Onze website op jouw voorkeuren in richten.
Zo kun je gemakkelijk navigeren en zijn relevante pagina’s sneller vindbaar.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) komt met een model dat het weglekken van zorggelden of het maskeren van onjuist gebruik van zorggeld moet voorkomen. Daarvoor heeft de NZa eerst onderzoek gedaan naar complexe juridische organisatiestructuren van zorgaanbieders.
De zorgautoriteit heeft in samenwerking met accountants, notarissen, banken, gemeenten en zorgverzekeraars en zorgkantoren verkend welke barrières dit onwenselijke gedrag kunnen verhinderen. Dit leverde het barrièremodel op, dat handvatten geeft om verkeerde intenties te ontmoedigen en fouten te voorkomen.
Barrièremodel
Het barrièremodel, ontwikkeld door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), volgt alle verschillende fases die de oprichting van een nieuwe zorgonderneming kent: van de oprichting ervan tot aan het faillissement en de eventuele doorstart. Het biedt een denkkader om per fase de risico’s op oneigenlijk gebruik van zorggeld en de barrières die dit kunnen verhinderen te identificeren.
Geldstromen
Complexe juridische organisatiestructuren zijn op zichzelf niet verboden, maar maken het wel lastiger om geldstromen te volgen waardoor oneigenlijk gebruik van zorggeld mogelijk wordt. Deze bevindingen zijn de directe aanleiding geweest voor het onderzoek. Het sluit ook aan op de eerdere signalering van de NZa en andere partijen dat het relatief eenvoudig is om een zorgonderneming te starten en daarbij zorggelden te laten weglekken.