×

17-12-2020

Platform Europese opleidingen op komst

Platform Europese opleidingen op komst


Het Europees e-Justice portaal krijgt een platform voor Europese opleidingen. Notarissen kunnen daar opleidingen en materiaal voor zelfstudie over Europees recht vinden. Het platform zit nu in de testfase en wordt begin 2021 opengesteld. De bedoeling is dat zoveel mogelijk opleidingsaanbieders hun cursussen op het gebied van Europees recht of nationaal recht met grensoverschrijdende elementen publiceren op het platform.

Sella Saasmoinen, directeur-generaal van Justitie van de Europese Commissie, kondigde het platform aan tijdens de slotconferentie van de Raad van Notarissen in Europa, de CNUE. Zij prees het Europese notariaat voor het organiseren van de grensoverschrijdende seminars en webinars over het Europese recht. Ongeveer 5.000 notarissen in 22 Europese lidstaten deden sinds het begin in 2011 mee. Ook de Koninklijke Notariële beroepsorganisatie (KNB) organiseerde seminars samen met het Belgische, Duitse en Franse notariaat. Saasmoinen wees verder op de beleidsvisie 2021-2024 van de Europese Commissie. Het streven is dat 30 procent van de notarissen een cursus op het gebied van het Europees recht of het recht van een andere lidstaat volgt. De opleidingen moeten ook nieuwe onderwerpen, zoals digitalisering en kunstmatige intelligentie, bevatten.

Subsidie
De CNUE heeft voor 2020-2024 opnieuw subsidie van de Europese Commissie gekregen. Ook de KNB gaat weer met andere notariaten seminars en webinars organiseren. Daarvoor staan in elk geval de volgende onderwerpen op de agenda: het Europese erfrecht, huwelijksvermogens- en partnerschapsrecht, ondernemingsrecht en anti-witwassen. In januari starten de eerste voorbereidingen.

Bron: Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie