×

28-09-2020

Eerste registraties UBO-register een feit

Eerste registraties UBO-register een feit


De eerste registraties van een UBO zijn inmiddels gedaan in het nieuwe register. Vanaf gisteren zijn Nederlandse vennootschappen en andere juridische entiteiten als stichtingen verplicht om hun ‘uiteindelijke belanghebbenden’ (ultimate beneficial owners, UBO's) te registreren in het UBO-register.

Deze registratieverplichting geldt niet voor onder meer beursgenoteerde vennootschappen en verenigingen van eigenaars. Bestaande entiteiten hebben tot 27 maart 2022 de tijd om hun UBO’s in te schrijven. Nieuw opgerichte organisaties dienen een UBO gelijktijdig met de inschrijving in het Handelsregister te registreren.

Werkwijze
De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie heeft voor notarissen alle informatie over de inwerkingtreding en de werkwijze van het UBO-register op een rij gezet. Belangrijk bij het registreren van UBO’s is de documentatie waaruit blijkt dat een geregistreerd persoon een UBO is. De Kamer van Koophandel (KvK), de houder van het register, heeft ook een informatiepagina en publiceerde eerder al de 5 belangrijkste vragen en antwoorden van de KvK over het register en de meest gestelde vragen van Wwft-instellingen hierover.

Applicatie
De KvK heeft een applicatie ontwikkeld waarmee notarissen een UBO in het register kunnen inschrijven. Het notariaat is betrokken geweest bij de ontwikkeling daarvan. De KvK werkt onder meer samen met Westport Notarissen. Daarom mocht notaris Lars Boellaard gisteren de eerste inschrijving doen.

Bron: Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie