×

11-05-2023

Weer minder akten gepasseerd in april

Weer minder akten gepasseerd in april


Notarissen hebben in april, voor de vierde maand op rij, minder akten gepasseerd dan in dezelfde periode vorige jaar. Zetten notarissen in april 2022 hun handtekening onder ruim 155.000 akten, in april 2023 zijn dat er nog 123.000: een verschil van meer dan 20 procent.

Ook nu is de onroerend goedpraktijk verantwoordelijk voor de daling. In totaal zijn ruim 22.000 hypotheek- en overdrachtsakten minder gepasseerd: dat is meer dan de helft minder dan in april vorig jaar. Een sterk gestegen rente en een beperkt woningaanbod zijn de belangrijkste oorzaken voor de sterke afname van het aantal akten in de onroerend goedpraktijk.

Familiepraktijk in de lift
De familiepraktijk blijft in de lift zitten; het laten opstellen van een testament of een levenstestament is onverminderd populair. Notarissen passeerden afgelopen maand zo’n 27.000 testamenten, ruim 1500 meer dan in april 2022. Het aantal levenstestamenten nam in april zelfs met 17 procent toe naar ruim 17.000. Ook de ondernemingsrechtpraktijk groeide met 2 procent meer akten.

Voorlopig geen opleving
Notarissen verwachten voorlopig geen opleving in de onroerend goedpraktijk, bleek eerder al uit een onderzoek van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Ruim twee derde van de respondenten meldde daarbij een afname van het aantal nieuwe zaken. 

Bron: Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie