×

25-10-2021

Strengere eisen voor Landsadvocaat

Strengere eisen voor Landsadvocaat


Op basis van adviezen van deskundigen stelt het kabinet strengere eisen aan de relatie tussen de Staat en landsadvocaat Pels Rijcken. Aanleiding is de grootschalige fraude door de oud-bestuursvoorzitter van het kantoor.

Tom Ottervanger, emeritus hoogleraar Europees Recht en Nederlands mededingingsrecht, en Bob Hoogenboom, hoogleraar forensische bedrijfskunde, adviseren (pdf, 194 kB) onder meer het opnemen van een auditverplichting in het contract tussen Staat en de Landsadvocaat. Ook gaan een ervaren Risk & Compliance Officer, een Security Officer en een Financial Officer deel uit maken van het Management Team van Pels Rijcken. Verder wordt het overleg met de Landsadvocaat anders ingericht om de communicatie te verbeteren.

Raad van Commissarissen
Behalve deze maatregelen die op korte termijn worden ingevoerd, neemt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid op basis van het adviesrapport ook maatregelen voor de middellange termijn. Zo wordt er een onafhankelijke Raad van Commissarissen ingesteld. Tevens wordt gekeken naar het advies van Hoogenboom om de advocatuur en het notariaat binnen de Landsadvocaat los te koppelen. Voor aanbevelingen op de lange termijn is meer onderzoek nodig, bijvoorbeeld door een commissie van deskundigen.

Bron: Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie