×

01-06-2023

Tweede Kamer neemt wetsvoorstel digitaal oprichten bv aan

Tweede Kamer neemt wetsvoorstel digitaal oprichten bv aan


De Tweede Kamer heeft vanochtend het wetsvoorstel digitaal oprichten bv (DOBV) aangenomen. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Eerste Kamer. Als die ook akkoord gaat, kan DOBV naar verwachting 1 januari 2024 worden ingevoerd.

Het wetsvoorstel stond tot kort geleden voor inhoudelijke plenaire behandeling in de agenda van de Tweede Kamer. Het is verschillende keren doorgeschoven en uiteindelijk vanochtend als hamerstuk aangenomen. Dit is een belangrijke mijlpaal in het wetgevingstraject. Het is nu wachten op het akkoord van de Eerste Kamer.

Digitale notariële akte
Volgens de te implementeren Europese richtlijn had de implementatie hiervan, na een jaar uitstel, uiterlijk op 1 augustus 2022 moeten plaatsvinden. De implementatiewetgeving maakt het voor EU-inwoners mogelijk om digitaal een bv op te richten via een digitale notariële akte, met digitale identificatie en digitale ondertekening op de hoogste betrouwbaarheidsniveaus. Het door de KNB ontwikkelde digitaal passeren platform is al gereed voor gebruik en kan vanaf de invoeringsdatum ook daadwerkelijk worden gebruikt. 

Bron: Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie