×

16-07-2021

Fraudezaak Pels Rijcken omvangrijker dan gedacht

Fraudezaak Pels Rijcken omvangrijker dan gedacht


De fraudezaak bij Pels Rijcken blijkt omvangrijker dan in eerste instantie werd gedacht. 18 jaar lang heeft de betrokken notaris geld overgeboekt naar privérekeningen op naam van stichtingen die door hem werden beheerd. Het gaat om een totaal bedrag van ongeveer 250.000 euro. Het kantoor is onder verscherpt toezicht geplaatst. Dit blijkt uit een tweede onderzoek dat Pels Rijcken heeft laten uitvoeren.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid stuurde hierover vrijdagmorgen een brief naar de Tweede Kamer. Grapperhaus schrijft in de Kamerbrief: ‘De resultaten bevestigen helaas het uiterst zorgelijke beeld dat er sprake is geweest van omvangrijke malversaties door een notaris, die zich gedurende vele jaren hebben ontwikkeld tot een zeer groot financieel tekort in enkele dossiers die de betrokken notaris behandelde.’

Serieuze aanpak
Ook de staat is hierdoor in 5 dossiers benadeeld. Dit neemt de minister hoog op. Hij laat dan ook weten dat hij komt met een serieuze aanpak om herhaling te voorkomen. ‘Volstrekt duidelijk is evenwel dat een situatie waarin een persoon in een dergelijke positie, mede op basis van het vertrouwen dat hij geniet, dergelijke feiten kan begaan, voor de toekomst moet worden voorkomen.’ Hij wacht het onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) en Bureau Financieel Toezicht (BFT) af.

Bron: Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie