×

11-01-2024

Nieuwe voorzitter CNUE

Nieuwe voorzitter CNUE


Marius Strackaitis is dit jaar de nieuwe voorzitter van de Raad van notarissen in Europa, de CNUE. De officiële overdracht vond plaats in Vilnius, Litouwen. Dat was geen toeval: Strackaitis is momenteel voorzitter van het Litouwse notariaat. Martine Schaeffer uit Luxemburg is benoemd tot vice-voorzitter.

Inmiddels is het notariaat in Litouwen ruim 30 jaar in ere hersteld en is Litouwen 20 jaar lid van de Europese Unie. Het is de eerste keer dat Litouwen de CNUE voorzitter levert en dit werd door de aanwezige hoogwaardigheidsbekleders gememoreerd. Onder meer de minister van justitie van Litouwen, Ewelina Dobrowolska, sprak de aanwezigen toe. Ze sprak van erkenning van het Litouws notariaat, het belang van Europese samenwerking en van de rol van de notaris in de Europese rechtsorde, zoals bij het uitvoeren van sancties tegen Rusland.

Prioriteiten
Voorzitter Strackaitis zette een drietal prioriteiten voor zijn bestuursjaar uiteen: het versterken van het notariële beroep en de notariële competenties, digitalisering en artificial intelligence (AI) en steun voor Oekraïne. Naast Litouwen zijn ook Frankrijk, Italië, Luxemburg, Polen, Portugal en Tsjechië nu lid van het CNUE-bestuur. Met deze bijeenkomst kwam de Nederlandse deelname aan het CNUE-bestuur ten einde. Uiteraard blijft de KNB betrokken bij de verschillende CNUE-werkgroepen en de Europese wetgevingstrajecten die voor het Nederlandse notariaat van belang zijn.

Voorzitter Marius Strackaitis (foto: Martynas Ambrazas)

Bron: Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie