×

14-05-2020

Zwaar te verteren

Zwaar te verteren


Wij helpen onze klanten dagelijks met het voorzien in oplossingen voor situaties waarvan je vaak hoopt en verwacht dat ze nooit voor zullen komen. Maar de werkelijkheid, zo leert ons de ervaring, overtreft vaak de stoutste fantasie; wat je voor onmogelijk of onwaarschijnlijk zou kunnen houden, komt in het dagelijks leven regelmatig voor.

Zo adviseren wij onze klanten bijvoorbeeld om die reden, dat als ze de regie over hun nalatenschap willen hebben, ze een testament moeten maken. Wij vragen daarbij - sinds de afschuwelijke vliegramp op Tenerife op 27 maart 1977 met KL4805 - ook altijd aandacht voor het opnemen van de zogeheten "overlevingsclausule", ook wel "rampenclausule", in het testament. De overlevingsclausule bepaalt doorgaans dat wanneer echtgenoten zonder kinderen binnen 30 dagen na elkaar overlijden, de nalatenschap van iedere echtgenoot naar zijn of haar eigen familie gaat en dus niet naar de familie van de langstlevende echtgenoot. 

De kranten staan op dit moment vol over wat Jeroen en Michou, een jong stel uit Voorburg, en hun families is overkomen.  

Jeroen en Michou zijn tijdens hun huwelijksreis op de Dominicaanse Republiek zeer kort na elkaar overleden door voedselvergiftiging. Dat zoiets kan gebeuren, zou je op voorhand niet als erg waarschijnlijk kwalificeren. Jeroen en Michou hadden geen kinderen en ook nooit een testament gemaakt. Omdat Michou als eerste is overleden, zou haar nalatenschap op grond van het wettelijke erfrecht toekomen aan Jeroen en daarna aan zijn familie.

De Rechtbank heeft echter geoordeeld dat dit resultaat in strijd is met de redelijkheid en billijkheid en dat de nalatenschap van Michou toekomt aan haar eigen familie. De familie van Jeroen komt daartegen op en stapt in hoger beroep naar het Hof. Het Hof heeft het vonnis van de Rechtbank vernietigd en geoordeeld dat de erfenis van Michou op grond van het wettelijke erfrecht toekomt aan Jeroen en vervolgens aan de familie van Jeroen. De wettelijke regel geldt ook gewoon in hun situatie. Wenst een erflater anders dan moet hij bij leven bij een notaris een testament met een rampenclausule laten opmaken.

Na deze uitspraak heb je een reden meer om na te gaan of jij een testament hebt en of je testament een rampenclausule bevat. Neem de regie over je nalatenschap, maak een testament en breng je familie niet in de positie waar de familie van Michou nu tegen wil en dank in verzeild is geraakt, tenzij dat je uitdrukkelijke wens is.

Kom langs of bel ons.  De bespreking is kosteloos. Bel voor het maken van een afspraak voor een bespreking op kantoor of voor een video-call met +31 (0)10 44 53 777. Wij willen er voor je zijn. 
   

Hof Den Haag 12 mei 2020, nr 200.255.304/01 (ECLI:NL:GHDHA:2020:891)