×

10-01-2022

HEMA gestopt met notarisservice

HEMA gestopt met notarisservice


De HEMA is per 29 december vorig jaar gestopt met de notarisservice. De reden van het stoppen van de samenwerking met de aangesloten notarissen wordt niet genoemd.

De HEMA begon in oktober 2013 met het aanbieden van standaard samenlevingscontract of testament. Voor de ondertekening en het passeren van de akte konden de consumenten terecht bij diverse notariskantoren waar de HEMA mee samenwerkte.

Gerechtshof
De KNB stapte destijds naar de rechter om te toetsen of notarissen wel aan deze service mochten meewerken. Het Gerechtshof Amsterdam schepte in 2015 uiteindelijk duidelijkheid in deze zaak. De notarisservice voldeed aan de notariële wet- en regelgeving. De notaris hield volgens het hof in voldoende mate regie, zeggenschap en toezicht op de aan HEMA uitbestede werkzaamheden.

Lopende dossiers
Hoewel de HEMA niets loslaat over de reden voor het stopzetten van de notarisservice, publiceerde het wel een document met veelgestelde vragen. Daaruit blijkt dat lopende dossiers worden afgehandeld door de notarissen die de akten hebben opgesteld. Overigens is Kruidvat, dat in 2020 ook een notarisservice begon, eveneens gestopt met het aanbieden van notariële producten.

Bron: Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie