×

02-04-2020

Coronavirus: notarissen in Europa werken door

Coronavirus: notarissen in Europa werken door


Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa werken notarissen door. De meeste kantoren zijn open en veel medewerkers werken thuis. Dat blijkt uit een inventarisatie van maatregelen bij de 22 Europese notariaten die de Raad van notarissen in Europa, de CNUE, heeft gemaakt.

CNUE-voorzitter Georgios Rouskas benadrukt dat het notariaat een belangrijke rol speelt in het financiële en sociale leven van de Europese burgers. 'Het is belangrijk levens te redden en de publieke diensten van het notariaat te blijven bieden in tijden van deze COVID-19-crisis en te voorzien in de behoeften van de mensen in alle sectoren'.

Open of dicht
In 11 landen mogen notariskantoren zelf besluiten of zij open blijven. In die landen is vaak de helft van de notariskantoren gesloten. In Frankrijk is het advies het kantoor te sluiten en zoveel mogelijk digitaal en telefonisch te werken. In Italië, Spanje, Bulgarije en Malta zijn kantoren alleen open voor urgente zaken. In Spanje moet het kantoor van een zieke notaris worden gesloten. Die moet dan direct voor een waarnemer zorgen.

Sluiting
In Letland, Litouwen, Slovenië en Roemenië zijn noodwetten uitgevaardigd die het beroepsorganisaties mogelijk maken te besluiten notariskantoren te sluiten. De beroepsorganisatie in Litouwen besloot daarop tot sluiting van de kantoren, maar na protesten heeft hun ministerie besloten dat notariskantoren onder strikte voorwaarden open moeten blijven. Het werk van notarissen moet zoveel mogelijk op afstand worden voorbereid en een akte passeren mag alleen met onder meer maskers en handschoenen. Estland en Letland zijn het verst met het op afstand digitaal passeren van akten. Letland merkt dat nu meer van hun digitale platform gebruik wordt gemaakt.

Financiële problemen en staatssteun
Verschillende notariaten maken melding van grote financiële problemen. In Tsjechië hebben notariskantoren een omzetverlies van 80 tot 90 procent. In Oostenrijk is dit 70 tot 80 procent. De Oostenrijkse regering heeft maatregelen genomen om dit verlies deels te compenseren. De regering betaalt bijvoorbeeld 80 procent van de salarissen van de werknemers gedurende de coronacrisis. Belastingen kunnen worden uitgesteld en kleine kantoren met minder dan 10 werknemers krijgen hulp via een direct financieringsplan. Ook in Duitsland heeft de regering maatregelen getroffen om de financiële liquiditeit te beschermen, bijvoorbeeld door uitstel van belastingen. In Estland wordt ook gewerkt aan maatregelen. Het Maltese notariaat heeft zijn regering gevraagd om in het financiële crisisplan te worden opgenomen. Het Portugese notariaat krijgt drie maanden uitstel van betaling van de contributie.

Inventarisatie
De CNUE gaat door met het inventariseren van de maatregelen en mogelijke wetswijzigingen die voor het notariaat van belang zijn.

Bron: Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie