×

27-07-2024

Meerdere wegen naar Rome: nalaten met een legaat

Meerdere wegen naar Rome: nalaten met een legaat


Wat is een legaat?

Een legaat is een bepaling in uw testament waarin u regelt dat u na uw dood bepaalde bezittingen wilt toekennen aan iemand. Hierbij kan het gaan om een specifiek goed zoals een auto, sieraad of een bepaald geldbedrag. Ook is het mogelijk om na uw dood iemand een recht van (vrucht)gebruik te legateren, bijvoorbeeld van uw woning of van een andere bezitting. Degene die een legaat ontvangt, staat in beginsel buiten de verdere afhandeling van de erfenis, tenzij deze persoon óók als erfgenaam is benoemd.

Verschil met erfgenaam

Bent u erfgenaam, dan erft u naast de bezittingen, óók de schulden van de overledene (of een aandeel daarin). Denk bijvoorbeeld aan de hypotheekschuld, begrafeniskosten en erfbelasting. Een legataris erft met een legaat enkel bepaalde bezittingen en kan dus niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schulden.

Hoe vastleggen?

Een legaat legt u vast in uw testament. Wilt u bijvoorbeeld een bepaald geldbedrag aan een goed doel nalaten, dan kunt u hiervoor naar de notaris. Degene die het legaat krijgt (ook wel de “legataris” genoemd) hoeft een legaat niet verplicht te accepteren. Wordt bijvoorbeeld een caravan gelegateerd, dan kan een weigeringsreden zijn dat in de toekomst hoge kosten worden verwacht vanwege onderhoud of stalling.

Soorten legaten

Legaten komen in verschillende vormen voor. Zo kunt u kiezen voor een ‘legaat tegen inbreng’. Hiermee wordt de mogelijkheid geopend bepaalde objecten uit de erfenis over te nemen tegen de waarde daarvan. Zo wordt het saldo van de erfenis verhoogd voor de erfgenamen, die recht hebben op het restant. Ook fiscaal kan het interessant zijn om in uw testament legaten op te nemen: de notaris kan de opties toelichten.

Ga naar de notaris!

Om zeker te zijn dat uw specifieke bezittingen na uw overlijden naar de juiste personen gaan, is het verstandig om een testament op te stellen en daarin die bezittingen te legateren. Neem contact op met de notaris om uw wensen juridisch vast te leggen en onduidelijkheid bij uw nabestaanden te voorkomen.

 

 

 

Dit artikel is ontleend is aan ‘Met Recht Geregeld’, een product van FBN Juristen.

Dit artikel is niet te beschouwen als een juridisch advies. FBN Juristen en MAES notarissen besteden de uiterste zorg aan de inhoud van de artikelen, maar aanvaarden geen aansprakelijkheid in geval van onvolledigheid of onjuistheid van een artikel, noch voor de gevolgen daarvan.