×

29-09-2023

Koning viert 750 jaar stadsrechten Vlaardingen

Koning viert 750 jaar stadsrechten Vlaardingen


Zijne Majesteit de Koning brengt op vrijdag 29 september een bezoek aan Vlaardingen. Vlaardingen heeft dit jaar 750 jaar stadsrechten en viert dat een jaar lang. Op vrijdagavond 29 september vindt het Theatraal Stadsspektakel ‘Het Verhaal van Vlaardingen’ plaats. Koning Willem-Alexander woont het eerste deel van deze openluchtvoorstelling aan de Oosthavenkade bij.

Vlaardingen besteedt in het jubileumjaar aandacht aan de rijke geschiedenis van de stad sinds 1273. Met de viering brengt Vlaardingen via sport, cultuur, kunst, erfgoed en andere maatschappelijke initiatieven bewoners actief met elkaar in contact en tot samenwerking. Eén van de initiatieven van de opgerichte Stichting Vlaardingen 750 is de openluchtvoorstelling ‘Het Verhaal van Vlaardingen’. Meer dan 250 lokale acteurs, dansers, zangers, een professioneel orkest en begeleidende beelden brengen verleden, heden en toekomst samen op een podium aan de Oosthavenkade van Vlaardingen. 

Voorafgaand aan de theatervoorstelling ontmoet Koning Willem-Alexander verschillende Vlaardingers in een historisch haringpakhuis waar nu het internationale familiebedrijf J. de Jonge Group is gevestigd. De Koning spreekt met  Vlaardingers over hun betrokkenheid bij dit jubileumjaar en over hun band met Vlaardingen. 

Vlaardingen beleefde in de 18e eeuw een glorietijd, vanwege de grote haringvloot die de Noordzee bevoer. Vlaardingen staat nog steeds bekend als ‘haringstad’. De stad kende ook armoede en tegenslag, zoals een stadsbrand in 1574, grote overstromingen, pestepidemieën en het verdwijnen van de haringvloot halverwege de vorige eeuw. Vlaardingen is de zesde zeehaven van Nederland en werkt aan een evenwichtige woningvoorraad en groene wijken.