×

22-09-2021

Nederlandse notarissen delen ervaringen met Europese collega’s

Nederlandse notarissen delen ervaringen met Europese collega’s


'Het Nederlandse notariaat is concurrerender, moderner en klantgerichter geworden. En het zoekt continu als een spin in het web naar samenwerking met relevante partijen', dit zei notaris Remco van der Kuijp vrijdag tijdens een workshop over notariaat en mededingingswetgeving bij de algemene vergadering van de Raad van notarissen in Europa (CNUE) in Boedapest. Hij heeft daar de Nederlandse ervaringen met het proces naar vrije tarieven gedeeld. Verschillende Europese landen krijgen daar mogelijk in de toekomst ook mee te maken. Nederland is nu nog steeds het enige land dat deze liberalisering heeft ingevoerd.

De Koninklijke Nederlandse beroepsorganisatie (KNB) behartigt de belangen van het notariaat ook grensoverschrijdend. Zo maakt de beroepsorganisatie internationale ontwikkelingen onderdeel van het nationaal beleid, wordt samengewerkt met vertegenwoordigers van andere landen en heeft de KNB inbreng in de CNUE. Naast de algemene vergadering werden 3 workshops georganiseerd.

Inspraak burgers
De eerste workshop ging over de waarden van het Europese notariaat in het kader van de Conferentie over de toekomst van Europa. Dit Europese project – dat recent ook door de Nederlandse overheid onder de aandacht is gebracht – is bedoeld om de (middel-)lange toekomst van Europa te bespreken, inclusief eventuele hervormingen met de burgers en maatschappelijke partijen. De Europese notariaten zullen op 7 december hier een conferentie over houden om positie te bepalen. Hierna zal in het voorjaar van 2022 een advies volgen.

Soepele transacties
In een andere workshop werden de digitale uitdagingen in de notariële praktijk onder de loep genomen. In een rondetafelgesprek is over de verschillende digitale initiatieven van gedachten gewisseld. Speciale aandacht was er voor het Duits-Spaanse project EUdoc. Dit is een platform dat kan zorgen voor het eenvoudig en veilig uitwisselen van notariële documenten tussen Europese notarissen. In december is er weer een vergadering.

Bron: Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie