×

03-04-2023

Europese digitale identiteit weer stap dichterbij

Europese digitale identiteit weer stap dichterbij


Het Europees Parlement (EP) is voorstander van het gebruik van biometrische gegevens bij elektronische identificatie in de Europese Unie. Ook erkent hij de belangrijke rol van de notaris bij het vaststellen van de identiteit. Dit heeft het EP bekendgemaakt in zijn standpunt over de Europese digitale identiteit.

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) ziet hiermee haar lobbyinzet verzilverd. De afgelopen maanden heeft de KNB zich ingezet voor een zo hoog mogelijk betrouwbaarheidsniveau van identificatiemiddelen door het gebruik van biometrische gegevens toe te voegen. Dit punt hebben wij expliciet onder de aandacht gebracht, onder meer in gesprekken met betrokken beleidsmakers als Europarlementariër Romana Jerković en Amber Stoof van de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland in Brussel. Ook onderstaande visual heeft bijgedragen aan het uitdragen van ons standpunt.

Wallet
De Europese digitale identiteit (eID) moet ervoor zorgen dat burgers hun identiteit digitaal in de gehele EU kunnen aantonen en elektronische certificaten (zoals geboorte- en trouwaktes) kunnen delen vanuit een European Digital Identity Wallet. Het voorstel voor de eID-verordening dat de Europese Commissie in juni 2021 presenteerde, verplicht lidstaten om ten minste 1 elektronisch identificatiemiddel aan te bieden en stelt voorwaarden aan deze identificatiemiddelen.

Onderhandelingen
Zowel het Parlement als de Raad van de Europese Unie hebben nu hun standpunt bepaald over de eID-verordening. Beide willen dat biometrische gegevens worden toegevoegd aan de elektronische identificatie. Nu alle standpunten bekend zijn, kunnen Parlement, Raad en Europese Commissie gaan onderhandelen over de definitieve wet. Die treedt naar verwachting eind 2023 in werking. De KNB rekent op een positieve uitkomst voor het Nederlandse notariaat.

KNB visual: Framework for a European Digital Identity

Bron: Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie