×

24-08-2021

Te goed om camp te zijn

Te goed om camp te zijn


Huis van Bassie
Onlangs passeerden wij een akte voor een koper die, zoals hij het zelf omschreef, "het huis van Bassie" had gekocht, hier bij ons aan de overkant van de Oosthavenkade. Daar moesten we afgelopen zondag bij het kijken naar het televisieprogramma Zomergasten even aan denken. 

Hans Klok pen
Klanten die bij ons op kantoor een notariële akte komen ondertekenen krijgen van ons, vanwege de pandemie veelal zo’n promotie-pen, met ons logo erop, daarvoor aangereikt. De notaris vertelt ze dan vaak dat het een "Hans Klok pen" is en dat ze niet - heel erg voor de hand liggend - op het knopje aan de bovenkant van de pen moeten drukken, maar juist onder aan de pen moeten draaien om met deze pen te kunnen schrijven. Soort van goocheltruc.

Bonnie St. Claire
Een aantal jaar geleden stonden onaangekondigd Viola Holt en Bonnie St. Claire met een hele filmploeg op een koude winterse ochtend bij onze notaris in zijn voortuin op het raam te bonken en ongevraagd heel brutaal naar binnen te filmen. Bonnie verkeerde daarbij zo vroeg op de dag al in kennelijke staat. Ze waren bezig met het draaien van een reallifesoap over het leven van Viola die vroeger als kind met haar vader, de sportjournalist ir. Ad van Emmenes, ook in het huis van onze notaris had gewoond.

VPRO's Zomergasten 
Op zondag 22 augustus jl. zagen wij het VPRO programma Zomergasten, met als gast de illusionist Hans Klok. Vroeger, in de tijd dat Zomergasten nog werd gepresenteerd door Peter van Ingen, met aansprekende gasten als prof. dr. A.C.R. Dreesmann met zijn superfast reading method en mr. G.B.J. Hiltermann, die per lier boven de golven van de oceaan van het ene marineschip naar het andere ging, waren wij groot fan van dit programma. Dat gevoel ebde de afgelopen jaren soms wat weg. Zondagavond was dat gevoel weer helemaal terug. Misschien door onze eigen en persoonlijke observaties en associaties, maar vooral vanwege de aansprekende gast die een avondvullend programma mocht samenstellen.

Wijs en sympathiek
Wij werden geraakt door de wijze en ware uitspraken die Klok in Zomergasten deed zoals "Er is een hoop om dankbaar voor te zijn, maar mensen willen het soms niet zien." Of, wat Henk van der Meijden hem ooit had gezegd: "Imago is wat je niet bent". Wij werden getroffen door de nuchtere, oprechte, optimistische en veerkrachtige ras-illusionist die in de wereld van Las Vegas met alle glitter en glamour zo dicht bij zichzelf is weten te blijven en ons laat zien dat iets niet altijd is wat het lijkt. Wij waren onder de indruk vanwege de onwaarachtige lichtheid waarmee de getalenteerde en bevlogen vakman na tegenslagen, gesteund door zijn geloof in God en een veilige en fijne jeugd, goed geluimd telkens weer door weet te gaan en zich steeds manmoedig herpakt en blijft investeren in zichzelf, zijn onderneming, de kostbare acts en de toekomst, met als lonkend vergezicht een zwembad, met een huis erbij, ergens in de Spaanse zon.

Mooi podium
Hans Klok wist oprecht en behendig de sympathie van de vele doorgaans (semi-)intellectuele VPRO kijkers te winnen toen hij, geheel onverplicht, collega-artiesten van door de jaren heen, deze televisieavond een mooi podium bood. Hij illustreerde liefdevol en zonder negatief oordeel in beeld en in woord hoe zij richting hebben weten te geven aan hun soms niet zo gemakkelijke bestaan.

De vergankelijkheid van roem en het vermogen tot wederopstanding 
Zo zagen en hoorden we een jonge en prachtige Bonnie St. Claire, met een heel leven nog voor zich, aanlokkelijk zingen en prees Klok en passant haar onlangs verschenen boek: "Kwam een vrouw bij de slijterij" nog even altruïstisch aan en stak haar daarmee liefdevol een hart onder de riem.

En we kregen een fragment te zien van The Crockson Brothers, twee sterke mooie mannen, die razendknap handstand deden op scheve stoelen die steunden op de hals van lege champagneflessen. Eenmaal veilig beneden vertelden ze interviewer Tineke de Nooij dat ze te oud werden voor halsbrekende toeren en dat ze iets anders gingen bedenken. „Een komiek kan wél oud zijn”, zei een van de broers – inmiddels hadden we Bassie en Adriaan herkend.

Toen viel ook bij ons het thematisch kwartje. Het leven als balanceer-act. De vergankelijkheid van roem en het vermogen tot wederopstanding. Niet altijd makkelijk, maar te doen voor wie durft, flink traint, hard werkt en niet opgeeft. Met compassie voor hem of voor haar die de moed heeft om verandering te omarmen, ook als je nog niet weet wat het je gaat brengen of als verandering moeilijk en zwaar is. En zoals wij dat vaak in onze notarispraktijk voorbij zien komen. Soms is het leven nu eenmaal een worsteling.

Het leven in één stilstaand beeld gevangen 
Het leven in één stilstaand beeld knap gevangen door het mooie en oprechte merk dat Hans Klok voor het publiek weet te zijn. Wat ons betreft de beste (zomer)gast(en) van dit seizoen. Te goed om camp te zijn.