Onze website op jouw voorkeuren in richten.
Zo kun je gemakkelijk navigeren en zijn relevante pagina’s sneller vindbaar.
Notarissen kunnen vanaf 1 januari het nieuwe energielabel aangeleverd krijgen. De invoering van het nieuwe label stuit echter op verzet. Volgens Vereniging Eigen Huis heeft het geen meerwaarde en ben je goedkoper uit met het huidige label. De organisatie adviseert huiseigenaren nog dit jaar het huidige, goedkope energielabel aan te vragen. Ook Kamerleden mengen zich in de discussie.
Vereniging Eigen Huis heeft eerder forse bezwaren geuit tegen het nieuwe label. Voor kopers zijn de uitwerking van het Klimaatakkoord over isolatiemaatregelen, subsidies, financieringsmogelijkheden en duidelijkheid over de wijkaanpak veel belangrijker, stelt de vereniging. Daarom adviseren zij huiseigenaren om nog voor 1 januari het huidige label aan te vragen. Dat blijft na ontvangst nog 10 jaar geldig.
Amendement
Kamerleden Daniel Koerhuis (VVD) en Julius Terpstra (CDA) dienden vorige maand een amendement in dat het huiseigenaren mogelijk maakt ook na 31 december het energielabel ‘oude stijl’ aan te vragen. Daarmee krijgen de huiseigenaren vanaf volgend jaar de keuze om een expert in te huren die ter plaatse het energielabel ‘nieuwe stijl’ komt bepalen of het online te regelen. Als het amendement volgende week wordt aangenomen, moet minister Ollongren het nog dit jaar mogelijk maken dat huiseigenaren ook na 1 januari het huidige energielabel kunnen blijven aanvragen.
Verplichting
Het nieuwe energielabel gaat ongeveer 190 euro kosten. Het huidige energielabel kost gemiddeld 7,50 euro. Een energielabel is nodig als een huiseigenaar zijn woning wil verkopen of verhuren. De notaris dient de verkoper te wijzen op de wettelijke verplichting tot overhandiging van het energielabel.