×

24-02-2023

Minder geregistreerd partnerschappen in 2022

Minder geregistreerd partnerschappen in 2022


Het aantal geregistreerd partnerschappen is vorig jaar voor het eerst in lange tijd gedaald. In 2022 werden ruim 24.000 partnerschappen gesloten, zo’n 2.000 minder dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Het geregistreerd partnerschap werd 25 jaar geleden in het leven geroepen, met name om stellen van gelijk geslacht de mogelijkheid te bieden hun relatie te formaliseren. Toen het huwelijk in 2001 ook voor stellen van gelijk geslacht werd opengesteld, kozen die paren echter veel vaker voor trouwen.

Juridisch ouderschap
Sinds dat jaar begon het geregistreerd partnerschap aan een gestage opmars, vooral door de populariteit van deze samenlevingsvorm onder heterostellen. Toen huwelijk en geregistreerd partnerschap in 2014 gelijk werden getrokken voor toekenning van het juridisch ouderschap aan vaders en partners in paren van gelijk geslacht, zorgde dat voor een verdere toename in het aantal partnerschappen.

Zakelijk
Inmiddels kiest ongeveer een kwart van alle paren die naar de burgerlijke stand gaat voor een geregistreerd partnerschap. Geregistreerd partners lijken hun verbintenis zakelijker te benaderen dan mensen die trouwen. Zo is maandag de populairste dag voor het sluiten van een geregistreerd partnerschap, terwijl huwelijken bij voorkeur op vrijdagen in de lente en de nazomer plaatsvinden. Ook gaat een partnerschap vaker dan een huwelijk gepaard met een andere belangrijke gebeurtenis, zoals het krijgen van een kind of een verhuizing.

Bron: Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie