×

18-05-2021

Inlichtingenverzoeken Centraal Testamentenregister nu ook online

Inlichtingenverzoeken Centraal Testamentenregister nu ook online


Heeft mijn overleden vader een testament? Die vraag kunnen mensen nu ook digitaal stellen aan het Centraal Testamentenregister (CTR). Hierdoor wordt het voor consumenten in veel gevallen een stuk sneller en eenvoudiger om een CTR-aanvraag te doen.

Het nieuwe CTR-webportaal is te bereiken via notaris.nl. (https://www.notaris.nl/bij-overlijden/centraal-testamentenregister). Consumenten vullen hier een aantal gegevens in en het systeem zoekt daar een testament bij. Mocht er een match zijn, wordt deze direct zichtbaar in het portaal. Hierbij staan dan ook de gegevens van de notaris die het testament heeft gemaakt en die van huidige notaris. Liever naar een notaris in de buurt? Dat kan ook. Via een snelkoppeling kunnen particulieren direct online zoeken naar een kantoor in de omgeving. Als er geen match is, betekent dit niet dat er helemaal geen testament is. Om dit zeker te weten, kan de consument een schriftelijke aanvraag bij het CTR doen of contact opnemen met een notaris.

Niet alles online
Het blijft ook mogelijk schriftelijk een CTR-aanvraag in te dienen. Personen die voor 1976 zijn overleden, niet in Nederland wonen of in het buitenland zijn overleden, worden niet in de online applicatie gevonden. Deze aanvragen moeten schriftelijk worden ingediend. Hetzelfde geldt voor bewindvoerders of curatoren die een inlichting willen opvragen over een levend persoon. Ook zij moeten dit schriftelijk doen. Iemand die van zichzelf wil weten of hij of zij een testament heeft laten maken, kan dit niet online of schriftelijk nagaan. Die moet hiervoor naar een notaris in de buurt of langskomen bij het CTR in Den Haag.

Bron: Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie