×

21-08-2022

De Birkin bag

De Birkin bag


Tassen

Er zijn tassen en er zijn tassen. Van het goedkope en milieuonvriendelijke plastic tasje van de supermarkt tot kostbare designtassen die als collectors item gelden. De ene tas is de andere niet. Net als bij notarissen. De ene notaris is de andere niet. Aan wie vertrouw jij jouw belangrijkste zaken toe? 

Birkin bag

Bij ons op kantoor hangt in de lounge -  als onderdeel van onze zeer bescheiden kunstcollectie - een oranje Birkin bag pontificaal aan een displayhanger. De Birkin bag van Hermès is de tas der tassen die bovenaan aan het verlanglijstje van menige dame staat. Wist je dat achter het ontstaan van deze tas een bijzonder verhaal schuil gaat?

Het verhaal achter de Birkin

De geschiedenis van de Hermès Birkin bag begint in een vliegtuig dat in 1981 van Parijs naar London vloog. Tijdens deze vlucht zit Jean-Louis Dumas, de toenmalige president van het luxueuze modehuis Hermès, naast de Engelse actrice en zangeres (van het nummer: "Je t'aime moi non plus") Jane Birkin. Net nadat Jane met veel moeite haar rieten handtas in de opbergruimte boven haar hoofd heeft opgeborgen valt de tas om en liggen al haar eigendommen op en rondom Jean-Louis. Jane verontschuldigt zich terwijl ze al haar spullen bij elkaar raapt en legt hem ondertussen uit dat ze ontzettend haar best heeft gedaan om een mooie leren tas te vinden waarin ze al haar spullen kwijt kan, maar dat zo’n tas schijnbaar niet bestaat. Jean-Louis vergeet de bijzondere ontmoeting met de knappe actrice niet en in 1984 introduceert Hermès naar aanleiding van Jane’s verhaal de Birkin bag; een leren tas van een voor die tijd flink formaat waar vrouwen meer dan een portemonnee en een lipstick in kunnen meedragen. In de eerste jaren na de introductie gebruikt Jane de naar haar vernoemde tas ook regelmatig, maar later zegt ze het maar een zwaar en onhandig ding te vinden. Desondanks werd de Birkin bag een mega succes en heeft de tas inmiddels een iconische status verworven.

Veblen goed

Een Birkin is alleen verkrijgbaar voor geduldige liefhebbers die bereid zijn heel diep in de buidel te tasten. Een echte Birkin begint bij € 4.800 en je kunt gerust uit gaan van een wachttijd van minimaal twee jaar. Alle Birkin bags worden met de hand gemaakt van enkel de beste materialen door een team van speciaal geschoolde handwerkers. Iedere Birkin wordt voorzien van een ‘craftmans stamp’ waarin het ID nummer van de maker en de datum verwerkt zijn. De Birkin is een zogenaamd "Veblen goed". Dat is een economische term. Dat is een goed met een positieve prijselasticiteit: bij een stijgende prijs neemt de vraag naar het goed  toe en bij een dalende prijs daalt ook de vraag naar dat goed weer. 

Kostenbewust

Een Veblen goed is eigenlijk het tegenovergestelde van de dienst die wij als notarissen aan het publiek leveren. De vraag naar notariële diensten neemt af als de prijs stijgt en meer mensen gaan naar de notaris als de prijzen dalen. Dat is negatieve prijselasticiteit. Geldt overigens ook voor plastic tasjes.

Bij MAES notarissen zijn wij, anders dan heel veel andere notarissen of lead-generators, open en transparant over onze tarieven. Die staan gewoon op onze website en in de offerte die door de klant bij het verstrekken van de opdracht wordt geaccepteerd. En je vindt ze ook op de website van de Goedkoopste notaris. Wij blijken, zeker met ons discount label Basisnotarissen Rijnmond, zeer voordelig te zijn. Wij willen bij MAES notarissen graag kostenbewust diensten met de hoogste kwaliteit verlenen. Wij erkennen de noodzaak om je budget voor notariële diensten te managen en dat hetgeen wij in rekening brengen waar voor je goede geld moet zijn. Wij denken dat de tariefstructuur die wij hanteren redelijk en concurrerend is en dat onze tarieven in verhouding staan tot de waarde die wij toevoegen. Ons streven is om op basis van de door ons geleverde kwaliteit en de daartegenover staande honorering een bestendige relatie met onze klanten te onderhouden.

Niet alles is wat het lijkt

Met zijn iconische status is de Birkin een zeer gewilde tas die voor veel dames enorm tot de verbeelding spreekt. Andere merken (en dan hebben we het niet alleen over de grotere budget fashionketens) en grote modehuizen, hebben zich ook duidelijk laten inspireren door de bijzondere handtas. 

In elke prijscategorie, van duur tot heel betaalbaar, zijn look-a-likes van de Hermès Birkin te vinden. Want niet alles is wat het lijkt. Op een notariskantoor weten wij dat als geen ander. En ook de ene notaris is de andere niet.