×

08-06-2023

Voorstel voor grensoverschrijdende bescherming kwetsbare volwassenen

Voorstel voor grensoverschrijdende bescherming kwetsbare volwassenen


De Europese Commissie heeft onlangs een voorstel voor nieuwe regelgeving gepubliceerd ter  bescherming van kwetsbare volwassenen in grensoverschrijdende situaties. Bijvoorbeeld in geval van een verhuizing naar een ander EU-land. Het gaat specifiek om volwassenen die op grond van wilsonbekwaamheid niet in staat zijn voor hun eigen belang op te komen.

De nieuwe regelgeving bestaat onder meer uit een verordening die grensoverschrijdende zaken regelt voor de bescherming van volwassenen tussen EU landen. De verordening stelt welke rechtbank bevoegd is, welk recht van toepassing is, onder welke voorwaarden buitenlandse maatregelen van toepassing zijn en hoe autoriteiten kunnen samenwerken. Daarnaast legt het procedures voor om te bepalen welke persoon of autoriteit de volwassene in kwestie kan ondersteunen en representeren. Ook het opstellen van een levenstestament en de erkenning daarvan in grensoverschrijdende gevallen maakt deel uit van de regeling.

Uniform rechtskader
Een ander onderdeel van de regelgeving is een besluit van de Raad van de EU dat voorziet in een uniform rechtskader voor de bescherming van volwassenen waarbij niet-EU-landen betrokken zijn. Het verplicht alle EU-lidstaten om partij te worden of te blijven bij het Verdrag van 2000 inzake de bescherming van volwassenen, het zogenoemde HCCH 2000-verdrag.

Nederland
Het voorstel past goed in de inzet van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) om de toegang tot het recht voor iedereen te vergroten. De nieuwe regels zijn dan ook een stap in de goede richting om uniforme en grensoverschrijdende bescherming van kwetsbare volwassenen te realiseren en kunnen de notarissen helpen door rechtszekerheid te bieden, onder andere over de vraag welk recht van toepassing is. Naast het recente initiatief met Steffie.nl spant de KNB zich ook op Europees vlak in om gezamenlijk met onze partnerlanden in de CNUE zorg te dragen voor de maatschappelijke positie van de notaris. Om die reden zal de KNB dit wetgevingstraject goed monitoren.

Bron: Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie