×

04-11-2021

Tweede Kamer wil onderzoek naar staat notariaat, minister zegt toe

Tweede Kamer wil onderzoek naar staat notariaat, minister zegt toe


Een breed en grondig onderzoek naar de staat van het notariaat. Dit opperde Tweede Kamerlid Michiel van Nispen (SP) vandaag tijdens een commissievergadering. Ook Joost Sneller (D66) vond het hier tijd voor. Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming liet weten dit in gang te zetten en met de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) hierover in gesprek te gaan.

Tijdens de Kamercommissievergadering Justitie en Veiligheid werd gesproken over de ontwikkelingen bij Pels Rijcken, maar ook het notariaat in z’n algemeenheid kwam aan bod. Zo vroeg Van Nispen of er geen mogelijkheid is voor een sociaal notariaat, hoe om te gaan met zwevende protocollen (protocollen van notarissen die niemand wil overnemen) en wanneer anoniem melden van verdachte transacties mogelijk is.

Complimenten
Dekker liet weten het onderwerp ‘sociaal notariaat’ en de kwestie ‘zwevende protocollen’ aan het onderzoek toe te voegen. Over wel of niet anoniem kunnen melden van verdachte transacties komt in voorjaar 2022 een advies. Verder complimenteerde hij het notariaat voor de toekomstgerichtheid. Het toewerken naar de komst van een digitale oprichting van de bv is daar volgens hem een voorbeeld van.

Bron: Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie