×

20-09-2022

Prinsjesdag

Prinsjesdag


Prinsjesdag

Koning Willem Alexander moet na zijn bezoek ter gelegenheid van de uitvaart van Queen Elisabeth zo ongeveer gelijk alweer door naar Paleis Noordeinde, vanwaar hij de derde dinsdag van september per koets vertrekt naar de Haagse Stadschouwburg. Daar wordt vanwege de renovatie van het Binnenhof door de Koning, voor het eerste ook in aanwezigheid van Prinses Amalia, de Troonrede uitgesproken. 

Plannen uit de Troonrede

De Troonrede met de miljoenennota bevat onder meer de plannen van het kabinet voor de komende periode. De plannen komen kort en goed op het volgende neer.

  • Het kabinet komt met een pakket van 17 miljard euro, vooral om de klap van de koopkrachtval te dempen. Ruim het dubbele van wat dit jaar al besteed werd.
  • Het minimumloon gaat vanaf 1 januari 2023 met 10 procent omhoog, een forse stijging. Ook de bijstand en de AOW stijgen met dat percentage mee.
  • Om de energieprijzen ‘zo gericht mogelijk’ te drukken wordt de btw-verlaging op energie ingetrokken, maar wordt de energiebelasting wel fors verlaagd. De laagste inkomens kunnen weer rekenen op een energietoeslag van 1.300 euro.
  •  Het kabinet stelt een prijsplafond in voor de bedragen die energieleveranciers bij particulieren in rekening mogen brengen. Die overheidsbescherming geldt in elk geval van 1 november tot 1 april 2023.
  • De zorgtoeslag gaat in 2023 omhoog naar het maximale bedrag van 412 euro, de huurtoeslag gaat omhoog, net als het kind gebonden budget.
  • De belasting op arbeid wordt verlaagd: het tarief in de eerste schijf, voor inkomens tot zo’n 70.000 euro, gaat omlaag. De arbeidskorting, een belastingkorting voor werkenden, gaat omhoog met 500 miljoen euro.
  • De beurs voor uitwonende studenten wordt verhoogd in zowel 2023 als in 2024.
  • De lasten voor bedrijven gaan omhoog. De vennootschapsbelasting gaat van 15 procent naar 19 procent.
  • Vermogenden worden zwaarder aangeslagen. De belasting op spaargeld, aandelen en een tweede huis gaat omhoog van 31 procent naar 34 procent, dat stijgt de komende drie jaar in drie stappen.
  • Het heffingsvrije vermogen wordt gesteld op een bedrag van 57.000 euro, dat was zo’n 50.000 euro. Op die manier worden kleine spaarders dus ontzien.
  • De premie voor de zorgverzekering zal het komende jaar voor veel verzekerden waarschijnlijk omhooggaan met ruim 10 euro per maand. De stijging is vooral het gevolg van de loonstijging en andere prijsstijgingen in de zorgsector.
  • De belasting die energiebedrijven betalen, de mijnbouwheffing, gaat omhoog. De energiefirma’s maken immers grote winsten momenteel door de hoge prijzen.
  • Het kabinet wil, zoals het al van plan was, de zelfstandigenaftrek sneller afbouwen. Dat is het vaste bedrag dat mag worden afgehaald van de winst. Het kabinet wilde daar al van af omdat het ervoor zorgt dat ZZP’ers elkaar uit de markt drukken met lage tarieven.
  • De korting op accijns op benzine en diesel loopt door tot 1 juli 2023. Vanaf april van dit jaar betaalden we al 17 cent minder voor een liter benzine en 11 cent minder voor een liter diesel.
  • Zogeheten directeuren-grootaandeelhouders, dga’s, gaan meer belasting betalen. Het kabinet wil een regeling afschaffen waardoor dga’s minder belasting betalen over hun inkomen dan werknemers met een vergelijkbaar loon. Dat levert de staatskas 540 miljoen euro op.

Crises

Ons kabinet moet verschillende crises zien te managen. Bijvoorbeeld de stikstofcrisis, de woningmarktcrisis en de energiecrisis. Dat is voorwaar een hele opgave. Daarvoor is geld nodig. Heel veel geld. Geld dat de overheid wellicht bij u komt halen. Geld dat via belastingheffing de schatkist in vloeit en waarmee de crises in het meest gunstige geval kunnen worden bezworen. En waarmee de overheid de staatsbegroting op orde brengt. 

Uw eigen begroting

Maar hebt u uw eigen begroting al op orde? Zit u er straks - na inwerkingtreding van de plannen - zelf ook nog wel warmpjes bij. En hoe voorkomt u dat uw nabijen - uw betere helft, uw kinderen, uw ouders en andere dierbaren - straks niet in de kou komen te staan.   

Wellicht doet u er goed aan uw ondernemingen te herstructureren. Wilt u een BV oprichten om uzelf in privé te beschermen wanneer het financieel moeilijker voor u wordt. Of misschien wilt u nog wat onder een vrijstelling schenken aan uw kinderen. Wilt u nog snel profiteren van het lagere overdrachtsbelastingtarief. Of wilt u toch uw hypotheek nog oversluiten voordat de rente nog verder stijgt. Mogelijk wilt u nu reeds voorkomen dat u in het kader van uw estate planning straks nog meer aan de schatkist moet gaan afdragen dan wat u nu al doet. Wij helpen u graag met dit alles. Wacht niet af. Kom in actie. Neem de regie.

Reach out

Bel ons op +31 (0)10 44 53 777 of mail naar service@maesnotarissen.nl met uw concrete vraag.  Zoals het kabinet de gehele Nederlands bevolking probeert te helpen, zo willen wij ook vanuit onze rol en expertise specifiek u ondersteunen met datgene dat moet gebeuren.