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (de "KNB"), de werkelijkheid geweld aan. De realiteit is dat de Wwft over het algemeen juist goed wordt nageleefd in het notariaat. We weten allemaal dat het niet naleven van de Wwft kan leiden tot vervelende tuchtzaken. Gelukkig blijken die er niet zoveel te zijn. De afgelopen 10 jaar heeft de tuchtrechter in 16 zaken maatregelen opgelegd waar de Wwft een rol heeft gespeeld. Dat is 2 procent van alle kantoren. De KNB zal een ingezonden brief sturen naar NRC waarin ze het onheuse, onjuiste en ongenuanceerde beeld dat is geschetst in die krant wil corrigeren.

Op 26 november 2021 heeft er een vanwege de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie verplichte intercollegiale toetsing van de kwaliteit en integriteit van notaris mr. G.H.H.J. (Geert) Janssen MRE MBA en de praktijk van MAES notarissen en Basisnotarissen Rijnmond plaatsgehad. De auditoren die de peer-review uitvoerden toonden zich buitengewoon lovend over de notaris en MAES notarissen.

Lees verder

31 Mar

Artikelen

Startersvrijstelling vaker gebruikt dan verwacht

Starters op de woningmarkt hebben vorig jaar vaker dan verwacht gebruik gemaakt van de startersvrijstelling. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij aan de Tweede Kamer. In het Belastingplan 2021 was rekening gehouden met 80.000 vrijstellingen, maar dat zijn er in totaal 104.700 geworden.

Lees verder

14 Mar

Artikelen

Uitreiking Geuzenpenning

Vandaag is door prof. mr. G.J.M. (Geert) Corstens, voormalig president van de Hoge Raad der Nederlanden, in de Grote Kerk van Vlaardingen, de Geuzenpenning 2022 uitgereikt aan Lawyers for Lawyers en aan de laureaat van 2021, Malgorzata Gersdorf, de voormalige voorzitter van het Poolse Hooggerechtshof.

Lees verder

28 Mar

Artikelen

Wetsvoorstel bescherming vermogen minderjarigen van de baan


De minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind, ziet af van een wetsvoorstel om de positie van minderjarigen in het erfrecht te versterken. Wel gaat hij regelen dat het vermogen van het kind onder het bewind komt bij de bewindvoerder van de ouders als de ouders zelf onder beschermingsbewind staan.

Lees verder

Events

Super Sunday | HC Rotterdam H1 tegen HC Bloemendaal H1

Vanmiddag speelt Heren 1 van HC Rotterdam tegen Heren 1 van Bloemendaal. Kun je er niet bij zijn en wil je het wel graag volgen, wat wij ons heel goed kunnen voorstellen, kijk dan via de live-stream.

MAES notarissen is trots sponsor en trouw supporter van HC Rotterdam. Wij wensen beide teams een mooie en sportieve wedstrijd toe en gunnen de groen witte spelers de overwinning.  

Lees verder

28 Mar

Artikelen

Kwaliteit Wwft-meldingen notarissen geroemd

De kwaliteit van Wwft-meldingen van notarissen over vastgoedtransacties wordt over het algemeen geroemd door beoordelaars van verdachte transacties in de strafrechtketen. Dit schrijft het Anti Money Laundering Centre (AMLC) in een artikel over verdachte transacties rond vastgoed. Notarissen schetsen vanwege hun goede informatiepositie vaak van A tot Z een gedegen beeld van wat er aan de hand is.

Lees verder

13 Mar

Events

Met Businessclub CWO naar Sparta

Gisteren waren we met vijftig man van Businessclub CWO er getuige van hoe Sparta thuis op het Kasteel, ondanks het uitvallen van - “Rustaaagh" - Tom Beugelsdijk, met 1-0 Go Ahead Eagles uit Deventer wist te verslaan.   

Eerder die dag - Blue Saturday -  had een grote supportsschare  in Vlaardingen gezien hoe de wedstrijd tussen het eerste van CWO en DCV  in 1 -1 eindigde .  

Lees verder

28 Mar

Blogs

Who's Who | PropertyNL


De Who's Who (2022) van PropertyNL is uit. Notaris mr. G.H.H.J (Geert) Janssen MRE MBA is in het personenregister van deze gids opgenomen.

De ongemakkelijke waarheid van het vastgoed is dat het in het vastgoed gaat om kennen en gekend worden. Voor personen en partijen, zoals bouwers, ontwikkelaars, beleggers, adviseurs, overheden, vermogen particulieren, banken is het belangrijk om beslissers en andere binnen de vastgoedmarkt relevante actoren snel en gemakkelijk te vinden. Deze gids helpt daarbij.   

 

   

 

Lees verder

09 Mar

Artikelen

Jubelton per 1 januari 2023 naar 27.231 euro

Het kabinet verlaagt per 1 januari volgend jaar de jubelton naar 27.231 euro. Dat bedrag is volgens staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) de meest logische keuze, aangezien het gelijk is aan de eenmalige verhoogde schenkingsvrijstelling tussen ouders en kinderen.

Lees verder

24 Mar

Artikelen

Kaag: geen aanleiding voor uitstel deadline UBO-register

De minister van Financiën, Sigrid Kaag, ziet geen aanleiding om de deadline voor de verplichte UBO-registratie uit te stellen. Dat antwoordt zij op schriftelijke vragen van verschillende fracties. Volgens Kaag hebben ondernemers een ruime periode van 18 maanden gekregen voor registratie en vereist uitstel een wetswijziging. De deadline blijft daarom 27 maart 2022.

Lees verder

24 Mar

Artikelen

Streep door wetsvoorstel Wegnemen notariskosten bij Algehele Gemeenschap van Goederen

Het wetsvoorstel Wegnemen notariskosten bij Algehele Gemeenschap van Goederen is ingetrokken. Dat blijkt uit een brief van de minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind, aan de Tweede Kamer. Het voorstel leidde 4 jaar geleden tot kritische reacties, ook van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Onderzochte alternatieven hebben niet geleid tot een hernieuwd wetsontwerp.

Lees verder

24 Mar

Artikelen

Nieuw webdossier helpt vastgoedcriminaliteit tegen te gaan


Vastgoed speelt een belangrijke faciliterende rol bij ondermijnende criminaliteit. Om crimineel gebruik van vastgoed tegen te gaan, kunnen publieke partijen zoals het notariaat én private partijen maatregelen treffen. Het nieuwe webdossier vastgoedcriminaliteit van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) schetst wat deze partijen kunnen doen om criminele inmenging te voorkomen, te herkennen en aan te pakken.

Lees verder

01 Mar

Artikelen

Stop Putin. Stop War.

Wij steunen regeringen wereldwijd in hun reactie op de ongehoorde agressie en veroordelen de illegale Russische acties. 

Lees verder

07 Mar

Artikelen

Politieke partijen vragen of verplichte UBO-registratie wordt uitgesteld

Verschillende politieke partijen vragen de minister van Financiën, Sigrid Kaag, of de verplichte UBO-registratie wordt uitgesteld. Zij maken zich, net als VNO-NCW en MKB-Nederland, zorgen over de privacy van de personen in het UBO-register en beroepen zich op een conclusie van de Advocaat-Generaal van het Europese Hof van Justitie.

Lees verder

05 Mar

Blogs

Gespot! Bij de Koopgoot.

Gespot! Bij de Koopgoot. En op de Coolsingel.

 

Lees verder

01 Mar

Artikelen

Kamercommissie wil antwoord van minister op brief KNB over Omgevingswet


De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken is in afwachting van het antwoord van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) op de brief van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) over de Omgevingswet. Daarin vraagt de KNB aandacht voor een mogelijke verdubbeling van de kosten omdat de Omgevingswet het achterhalen van informatie voor notarissen lastiger maakt.

Lees verder

23 Feb

Blogs

Kijk. Vergelijk. Kies.

De ene notaris is de andere niet. Wie vertrouw jij jouw belangrijkste zaken toe?
Klanten geven ons een 9 plus. Kijk. Vergelijk. Kies.

Lees verder

18 Feb

Blogs

Tijdens Eunice werken wij voor u door

Code rood. Stay Safe.

Lees verder

17 Feb

Artikelen

Notarisworden.nl: studenten informeren en enthousiasmeren

Wat houdt het beroep van notaris eigenlijk in? Het is een vraag die veel notariële studenten niet altijd even goed kunnen beantwoorden. Daar wil de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) verandering in brengen met de nieuwe website notarisworden.nl en een intensievere samenwerking met notariële studieverenigingen.

Lees verder

09 Feb

Artikelen

Forse daling aantal vastgoedakten in januari


Het heeft even geduurd, maar de krapte op de woningmarkt is nu ook goed zichtbaar in het notariaat. Notarissen passeerden in de maand januari namelijk voor het eerst sinds tijden fors minder vastgoedakten. In totaal passeerden notarissen in januari iets meer dan 146.000 akten, ruim 10.000 minder dan in dezelfde maand vorig jaar. Een daling van 6,6 procent.

Lees verder

02 Feb

Artikelen

Zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen, wat zijn de gevolgen?

Dat ligt eraan: De manier waarop u als erfgenaam een nalatenschap accepteert (ook wel “aanvaarden” genoemd), bepaalt of u ook met uw eigen geld rekeningen van de overledene moet betalen. U kunt een erfenis (ook wel “nalatenschap” genoemd) verwerpen, zuiver aanvaarden of beneficiair aanvaarden.

Lees verder

21 Jan

Artikelen

Waarom een samenlevingscontract belangrijk voor je is

Waarom zouden we een notarieel samenlevingscontract maken? Heeft dat zin als we later toch willen gaan trouwen? Kunnen we, in plaats van een samenlevingscontract, ook onderling iets met elkaar afspreken? Dit zijn vragen die leven bij samenwoners die (nog) niet met elkaar zijn getrouwd of (nog) geen geregistreerd partnerschap hebben.

Lees verder

11 Jan

Artikelen

Notariële ketenpartners komen met voorstel introductie ‘Opstalrecht duurzaam’

Hoe kun je een opstalrecht vastleggen voor een warmtepomp of zonnepanelen? Dat staat in het voorstel tot introductie van het ‘Opstalrecht duurzaam’ in de Basisregistratie Kadaster (BRK). Het voorstel is tot stand gekomen met inbreng van het Kadaster, de Rijksuniversiteit Groningen, Olenz notarissen en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Lees verder

10 Jan

Artikelen

HEMA gestopt met notarisservice


De HEMA is per 29 december vorig jaar gestopt met de notarisservice. De reden van het stoppen van de samenwerking met de aangesloten notarissen wordt niet genoemd.

Lees verder

20 Jan

Artikelen

50PLUS bezorgd over betaalbaarheid (leverings)akten

De implementatie van de Omgevingswet kan ervoor zorgen dat de prijs van onder andere leveringsakten straks meer dan verdubbelt. Dit komt omdat de notaris na inwerkingtreding van de Omgevingswet op meerdere plekken moet gaan rechercheren. De 50PLUS-fractie in de Eerste Kamer wil van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) weten of hij deze prijsstijging verantwoord vindt.

Lees verder

06 Jan

Artikelen

Flex BV en Holdingstructuur

Wat is een (Flex) BV en wat is een Holdingstructuur. Wat komt er kijken bij de oprichting van een BV. Wat is de rol van de notaris dan precies? Wil je meer weten? Wil je weten waarom een BV voor jou van belang kan zijn? Lees dan verder.

Lees verder

05 Jan

Artikelen

Notarissen passeren in 2021 meer dan 2 miljoen akten

Notarissen hebben afgelopen jaar gezamenlijk 2.000.078 akten gepasseerd. Dat zijn er bijna 50.000 meer dan in 2020, een stijging van 2,5 procent. Het is het derde jaar op rij dat notarissen een recordaantal akten passeren. In 2016 passeerden ze gezamenlijk 1.557.672 akten. In 5 jaar tijd is het aantal notariële akten toegenomen met ruim 28 procent.

Lees verder

31 Dec

Blogs

Fijne jaarwisseling


Veel geluk en gezondheid voor 2022!  

Lees verder

22 Dec

Artikelen

Fijne feestdagen en een voorspoedig 2022

Net voor het kerstreces reiken wij u hierbij nog graag onze digitale nieuwsbrief aan. Doe er uw voordeel mee! 

Wij wensen u en de uwen fijne feestdagen en een voorspoedig 2022. Wij hopen u in het nieuwe jaar weer te mogen begroeten.

Lees verder

20 Dec

Artikelen

Notariskantoren blijven open tijdens harde lockdown

Notariskantoren mogen hun reguliere openingstijden blijven hanteren. Het notariaat behoort namelijk tot de uitzonderingen op de sluiting tijdens de harde lockdown die sinds 19 december van kracht is. Wel geldt een zwaarwegend advies om geen cliënten meer te ontvangen na 20.00 uur.

Lees verder

21 Dec

Artikelen

Traject voor digitaal oprichten bv weer stap verder

De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel voor het aanpassen van Boek 2 BW en de Wet op het notarisambt (Wna) om volledige online oprichting van een bv mogelijk te maken. Het voorstel gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Lees verder

19 Dec

Blogs

Wij blijven u ook tijdens de tweede lockdown graag van dienst.


Het aantal coronabesmettingen loopt zeer snel op. Elke dag komen er nog veel besmettingen bij. Ook moeten elke dag meer mensen naar het ziekenhuis. Daarom gaat Nederland vanaf zondag 19 december in een lockdown. De lockdown duurt zeker tot en met vrijdag 14 januari 2022. 

Notarissen verlenen essentiële diensten. Dat betekent dat wij ook nu weer tijdens deze lockdown u graag van dienst blijven. Wij doen dat met inachtneming van ons Coronavirus COVID-19 protocol. Het protocol geldt voor onze medewerkers en voor onze klanten, businesspartners en kantoorbezoekers.

Lees verder

12 Dec

Blogs

Wij zijn vernieuwers. Geen volgers.

Onze softwareleverancier DIRICT (gelieerd aan Van Brug Software en samen met Van Brug met ongeveer 400 notariskantoren als klant marktleider in het notariaat) heeft MAES notarissen geselecteerd om met haar en het Kadaster de livegang van SYVAS te testen en de kinderziektes eruit te halen.

Onze zeer ervaren kantoorgenoten Linda Lechle-Schuuring en Linda de Blaauw hebben zich, met alle vele andere betrokkenen, naast hun reguliere doorlopende werkzaamheden enorm ingezet om het systeem te optimaliseren. Zodat ook alle andere notariskantoren straks al hun klanten nog beter van dienst kunnen zijn. Dat is Goed voor elkaar!

Lees verder

09 Dec

Artikelen

'Notariaat voorkomt uiteenvallen rechtssysteem'

Het notariaat is als een vaccin, het voorkomt dat het rechtssysteem uit elkaar valt. Zo verwoordde uittredend CNUE-voorzitter Ádám Tóth de rol van het notariaat in Europa tijdens een digitale bijeenkomst van de CNUE over de toekomst van Europa.

Lees verder

09 Dec

Artikelen

Opnieuw stijging aantal akten na dip in oktober

De dip in oktober van het aantal door notarissen gepasseerde akten lijkt voorbij. In november steeg het totaal aantal akten tot ruim 165.000, zo’n 12,5 procent meer dan in oktober. Vergeleken met vorig jaar november is dat aantal ongeveer gelijk gebleven.

Lees verder

05 Dec

Blogs

Heerlijk avondje is gekomen


Wij wensen al onze relaties die Sinterklaas vieren een fijne pakjesavond. Vol verwachting klopt ons hart.

Lees verder

30 Nov

Artikelen

Onderzoek naar conflicterende plichten banken en notarissen

Cliëntenonderzoek door banken en de geheimhoudingsplicht van notarissen botsen soms met elkaar. Daarom onderzoeken verschillende ministeries, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en toezichthouders deze problematiek, evenals mogelijke oplossingen.

Lees verder

02 Dec

Artikelen

Nieuwe versie handreiking 'Praat op tijd over je levenseinde'

De Patiëntenfederatie Nederland heeft een nieuwe, nog toegankelijkere versie gemaakt van de handreiking ‘Praat op tijd over je levenseinde’. De brochure helpt de patiënt het gesprek aan te gaan over zorg in de laatste levensfase.

Lees verder

29 Nov

Artikelen

Notarissen mogen diensten ook na 17.00 uur leveren

Notariskantoren mogen open zijn tot 20.00 uur. Zij zijn uitgezonderd van de regel om tussen 17.00 uur en 05.00 uur dicht te zijn. Die regel is onderdeel van de nieuwe coronamaatregelen die zondag 28 november ingingen. Ook advocaten, supermarkten, drogisterijen, opticiens en dierenwinkels zijn uitgesloten van de 17.00-regel.

Lees verder

21 Nov

Geen categorie

Team DutchSail - Janssen de Jong verslaat Olympische kampioenen 


Het door MAES notarissen gesponsorde Team DutchSail - Janssen de Jong verslaat Olympische kampioenen.

Lees verder

18 Nov

Blogs

Van de week hadden we er weer eentje

Van de week hadden we er weer eentje. Een hele lieve zachtaardige wat breekbaar en nerveus ogende mevrouw van in de negentig die haar testament wilde aanpassen. Althans dat vertelde ons haar wel erg assertieve dochter.

Lees verder

17 Nov

Artikelen

UBO-register niet buiten werking gesteld

Het Haagse gerechtshof heeft een verzoek om de Nederlandse wetgeving voor registratie van Ultimate Beneficial Owners (UBO’s) buiten werking te stellen afgewezen. De Stichting Privacy First had dit in een hoger beroep geëist.

Lees verder

12 Nov

Artikelen

Wij blijven u ook tijdens de lock-down graag van dienst.

Het demissionaire kabinet kondigde gisterenavond wederom een gedeeltelijke lockdown aan die - naar verwachting ten minste - drie weken duurt.

Wij blijven u ook tijdens de lock-down onverminderd steeds graag van dienst. Tegen die achtergrond en in goed overleg met onze medewerkers hebben wij een protocol voor onze klanten, business partners en kantoorbezoekers waar wij ons collectief hier in huis naar (moeten) gedragen. Dat protocol vindt u hier.

MAES notarissen. Goed voor elkaar.

Lees verder

11 Nov

Artikelen

Minister Ollongren gaat koopproces transparanter maken


Een transparanter koopproces met gelijke kansen voor kopers. Dit wil minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dit schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is – naast meerdere andere organisaties - met het ministerie in gesprek over dit onderwerp en levert daar waar mogelijk een bijdrage. De minister wil onder andere gaan werken met een biedlogboek waardoor verkopers en kandidaat-kopers het biedproces kunnen controleren.

Lees verder

08 Nov

Artikelen

Wordt de jubelton nu afgeschaft?

De Nederlandse wet bevat een fiscale regeling waarin is bepaald dat ouders of derden onder bepaalde voorwaarden iemand fiscaal gunstig kunnen ondersteunen bij de aanschaf van een eigen woning, verbouwing daarvan of de aflossing van een eigenwoningschuld. Normaal moet over een schenking schenkbelasting worden betaald, maar als het geld wordt geschonken voor besteding aan de eigen woning, kan dit onder voorwaarden tot een bedrag tot € 105.302 vrij van schenkbelasting. We noemen dat de "jubelton". Gevreesd wordt dat de jubelton met het nieuwe regeerakkoord komt te vervallen.

Lees verder

06 Nov

Events

Met Liefde

Holland zingt Hazes. Met Liefde.

Lees verder

04 Nov

Artikelen

Hogere boete bij ontbreken energielabel

Woningverkopers die bij de overdracht geen  geldig energielabel kunnen overhandigen, hangt een hogere boete boven het hoofd. De boete is op 1 november verhoogd van 170 naar 435 euro. Volgens de Vereniging Eigen Huis hangt de stijging samen met de hoge kosten voor het energielabel.

Lees verder

03 Nov

Artikelen

KNB steunt aanbevelingen BFT na onderzoek bij Pels Rijcken


De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) steunt de aanbevelingen die Bureau Financieel Toezicht (BFT) vandaag heeft gepubliceerd na onderzoek naar de fraudeaffaire bij Pels Rijcken. Verder juicht de KNB het voornemen van BFT toe om voortaan ook in overleg te gaan met andere organisaties dan alleen de KNB om informatie uit te wisselen die elkaar en de toezichtrol van BFT versterken.

Lees verder

04 Nov

Artikelen

Tweede Kamer wil onderzoek naar staat notariaat, minister zegt toe

Een breed en grondig onderzoek naar de staat van het notariaat. Dit opperde Tweede Kamerlid Michiel van Nispen (SP) vandaag tijdens een commissievergadering. Ook Joost Sneller (D66) vond het hier tijd voor. Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming liet weten dit in gang te zetten en met de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) hierover in gesprek te gaan.

Lees verder

25 Oct

Artikelen

Strengere eisen voor Landsadvocaat

Op basis van adviezen van deskundigen stelt het kabinet strengere eisen aan de relatie tussen de Staat en landsadvocaat Pels Rijcken. Aanleiding is de grootschalige fraude door de oud-bestuursvoorzitter van het kantoor.

Lees verder

26 Oct

Artikelen

Duurdere woning dankzij schenkingsvrijstelling

De schenkingsvrijstelling eigen woning wordt door een deel van de ontvangers vooral gebruikt om een duurdere woning te kopen. Een deel van de starters koopt een woning die zij zonder schenking niet hadden kunnen kopen. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau SEO.

Lees verder

27 Oct

Artikelen

Consumentenbond: 'serviceabonnement hypotheekadviseurs nutteloze dienst'


De Consumentenbond waarschuwt voor serviceabonnementen die hypotheekadviseurs vaak aanraden bij het afsluiten van een hypotheek. Volgens de bond betalen veel consumenten jarenlang voor een nutteloze dienst. Zij sluiten die soms toch af omdat zij zich onder druk gezet voelen een abonnement aan te gaan.

Lees verder

12 Oct

Blogs

Support Casper!

De diagnose alvleesklierkanker is nu nog een doodvonnis. Dat moet en kan anders! Support Casper! Voor baanbrekend onderzoek tegen alvleesklierkanker. Doe mee en steun. Net als wijzelf en een aantal van onze klanten dat doen. Wil je weten hoe? Lees dan verder.

Lees verder

08 Oct

Artikelen

KNB-jaarcongres: ‘Blijf spelen en durf tegendraads te handelen’

‘Als we niet blijven spelen, zijn we niet helemaal wie we zijn. Dus blijf spelen, durf tegendraads te handelen en draai negatieve oordelen om. Echte verbinding ontstaat pas als iedereen zichzelf kan zijn en op de goede plek staat’. Dit zei filosoof Lammert Kamphuis vrijdag 8 oktober op het jaarcongres van de KNB in Ahoy Rotterdam. Dat had dit jaar als thema ‘Ken je klant, begin bij jezelf’.

Lees verder

30 Sep

Artikelen

MAES notarissen nieuwsbrief Q3 2021

De nieuwsbrief van MAES notarissen is vandaag weer aan een groot aantal relaties verzonden.

Lees verder

07 Oct

Artikelen

Toename huwelijkse voorwaarden en (levens)testamenten, daling overdrachten houdt aan


Notarissen zijn in het derde kwartaal vooral druk geweest met hun familiepraktijk. Vergeleken met het derde kwartaal vorig jaar passeerden ze 18 procent meer akten met huwelijkse voorwaarden, 7 procent meer levenstestamenten en ruim 2 procent meer testamenten. Het aantal overdrachten van onroerend goed daarentegen viel – zoals verwacht – tegen.

Lees verder

03 Oct

Events

MAES notarissen sponsor Tulpenrallye 2021

MAES notarissen is trots sponsor van de 67e Tulpenrallye die op maandag 4 oktober 2021 in Bordeaux van start gaat en de 200 deelnemende equipes 5 dagen later bij leven en welzijn naar de familie Oostwegel op Château St. Gerlach in Valkenburg brengt.

Lees verder

16 Sep

Artikelen

Vastgoedsector ontwikkelt een digitale koopovereenkomst voor huizenkopers

Een digitale koopovereenkomst, dat is het eerste resultaat van de afspraken die de vastgoedsector heeft gemaakt binnen samenwerkingsverband Zorgeloos Vastgoed. Ook de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is aangesloten bij Zorgeloos Vastgoed. Donderdag heeft Eric Jan van Kempen, Directeur Generaal Wonen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het afsprakenstelstel Zorgeloos Vastgoed in ontvangst genomen.

Lees verder

22 Sep

Artikelen

Prinsjesdag: vanaf 1 januari 2023 verplicht energielabel C voor kantoren

Per 1 januari 2023 moet een kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Voldoet het gebouw niet aan de eisen, dan mag het gebouw per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruikt worden. Dit staat in de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK). Deze verplichting vloeit voort uit het Bouwbesluit 2012.

Lees verder

22 Sep

Artikelen

Prinsjesdag: dementie op de agenda, KNB vraagt meer acceptatie levenstestament


Nederland gaat samenwerken met andere landen die ook te maken hebben met een vergrijzende samenleving. Dit omdat vergrijzing en dementie belangrijke thema’s zijn is op de internationale agenda. Dit schrijft Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in zijn begroting. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) roept op dan ook meer aandacht te besteden aan de acceptatie van buitenlandse levenstestamenten in Nederland en Nederlandse levenstestamenten in andere Europese landen.

Lees verder

22 Sep

Artikelen

Prinsjesdag: wijzigingen overdrachtsbelasting

De zogenoemde antimisbruikbepaling bij de startersvrijstelling in de overdrachtsbelasting wordt gewijzigd. Voor de startersvrijstelling en het verlaagde tarief van 2 procent wordt voortaan ook rekening gehouden met onvoorziene omstandigheden die zich voordoen vóór de verkrijging. En er komt een vrijstellingsregeling voor bepaalde gevallen van terugkoop van een woning. Deze maatregelen staan in het wetsvoorstel Belastingplan 2022 dat staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën dinsdag tijdens Prinsjesdag heeft ingediend bij de Tweede Kamer.

Lees verder

22 Sep

Artikelen

Nederlandse notarissen delen ervaringen met Europese collega’s

'Het Nederlandse notariaat is concurrerender, moderner en klantgerichter geworden. En het zoekt continu als een spin in het web naar samenwerking met relevante partijen', dit zei notaris Remco van der Kuijp vrijdag tijdens een workshop over notariaat en mededingingswetgeving bij de algemene vergadering van de Raad van notarissen in Europa (CNUE) in Boedapest. Hij heeft daar de Nederlandse ervaringen met het proces naar vrije tarieven gedeeld. Verschillende Europese landen krijgen daar mogelijk in de toekomst ook mee te maken. Nederland is nu nog steeds het enige land dat deze liberalisering heeft ingevoerd.

Lees verder

13 Sep

Geen categorie

Renteaftrek voor een hypotheek op een vakantiewoning? Het kan!

Recreatiewoningen zijn steeds meer in trek. De coronacrisis heeft de belangstelling voor de recreatiewoning aangewakkerd. Dit blijkt ook uit de waardestijgingen op de recreatiewoningmarkt die mede zijn veroorzaakt doordat ook prima vanuit een recreatiewoning kan worden thuisgewerkt. Hoewel permanente bewoning van recreatiewoningen op parken bijna nooit is toegestaan, wordt in de praktijk wel degelijk in recreatiewoningen gewoond. Daarom wordt in dit artikel nader ingegaan op de vraag of een recreatiewoning fiscaal als eigen woning kan worden aangemerkt om aftrek van hypotheekrente mogelijk te maken. Op deze manier kan ook fiscaal vriendelijk worden genoten van de recreatiewoning.

Lees verder

08 Sep

Artikelen

In augustus minder overdrachten, maar meer hypotheken


Het tekort aan woningen wordt ook in het notariaat steeds beter zichtbaar. Het aantal woningen dat in augustus van eigenaar verwisselde daalde met 4 procent vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Vergeleken met de maand juli daalde het aantal overdrachten met bijna 6.100 woningen. Dat aantal bleef steken op 27.500, een afname van 18 procent.

Lees verder

09 Sep

Artikelen

KNB reageert op wetsvoorstel oplaadpunten bij VvE’s

Het wetsvoorstel 'Wet notificatieregeling oplaadpunten verenigingen van eigenaars' moet het makkelijker maken om oplaadpunten voor elektrische voertuigen op privé-parkeerplaatsen of op een gemeenschappelijke parkeergelegenheid bij appartementencomplexen te plaatsen. Ook is het straks mogelijk een opstalrecht te vestigen voor een oplaadpunt voor elektrische voertuigen op of aan gemeenschappelijke gedeelten. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is het in grote lijnen eens met het voorstel, maar plaatst daar wel enkele kanttekeningen bij.

Lees verder

15 Sep

Blogs

Notaris, kan het niet goedkoper?

Wij krijgen wel eens de vraag of het niet goedkoper kan... "want u hoeft toch alleen maar een handtekening te zetten onder een standaardakte die u zo uit de printer trekt..."

Lees verder

04 Aug

Artikelen

Kamervragen over de staat van het notariaat

Is de controle op het notariaat wel voldoende en wat zijn de gevolgen van de marktwerking op het notariaat? Deze en andere vragen over het notariaat wil Michiel van Nispen (SP) graag beantwoord zien door de minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker.

Lees verder

02 Sep

Geen categorie

MAES notarissen sponsor van Hockey Club Rotterdam


Met ingang van het seizoen '21-'22 is MAES notarissen voor een meerjarige periode trots en betrokken sponsor van Hockeyclub Rotterdam.

Lees verder

04 Aug

Artikelen

Onderscheid ANBI’s in het UBO-register

Bij raadpleging van het UBO-register kan binnenkort onderscheid worden gemaakt tussen bestuurders van ANBI’s en bestuurders van andere entiteiten. Dat blijkt uit antwoorden van minister Wopke Hoekstra van Financiën op Kamervragen van Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Chris Stoffer (SGP).

Lees verder

01 Sep

Artikelen

Modelreglement splitsing appartementsrechten kleine VvE’s beschikbaar

Wat zijn de verplichtingen van eigenaars/gebruikers van een kleine Vereniging van Eigenaars? Wie is aansprakelijk voor schade en hinder en welke kosten komen voor wiens rekening? Antwoorden hierop staan in het nieuwe modelreglement splitsing appartementsrechten kleine VvE’s.

Lees verder

25 Jul

Blogs

Amy Whinehouse aan de MAES

We only said goodbye with words
I died a hundred times
You go back to her
And I go back to black

Lees verder

24 Aug

Geen categorie

Te goed om camp te zijn


Onlangs passeerden wij een akte voor een koper die, zoals hij het zelf omschreef, "het huis van Bassie" had gekocht, hier bij ons aan de overkant van de Oosthavenkade. Daar moesten we afgelopen zondag bij het kijken naar het televisieprogramma Zomergasten even aan denken.

Lees verder

20 Jul

Artikelen

Platform digitaal oprichten bv klaar (video)

Het platform om in de toekomst digitaal een bv op te richten is vorige week opgeleverd. Dit betekent dat het systeem waarmee de notaris online een oprichter kan identificeren, spreken en de oprichtingsakte kan passeren, klaarstaat voor als de wetgeving hierop is aangepast. Benieuwd hoe het online oprichten van een bv in de toekomst gaat? Dat leggen we uit in deze video (3:13 min).

Lees verder

27 Jul

Artikelen

GCV: tijdelijke wetswijziging turboliquidatie onvoldoende

Een (tijdelijke) wetswijziging is niet voldoende, de benodigde maatregelen moeten van structurele aard zijn. Dat schrijft de Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht (GCV) in haar advies over het voorontwerp Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie. Van de gecreëerde wettelijke ruimte om misbruik tegen te gaan moet ook daadwerkelijk gebruik worden gemaakt.

Lees verder

23 Aug

Artikelen

Geen zorgen om staat van het notariaat

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming heeft geen signalen ontvangen dat er problemen zijn met de staat van het notariaat. Dat antwoordt de minister op Kamervragen van Michiel van Nispen (SP). Daarnaast ziet Dekker geen verband tussen recente incidenten in het notariaat, zoals de fraude bij Pels Rijcken, en de invoering van de marktwerking.

Lees verder

20 Aug

Artikelen

Help! Mijn erfenis dreigt naar mijn stieffamilie te gaan.


Door het hertrouwen van de langstlevende ouder ontstaat het gevaar dat bezittingen uit de erfenis van de eerstoverleden ouder op den duur terecht komen bij een stiefouder of zelfs bij de erfgenamen van die stiefouder. Deze spullen verdwijnen dan dus uit de familie.

Bent u bang voor ‘stieffamiliegevaar’? Lees dan verder en leer hoe je dat kan voorkomen!

Lees verder

20 Jul

Artikelen

KNB-voorzitter in BNR Zakendoen: versneld maatregelen nemen

‘Als een notaris aan derdengelden zit, is dat een doodzonde. Dan hoor je niet in het notariaat.’ Dit zei KNB-voorzitter Annerie Ploumen maandag in het radioprogramma BNR Zakendoen. Zij was daar te gast om te praten over onder meer de fraude bij Pels Rijcken.

Lees verder

22 Jul

Artikelen

Europese Commissie presenteert pakket tegen witwassen en terrorismefinanciering

Dinsdag heeft de Europese Commissie voorstellen gepresenteerd om de Europese aanpak van witwassen en terrorismefinanciering te versterken. Er wordt onder meer voorgesteld een Europese autoriteit voor anti-witwassen en het tegengaan van terrorismefinanciering in te stellen.

Lees verder

22 Aug

Geen categorie

SLS Classic gaat van start

MAES notarissen wenst alle deelnemers aan de SLS Classic (Scheveningen Luxemburg Scheveningen) de komende week heel veel plezier, geluk en succes met deelname aan deze vierdaagse rally met klassieke (sport-)auto's.

Wij zullen de deelnemers bij de finish op 29 augustus op de boulevard van Scheveningen enthousiast toejuichen. Zien wij je daar?

Lees verder

20 Jul

Artikelen

Moet een schenking per se schriftelijk worden vastgelegd?


Een schenking en een gift zijn cadeautjes van de een aan de ander. Maar wat is een schenking precies? En wat is een gift? Wat zijn de verschillen? 

Lees verder

09 Aug

Artikelen

Ambtenaren waarschuwden bewindslieden voor gevolgen wijzigingen overdrachtsbelasting

Volgens Vastgoedmarkt blijkt uit onderzoek dat ambtenaren van het ministerie van Financiën hun minister en staatssecretaris hebben afgeraden starters vrij te stellen van overdrachtsbelasting. Zij vreesden voor hogere huizenprijzen. Toch voerden minister Wopke Hoekstra en staatssecretaris Hans Vijlbrief de maatregel in. Kamerlid Wybren van Haga eist opheldering van hen over deze gang van zaken.

Lees verder

15 Jul

Artikelen

Ministers: notaris mag transactie doen voor collega of bekende

'De notaris wordt geacht in alle gevallen zorgvuldig, onpartijdig en onafhankelijk te handelen. Dit geldt dus zeker ook voor transacties van een collega notaris of een bekende. Wij beschouwen die handelwijze dus niet per definitie als onwenselijk zolang de notaris zorgvuldig, onpartijdig en onafhankelijk handelt', dit antwoorden ministers Sander Dekker van Rechtsbescherming en Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid op Kamervragen van de SP. 

Lees verder

05 Aug

Artikelen

Hoe wordt een erfenis verdeeld?

Het afwikkelen van een erfenis kan geruime tijd duren. Als iemand overlijdt moet namelijk eerst worden gecontroleerd of de overledene een testament heeft gemaakt en wie de erfgenamen precies zijn. Voordat de erfgenamen de erfenis onderling kunnen verdelen, moet in kaart worden gebracht wat allemaal wordt nagelaten. Wat zit er allemaal in de erfenis? Ook moeten alle schulden van de overledene en de schulden van de nalatenschap (zoals de begrafeniskosten) aan de betreffende schuldeisers worden betaald. Het kan in dit verband ook zijn dat de nalatenschap volgens de wet moet worden vereffend. Pas daarna kan er worden verdeeld.

In dit artikel leest u meer over de wijze van verdeling van een nalatenschap en in welke situaties eerst een vereffening van de nalatenschap nodig is, voordat deze kan worden verdeeld.

Lees verder

15 Jul

Artikelen

Wet pensioenverdeling bij scheiding 2022 uitgesteld


De Wet pensioenverdeling bij scheiding 2022 treedt later in werking dan gepland. De ingangsdatum is verschoven van 1 januari 2022 naar 1 juli 2022. Dit is een gevolg van de val van het kabinet.

Lees verder

16 Jul

Artikelen

Fraudezaak Pels Rijcken omvangrijker dan gedacht

De fraudezaak bij Pels Rijcken blijkt omvangrijker dan in eerste instantie werd gedacht. 18 jaar lang heeft de betrokken notaris geld overgeboekt naar privérekeningen op naam van stichtingen die door hem werden beheerd. Het gaat om een totaal bedrag van ongeveer 250.000 euro. Het kantoor is onder verscherpt toezicht geplaatst. Dit blijkt uit een tweede onderzoek dat Pels Rijcken heeft laten uitvoeren.

Lees verder

14 Jul

Blogs

Onze nieuwsbrief 2021-Q2

Geinteresseerd in notariële tips & tricks? Lees dan onze nieuwsbrief 2021-Q2.

Lees verder

14 Jul

Artikelen

'Online oprichting bv belangrijke stap in modernisering ondernemingsrecht'

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en de Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht (GCV) vinden online oprichting van bv’s een belangrijke stap in de modernisering van het ondernemingsrecht in Nederland. Dit schrijven de KNB en de GCV in reactie op de consultatie over het voorontwerp online oprichting bv’s.

Lees verder

11 Jul

Geen categorie

Onze "Goed voor elkaar" dossieraanpak


Met toepassing van project- en risico-managementinstrumenten kunnen wij efficiënt en kostenbewust werken en dat voordeel geven wij aan onze klanten mee. Wij doen dan ook veel online en hebben onze werkprocessen van dossiers - de workflow - goed voor elkaar.

Lees verder

24 Jun

Artikelen

KNB informeert stichtingen en verenigingen over WBTR

Op 1 juli gaat de nieuwe Wet bestuur en toezicht rechtspersonen in (WBTR). De Koninklijke Notarieel Beroepsorganisatie (KNB) heeft voorlichtingsmateriaal hierover gemaakt. De wet zorgt ervoor dat er nieuwe regels gaan gelden voor de verdeling van taken binnen verenigingen en stichtingen. Dit geldt voor alle verenigingen en stichtingen. Van grote verenigingen en goede doelen tot lokale sport- en hobbyclubs en kerkgenootschappen.

Lees verder

30 Jun

Artikelen

Toegevoegd notaris mag nu ook zelfstandig werken op een bijkantoor

Vanaf 1 juli hoeft een toegevoegd notaris niet meer te werken op dezelfde werklocatie als de notaris. Dit betekent dat hij of zij op een bijkantoor in dezelfde vestigingsplaats akten mag passeren zonder dat de notaris daarbij aanwezig is.

Lees verder

29 Jun

Artikelen

Campagne notaris.nl genomineerd voor AMMA Award

De notaris.nl campagne 'Hé notaris, vertaal 's' is genomineerd voor een AMMA Award. De AMMA Awards zijn al meer dan 20 jaar dé mediaprijzen voor de beste campagnes, opvallendste concepten en grootste talenten.

Lees verder

07 Jul

Artikelen

Nog geen duidelijkheid over centraal aandeelhoudersregister


Of een centraal aandeelhoudersregister (CAHR) betrouwbaarder, efficiënter en actueler is dan het UBO-register, dat hangt af van de concrete vormgeving en de gebruiksmogelijkheden van een nog in te voeren CAHR. Dat antwoordt de minister van Financiën, Wopke Hoekstra, op vragen van de SP. Het wetsvoorstel voor een CAHR moet volgens Hoekstra nog verder worden uitgewerkt.

Lees verder

08 Jul

Artikelen

Barrièremodel tegen weglekken van zorggelden

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) komt met een model dat het weglekken van zorggelden of het maskeren van onjuist gebruik van zorggeld moet voorkomen. Daarvoor heeft de NZa eerst onderzoek gedaan naar complexe juridische organisatiestructuren van zorgaanbieders.

Lees verder

08 Jul

Artikelen

KNB: versneld vernieuwen na fraude bij Pels Rijcken

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) gaat, mede naar aanleiding van de recente fraudezaak bij Pels Rijcken, versneld vernieuwingen doorvoeren binnen het notariaat. Daarbij ligt de nadruk op de registratie van nevenfuncties, het beheer van stichtingen en de controle van derdengeldenrekeningen.

Lees verder

08 Jul

Artikelen

Meer oprichtingen bv’s en stichtingen zorgen voor aktestijging

Het aantal akten in de vennootschapspraktijk is in het tweede kwartaal van 2021 sterk toegenomen. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar steeg het aantal nieuwe besloten vennootschappen (bv’s) met ruim 37 procent tot 21.000. Het aantal nieuwe stichtingen steeg met ruim 13 procent, de levering en certificering van aandelen met 18 procent. Statutenwijzigingen stegen met 12 procent.

Lees verder

08 Jul

Artikelen

Streep door conceptwetsvoorstel mediation


Vanwege een gebrek aan draagvlak trekt de minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker, het conceptwetsvoorstel inzake mediation in. Veel van de betrokken partijen plaatsen bijvoorbeeld vraagtekens bij nut en noodzaak van een wettelijk register voor mediators. Daarnaast zou het voorstel te veel nadruk leggen op regulering en te weinig op stimulering van mediation.

Lees verder

08 Jul

Artikelen

Meerderheid Nederlanders onbekend met digitale nalatenschap

Nederlanders zijn weinig bezig met hun digitale nalatenschap en hebben dit vaak niet geregeld voor hun overlijden. De term 'digitale nalatenschap' is slechts bij 3 op de 10 Nederlanders bekend. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Kantar in opdracht van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) met het oog op de modernisering van de Wet op de Lijkbezorging.

Lees verder

23 Jun

Blogs

MAES notarissen in het Financieele Dagblad

Stonden we vorige week nog in het Advocatenblad, in het Financieele Dagblad van vandaag,  woensdag 23 juni, dragen wij op pagina 24 nog eens aan de FD lezers uit dat wij gemotiveerd zijn om het meest klantgerichte notariskantoor van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag te zijn. Voor een aantal lezers was dit geen nieuws meer.

Lees verder

22 Jun

Artikelen

Wet bestuur en toezicht rechtspersonen niet geheel in werking

Niet alle regels van de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) treden op 1 juli in werking. De invoering van de bepalingen die gaan over het monistisch bestuursmodel en de ontstentenis- en beletregeling bij een nv wordt uitgesteld. Dit blijkt uit een gewijzigd inwerkingtredingsbesluit.

Lees verder

17 Jun

Geen categorie

MAES notarissen in het Advocatenblad


Adv.bl. 2021-05, p. 79

Lees verder

14 Jun

Artikelen

Meer ongebruikelijke transacties notarissen verdacht verklaard

De Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU) heeft vorig jaar 538 door notarissen gemelde ongebruikelijke transacties verdacht verklaard. In 2019 waren dat er 177. Dit blijkt uit het jaaroverzicht 2020 van de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU).

Lees verder

15 Jun

Artikelen

SP stelt vragen over toezichtcapaciteit BFT

Kan Bureau Financieel Toezicht (BFT) het verloop van derdenrekeningen bij alle notariskantoren adequaat onderzoeken? En waarom mogen notarissen voor een collega-notaris van hetzelfde kantoor naamswijzigingen van stichtingen verrichten? Deze en meer kritische vragen hebben SP Tweede Kamerleden Michiel van Nispen en Renske Leijten gesteld aan minister Ferd Grappenhaus van Justitie en Veiligheid.

Lees verder

15 Jun

Artikelen

Consultatie digitale oprichting bv gestart

Het digitaal oprichten van een bv gebeurt met een digitale notariële akte. Dit staat in het conceptwetsvoorstel digitale oprichting bv dat dinsdag voor consultatie is gepubliceerd. De oprichters hoeven hiervoor niet fysiek bij de notaris te komen, maar kunnen dit door middel van een digitale audio-videoverbinding doen. Identificatie vindt plaats met een digitaal identificatiemiddel. Er wordt ondertekend met een digitale handtekening.

Lees verder

10 Jun

Blogs

Busje komt zo


Misschien hebt u ze al voorbij zien komen. In de weken 22 tot en met 26 (dus van 31 mei tot en met 4 juli) rijden bij ons in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag bussen rond met op de achterklep het logo van MAES notarissen en onze pay off: "Goed voor elkaar".

Lees verder

08 Jun

Artikelen

Voor het eerst sinds begin coronacrisis daling aantal akten

Het maandelijkse aantal akten is in mei voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis gedaald. Notarissen passeerden afgelopen maand in totaal bijna 143.000 akten. Dat zijn er ruim 4.000 (3 procent) minder dan vorig jaar mei. Oorzaak is de sterke afname van het aantal overdrachten van onroerend goed (-10 procent) en hypotheken (-8 procent).

Lees verder

03 Jun

Artikelen

KNB start campagne om trots op te zijn

'Het moment', dat is de titel van de nieuwe communicatiecampagne die de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) vandaag start. Centraal staan een aantal belangrijke momenten waarop de notaris een rol speelt in het leven van klanten én de eigenschappen die dit van hem of haar vraagt. Een bijdrage waar het notariaat trots op kan én moet zijn.

Lees verder

21 May

Geen categorie

Dag Maesiaan. Het ga je goed.

Dag Maesiaan. Het ga je goed.

Lees verder

31 May

Artikelen

Geschillencommissie doet meer uitspraken


De Geschillencommissie heeft vorig jaar 49 uitspraken gedaan met betrekking tot het notariaat. Dat zijn er 3 meer dan in 2019. De commissie heeft 75 nieuwe klachten ontvangen. Dit zijn er 11 minder dan in 2019.

Lees verder

25 May

Artikelen

Aantal zaken notariële tuchtkamers afgenomen

Er zijn vorig jaar 318 zaken binnengekomen bij de 4 kamers voor het notariaat. Dit zijn er 53 minder dan in 2019. 306 zaken zijn in 2020 afgehandeld. Er werden 2 notarissen uit hun ambt ontzet. Net als in 2019 werden 9 notarissen geschorst.

Lees verder

19 May

Artikelen

Europese lobby effectief: deregulering van de baan

Het notariaat komt niet op de lijst met beroepen die in aanmerking komen voor verdere deregulering. Dat bevestigt de eurocommissaris voor de interne markt, de Fransman Thierry Breton. Daarmee is de lobby van de Koninklijke Notariële beroepsorganisatie (KNB), in samenwerking met de Raad van notarissen in Europa (CNUE), tegen het initiatief van het Directoraat-Generaal 'GROW' van de Europese Commissie effectief gebleken.

Lees verder

18 May

Artikelen

Inlichtingenverzoeken Centraal Testamentenregister nu ook online

Heeft mijn overleden vader een testament? Die vraag kunnen mensen nu ook digitaal stellen aan het Centraal Testamentenregister (CTR). Hierdoor wordt het voor consumenten in veel gevallen een stuk sneller en eenvoudiger om een CTR-aanvraag te doen.

Lees verder

17 May

Artikelen

Topdrukte notariaat neemt af, groei in april stabiel


De topdrukte in het notariaat lijkt over haar hoogtepunt heen. Vergeleken met de maand maart passeerden notarissen in april 20 procent minder akten. Vergeleken met de maand april vorig jaar is echter nog steeds sprake van een stijging van 2,6 procent. Dat blijkt uit de maandrapportage van het Centraal Digitaal Repertorium.

Lees verder

11 May

Artikelen

GCV: neem BVm niet op in afzonderlijke BVm-wet

De Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht (GCV) staat achter de keuze van het kabinet om geen nieuwe rechtsvorm in het leven te roepen voor de maatschappelijke bv (BVm). De commissie is niet voor het opnemen van de regeling van de BVm in een afzonderlijke 'BVm-wet'. Verwerking van de regeling als een aparte afdeling van Boek 2 BW ligt meer voor de hand.

Lees verder

07 May

Artikelen

Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen. Voorkom gedoe. Pas de statuten aan!

Op 1 juli van dit jaar veranderen de regels in het Burgerlijk Wetboek voor bestuurders en toezichthouders van rechtspersonen, zoals BV’s, verenigingen, coöperaties en stichtingen. Ook de plaatselijke tennisvereniging, het yogaclubje en de kleine plaatselijke stichting voor bijvoorbeeld de kinderboerderij, krijgen hiermee te maken.

Lees verder

06 May

Artikelen

'Teken vandaag voor morgen' bij Koffietijd

Het RTL-programma Koffietijd ontvangt op 12 mei tussen 10.00 en 11.00 uur notaris Sandra Viveen en haar cliënt Tosca Janssens. Zij praten daar in het kader van de campagne van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) 'Teken vandaag voor morgen' over situaties waarin het hebben van een levenstestament een groot verschil kan maken. Vervolgens organiseert Koffietijd.club op 20 mei om 19.30 uur een webinar over dit zelfde onderwerp.

Lees verder

05 May

Artikelen

'Werk meer samen in Europees verband'


Nieuwe technologieën als blockchain en de 'cloud' hebben nieuwe Europese regels nodig. En meer samenwerking tussen de Europese notariaten. Dat geluid klonk vorige week tijdens het 8e Futurology Forum van de Raad van Notarissen in Europa, de CNUE.

Lees verder

21 Apr

Artikelen

Geen data van notariskantoren gestolen bij hack

Er zijn geen bedrijfsdata of klantgegevens van notariskantoren gestolen bij de hack die ICT-leverancier Managed IT vrijdag trof. De aanval was enkel gericht op de ICT-leverancier en niet op hun klanten. Vanaf woensdag hebben steeds meer getroffen kantoren weer toegang tot hun systemen. Er is aangifte van deze aanval gedaan bij de politie. Dat blijkt uit een persbericht dat Managed IT heeft verstuurd.

Lees verder

30 Apr

Video's

Bescherm jezelf en elkaar tegen ongeluk en ziekte. Maak een levenstestament. Zoals Abby heeft gedaan.

Bijna 1 miljoen mensen hebben een levenstestament. In 2020 hebben ongeveer 200.000 
Nederlanders een levenstestament laten opmaken. Bescherm jezelf en elkaar tegen ongeluk en ziekte.

Lees verder

28 Apr

Artikelen

De verklaring van erfrecht/executele; wat houdt zo’n verklaring in en waarom heb ik deze nodig bij de afwikkeling van een erfenis?

Als iemand overlijdt, vererven diens bezittingen en schulden aan zijn of haar erfgenamen. Wie iemands erfgenamen zijn, wordt door de wet geregeld, tenzij degene die overlijdt een testament heeft gemaakt. In dat laatste geval bepaalt het testament wie de erfgenamen zijn. De erfgenamen volgen samen de overledene op in alle rechten en plichten. Dit betekent dat de erfgenamen ook samen de erfenis moeten afwikkelen, tenzij bij testament een executeur is aangewezen of de zogenoemde ‘wettelijke verdeling’ van toepassing is. 

Om de erfenis te kunnen afwikkelen is meestal een bezoek aan de notaris nodig, omdat instanties zoals de bank om een zogenoemde ‘verklaring van erfrecht’ of een ‘verklaring van executele’ vragen. Het programma Radar van AVROTROS besteedde hier in haar uitzending van 26 april jl., overigens vanuit een ander perspectief aandacht aan. In dit artikel wordt uitgelegd wat zo’n verklaring inhoudt en waarvoor je de verklaring nodig hebt.

Lees verder

16 Apr

Artikelen

Hack bij ICT-leverancier, deel notariskantoren afgesloten


Vrijdagochtend is een ICT-leverancier gehackt die ook diensten verleent aan notariskantoren. Uit voorzorg heeft het bedrijf en een aantal notariële softwareleveranciers hun servers en databases afgesloten. Dat betekent dat 92 notariskantoren op dit moment niet digitaal kunnen werken en slecht bereikbaar zijn.

Lees verder

20 Apr

Artikelen

Aantal notariskantoren kan momenteel geen akten passeren door computerhack

Een aantal notariskantoren kan momenteel geen akten passeren. Zij zijn slachtoffer van een computerhack bij een ICT-leverancier van hen. Deze notariskantoren proberen zo goed als mogelijk hun klanten te informeren.

Lees verder

22 Apr

Artikelen

Stappenplan wilsbekwaamheid vernieuwd

Het KNB-stappenplan wilsbekwaamheid is vernieuwd. Het vervangt het vorige stappenplan uit 2013. In het nieuwe stappenplan zijn gebruikerservaringen verwerkt en is nadrukkelijker aansluiting gezocht bij het VN-verdrag handicap. Dat schrijft voor dat mensen met een beperking zoveel mogelijk zelf hun rechten moeten kunnen oefenen.

Lees verder

22 Apr

Artikelen

Notariaat informeert klanten over wilsbekwaamheidsonderzoek

Het wilsbekwaamheidsonderzoek. Het is niet voor iedereen altijd duidelijk waarom de notaris dit doet. Hij is toch geen arts? Om het onderzoek naar de wilsbekwaamheid door notarissen toe te lichten heeft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) 2 consumentenfolders gemaakt: 1 voor bij het maken van een testament en 1 voor bij het maken van het levenstestament.

Lees verder

22 Apr

Artikelen

Voorlopig geen boete voor ontbreken energielabel


Het nieuwe energielabel heeft gezorgd voor een tekort aan energieadviseurs. Daarom heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten dat woningeigenaren tot 1 juli 2021 geen boete krijgen voor het niet aanvragen van een energielabel voor de verkoop van een huis. Voorwaarde is wel dat ze hebben geprobeerd het label tijdig te registreren.

Lees verder

16 Apr

Artikelen

Ben ik aansprakelijk voor de schulden van mijn echtgenoot als hij zijn schulden niet betaalt? (Deel 2)

Dit artikel gaat in op de aansprakelijkheid en de uitwinbaarheid van vermogen voor schulden van echtgenoten in geval van echtscheiding. In Deel 1 (dat wij op 24 maart jl. op onze website publiceerden) is de aansprakelijkheid van echtgenoten voor door hen gemaakte schulden en de verhaalbaarheid door schuldeisers op hun bezittingen tijdens het huwelijk uitgelegd.

Hoe zit het met deze aansprakelijkheid zodra een verzoek tot echtscheiding is ingediend? Kunnen onderling afspraken worden gemaakt over wie de schulden moet betalen? Deze vragen worden beantwoord in dit artikel.

Lees verder

15 Apr

Artikelen

KNB tekent bezwaar aan tegen deregulering notariaat

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft sterke bedenkingen bij het voornemen van het Directoraat Generaal GROW van de Europese Commissie om het notariaat te dereguleren. Dat schrijft de beroepsorganisatie in een reactie op een consultatie hierover.

Lees verder

10 Apr

Artikelen

Minder, maar wel omvangrijkere onderzoeken BFT bij notariaat

Het Bureau Financieel Toezicht (BFT) heeft vorig jaar 82 onderzoeken gedaan bij het notariaat. Dat zijn er iets minder dan een jaar eerder. Wel zijn de uitgevoerde onderzoeken omvangrijker dan voorgaande jaren. Dat blijkt uit het jaarverslag van het bureau.

Lees verder

09 Apr

Artikelen

Teken vandaag voor morgen!


Stel: er gebeurt iets met u. U wordt ziek of u krijgt een ongeluk waardoor uw leven plotseling verandert. Een onverwachte gebeurtenis waarna u zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Wie mag die dan voor u nemen? Of weet u precies wat uw keuzes dan zijn? Dit soort wensen kunt u vastleggen in een levenstestament.

Lees verder

07 Apr

Artikelen

Overdrachtsbelasting zorgt voor topdrukte in het notariaat

Notarissen hebben in het eerste kwartaal van 2021 opnieuw een recordaantal akten gepasseerd. In totaal passeerden zij ruim 490.000 akten, 50.000 akten meer dan een jaar eerder. Dat is een stijging van 11,4 procent. Het overgrote deel daarvan betreft overdrachten van onroerend goed en hypotheken: deze zijn respectievelijk 12.000 en 22.000 keer vaker gepasseerd.

Lees verder

07 Apr

Artikelen

Onze Doppers nader verklaard

Wij bouwen aan een duurzame onderneming die waarde hecht, niet alleen aan zorg voor de klant, maar ook aan zorg voor de leefomgeving. Een gezonde leefomgeving - schone lucht, water en bodem - draagt bij aan de kwaliteit van leven.

Lees verder

01 Apr

Artikelen

Goed voor elkaar

Betere wereld

Hieronder tref je een link naar onze digitale nieuwsbrief van Q1 2021. MAES notarissen streeft naar continuïteit van haar dienstverlening door op een zorgvuldige wijze een wederkerig vruchtbare, harmonieuze en duurzame relatie te ontwikkelen met  al haar stakeholders. Wij willen waarde toevoegen door een bijdrage te leveren aan het creëren van een betere wereld. Zijn goed voor elkaar. Dat klinkt misschien wat hoogdravend, maar dat nobele streven maakt dat wij ons werk gepassioneerd doen. Elke dag weer.

Lees verder

25 Mar

Artikelen

Nieuwe regels bestuur en toezicht rechtspersonen


De Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) treedt op 1 juli in werking. De hierin opgenomen wetswijzigingen hebben gevolgen voor het notariaat en de statuten van bestaande en nieuwe verenigingen, coöperaties, onderlinge waarborgmaatschappijen en stichtingen.

Lees verder

24 Mar

Artikelen

Ben ik aansprakelijk voor de schulden van mijn echtgenoot als hij zijn schulden niet betaalt?

Ben ik aansprakelijk voor de schulden van mijn echtgenoot als hij zijn schulden niet betaalt? Hoe is dit tijdens ons huwelijk geregeld, en hoe zit dit in geval van een echtscheiding? (Deel 1)

Lees verder

25 Mar

Artikelen

Minister ondersteunt Zorgeloos Vastgoed

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Kajsa Ollongren, steunt Zorgeloos Vastgoed. Dit is het samenwerkingsverband tussen verschillende partijen die betrokken zijn bij het kopen van een huis. Ollongren gaat kijken waar sectoroverstijgende afspraken dit initiatief kunnen ondersteunen.

Lees verder

22 Mar

Artikelen

Particulieren voldoende beschermd bij grondhandel

Het kabinet vindt dat notarissen particulieren voldoende beschermen tegen risico’s bij grondinvesteringen. Dat blijkt uit de antwoorden van de minister van Financiën, Wopke Hoekstra, op schriftelijke vragen van D66 en de PvdA. Aanleiding voor de vragen was een bericht in het Financieele Dagblad waarin particuliere beleggers beweren dat notarissen hun belangen onvoldoende beschermen.

Lees verder

17 Mar

Artikelen

Investeerders kochten extra veel woningen op vanwege overdrachtsbelasting


De verlaging van de overdrachtsbelasting per 1 januari zorgde er volgens het Kadaster voor dat particuliere investeerders december vorig jaar extra veel woningen verkregen. Bij kopers onder de 35 jaar, die vanaf 1 januari onder voorwaarden geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen, was een tegenovergestelde trend te zien: zij stelden hun woningoverdracht juist uit tot begin dit jaar.

Lees verder

11 Mar

Artikelen

Aanzet voor wettelijke regeling maatschappelijke bv

De consultatie over een wettelijke regeling voor de bv met een maatschappelijk doel (BVm) is dinsdag gestart. Volgens de aanzet voor een wetsvoorstel is notariële tussenkomst nodig om een BVm te kunnen worden. Doel van de regeling is erkenning en betere herkenning van maatschappelijke ondernemingen.

Lees verder

11 Mar

Artikelen

Vier-ogen-principe niet vrijblijvend

De interne controleverplichting is niet vrijblijvend, want deze is genormeerd in een verordening die is gekoppeld aan toezicht en tuchtrecht. Dat antwoordt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) op Kamervragen van de SP. De aanleiding voor de vragen was de miljoenenfraude door een notaris bij het kantoor van de landsadvocaat.

Lees verder

08 Mar

Artikelen

Kamervragen over fraude bij kantoor landsadvocaat

De SP wil van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid weten hoe het kon gebeuren dat een notaris miljoenenfraude pleegde bij het kantoor van de landsadvocaat. De Kamerleden vragen zich af of het wenselijk is dat het ‘vier-ogen-principe’ door notariskantoren zelf vorm wordt gegeven.

Lees verder

04 Mar

Artikelen

Zorgen om financiële ouderenmishandeling


Is financiële ouderenmishandeling toegenomen door de coronacrisis en klopt het dat jaarlijks 30.000 ouderen slachtoffer zijn van financiële uitbuiting? Dat wil Corrie van Brenk (50PLUS) weten van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Aanleiding voor haar Kamervragen is een recente uitzending van Zembla over dit onderwerp.

Lees verder

04 Mar

Artikelen

Drukte in het notariaat lijkt zich te stabiliseren

De steeds verder toenemende drukte in het notariaat van de afgelopen 2 jaar lijkt zich te stabiliseren. In totaal werden in februari 138.608 akten ingeschreven in het Centraal Digitaal Repertorium (CDR), 4.782 meer dan een jaar eerder (3,5 procent). Vergeleken met vorige maand werden er echter ruim 11 procent minder akten ingeschreven. In 2020 was de afname tussen de maanden januari en februari 8 procent.

Lees verder

02 Mar

Artikelen

Zorgen om fout geld uit Londen

De Brexit zorgt er voor dat Amsterdam Londen van de troon stoot als Europees handelscentrum. Maarten Groothuizen (D66) is bezorgd dat ook de Londense witwaspraktijken mee verhuizen naar onze hoofdstad. Hij wil daarom van de ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Wopke Hoekstra (Financiën) weten of zij dezelfde risico’s signaleren en, zo ja, wat Nederland hiertegen kan doen.

Lees verder

02 Mar

Artikelen

D66 roept minister op wetgeving legitieme portie te herzien

Vera Bergkamp (D66) roept de minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker, op om de huidige wetgeving voor de legitieme portie te herzien. Aanleiding is het rapport van het Centrum voor Notarieel Recht dat onlangs verscheen. De onderzoekers kwamen met de aanbeveling de legitieme portie af te schaffen.

Lees verder

09 Mar

Blogs

En wij maar denken dat ze voor die knappe akte bij ons komen


Een goede notaris helpt je onberispelijk, snel en voordelig. Met je huis en hypotheek. Je familie en relatie. Of met je onderneming. Klanten geven ons een 9. Maar dat is voor ons niet genoeg.

Lees verder

03 Mar

Artikelen

Fraudezaak notaris Frank Oranje van Pels Rijcken schokt KNB

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is geschokt door het bericht van Pels Rijcken dat voormalig notaris Frank Oranje fraude heeft gepleegd.

Lees verder

28 Feb

Artikelen

MAES notarissen helpt Amsterdamse erfpachters met hun overstap. Snel, extra voordelig en goed.

MAES notarissen helpt Amsterdamse erfpachters met hun overstap. Snel, extra voordelig en goed.

Lees verder

23 Sep

Blogs

Vastgoed-personality van het jaar

Het moet niet gekker worden!

MAES notarissen feliciteert PropertyNL met haar 20e verjaardag. Dat is een prestatie van formaat. Wabe van Enk en Paul Wessels - en alle anderen die zich tomeloos inzetten en hebben ingezet om voor de vastgoedprofessional de markt transparanter te maken en netwerken te vergroten - hebben met hun initiatief iets op de mat gelegd dat niet meer weg te denken is uit deze industrie. Zij zijn de erflaters van de informatievoorziening van de sector.

Lees verder

19 Feb

Artikelen

Het erfrecht en het samengestelde gezin (deel 2)


Heeft u een samengesteld gezin (met eigen kinderen, stiefkinderen of zelfs pleegkinderen)? Wie erft er dan van u volgens de wet, en kunt u dit ook anders regelen? (deel 2)

Er zijn steeds meer samengestelde gezinnen. Door tweede huwelijken is in gezinnen sprake van kinderen die beide ouders gemeenschappelijk hebben en kinderen die dat niet hebben. Ook zijn er gezinnen met pleegkinderen.

Hoe zit het met de rechten van die kinderen op het gebied van erfrecht en de erfbelasting ten opzichte van hun (stief)ouders of grootouders en ten opzichte van elkaar? En hoeveel erfbelasting betalen eigen kinderen, stief- en pleegkinderen eigenlijk?

Lees verder

29 Jan

Blogs

MAES notarissen op de radio

Waarschijnlijk heb je hem al op Radio Rijnmond, Omroep West, Omroep Brabant of Omroep Zeeland gehoord: "Een goede notaris helpt je onberispelijk, snel en voordelig. Met je huis en hypotheek. Je familie en relatie. Of met je onderneming. Klanten geven ons een 9.
MAES notarissen. MAES met AE. Goed
voor elkaar."

Lees verder

29 Jan

Artikelen

Radiocommercial voor MAES notarissen

Hé. Yo. Pssst. Heb jij al gehoord wat er op de radio allemaal over ons wordt gezegd? Nee? Niets? Luister dan maar eens hier.

Lees verder

15 Jan

Artikelen

Hoe houd je de erfenis binnen de familie?

Veel ouders willen dat hun erfenis bij hun (eigen) kinderen terechtkomt en vervolgens bij hun kleinkinderen. Het familievermogen moet dus in de familie blijven. Deze wens blijkt bijvoorbeeld uit het massaal opnemen van de zogenaamde ‘uitsluitingsclausule’ in testamenten. De uitsluitingsclausule is een bepaling in een testament, waarmee u kunt regelen dat een erfenis niet valt in de huwelijksgemeenschap van uw kind. Bij een eventuele echtscheiding van uw kind, komt dat wat uw kind van u heeft geërfd, dan niet toe aan uw ex-schoonkind.

Met zo’n ‘uitsluitingsclausule’ (of ‘privéclausule’) kan niet altijd worden voorkomen dat de erfenis van de eerst overleden ouder toch bij dat schoonkind terechtkomt. In dit artikel wordt aandacht besteed aan het vererven van (vorderingen uit) de erfenis van de eerst-overleden ouder en aan mogelijke oplossingen om te voorkomen dat op deze wijze de erfenis bij uw schoonkind terechtkomt.

Lees verder

01 Jan

Blogs

Happy New Year


Lees verder

18 Dec

Events

Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar

Wij wensen je een geweldig 2021. Blijf gezond!

Lees verder

13 Jan

Geen categorie

SPOEDTESTAMENT

Als het onvermijdelijk moment van overlijden onverwacht rap dichterbij lijkt te komen, kan het nodig is zijn dat nog snel een testament opgemaakt of herroepen moet worden. Dan is er geen tijd te verliezen en komt de notaris met gezwinde spoed zo gewenst naar u toe; bij u thuis, in het ziekenhuis of het hospice. Zodat met de vereiste zorgvuldigheid uw uiterste wil goed wordt vastgelegd.

Lees verder

25 Nov

Artikelen

Ongehuwde partner van moeder krijgt automatisch gezag

Het wetsvoorstel ‘erkenning en gezag’ is deze week aangenomen door de Tweede Kamer. Daarin wordt het onderscheid tussen gehuwde en ongehuwde ouders opgeheven voor de gevolgen van erkenning. De ongehuwde partner van de moeder krijgt automatisch ook het gezag als hij of zij het kind erkent. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Eerste Kamer.

Lees verder

30 Nov

Artikelen

Gevolgen van de Brexit op een rijtje


Het Verenigd Koninkrijk houdt zich nog tot eind dit jaar aan de regels en wetten van de Europese Unie. Op 1 januari 2021 komt daar vanwege de Brexit verandering in. Dit heeft gevolgen voor het burgerlijk recht en het internationaal recht, en dus ook voor het notariaat. De Europese Commissie heeft de gevolgen van de Brexit voor deze rechtsgebieden op een rijtje gezet.

Lees verder

03 Dec

Artikelen

Verzet tegen invoering nieuw energielabel

Notarissen kunnen vanaf 1 januari het nieuwe energielabel aangeleverd krijgen. De invoering van het nieuwe label stuit echter op verzet. Volgens Vereniging Eigen Huis heeft het geen meerwaarde en ben je goedkoper uit met het huidige label. De organisatie adviseert huiseigenaren nog dit jaar het huidige, goedkope energielabel aan te vragen. Ook Kamerleden mengen zich in de discussie.

Lees verder

07 Dec

Artikelen

Belastingrente overlijdens gaat weer 'aan' op 1 januari 2021

De Belastingdienst rekent voor overlijdens vanaf 1 januari 2021 weer belastingrente als de aangifte erfbelasting te laat wordt ingediend. Vanwege automatiseringsproblemen bij de Belastingdienst werd voor overlijdens vanaf 1 januari 2017 geen belastingrente gerekend bij belastingaanslagen erfbelasting.

Lees verder

03 Dec

Artikelen

Forse groei aantal nieuwe bv’s

Het aantal nieuwe bv’s dat in november is opgericht, is fors gegroeid. Notarissen passeerden afgelopen maand bijna 6.700 oprichtingsakten. Dat zijn er bijna 1.300 meer dan een jaar eerder: een stijging van 24 procent.

Lees verder

10 Dec

Artikelen

Onderzoek: Hoge werkdruk, weinig ziekteverzuim


(Kandidaat-)notarissen vinden dat ze te druk zijn. Dat is een van de conclusies van het onderzoek 'Arbeidsmarkt notariaat' van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Maar er is meer. Zo zeggen werknemers vaker dat ze niet flexibel kunnen werken, terwijl werkgevers aangeven dat dat wel kan, zowel voor als tijdens corona. En vinden twintigers werk-privébalans belangrijker dan salaris.

Lees verder

15 Dec

Artikelen

Notariskantoren blijven open

De nieuwe maatregelen van het Kabinet om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben geen betrekking op notariskantoren. Deze blijven open en de dienstverlening gaat door, al is dat wellicht in aangepaste vorm.

Lees verder

15 Dec

Artikelen

Notaris 'vitaal beroep' in bepaalde situaties

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) laten weten dat notariële dienstverlening waarbij uitstel niet mogelijk of niet maatschappelijk wenselijk is, valt onder de categorie 'noodzakelijke overheidsprocessen' op de lijst met 'vitale beroepen'. Denk daarbij aan testamenten en leveringen met een termijn.

Lees verder

17 Dec

Artikelen

Platform Europese opleidingen op komst

Het Europees e-Justice portaal krijgt een platform voor Europese opleidingen. Notarissen kunnen daar opleidingen en materiaal voor zelfstudie over Europees recht vinden. Het platform zit nu in de testfase en wordt begin 2021 opengesteld. De bedoeling is dat zoveel mogelijk opleidingsaanbieders hun cursussen op het gebied van Europees recht of nationaal recht met grensoverschrijdende elementen publiceren op het platform.

Lees verder

16 Dec

Artikelen

Belastingplannen 2021 goedgekeurd door Eerste Kamer


De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met het pakket Belastingplan 2021. Dat betekent dat volgend jaar diverse belastingregels veranderen die relevant zijn voor het notariaat. Denk daarbij aan de overdrachtsbelasting, verlaging van de vennootschapsbelasting en verandering van de box 3-heffing.

Lees verder

26 Nov

Artikelen

Eén van uw erfgenamen overlijdt eerder dan u, wat nu?

Zo zeker als de dood is, zo onzeker is het leven. Niet alleen voor u, maar ook voor uw (beoogde) erfgenamen. Het kan gebeuren dat één van hen eerder dan u komt te overlijden. Wat dan? Treden de kinderen van deze erfgenaam dan in zijn plaats of erven de overige erfgenamen zijn erfdeel? Moet u een testament maken of uw bestaande testament misschien aanpassen? De antwoorden op deze vragen zijn afhankelijk van de vraag of u al een testament heeft gemaakt en wat u daarin dan heeft geregeld voor het geval uw erfgenaam vóór u overlijdt.


Lees verder

17 Nov

Artikelen

Betere bescherming melder ongebruikelijke transactie

Een melder van een ongebruikelijke transactie wordt beter beschermd. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het waarborgen van de veiligheid van een melder nog meer aandacht krijgt. Anoniem melden van ongebruikelijke transacties blijft echter niet mogelijk.  

Lees verder

15 Nov

Blogs

Dit vinden onze klanten

Wij streven ernaar om een hoog klanttevredenheidscijfer (Net Promotor Score of NPS) te scoren. Wij hechten daar sterk aan. Door de klanttevredenheid te meten, beschikken wij over data waarop wij kunnen sturen om onze dienstverlening constant te blijven verbeteren.

Lees verder

19 Oct

Artikelen

Gratis consumentenwebinar over internationale relaties


Waarop moet je als internationaal stel letten als je een huis koopt? En waar vind je een notaris die jouw taal spreekt? Dat zijn onderwerpen die aan de orde komen tijdens een webinar dat de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) op 23 oktober organiseert in het kader van de Dag van het civiele recht in Europa.

Lees verder

03 Nov

Artikelen

KNB: ‘Draai nota van wijziging overdrachtsbelasting terug’

Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën heeft op 29 oktober een nota van wijziging bij het wetsvoorstel Wet differentiatie overdrachtsbelasting naar de Tweede Kamer gestuurd. Hij legt hiermee enkele handelingen vast die de notaris moet doen. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) wil dat de staatssecretaris de nota van wijziging terugdraait. De beroepsorganisatie wil ruimte om de uitvoering van het wetsvoorstel samen met de Belastingdienst vorm te geven.

Lees verder

04 Nov

Artikelen

KNB start nieuwe campagne 'Hé notaris, vertaal 's!'

Op maandag 9 november start de nieuwe online campagne ‘Hé notaris, vertaal ‘s!’ van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Op www.notaris.nl/vertaal kunnen mensen notariële termen vertalen naar gewonemensentaal. Om de nieuwe website onder de aandacht te brengen, komt er vanaf volgende week een uitgebreide online en social mediacampagne.

Lees verder

05 Nov

Artikelen

Digitaal oprichten bv uitgelegd

Hoe gaat het digitaal oprichten van een bv in z’n werk? Hoe verloopt de ondertekening? En de identificatie? Deze en meer vragen over het digitaal oprichten van een bv worden beantwoord in Notariaat Magazine. Ook staat de presentatie van projectleider Robin Perik online. Deze gaf hij begin oktober op het online jaarcongres van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Lees verder

13 Nov

Artikelen

Wensen notariaat rond overdrachtsbelasting grotendeels overgenomen


Het ministerie van Financiën heeft na overleg met de KNB enkele wijzigingen aangebracht in het wetsvoorstel tot wijziging van de overdrachtsbelasting. Dit schrijft staatssecretaris Hans Vijlbrief in een brief aan de Tweede Kamer. Gisteren heeft de Tweede Kamer ingestemd met het gewijzigde wetsvoorstel differentiatie overdrachtsbelasting en enkele amendementen.

Lees verder

12 Nov

Artikelen

Annerie Ploumen gekozen als nieuwe voorzitter KNB (video)

Annerie Ploumen, notaris bij Van Doorne, wordt per 1 januari 2021 de nieuwe voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Zij werd gisteren unaniem gekozen tijdens de Ledenraad. In deze video (2:14 min) vertelt Ploumen waar ze zich de komende jaren op gaat richten.

Lees verder

02 Nov

Artikelen

Wijzigingen overdrachtsbelasting per 1 januari 2021

Per 1 januari 2021 is de overdrachtsbelasting gewijzigd. We geven je tips hoe jij nu geld kunt besparen.

Lees verder

31 Oct

Artikelen

Eerste vrouwelijke president Hoge Raad

De Hoge Raad ontwikkelt mee met veranderingen in de samenleving. Hij heeft per 1 november 2020 voor het eerst in zijn geschiedenis een vrouwelijke president.

Lees verder

08 Oct

Artikelen

Politiek stelt vragen over differentiatie overdrachtsbelasting


Kan voldoende tegemoet worden gekomen aan de uitdagingen waar het notariaat voor gesteld wordt? Wordt een stijging van de notariskosten voor starters verwacht? Deze en andere vragen heeft de commissie voor Financiën van de Tweede Kamer voorgelegd aan staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën bij de behandeling van het wetsvoorstel Wet differentiatie overdrachtsbelasting.

Lees verder

20 Oct

Artikelen

Ollongren houdt vast aan nieuw energielabel per 1 januari

Minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken wil per 1 januari 2021 toch het nieuwe energielabel invoeren. Dit ondanks dat een meerderheid van de Tweede Kamer eerder een motie aannam om de invoering uit te stellen. Volgens haar is uitstel niet mogelijk door de Europese regelgeving.

Lees verder

19 Oct

Artikelen

Financiën verduidelijkt nieuwe regels overdrachtsbelasting

De verklaringen voor de startersvrijstelling en het verlaagde tarief worden beschikbaar gesteld op de website van de Belastingdienst en kunnen daarvan gedownload worden. Als ouders een woning voor een kind kopen en deze niet zelf duurzaam als hoofdverblijf gaan gebruiken, is het 8 procent-tarief van toepassing. Deze en andere antwoorden heeft staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën gegeven aan de commissie voor Financiën van de Tweede Kamer bij de behandeling van het wetsvoorstel Wet differentiatie overdrachtsbelasting.

Lees verder

27 Oct

Artikelen

'Onnodige inperking wettelijk fiscaal verschoningsrecht'

Het conceptwetsvoorstel tot aanpassing van het wettelijk fiscaal verschoningsrecht leidt tot een ingrijpende wijziging en inperking van het verschoningsrecht. Dit schrijft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) in haar reactie op het conceptwetsvoorstel.

Lees verder

10 Oct

Events

Nieuwbouwdag Schiedam


Kom op 10 oktober 2020 naar het i-Punt in de Waag aan de Lange Kerkstraat 39 (naast de Grote- of Sint Janskerk) voor de Nieuwbouwdag Schiedam of neem met ons contact op voor informatie. Lees verder

06 Oct

Artikelen

Vastgoed zorgt voor veel drukte in het notariaat

Afgelopen maand passeerden notarissen weer meer akten, zo blijkt uit de cijfers van het Centraal Digitaal Repertorium (CDR) van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Vooral het oversluiten van een hypotheek en de overdracht van een woning bezorgen notarissen veel werk.

Lees verder

06 Oct

Artikelen

België erkent Nederlandse levenstestamenten per 1 januari

België heeft op 30 september 2020 het Haagse Meerderjarigenbeschermingsverdrag 2000 geratificeerd. Het verdrag treedt op 1 januari 2021 in werking. Dat betekent dat in Nederland ondertekende levenstestamenten dan ook in België worden erkend.

Lees verder

04 Oct

Blogs

MAES notarissen lid van Business Netwerk Rijnmond

MAES notarissen is lid geworden van Business Netwerk Rijnmond. Business Netwerk Rijnmond is een regionaal zakenplatform met ruim tweehonderd aangesloten bedrijven en organisaties in de regio Rijnmond. Doelstelling is om bedrijven en organisaties met elkaar te verbinden, waardoor leadgeneration en new business voor partners en leden gegenereerd wordt.

Lees verder

01 Oct

Geen categorie

HOŞGELDINIZ


Rotterdam Den Haag metropol bölgesinden gelen bireyler, girişimciler ve hükümetler için bağımsız bir tam hizmet noteriyiz. Özellikle aile ve kişiler hukuku, işbirliği hukuku ve gayrimenkul alanında butun işlemleri yapiyoruz. Müşterilerimiz için hayattaki önemli adimlar atmalarina yardim ediyoruz. Hem iş hem de şahsi konularda sizin için burdayiz. Size barış, güvenilirlik ve güvenlik sunuyoruz. MAES notarissen yanında birde Basisnotarissen Rijnmond adında bir konseptimiz daha var. Burdan biraz daha uygun işlemler yaptirabilirsiniz.

Lees verder

28 Sep

Artikelen

Eerste registraties UBO-register een feit

De eerste registraties van een UBO zijn inmiddels gedaan in het nieuwe register. Vanaf gisteren zijn Nederlandse vennootschappen en andere juridische entiteiten als stichtingen verplicht om hun ‘uiteindelijke belanghebbenden’ (ultimate beneficial owners, UBO's) te registreren in het UBO-register.

Lees verder

28 Sep

Artikelen

Nieuw energielabel op losse schroeven

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag een motie van VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis aangenomen om de invoering van het nieuwe energielabel uit te stellen. Dit nieuwe label zou 1 januari 2021 ingaan.

Lees verder

11 Sep

Blogs

Ik ben pas tevreden als u dat bent

Kom je mij of één van mijn kantoorgenoten bij ons op kantoor, op straat of op feesten en partijen tegen, dan kun je ons natuurlijk altijd aanspreken. Graag zelfs.

Lees verder

22 Sep

Artikelen

Spoedwet elke 2 maanden automatisch verlengd


De spoedwet die het mogelijk maakt akten in zeer uitzonderlijke gevallen op afstand te passeren, wordt telkens automatisch met 2 maanden verlengd. Pas als de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) aangeeft dat deze tijdelijke voorziening niet meer nodig is, wordt de verlenging stopgezet.

Lees verder

17 Sep

Geen categorie

Karin Bloemen, Willie de brandweerman en Aretha Franklin

Vrijdag 18 september 2020 keert La Bloemen in de Stadsgehoorzaal Vlaardingen terug naar haar eerste grote liefde: zingen. Met inspiratiebronnen als zangeressen Billie Holiday en Aretha Franklin en de swingende funk-, jazz- en soulklanken van de Old School Band, creëert ze een gloednieuwe, pure en muzikale show vol eigen stukken en de fijnste covers uit dit rijke repertoire. Als trots lid van de Club van 200 van de altijd zo goed geprogrammeerde Stadsgehoorzaal is zij onze theater-tip. Wil je weten waarom?

Lees verder

15 Sep

Artikelen

Grootste risico’s terrorismefinanciering in kaart gebracht

Verwerving en/of besteding van middelen via Nederlandse stichtingen of andere rechtsvormen behoort tot de 12 grootste risico’s op terrorismefinanciering. Dit blijkt uit de 2e National Risk Assessment (NRA) Terrorismefinanciering die op 11 september naar de Tweede Kamer is gestuurd. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor het notariaat bij de oprichting van stichtingen en met name goede doelen.

Lees verder

16 Sep

Artikelen

Prinsjesdag: investeren in woningbouw en invoering nieuw energielabel

Het kabinet wil de weg vrij maken voor nog meer woningbouw. Daarom investeert de overheid tot 2030 100 miljoen euro in de aanpak van de stikstofproblematiek. Vooral de bouw van betaalbare woningen voor starters en mensen met een middeninkomen krijgt ondersteuning. Dit blijkt uit de Prinsjesdagstukken van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

Lees verder

16 Sep

Artikelen

Prinsjesdag: vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters


Starters op de woningmarkt kunnen vanaf 1 januari 2021 een eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting krijgen. Het gaat om meerderjarigen tot 35 jaar. Voorwaarde is wel dat zij in de woning wonen en het dus hun hoofdverblijf is. Ook mogen zij niet eerder een vrijstelling hebben gevraagd. Dit staat in het wetsvoorstel Wet differentiatie overdrachtsbelasting dat staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën dinsdag tijdens Prinsjesdag heeft ingediend bij de Tweede Kamer.

Lees verder

15 Sep

Geen categorie

Je hypotheek oversluiten loont

Vanwege de historische lage rentestand is dit het moment om na te gaan of oversluiten van je hypotheek loont. Velen gingen je al voor. Breng je eigen begroting op orde.

Lees verder

13 Sep

Events

MAES notarissen trots sponsor van Team DutchSail – Janssen de Jong

MAES notarissen is trots sponsor van Team DutchSail – Janssen de Jong. Dit team is een unieke samenwerking van belangrijke Nederlandse zeilorganisaties en kennisinstellingen ondersteund door een brede basis van bedrijven onder aanvoering van hoofdsponsor Janssen de Jong Groep. Het team komt namens Nederland uit onder de vleugels van DutchSail, in samenwerking met Sailing Holland, ondersteund door het Watersportverbond en op inschrijving van de KNZ&RV en KRZV De Maas.

Lees verder

01 Sep

Artikelen

Spoedwet digitaal passeren verlengd

De spoedwet die het mogelijk maakt akten bij de notaris via elektronische communicatie­middelen op te stellen, wordt verlengd tot 1 oktober 2020. In eerste instantie was de tijdelijke wet geldig tot 1 september. Ook zorgt de wet ervoor dat jaarvergaderingen van rechtspersonen tot 1 oktober op afstand kunnen plaatsvinden.

Lees verder

11 Sep

Artikelen

Bescherm jezelf en je geliefden tegen ongeluk en ziekte


Wie regelt uw zaken, bijvoorbeeld als u dement wordt of een ernstig ongeluk krijgt en er geen levenstestament is?

Lees verder

03 Sep

Artikelen

Het jaar 2019 samengevat in jaaroverzicht

De maatschappij verandert. En hoe de maatschappij naar de notaris kijkt en wat de maatschappij van hem verwacht, verandert ook. Het jaar 2019 stond daarom in het teken van het net ophalen. Bij leden, studenten, consumenten en stakeholders. Tijdens verschillende bijeenkomsten werd meegedroomd. Hoe ook alweer? Bekijk het Jaaroverzicht.

Lees verder

03 Sep

Artikelen

Minister wil legitieme portie niet afschaffen

Sander Dekker, de minister voor Rechtsbescherming, ziet geen dringende noodzaak om de legitieme portie te schrappen. Dat antwoordt hij op vragen van Vera Bergkamp (D66). Volgens een door haar aangehaalde brief van de KNB heeft de legitieme portie geen maatschappelijk draagvlak meer. 

Lees verder

08 Sep

Artikelen

Zoeken op natuurlijke personen in Handelsregister stap dichterbij

Notarissen kunnen in de toekomst in het Handelsregister op natuurlijke personen zoeken. Dat staat in het ontwerpbesluit wijziging Handelsregisterbesluit dat voor consultatie is gepubliceerd. De Koninklijke Notariële beroepsorganisatie (KNB) juicht dit voorstel toe. Zo kunnen notarissen hun wettelijke taken in het rechtsverkeer, zoals hun poortwachtersrol, beter uitoefenen.

Lees verder

08 Sep

Artikelen

Zoeken op natuurlijke personen in Handelsregister stap dichterbij


Notarissen kunnen in de toekomst in het Handelsregister op natuurlijke personen zoeken. Dat staat in het ontwerpbesluit wijziging Handelsregisterbesluit dat voor consultatie is gepubliceerd. De KNB juicht dit voorstel toe. Zo kunnen notarissen hun wettelijke taken in het rechtsverkeer, zoals hun poortwachtersrol, beter uitoefenen.

Lees verder

31 Aug

Events

Notaris Ed Bijster gaat met pensioen

Vanwege het bereiken van de zeventigjarige leeftijd is met ingang van 1 september mr. E.M. (Ed) Bijster van rechtswege ontslagen als notaris. 

De dienstverlening aan de klanten van MAES notarissen en Basisnotarissen Rijnmond wordt door ons dreamteam onverminderd voortgezet op de wijze zoals u dat van ons al sinds 1992 gewend bent. Onberispelijk, toegewijd en integer.

Lees verder

21 Sep

Events

MAES PRINSJESDAG

Met een aantal relaties gaan we de derde dinsdag van september in Den Haag naar de Gouden Koets kijken en wat van de troonrede vinden. Wij doen dat met gasten die wat te vieren hebben of juist terugkijken op een bewogen jaar en nu meer dan ooit behoefte hebben aan perspectief. Gewoon. Om mensen die ons aan het hart gaan, een hart onder de riem te steken. Soms is het wel even niets voor niets in het leven.

Lees verder

27 Aug

Artikelen

KNB: Notarieel product moet meer zijn dan vraag-en-antwoordspelletje van Kruidvat

‘Onze akten passen niet naast de shampoo. We zijn immers geen papier- of letterleverancier, maar leveren een dienst’, dat vindt Nick van Buitenen, voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) van de Kruidvattestamenten en -samenlevingscontracten. Voor 199 euro kan je sinds 24 augustus via de winkelketen een testament laten opmaken. Een samenlevingscontract gaat voor hetzelfde bedrag over de toonbank en een levenstestament kost 50 euro meer. Van Buitenen: ‘Deze akten zijn lang niet voor iedereen geschikt. Bovendien is het proces van een akte méér dan het aangaan van een digitaal vraag-en-antwoordspelletje.’

Lees verder

16 Jul

Artikelen

Nieuwe ondernemingsvorm: de maatschappelijke bv


Een nieuwe wet moet zorgen voor een aparte juridische vorm voor ondernemers die zich inzetten voor sociale doelen. Dat wil het kabinet. Als ondernemingen aan bepaalde eisen voldoen, kunnen ze zich in het Handelsregister inschrijven als maatschappelijke bv (bvm).

Lees verder

28 Jul

Artikelen

'Mogelijk verlies fraudebestrijding en rechtsbescherming bij oprichting bv zonder notaris'

Het schrappen van de verplichte rol van de notaris bij het oprichten van een bv kan verlies van fraudebestrijding, rechtszekerheid, rechtsbescherming en voorlichting tot gevolg hebben. Dit staat in het rapport ‘Oprichten zonder omwegen’ dat staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Lees verder

30 Jul

Artikelen

Tweeverdieners kunnen vanaf 2021 meer lenen voor een woning

Tweeverdieners kunnen vanaf 1 januari 2021 meer lenen voor bijvoorbeeld het kopen van een huis. Het laagste inkomen gaat voor een groter deel meewegen voor het vaststellen van de maximale hoogte van een hypothecair krediet. Dit wordt mogelijk gemaakt door een wijziging van de Tijdelijke regeling hypothecair krediet.

Lees verder

16 Jul

Artikelen

Notariaat neemt deel aan innovatieprogramma Techruption

Innoveren, digitaliseren en nieuwe toepassingen voor notariële diensten ontdekken. Daar wil de Koninklijke Notariële beroepsorganisatie (KNB) de aankomende jaren verder mee aan de slag. Daarvoor gaat het notariaat nu een samenwerking aan met Techruption, het innovatieprogramma van de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen.

Lees verder

07 Jul

Artikelen

Notarissen vaker bedreigd, toename via social media


Het aantal bedreigingen in het notariaat is toegenomen. Bijna de helft (47 procent) van de (kandidaat-)notarissen zegt weleens bedreigd te zijn. In 2016 was dit nog 42 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). 859 (kandidaat-)notarissen deden daaraan mee.

Lees verder

07 Jul

Artikelen

Notariaat meldt weer 65 procent meer ongebruikelijke transacties

Het notariaat heeft vorig jaar 65 procent meer ongebruikelijke transacties gemeld dan in 2018. Het aantal meldingen door notarissen steeg van 800 in 2018 naar 1317 in 2019. Ook in 2018 was er ten opzichte van 2017 een stijging van 65 procent. Dit blijkt uit het jaaroverzicht 2019 van de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU).

Lees verder

09 Jul

Artikelen

Grootste witwasrisico’s in kaart gebracht

Witwassen via ABC-transacties, rechtsvormen, loan back-constructies en inzet van tussenpersonen behoren tot de vijftien grootste witwasrisico’s. Dit blijkt uit de tweede National Risk Assessment (NRA) Witwassen die op 3 juli naar de Tweede Kamer is gestuurd. Verschillende risico’s op witwassen kunnen zich in de notariële praktijk voordoen.

Lees verder

06 Jul

Artikelen

UBO-register op 27 september in werking

Het UBO-register gaat 'live' op 27 september. Dit schrijven minister Wopke Hoekstra van Financiën en minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer. Het register had op 10 januari dit jaar in werking moeten treden.

Lees verder

09 Jul

Artikelen

Invloed coronacrisis op notariaat: meer verklaringen van erfrecht, minder levenstestamenten


Notarissen hebben ondanks de coronacrisis nog voldoende werk. In het tweede kwartaal zijn 4 procent meer akten gepasseerd dan een jaar eerder. In het eerste half jaar van 2020 passeerden zij gezamenlijk ruim 6 procent meer akten dan in dezelfde periode in 2019. Toen werden 846.179 akten ondertekend. Nu waren dat er 898.744. Dit blijkt uit cijfers uit het Centraal Digitaal Repertorium (CDR) van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Lees verder

26 Jun

Artikelen

Wie zorgt er voor jou als jij dat zelf niet meer kunt?

Levenstestament: een testament al tijdens uw leven!

Lees verder

10 Jun

Artikelen

CNUE: 'Kunstmatige intelligentie mag het vak notaris niet verstoren'

Kunstmatige intelligentie mag de gedragsregels van notarissen en de manier waarop zij hun vak uitoefenen niet verstoren. Aanvullende, nieuwe wetgeving hierover is daarom van groot belang. Die boodschap stuurt de Raad van Notarissen in Europa, de CNUE, aan de Europese Commissie. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) onderschrijft deze reactie.

Lees verder

24 Jun

Artikelen

Eerste Kamer akkoord met UBO-register

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met het wetsvoorstel dat zorgt voor de komst van het UBO-register. Dit register moest op 10 januari 2020 in werking treden. Deze datum is niet gehaald. De datum waarop het UBO-register wel in werking treedt, is nog niet bekend.  

Lees verder

29 May

Artikelen

You better think


Wij wonen samen. Hebben het goed met elkaar. Willen misschien over een jaar met elkaar trouwen. Waarom zouden we dan nog een notarieel samenlevingscontract en/of een testament maken?

Lees verder

27 May

Artikelen

Notarissen passeren meer akten dan vorig jaar

In het eerste kwartaal van 2020 zijn 8 procent meer akten gepasseerd door notarissen dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat blijkt uit de factsheet akten van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). De grootste stijging is zichtbaar in het aantal hypotheken en het aantal levenstestamenten. Het aantal oprichtingen van een stichting daalde juist.

Lees verder

27 May

Artikelen

Aanvullingen voor wet deelgezag

Het wetsvoorstel deelgezag biedt nieuwe mogelijkheden op meer zeggenschap en inspraak voor personen dichtbij het kind. Maar volgens de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en de Vereniging voor Mediators in het Notariaat (VMN) kan de concept wettekst nog wat aanvullingen gebruiken.

Lees verder

27 May

Artikelen

Anti-witwasregels uitgebreid

De anti-witwasregels zijn met ingang van 21 mei op een aantal punten uitgebreid. Zo vallen virtuele valuta, zoals Bitcoins, nu onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en worden de maatregelen voor transacties met cliënten in hoog-risicolanden in de wet verduidelijkt.  

Lees verder

22 May

Artikelen

Waarom moeten wij huwelijkse voorwaarden maken?


Waarom moeten wij huwelijkse voorwaarden maken?
En wat voor soort huwelijkse voorwaarden kunnen we maken?

Lees verder

14 May

Artikelen

Zwaar te verteren

De kranten staan op dit moment vol over wat Jeroen en Michou, een jong stel uit Voorburg, en hun families is overkomen. Het is zwaar te verteren.

Lees verder

14 May

Artikelen

Europese regeling en toezichthouder antiwitwasregels

De Europese Commissie wil witwaspraktijken en terrorismefinanciering strenger aanpakken. Een antiwitwasregeling die voor alle Europese landen van toepassing is, moet hiervoor zorgen. Ook komt er een Europese toezichthouder.

Lees verder

14 May

Artikelen

Commissie Vennootschapsrecht steunt modernisering nv-recht

De Gecombineerde Commissie Vennootschapsrecht (GCV) steunt modernisering van het nv-recht en het evenwichtiger maken van de man-vrouw verhouding in de top van grote bedrijven. De commissie vraagt zich wel af waarom beide onderwerpen in één ambtelijk voorontwerp zijn opgenomen met een wat korte consultatieperiode.

Lees verder

13 May

Artikelen

Kamers voor notariaat doen meer zaken af


De kamers voor het notariaat hebben in 2019 meer zaken afgedaan dan een jaar eerder: 442 om 389. Het aantal zaken dat de kamers binnenkregen bleef nagenoeg gelijk. Dat blijkt uit het jaarverslag van de vier kamers.

Lees verder

08 May

Artikelen

Trouwplannen ? Ga eerst langs de notaris.

Als we nu trouwen, trouwen we toch standaard op huwelijkse voorwaarden? Een bezoek aan een notaris is dan toch niet meer nodig?

Pas op! Per 1 januari 2018 is de wet veranderd. Als je trouwt en niets regelt, ontstaat niet meer automatisch een algehele, maar een beperkte gemeenschap van goederen.

Lees verder

24 Apr

Artikelen

Spoedwet digitaal passeren gaat 24 april in

De spoedwet die het mogelijk maakt akten bij de notaris via elektronische communicatie­middelen op te stellen, gaat vandaag in. Ook zorgt de wet ervoor dat jaarvergaderingen van rechtspersonen tijdelijk ook op afstand kunnen plaatsvinden. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft zich ingezet om dit in de wet te krijgen.

Lees verder

01 May

Artikelen

Samenleving en geregistreerd partnerschap is niet hetzelfde!

We willen een notarieel samenlevingscontract maken en daarmee onze samenwoning ‘registreren’. We zijn dan toch geregistreerd partners?

Nee, zo is het niet. Er bestaan verschillen tussen ongehuwde samenwoners die hun afspraken omtrent de samenwoning vastleggen in een notarieel samenlevingscontract enerzijds en partners die een geregistreerde partnerschap aangaan anderzijds. Velen denken dat deze twee samenlevingsvormen hetzelfde zijn omdat het samenlevingscontract in een notariële akte is geregistreerd. Maar dat is een misverstand. Er bestaan belangrijke verschillen tussen het geregistreerd partnerschap en een notarieel samenlevingscontract. We leggen ze je uit.

Lees verder

24 Apr

Artikelen

Waarom is het belangrijk om een testament te maken. Deel 2.


Er zijn veel redenen om een testament te maken. Op 17 april jl. gaven wij u hier al zeven redenen voor. In dit artikel geven wij u nog eens zes argumenten om een testament te maken.

Lees verder

21 Apr

Artikelen

Eerste Kamer stemt in met standpunt KNB digitaal passeren

De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met de Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid. Die maakt de inzet van digitale middelen bij het passeren van akten in noodsituaties mogelijk. De wet treedt zo snel mogelijk in werking, waarschijnlijk al deze week.

Lees verder

20 Apr

Artikelen

Minister ondersteunt praktische oplossing KNB voor op afstand passeren

In uitzonderlijke situaties mogen notarissen een testament via videoverbinding passeren, zonder dat de testateur de akte zelf ondertekent. Deze praktische oplossing van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) wordt ondersteund door minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees verder

16 Apr

Artikelen

Tweede Kamer stemt in met standpunt KNB digitaal passeren

De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met de Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid die de inzet van digitale middelen bij het passeren van akten in noodsituaties mogelijk maakt. Het voorstel gaat nu in een versnelde procedure naar de Eerste Kamer, waar de wet nog deze maand wordt behandeld.

Lees verder

14 Apr

Artikelen

Aantal geregistreerde testamenten in maart gestegen


Het aantal testamenten dat bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) wordt geregistreerd, is in maart met ruim 10 procent gestegen vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt uit de inschrijvingen in het Centraal Testamentenregister (CTR). Dit jaar waren dat er ongeveer 28.000. In 2019 waren dat er bijna 25.500.

Lees verder

02 Apr

Artikelen

Steun ministerraad voor standpunt KNB digitaal passeren

De ministerraad zal waarschijnlijk morgen besluiten de lijn van de Koninklijke Notariële (KNB) te steunen over het passeren van akten met behulp van digitale middelen in noodsituaties. De bespreking over deze steun maakt onderdeel uit van een pakket aan maatregelen dat vrijdag op de agenda staat van de ministerraad, zo heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid de KNB laten weten.

Lees verder

17 Apr

Artikelen

Waarom is het belangrijk om een testament te maken? Deel 1.

Wat zijn goede redenen om een testament te maken? We bespreken er hierna zeven. Maar er zijn er nog veel meer. Die delen wij graag op een later moment met u. Omdat wij het belangrijk vinden om goed voor elkaar te zijn. En omdat wij het belangrijk vinden dat u uw zaken goed voor elkaar hebt. Wij helpen u daar graag bij.

Lees verder

09 Apr

Artikelen

Erbarme dich | Goed voor elkaar

Hoe geweldig is het dat, uitgerekend nu, GoHealth Club Vlaardingen bij wijze van paascadeau onverplicht zijn helpende hand naar alle medewerkers van MAES notarissen uitsteekt en ons fit en vitaal de crisis uit wil helpen.

Lees verder

07 Apr

Artikelen

Coronavirus: geen gedwongen woningverkopen tot tenminste 1 juli


Woningeigenaren met achterstallige betalingen kunnen tot tenminste 1 juli niet worden gedwongen hun huis te verkopen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) meldt dat banken en verzekeraars dit met de rijksoverheid hebben afgesproken. Zij vinden het belangrijk dat eigenaren gedurende de coronacrisis in hun woning kunnen blijven.

Lees verder

03 Apr

Artikelen

Ministerraad stemt in met standpunt KNB digitaal passeren

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met een voorstel van minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming dat het standpunt onderschrijft van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie over de inzet van digitale middelen bij het passeren van akten in noodsituaties. Het voorstel gaat nu voor advies naar de Raad van State en zal naar verwachting medio april in het parlement worden behandeld.

Lees verder

01 Apr

Artikelen

Aantal hypotheekaanvragen in maart sterk gestegen

Het aantal hypotheekaanvragen is onverwachts sterk gestegen sinds het uitbreken van de coronacrisis. Dat meldt De Hypotheker. Het aantal aanvragen nam in maart met bijna een derde toe in vergelijking met februari. Ook de NVM ziet dat de woningmarkt opvallend goed doorloopt.

Lees verder

02 Apr

Artikelen

Coronavirus: notarissen in Europa werken door

Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa werken notarissen door. De meeste kantoren zijn open en veel medewerkers werken thuis. Dat blijkt uit een inventarisatie van maatregelen bij de 22 Europese notariaten die de Raad van notarissen in Europa, de CNUE, heeft gemaakt.

Lees verder

27 Mar

Artikelen

KNB vraagt minister steun voor gebruik digitale middelen in noodsituaties


De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming gevraagd notarissen in noodsituaties toe te staan digitale en audiovisuele middelen te gebruiken bij het passeren van notariële akten. De KNB vindt dat dit noodzakelijk is om eventuele juridische misverstanden hierover weg te nemen.

Lees verder

25 Mar

Artikelen

Minister Dekker verbetert informatie over erkennen huwelijk uit geregistreerd partnerschap

Niet alle landen erkennen een huwelijk dat door het omzetten van een geregistreerd partnerschap tot stand is gekomen. Dit laat minister Sander Dekker van Rechtsbescherming weten naar aanleiding van Kamervragen van de PvdA. Een passende oplossing voor burgers die hun huwelijk in het buitenland moeten bewijzen, is de afgifte van een internationaal uittreksel van de huwelijksakte. Hij heeft de informatie op de website van de Rijksoverheid verbeterd.

Lees verder

22 Mar

Artikelen

KNB: digitale en audiovisuele middelen toegestaan bij coronapatiënten

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) vindt dat notarissen digitale en audiovisuele middelen moeten kunnen gebruiken om coronapatiënten in staat te stellen een testament te maken. De wet biedt notarissen bij hoge uitzondering de mogelijkheid, mits zij in hun dossier goed verantwoorden waarom zij dat hebben gedaan.

Lees verder

24 Mar

Blogs

WIJ BLIJVEN U GRAAG VAN DIENST

Flatten the curve | Goed voor elkaar

Lees verder

17 Mar

Artikelen

Notariskantoren blijven open


De meeste notariskantoren zijn gewoon open. Notarissen hebben van de wetgever een ministerieplicht gekregen. Dit houdt in dat zij verplicht zijn diensten te verlenen. Wel werken veel (kandidaat-)notarissen thuis tot en met in ieder geval 6 april. Adviesgesprekken gaan vaak via de telefoon of via een beeldverbinding. Notarissen die op kantoor zijn, houden zich aan de regels van het RIVM in verband met het coronavirus. Klanten die ziek zijn, wordt gevraagd niet langs te komen. Voor meer informatie kunnen klanten terecht bij hun notariskantoor.

Lees verder

16 Mar

Artikelen

KNB: geef niet zomaar UBO-verklaringen af

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) waarschuwt om niet lichtvaardig UBO-verklaringen af te geven. Notarissen kunnen niet met zekerheid vaststellen wie de ultimate beneficial owner (UBO) van een rechtspersoon is. Alleen de rechtspersoon zelf kan deze informatie geven.

Lees verder

10 Mar

Artikelen

Huizenkopers willen minder papierwerk

Veel huizenkopers vinden de papierwinkel rondom de aankoop van een huis een gedoe. Het is voor hen niet duidelijk wat zij wanneer moeten aanleveren. Zij wensen een online beveiligde omgeving, met daarin de stappen die zijn al hebben genomen en nog moeten nemen. Ook willen zij daarin de stukken kunnen aanleveren. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Zorgeloos Vastgoed. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) neemt deel aan dit initiatief.

Lees verder

12 Mar

Artikelen

KNB: meer duidelijkheid nodig over plannen BFT

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) wil meer duidelijkheid over de plannen van het Bureau Financieel Toezicht (BFT) om toezicht en handhaving te verbeteren. Daarnaast wil het notariaat zelf meer mogelijkheden om ondermijning tegen te gaan. Dit laat de KNB weten in een brief aan Tweede Kamerleden.

Lees verder

Video's

Testament


Wie wil jij van jou laten erven als jij er straks niet meer bent? Maak je persoonlijke keuzes.

Lees verder

Video's

De notaris

Wat kan de notaris voor jou nog meer betekenen dan alleen zijn handtekening?

Lees verder

Video's

Erfenis beneficiair aanvaarden

Wil je voorkomen dat je door een erfenis in de schulden komt?

Lees verder

27 Jun

Events

Woonbeurs Rotterdam | WTC

Meet and greet!

Lees verder

Video's

Samenlevingscontract


Van wie blijft de televisie als je gaat samenwonen? En wat gebeurt er met je opgebouwde pensioen als jullie uit elkaar gaan?

Lees verder

Artikelen

Kortingsregelingen

Wij denken dat de tariefstructuur die wij hanteren redelijk is en dat onze tarieven in verhouding staan tot de waarde die wij toevoegen. En toch willen wij onze relaties extra voordeel bieden met onze nieuwe kortingsregelingen. Het gaat om de ‘combi-kortingsregeling’ en de sociale ‘goed-voor-elkaar-kortingsregeling’. Op deze website beschrijven wij welke voorwaarden daaraan verbonden zijn.

Lees verder

Artikelen

MAES NOTARISSEN IN DE MEDIA

Wij onderhouden uit communicatie en public relations overwegingen contacten met media. Je komt ons tegen op sociale media maar kan ons ook treffen in de krant, in magazines, op de radio of op televisie. Bijvoorbeeld bij PropertyNL, BNR, Radio West of bij Radio Rijnmond. Wij beogen daarmee onze zichtbaarheid te vergroten, sneller herkend te worden en het gesprek met onze huidige en nieuwe klanten op gang te houden of te krijgen.

Lees verder

Events

MAES NOTARISSEN OP DE BEURS

MAES Notarissen is regelmatig te vinden op toonaangevende beurzen. Als deelnemer of als bezoeker. Zoals op de Woonbeurzen in Vlaardingen, Schiedam, Rotterdam en Den Haag. Op vastgoedbeurzen als de Provada, het MIPIM, de MAPIC en de ExpoReal. Maar ook bij kunstbeurzen als de PAN in Amsterdam en de Tefaf in Maastricht. MAES Notarissen helpt je graag op weg en we houden ons voor jou beschikbaar voor gratis notarieel advies, mocht je daar na bezoek behoefte aan hebben. 

Lees verder

Events

FEYENOORD - AAN DE MAES


Als jong ventje is één van ons als veelbelovend maar niets geworden voetbaltalent ooit nog eens een seizoen lang gecoached door niemand minder dan de voormalig international die eerder met het beste Feyenoord elftal ooit, in 1970 in Milaan tegen Celtic, de Europa Cup 1 had gewonnen: Theo de Tank, ofwel Theo Laseroms.

Lees verder

Events

MAES OPEN

Wij hechten groot belang aan sportbeoefening. Sport verbindt en verbroedert. Sport leert je omgaan met winnen en verliezen. Sport vergt ambitie, oefening, veel oefening en doorzettingsvermogen.

Lees verder

Video's

Huwelijkse voorwaarden

Wat gebeurt er met je platencollectie als jullie onverhoopt toch uit elkaar gaan. Of met je auto. Tot enige tijd geleden was het zo dat als aanstaande echtgenoten voordat zij gingen trouwen niets regelden bij de notaris, zij automatisch in algehele gemeenschap van goederen waren getrouwd. Daarmee werden alle bezittingen en schulden van vóór het huwelijk en alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk ontstonden gemeenschappelijk. Bij echtscheiding moest dan alles door de helft worden gedeeld. Dat is niet meer.

Lees verder

Blogs

MAES NOTARISSEN ACADEMY

Wij hechten aan kennisontwikkeling en kennisdeling. En we vinden het belangrijk dat we snel en gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren. We komen graag naar je toe om onze kennis te delen. Geven op locatie, bijvoorbeeld in verzorgingshuizen, op scholen, bij serviceclubs en verenigingen, (semi-)overheidsinstellingen en bedrijven alleen of in samenwerking met partners in-house workshops over actuele onderwerpen. 

Lees verder

Blogs

MAES NOTARISSEN CHAT


Wij kunnen tijdens kantoortijden via deze website met je chatten over eerstelijns vragen. Wordt het wat gecompliceerd, dan nodigen wij je graag uit voor een vervolggesprek. Dat kan plaatshebben per telefoon, via beeldbellen, bij ons op kantoor danwel bij ons business center in WTC Rotterdam of WTC Den Haag, of - in overleg - op locatie, bijvoorbeeld bij jou thuis of op je kantoor. 

Lees verder

Blogs

MAES NOTARISSEN TELEFOON

Via de Notaristelefoon kun je vragen direct voorleggen aan een (kandidaat-)notaris. De Notaristelefoon is iedere werkdag bereikbaar van 9.00 tot 14.00 uur, telefoon 0900 - 346 93 93, € 0,80 per minuut. Kijk op www.notaris.nl voor actuele tarieven en overige publieksinformatie. Je kan voor vragen ook rechtstreeks de MAES notarissen telefoon bellen op + 31 (0)10  44 53 777. Wij staan je graag te woord en rekenen daar niets voor.

Lees verder

03 Oct

Artikelen

HDN: HYPOTHEEK OVERSLUITEN FORS TOEGENOMEN

Het aantal hypotheekaanvragen steeg met 11% in het derde kwartaal ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Dit heeft met name te maken met de groep consumenten die hun hypotheek oversluiten (+23%). 

Lees verder

28 Jan

Artikelen

Ik weet niet meer of ik al een testament heb gemaakt. Hoe kom ik hierachter?

Met een testament kunt u regelen wie uw erfgenamen zijn, hoe uw erfenis moet worden afgewikkeld en nog veel meer. Een testament is alleen geldig als het stuk een bijzondere vorm heeft: de meest gangbare vorm is de notariële akte, die wordt opgesteld door de notaris. De reden voor deze bijzondere vorm is, dat in een testament belangrijke beslissingen worden genomen die grote financiële en sociale gevolgen kunnen hebben. De notaris legt niet alleen uw wensen vast in het document, maar adviseert u ook over welke mogelijkheden u hierin heeft, en wat de gevolgen hiervan (kunnen) zijn.

Lees verder

03 Feb

Artikelen

Nieuwsbericht 1


Lees verder

03 Feb

Artikelen

Gooi je goede geld niet in het...

Een goede notaris helpt je onberispelijk, snel en voordelig. Met je huis en hypotheek. Je familie en relatie. Of met je onderneming. Klanten geven ons een 9.

Pak hier die fikse korting!

MAES notarissen. Goed voor elkaar.

Lees verder

03 Feb

Artikelen

Nieuwsbericht 3

Lees verder

03 Feb

Geen categorie

Nieuwsbericht 5

Lees verder

03 Feb

Geen categorie

Nieuwsbericht 6


Lees verder

26 Jul

Geen categorie

Complimenten en klachten

Wij bedienen een paar duizend klanten per jaar. Zij tonen zich blijkens onderzoek zeer tevreden over de kwaliteit van onze dienstverlening, Met een Net Promotor Score van 92 op 100 bevelen zij ons van harte aan bij andere consumenten. In de eerste zes maanden van 2021 toonden zich echter 5 klanten bij ons niet tevreden. Dat zijn er voor ons 5 teveel. Wat ging er mis en hoe kunnen we dat voor de toekomst voorkomen?

Lees verder