×

09-12-2021

Opnieuw stijging aantal akten na dip in oktober

Opnieuw stijging aantal akten na dip in oktober


De dip in oktober van het aantal door notarissen gepasseerde akten lijkt voorbij. In november steeg het totaal aantal akten tot ruim 165.000, zo’n 12,5 procent meer dan in oktober. Vergeleken met vorig jaar november is dat aantal ongeveer gelijk gebleven.

Vooral het aantal (levens)testamenten nam vergeleken met vorige maand sterk toe, maar ook de aantallen andere aktesoorten stegen. De enige aktesoort die achterbleef is die van de overdracht van vastgoed.

Hypotheken populair
Het aantal overdrachtsakten lag vergeleken met vorige maand weliswaar iets hoger (2 procent), maar vergeleken met november vorig jaar nam dat aantal af met ongeveer 10 procent tot 29.000. In november 2020 passeerden notarissen nog 32.000 overdrachtsakten. Het tekort aan te koop staande woningen leidt tot een sterke stijging van het aantal tweede hypotheken en oversluitingen van bestaande, meestal voor verbouwingen. In november werden 37.000 hypotheekakten getekend, ruim 3.000 meer dan in dezelfde maand vorig jaar (plus 9,6 procent) en 2.400 meer dan vorige maand (plus 7 procent).

Aantal vastgoedzaken neemt af
Uit het maandelijks onderzoek van de KNB blijkt dat notarissen verwachten dat het aantal nieuwe zaken in het vastgoed afneemt. Dat zal niet liggen aan het aantal hypotheken, want het aantal aanvragen voor nieuwe hypotheken blijft volgens het Hypotheken Data Netwerk (HDN) onverminderd hoog.

Grote vraag naar (levens)testamenten
Traditiegetrouw laten veel mensen tegen het einde van het jaar een testament of levenstestament opmaken. Dat is dit jaar niet anders, maar de stijging ten opzichte van de vorig maand is dit jaar erg sterk. In totaal passeerden notarissen in november iets meer dan 28.000 testamenten. Dat zijn er ruim 3.800 meer dan in oktober. Een stijging van 16 procent. Het aantal levenstestamenten steeg zelfs met 26 procent, van ongeveer 13.500 in oktober naar 17.000 in november. Ook vergeleken met de maand november 2020 stegen deze aantallen. In november 2021 werden 1,5 procent meer testamenten en ruim 7,5 procent meer levenstestamenten gepasseerd.

Meer nieuwe aanvragen
De vraag naar (levens)testamenten houdt nog wel even aan, zo verwachten notarissen. Bijna 40 procent van de respondenten van het maandelijkse onderzoek van de KNB geeft aan dat het aantal nieuwe aanvragen voor deze akten is toegenomen. 17 procent meldt een stijging van minder dan 10 procent en bij 20 procent stijgt dat aantal met een percentage tussen de 10 en 25 procent.

Optimisme over ondernemingspraktijk terecht
Vorige maand gaf een derde van de respondenten aan dat het aantal nieuwe zaken in de ondernemingspraktijk was toegenomen. Dat optimisme zien we deze maand terug in de akte-aantallen. Het totaal aantal akten in deze praktijk steeg afgelopen maand met ongeveer 3.500 tot bijna 14.000, een stijging van 33 procent ten opzichte van oktober. Vooral het aantal nieuwe bv’s dat werd opgericht steeg sterk, van ongeveer 5.000 in oktober naar bijna 6.900 in november. Dat is een stijging van 38 procent. Vergeleken met de maand november vorig jaar is de stijging veel minder spectaculair. Toen werden 6.700 bv’s opgericht, 2,5 procent minder dan in november dit jaar.

Stijging houdt aan
Komende tijd zal die stijging aanhouden, zo is de verwachting. 40 procent van de respondenten van het onderzoek meldt een stijging van het aantal nieuwe zaken; ruim 16 procent meldt een stijging van minder dan 10 procent, 20 procent meldt een stijging tussen de 10 en 25 procent.

Bron: Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie