×

30-04-2021

Bescherm jezelf en elkaar tegen ongeluk en ziekte. Maak een levenstestament. Zoals Abby heeft gedaan.

Bescherm jezelf en elkaar tegen ongeluk en ziekte. Maak een levenstestament. Zoals Abby heeft gedaan.


Bijna 1 miljoen mensen hebben een levenstestament. In 2020 hebben ongeveer 200.000  Nederlanders een levenstestament laten opmaken.

Stel: er gebeurt iets met u. Door een ongeluk of ziekte verandert uw leven flink en lukt het u even niet meer om zelfstandig beslissingen te nemen. Wie mag die dan voor u nemen? En wat zijn uw keuzes op persoonlijk, medisch en financieel gebied eigenlijk? Dit legt u vast in een levenstestament, zodat uw dierbaren weten wat ze moeten doen. Eén miljoen mensen gingen u al voor: zij legden hun wensen vast bij de notaris. Is dit ook iets voor u?

Wat is een levenstestament?

80% van de Nederlanders kent de term levenstestament. Maar weet u ook wat het precies betekent? Een levenstestament is iets anders dan een testament. Een levenstestament geldt tijdens uw leven in die situaties wanneer u, om wat voor reden dan ook, niet meer uw eigen beslissingen kunt nemen. U staat daar misschien niet vaak bij stil, maar dat kan iedereen overkomen, ongeacht uw leeftijd. Een levenstestament bestaat vaak uit twee volmachten: één voor uw financiële belangen en één voor de medische en persoonlijke zaken.

In uw levenstestament wijst u een vertrouwenspersoon aan die namens u mag handelen. Dat kan uw partner of een kind zijn, maar het mag ook iemand anders zijn. Het belangrijkste is dat u álle vertrouwen heeft in deze persoon.

Het is ook verstandig om een vorm van toezicht op de uitvoering van uw levenstestament te regelen: samen met de notaris kunt u bepalen in welke situaties de vertrouwenspersoon met anderen moet overleggen. Bijvoorbeeld met (andere) familieleden of een professionele vertrouwenspersoon. Uw notaris vertelt u hier graag meer over.

93% van de mensen met een levenstestament legt daarin zowel de financiële, zakelijke (vermogensrechtelijke) en persoonlijke belangen, als de medische zaken vast. Een klein deel van de mensen maakt daarin wel een keuze, bijvoorbeeld om alleen de vermogensrechtelijke óf de medische zaken vast te leggen.

Wat wilt u vastleggen in een levenstestament?

  • Uw financiële en zakelijke belangen. Wie regelt uw bankzaken en belastingen? Wat moet er met uw huis gebeuren als u er niet meer kunt wonen? En wie wordt, als dat nodig is, uw bewindvoerder, curator of mentor?
  • De keuze voor wel of geen medische behandeling of reanimatie. Hoe ziet u uw levenseinde voor u? Wilt u gereanimeerd worden als dat nodig is? Wanneer is euthanasie voor uw gewenst?
  • Uw persoonlijke wensen. Hoe en door wie wilt u verzorgd worden, als dat nodig is? Hoe moet uw uitvaart eruitzien? Wat moet er met uw huisdier gebeuren als u er niet meer voor kunt zorgen? En wat moet er met uw social media-profielen gebeuren?
  • Het toezicht. In welke situaties moet de vertrouwenspersoon met anderen overleggen?   
Ieder zijn eigen verhaal

Loes, Joep en Abby kozen voor een levenstestament. Waarom? Ze hebben er elk hun eigen reden voor. Benieuwd welke? Ontdek het verhaal van Abby in de video of kijk op teken vandaag voor morgen! 

Bescherm jezelf en elkaar tegen ongeluk en ziekte 

Zorg dat u uw zaken goed voor elkaar hebt. En dat u goed voor elkaar bent. Maak een levenstestament. Wilt u meer advies over dit onderwerp? Kom langs of bel ons. De  bespreking is kosteloos. Bel voor het maken van een afspraak voor een bespreking op kantoor of voor een video-call met +31 (0)10 44 53 777. Wij zien ernaar uit om u te mogen begroeten.