×

26-10-2021

Duurdere woning dankzij schenkingsvrijstelling

Duurdere woning dankzij schenkingsvrijstelling


De schenkingsvrijstelling eigen woning wordt door een deel van de ontvangers vooral gebruikt om een duurdere woning te kopen. Een deel van de starters koopt een woning die zij zonder schenking niet hadden kunnen kopen. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau SEO.

Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief haalt het rapport aan in zijn antwoord op schriftelijke vragen van de PvdA en GroenLinks over de schenkingsvrijstelling eigen woning. Die is per 1 januari 2017 verruimd met de verwachting dat personen onder de 40 jaar deze zouden gebruiken voor schuldaflossing en niet voor de aanschaf van een (duurdere) woning.

Hoge hypotheekschulden
Ten tijde van het invoeren van de verruiming hadden vooral personen onder de 40 jaar relatief hoge hypotheekschulden. In 2016 had 33 procent van de  huiseigenaren tussen de 18 en 40 jaar een hypotheek die 'onder water' stond. In 2018 was dit nog maar 8 procent. De reden hiervoor is niet zozeer de schenkingsvrijstelling, maar de gestegen huizenprijzen, de introductie van de fiscale aflossingseis en strengere leennormen.

Geen aanpassing regeling
Volgens het rapport van SEO is het gebruik van de schenkingsvrijstelling te beperkt voor een meetbaar effect op de woningprijzen. Wel treden jongeren iets eerder toe tot de woningmarkt. Omdat het kabinet demissionair is, wordt nu niets besloten over een eventuele aanpassing van de regeling.

 

Bron: Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie